Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Na szuper! Köszönöm a segítséget Neked és köbzolinak is
Semmiképp sem hiába való a dolog!
Szóval jól jönne most egy Kontakt LR, ami persze nincs Mivel lehet szépen lemosni minden folyasztószert, meg szutykot a panelről?
Pl. lemoshatod nitróhigítóval, vagy denaturált szesszel is. Nyugodtan bele is "áztathatod", csak utána várd meg, míg teljesen megszárad.
Eléggé kezdő vagyok még ami neked egyszerű az nekem nagyon bonyolult tehát mit szólnál az árnyékolt kábelhez?
Kösz, csak a TV képernyőjével tölteném fel, és nem alufóliát, hanem sós vizet töltöttem bele. Működik, azt tudom. De nem veszélyes? Mert ha TV-vel töltöm fel, fél mm-es ívfényt ad.
Nincs anyagom a készítéshez, csak pár kisvas, mágnes, meg mechanon és LEGO, szülők pedig nem engedik, hogy bármit is rendeljek. (És van egy jó hírem elkészült a Tesla, és 1dm-es szikrákat ad). Küldj generátor rajzokat, hogy hátha az egyiket meg tudom csinálni!
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. A képen látható IC-t szeretném úgy beköti, hogy a tápfesz ráadása után a kimenetén 0 legyen, és egészen gombnyomásig tartsa ezt a szintet, majd azután 1-re váltson, következő gombnyomásra megint 0 így tovább... (egy relét kapcsolgatnék vele gombnyomásra, tranyón keresztül, ki-be) Előre is köszi! zoka
Egyszerűen a ~Q kimenetet használod a Q helyett
Szia!
A képen látható IC egy J-K flipflop. Ezeknek van egy órajel bemenete. Az órajel felfutó éle figyel. Ha a felfutó él pillanatában a J bemenet 1-es szintű, és a K alacsony azaz 0, akkor a kimenet: 1. Ha a K: 1 de a J 0 szintén 0 a kimenet, ha mind2 1-es szinted ad akkor ismét 1-es a kimenet. Ha folyamatos magas szintet adunk a JK bemenetre akkor a kimenet billeg az órajel frekvenciájával azonos frekvencián. Ezek ismeretében szerintem menni fog egyedül is.
Üdv!
Egy 15A-es biztosítékkal felszerelt konyha, elbírna egy 2kW-os kombinált gáztűzhelyet?
Az agyam megáll, még mindig semmi
pedig láthatóan tiszta lett, sőt, még én is meglepődtem... meg is száradt teljesen, nyoma se maradt az egész folyamatnak, és így se csinál semmit Építsek újat a francba, vagy mit kezdjek vele? (a saját topikjában is olvasgattam dolgokat, és még visszatérek oda is, hátha találok valamit) Addig is üdv!
Valóban király, hogy van egy olyan kimenet, ami ellentétes a másikkal.
Oké, köszi, majd kísérletezek vele ez alapján
Üdv mindenki.
Bővebben: Link Ennél a kapcsolásnál, addig tiszta ,hogy felvillan a led. De a másik miért alszik ki? Az elméleti tudásom elég bőséges, csak gyakorlatban még nincs "szemem" a dolgokhoz. előre is kösz a választ.
Módosítom a kérdést. Mi biztosítja, hogy a két led biztosan nem ég egyszerre, vagyis nem kezdődik előröl a beindításkor lejátszódó folyamat?
Pedig bizony előröl kezdődik. Olyan mint az inga. Meglököd és addig leng, amin van mi mozgassa. Gravitáció és a mérleg elv. A kapcsolásban ez az elem. Amíg van áram, oda vissza felváltva világít.
De a kondenzátorból származik a bázishoz szükséges áram. Azt értem, hogy a ledet az elem táplálja. Inkább az a kérdésem, hogy miért történik az, hogy feltölt az egyik kondenzátor, kisül, felvillan a másik led, és az eddig világító kialszik? Tehát az első bázis miért nem kap további áramot az elemről? Miért felváltva villog, és mondjuk nem egyszerre világít mindkettő?
Az általad linkelt oldalon minden le van írva szépen, nem tudom mit nem lehet érteni rajta. Talán ez segít: link
"Q2 is switched off, because its base voltage is not high enough to switch it on. " Ez volt a kérdésemre a válasz, köszi.
