Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Ja, értem. Viszont akkor már egyszerűbb pl. a tda2822 hídkapcsolás, az is nagyon keveset eszik és nagyon jól szól. Az ic-n kívül csak két kondi és a hangerőpoti kell ahhoz.
Sziasztok. Szeretnék kérni tőletek kapcsolásirajzot, beültetésit és nyákrajzot. Szükségemlenne egy minimum 2X150W-os végfokra. 8ohm-on!!
Adott nekem két transzformátor egy 600VA-es +-45V-al, és egy 1000VA-es +-63V-al. Ehez szeretnék végfokot épiteni. (Valamelyikhez, attól függ, hogy milyen a kapcsolás...) Csak tranzisztoros érdekel! Légyszives segitsetek. Válaszotokat előre is köszönöm.
Hogy lehet mérni ezt a bétát, azt tudom, hogy ez az erősítés mennyisége, de lehet mérni ezt valahogy multmiéterrel?
A pillanatforrasztóval mi a probléma? szerintem is ez hiba , de ha csak a méret a gond akkor azzal nincs baj, simán tudok forrasztani vele ( ezen nőttem fel ), De ha valami más a gond am,i elrontja a tranyókat akkor az már gond. Végülis arra jutottam, hogy ma veszek tranyókat és foglalatba megpróbálom, őket betenni. Így ha rosszak lennének megint, akkor is simán tudom majd cserélni őket. Üdv.: István
Az már van csak nem igazán vagyok vele elégedett.
Van olyan a műszeren, hogy HFE állás és ennek van egy foglalata. Na az méri a bétát.
Hali! Volna egy kérésem, nem tudnátok nekem egy TDA2005-ös erősítőhöz nyákrajzot szeretni? Mert nem találok sehol!!! Van itthon PCB tervezőm de mivel nem vagyok jártas angolul így nem toom kezelni. De nekem az is jó h ha valaki elmagyarázza h hogy kell használni. Válaszotokat előre köszönöm
Elég lesz sokkal kevesebb szmájli is! Norberto
Sziasztok!
Azért ide teszem fel a kérdésemet, mert az erősítőkhöz hangszóró is kell A múlthéten kaptam két hangszórót, de nem tudom mennyit bírhatnak, meg egyáltalán mi lenne a márkája. Annyit tudok, hogy 6ohm-osak, meg mind a kettő rossz. A bal oldalinál felszakadt a külső felfüggesztés, a jobb oldalinak meg megégett a tekercse, mert karcol rendesen. Nincs valakinek pont ilyenje? Ha lenne legalább 100W-os, akkor vinném javításra.
Szia!
Idézet: „Nem értem minek bonyolítod. Semmivel sem lesz jobb az én eredeti shaman-omnál.” Ne haragudj, de ez elég öntelt kijelentés! Bárkinek joga van kísérletezni, új áramköröket kipróbálni. Idézet: „Ja persze és darligton tranyóval sokkal nagyobb lesz a torzítás is mert annak kétszer akkora a nyitófeszültsége, ezért kétszer akkorát kell ugrálni a műv. erősítő kimenő feszültségének amikor a tranyók lezárnának.” Nem kell ugrálni! Azért van ott a 100 ohm-os ellenállás.
Szia!
Tessék egy hidalt, és egy normál változat.
Hello. Érdekelne, hogy milyen erősítőt kell építenem egy 2x75W-os hangszórókhoz vagy, hogy hogyan tudom kimérni a hangfalat.. hogy tényleg 75W-os-e .Elnézést a kérdésért de nem nagyon vagyok otthon a témában előre is köszönöm.
Szia!
Idézet: „hogy hogyan tudom kimérni a hangfalat.. hogy tényleg 75W-os-e” Nagyjából sehogy, legalábbis egyszerűen nem. Tegyél fel ide képet róla, mérd meg a hangszórók átmérőjét, vagy ha tudod milyen hangszóró van benne írd le a típusát. Ha tényleg 75W körüli, akkor szerintem a legegyszerűbb a TDA7294.
Halika itt az én Sámánom, Mayan féléből átalakítva. Bár tanulás céljából raktam össze, megéri ezzel az egyszerű kapcsolással dolgozni mert pl szebbe szól mint a tda 2030 as 15w osom ileltve a 2003
Helló
Megépítettem az erősítőt még tegnap légszereléssel, de csak estére tudtam működésre is bírni. Aki azt állította, hogy gerjedni fog mert darlington tranyókat rakok bele nem volt igaza. De a 100Ohmost ki kellett venni mert különben nem volt hajlandó megszólalni. Először azt hittem a visszacsatolásnál van a hiba és beraktam a visszacsatoló ellenállás helyet egy 1megaOhmos ellenállást, aztán mikor leszedtem a 100 ohmost akkor még a középhullámú adások is hallatszottak benne. A visszacsatoló ellenállásnak a 100Kohmos is sok volt, 50kOhmra cseréltem. Így már egész szépen szól, csak valami furcsa hallatszik rajta, mintha a középhangok nem nagyon lennének benne, olyan a hangja mintha kicsit fognám a hangszóró membránját, de a mélyet és a magasat remekül kiadja. Úgy sejtem az előerősítő bemenete körül van valami zűr. A potméter helyett be akartam rakni egy ellenállást(poti maxon) a bemeneti kondi után és a 2,7k elé, a másik vége pedig a testhez ment volna, de ha berakom akkor nem szól.(50kOhmos)
Úgy sejtem a 100 ohmos ellenállást azért kellett kivenni mert magába a tranzisztorba is vannak ellenállások, plusz 1 dióda védelemnek. Szerintem erre a kísérletezésre BDX53-54 tökéletesen alkalmas, mert ha nem lenne benne az a dióda már az örök vadászmezőkön járna miattam.
Hali
Ha 50k-s ellenállatot rakol be poti helyett. akkor az olyan mintha le volna véve a hang, azér nem szól semmit. Rakj átkötést oda, akkor lesz olyan mintha a poti maxon lenne!
Üdv!
Remélem jó helyre teszem fel a kérdésem Az lenne a nagy kérdésem/kérésem, hogy a csatolt erősítő kapcsolási rajzán nem tudom, hogy hol vannak a végfok részének a bemeneti pontjai a tápot és a kimenetet már megtaláltam rajta, de a bemeneteket nem Ha valaki megnézné nekem, azt megköszönném Előre is köszöntem a segítséget
üdv
A bemenetek pedig a VCL a bal oldal E pedig a közös test,a VCR pedig a jobb oldali bemenet.Ennyi az egész.Keres három eres árnyékolt kábel vezetéket aminet a becinezéséhez lessznek irva azok a röviditések amiket leirtam.
Hali lenne egy kérdésem, a tudoroknak, kicsit idevág meg nem is, előre elnézést kérek hogyha nem ide való lenne!
Van egy elképzelésem, miszerint gitáreffektet szeretnék, mégpedig olyat, hogy miután egy műveleti erősítőn a gitár 300-600 mV jelét erősítettem, amit egy kettős M.E. szeretnék átvinni, úgy hogy az első ágban csak erősít tisztán, majd a következő ágán külön a túlvezérlést tudom szabályozni. Az ezt követő elem pedig egy olyan része lenen az áramkörnek mely a hullámjelet erősen négyszögjellé alakítaná, lehetőleg már viszonylag a hullámgörbe 1/3 ánál. Ötleteket, hozzászólásokat, flémingent, bármit elfogadok az előrejutás érdekében!
Hi!!
Köszi szépen a gyors választ!!! Köszi mégegyszer!!!
Sziasztok!