Hahó
A tranzisztor megnöveli a feszültséget ugye? Van egy NPN és egy PNP tranzisztorom. Tudna valaki egy kapcsolási rajzot, amivel megnövelhetném a feszültséget? Négy elemről indulna, az elemek 2500mAh-sak és összesen 6V-ot adnak kezdő feszültségként. Mennyire tudja megnövelni a feszültséget a két tranzisztor?
JAJJJ
Amire te gondolsz: A tranzisztor úgy növel feszültséget, hogy pl van egy 10-szeres erősítőd, aminek a bemeneti feszültsége egy pillanatban 1V, ebben a pillanatban a kimenet: 10V. Csakhogy ehhez kell egy 12V-os tápfeszültség. Olvass utána hogy mi az a tranzisztor!
Step-Up Converter esetleg jó lenne, szerintem
Sziasztok.
Van egy mérleg... azzal hozták hozzám, hogy nem tölti az akkuját. Csak simán rá van kötve a tápágra az akku egy diódával leválasztva. Kicsit tanácstalan lettem egyáltalán tölthet-e. Kaphat az akku töltő feszültséget? 2. pontnál mérhető a feszültség rendesen. 1. pontba nincs mérhető feszültség. Diódaát jónak mértem.
Szia. Dioda így volt bekötve gyárilag?
Csak mert igy záróirányban nem hinném, hogy mehet.
Hello!
Köszönöm a segítséget. Minden világos kivéve az "önkisülési áram" fogalma. Mostmár értem a többit, és akkor a kérdésem valós volt mi szerint a csúcsértékek is töltenek (ezek szerint nem célszerű rajtafelejteni 12-13 V effektív értékű feszültségen felejteni az akkumlátort, az említett körülmények között, és ilyen primitív körülmények közt akkor biztonságosabb pl a 9V effektiv feszültséggel tölteni (persze sokkal lassabb de a csúcsok sem nagyobbak mint kb 13 V) , javíts ki légyszíves ha tévedek), de légyszives pár szót ejts erről az önkisülési áramról, vagy valami példát mert ez most új fogalom számomra. Mégegyszer köszönöm.
Köszi a válaszokat!
Ez így van gyárilag bekötve... Én is arra gondoltam, hogy csak sima elemet kell bele tenni, de nem voltam tisztába teljesen vele.
Az a dióda pont azért van ott, hogy a hálózati táp semmiképpen se mehessen az elemhez (még szétpukkanna...). Így egyértelmű, hogy nem akksis.
Hello!
Nincs ebben semmi varázslat. Ha az aksit magára hagyod, akkor magától is lemerül. Ha az aksi névleges kapacitását elosztod azzal az idővel, míg pld. 10V-ra lemerül, akkor megkapod az önkisülési áramát. Ez kb. 10..50mA között van normál helyzetben. Az aksit, 14,2V-ig szokás feltölteni, de tartósan ezen a szinten nem maradhat. 13,6V a pufferüzem feszültsége, amin az aksi tartósan is rajta maradhat. (De ilyenkor az aksi közel sincs teljesen feltöltve, tehát nem számíthatunk a névleges kapacitására.) Ezért az az üzemmód, hogy 13V csúcsfeszültséggel töltöd, nem igazán célszerű. Nem beszélve arról, hogy a hálózati feszültség változhat, és a töltési idő a végtelenbe nyúlik. Ezért, vagy felügyelet alatt töltenek, (és nem a feszültséget, hanem a sav sűrűséget mérik + a hőfokot) vagy valamilyen "automatikus töltővel", ami leszabályozza, vagy megszünteti a töltést. üdv! proli007
Köszönök mindent, mostmár minden világos, viszont az volt furcsa az előbb is hogy ilyen nagy az önkisülési áram? Nekem pl van zselés akkumlátorom, 1 évig nem használtam, de feltöltve tettem el, és mikor elővettem, még terheléssel se esett 11V alá. Ezért voltam gondban az előző hozzászólásodban, me akkor én ha így számolok akkor közel 0 mA az önkisülésem. Amúgy minden más világos és megértettem a csúcsokkal kapcsolatos kérdésem. Jeleb esetbe akkor nekem ilyen primitív körülmények között úgy veszem ki hogy a csúcsérték nem kéne nagyobb legyen mint 14,2V, vagyis kb 10V effektív érték. Akarattal nem akarom túlbonyolítani jelen esetben a töltést, mert úgy könnyű számolni hogy simított, csúcsok nélküli feszültség van és nem kell számolni ezekkel, csak a cellánkénti +0,2V és 10-xer kevesebb árammal való töltéssel, vagyis most is úgy kéne csak vannak a csúcsok
|
Bejelentkezés
Hirdetés |