Szeretném a segítene valaki egy jó brummentes tápban. Van egy hidalt TDA7294 +- 42 Voltról és van TDA7386 szimpla tápról ezeknek közösítettem a gnd-jét de sajnos búg a rendszer. Kérdésem az lenne mivel lehetne kivenni ezt a brummot. Másik kérdés ezt a közösített GND-t rá kell kötni a hálózati fesz (230V) földelés vezetékéhez? Köszi. PeTi
üdv
Elsö dolog,szerintem az a szimetrikus 42 volt sok a tda 7294 nek,könnyen eldurranhatnak,én 38 volttól nemajánlok többet hidalt bekötésnél,még azis a határvonalon fogja hajtani a végfokokat.Tegyél hidegitésnek az elektrolites pufferkondik mellé egy egy 100nanofarrados kondenzátort is,ha mindig zúg akkor az egyenirányitó diódák mellé is rakj.Ami a fóldelést illeti,ha fémböl van a doboz akor jó ha az erösitö földelési csillagpontja összevan kötve a láda vázával,a vázat meg persze szoktuk földelni a 230voltos hálózati oldalrol is.Ez azt jelenti,hogy összevan kötve.De ha megfigyelsz sok gyári erösitöknél csak kéteres kábelon megy a 230 és igy nincs kapcsolatban a vázzal végkép,csak a trafó primér tekercsével.Ezzel nincs is gond,én is alkalmazom ezt az egyszerü megoldást kissebb végfokoknál,de mikor hangositási célokra épitek nagyobb végfokokat fém ládákba akkor inkább összekötöm a földelést mind 1 pontba a hálózatival együt.Fö a biztonság,nekem ugyanis már volt olyan erösitöm amiben valami érdekes módon átütött a trafó és fázis volt a vázban,egy technics erösitöben.Nem kellemes élmény mikor összeköttem a pc vel oszt leégette a hangkártyát.
Üdv!
Tudnátok ajánlani egyszerű de mégis jó hangú erősítőt(ket) 12V-ra? 10-20W -között, lehetőleg Nyák rajzzal. Köszönöm!
Szia!
Én ebből már többet is építettem, szerintem elég jó és szépen szól. Nálam is 12V-ról jár. innen
Bocsánat azt kifelejtettem hogy olcsón! Max 1500 Ft-ból kivitelezhető legyen.
Szia!
Köszi a választ a 100nF-es kerámia kondik legyenek? Amúgy a Pedró féle hidalt 7294 van megépítve már több mint féléve használom így +-42 volt és 2*25000µF (2*10000µF + 2* 15000uF) semmi baja nincs egy 600W Kenford PA 38 cm-es mélynyomót hajt. ha rendesen megküldöm igaz fűt de ez természetes. Amúgy egyeztettem a Pedróval azt mondta ő is semmi baja nem lehet +-42 volttól. igazából azt nem értem ha leveszek minden jelet és csak 300VA táp meg az erősítő marad akkor nem búg az egész de amikor a másik erősítőhöz TDA7386 hoz a 16Volt 100VA tápot csillagpontba összekötöm már nekiáll búgni. Egy fél éve építettem az egészet egy 5.1 es hangkártyára építettem az audi jelnek egy opto csatolós leválasztást (mellékeltem Felső változat van megépítve) de az sem oldja meg pedig mindkét felének külön tápja van. Már kezdek elkeseredni hogy sosem lesz jó. Köszi
Az egyenirányitást hogy oldottad meg?Greatz hidat használsz és a trafó teljesen külön van a földeléstöl,vagy pedig dióta a trafó egyik ágába,a másik pedig a föltre?Most a 100VA s trafóra gondolok.
Sziasztok.
Lenne egy nem pont ide illő kérdésem de nem találtam rá megfelelő topic-ot. Szóval egy aktív hangládát szeretnék építeni de a bekapcsolását úgy szeretném megoldani,hogy amikor megkapja a bemenő jelet akkor kapcsoljon be az erősítő áramellátása. A kikapcsolás meg úgy történjen,hogy amikor az alapzajon kívül más jelet nem érzékel akkor késlelteve kapcsoljon ki.(20-30mp) Van erre valamiféle megoldás? Segítséget előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |