Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   33 / 973
(#) zolika60 válasza caruso hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Szerintem akkor is jó esz, ha meghagyod a fogyasztókat. De egy biztosítékot, vagy egy kismegszakítót mindenképpen szerelj az óra után a rendszerbe.
(#) krissz555 hozzászólása Júl 10, 2009 /
 
Üdv! (nemtudom melyik topikba írjam )
Az ugye nem egészségess ha a digi vevőn és a videón magnón világít a fázisceruza? És ha sikerül úgy megfognom tisztelségesen meg is csikiz!
(#) tilde válasza krissz555 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Hello

Nem ám. A két berendezés valamilyen módon össze van kötve? -mert lehet, hogy csak az egyik hibás, és a jelkábelon keresztül kap fázist a másik is. Ha ezek a berendezések kettős szigetelésűek, akkor bennük kell hogy legyen a hiba. - ha nem így van akkor a hálózattal van hiba, de akkor más is rázna.
(#) krissz555 válasza tilde hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Igen össze vannak kötve! És kettősszigetelésűek. Akkor széthúzom őket és megnézem úgy is, hogy melyik hibás és akkor belenézek!
(#) tilde válasza caruso hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Hello

Ha kihúztál mindent, és továbbra is fesz. volt a vízcsőn, az jelentheti azt is, hogy a vízcsőre a fázis pl. a szomszédnál kerül rá. Erről ezen a fórumon hallottam.

A földelőszondát szintén rendesen kell kialakítani, nem egy vékony vasdarab, ami pár éven belül elrozsdásodik.

Szakembert mindenképp kell hívni, hogy elvégezze a felülvizsgálatot, ami kötelező, ellenőrzi a földelési ellenállást is.
Egyébként meg megéri kifizetni azt a pár ezer forintot, főleg így, hogy emberéletről van szó.
(#) tilde válasza krissz555 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Egyébként a jelkábelen keresztül akár máshonnan is kaphatja a feszt., tehát megeshet, hogy a hiba máshol van.
(#) ferzoo válasza krissz555 hozzászólására (») Júl 10, 2009 / 1
 
Ne izgulj nálam is világít a ceruza,na +is csíp amikor mezítláb vagyok a szobában és pl.koax.ant.csatit simogatom.Ez azért van mert legtöbb TV./enyém régi SONY/-nél a tápegység primer Dc.testjét a panelon áthidalják 1-2,2nf-os 4KV.kondival a táp szekunder oldali részével.Ezért aztán könnyen kiszalad a fázisból úgy 0,2-0,4mA.ezt azért csinálják hogy a Tv.kikapcs-nál amiklor a nagyfesz.g összeomlik /+szűnik,a statikus feltöltődés által létrejövő fesz.g különbség minél kisebb legyen.Vagyis a készülék részei 1'potenciálon legyenek ebből a szempontból.Erre az Ic-k proci+ram eprom stb.védelme miatt van szükség.Az antenna csatin euroscart testjén +jelenő kb.60volt végigmegy a beltérin a videon,a hifire is jut amennyiben csatlakoztatva van.Életveszélyes áramütést kicsi áramok miatt ez nem okozhat.
(#) krissz555 válasza ferzoo hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Majd holnap utánna nézek hogy miből szökik a fesz. Ma már nem járkálok anyámék szobájába
Náluk van ugyanis a videó + a digi beltéri Ebbe az az érdekes, hogy a beltéri 2tv-s hozzám csak egy koax meg egy telefonvezték jön az infravevőnek!
És nálam is megjelent a feszültség a koax árnyékán! Itt is világít a fázisceruza! Kíváncsi vagyok mekkora a feszültség! (Csak nemtudom megnézni nemrégiben haverom kutyája szétrágta a multimat
Szóval az összes készülék ami benne van ebbe a hálózatba ez a fesz a testje?
(#) tilde válasza krissz555 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Jó, hát lehet, hogy nem meghibásodás, de elég kellemetlen a dolog. A koax. kábel leföldelése(pl. az antennánál) segítene a problémán szerintem, de azért én átmérném előtte egy kis belső ellenállású műszerrel, hogy tényleg nem e hibás valami.
(#) krissz555 válasza tilde hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
Megnéztem széthúzva a készülékeket! Mindegyiken világít egy picit a fázisceruza! Összedugva viszont erősebben világít! Vagyis mindegyik készülékből szökik valamennyi áram
(#) gg630504 válasza krissz555 hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
"Az érintésvédelem célja annak megakadályozása, hogy a villamos hálózatok és berendezések — akár rendeltetésszerű használatuk közben, akár meghibásodásuk miatt, akár véletlenül — balesetet okozzanak."
"Az érintésvédelem célja, feladata az, hogy az emberi szervezetre veszélytelen érték alá korlátozza az ember testén átfolyó áramot."
"Az áramütés veszélyessége elsősorban az emberi testen áthaladó áramerősségtől függ. 5mA-nél (0,005A) kisebb áramerősség általában nem veszélyes,..."

Ez annyit jelent, hogy megengedett olyan áramerősségnek a kialakulása, amely még nem okoz károsodást. Például műszálas pulóver is fel tud töltődni és szikrázni is rendesen, de mégsem kell földelni...
A feszültség önmagában semmitmondó adat (*). Az áramerősség kialakulásához ismerni kell még a körbe kapcsolt ellenállásokat. Ha az áramforrás belső ellenállása nagy, az megakadályozza a nagy áram létrejöttét. Alapvetően áramot kell mérni.
(*) Nagyfeszültségű távvezetéken pihenő madár.
(#) ferzoo válasza krissz555 hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
Igy van mindegyik Tv.böl jön ki valamennyi fesz.g a testen keresztül tapasztalat.Annak idején sokat +javítottam antennadugó mindig csípet kicsit.Halálos áramütéshez 25-35mA-nek át kell folynia az emberen,persze nem mindegy mennyi ideig éri,és hogy fel volt e készülve rá vagy sem.Fizikai állapot is sokat jelent ekkor.
(#) krissz555 hozzászólása Júl 12, 2009 /
 
köbzoli kössz a linekt! Most már tudom, hogy nem hiba miatt van, nem kell vele foglakozni(de oda kell rá figyelni)!
gg630504 Eddig is tisztába voltam az érintésvédelem fogalmával! Csak ezt a 100v-ot furcsálottam a koax árnyékán!
(#) tilde válasza krissz555 hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Hello

A kérdésem az lenne, hogy lakóépületekben, ahol minden lakónak külön mérőórája van, hogy oldják meg a szétosztást PEN -ről PE és N -re?

Tegyük fel adott egy régi épület, TN-C hálózattal, az egyik lakó felújítaná a lakását, persze már TN-S hálózattal. Hol legyen a szétosztás? Persze mindjárt jön a válasz, hogy a mérőóra után. De a szétosztási pontot földelni kell, ami hát ha pl. az ember a harmadik emeleten lakik, nem megvalósítható, vagyis nehezen megvalósítható.

Lényegében a kérdésem az, hogy hogyan oldják meg új épületeknél a szétosztást, és hogy hogyan felújításoknál?
(#) Dudus válasza tilde hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Új épületnél az szolgáltató kábelét fogadó szekrényben oldják meg, és innen TN_S rendszerben, minden lakás megkapja az 5 vezetékét, majd az igényelt fázisszámnak megfelelően ebből bekötik a szükségeseket, a többit az óra dobozában hagyják leszigetelve, hogy a későbbi bővíthetőség meglegyen.

A régi épületeknél az a gond, hogy van egy minimális keresztmetszet, amit a PEN vezetőnek el kell érnie. Ha ez nincs meg az probléma, és elvileg cserélni kellene a méretlen fővezetéket. Ha megvan, akkor a szétválasztást a mérő előtt, a szabályok betartásával, kell elvégezni. A földelését, ekkor nem egyszerű megoldani, többnyire nem is szokták, hanem bíznak abban a földelésben amit a becsatlakozási pontban kialakítottak a PEN - nek.

Azonban az EPH-t ekkor is ki kell(ene) alakítanod.

-szerintem-
(#) caruso hozzászólása Júl 13, 2009 /
 
Sziasztok!

Szeretném megköszönni, mindenkinek a segítséget. Sikeresen megoldottam a rázós víz problémáját.
Egy helyen sikerült a fázist és a nullát összekötnöm.
Akkor így tűnt logikusnak..
Most is az a kötés tűnik logikusnak, de egyenlőre kikötöttem az a kapcsolót és majd friss fejjel újra nekiállok.
Még 1x köszi az építő jellegű kritikákat és a segítséget.
caruso
(#) tilde válasza Dudus hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Hát szerintem is.

De a probléma ott van, hogy ha a felszállóvezetékeket kell újítani, ami a mi esetünkben igaz, - nem mintha én csinalnám - , de TN-S kialakításnál, nem lehetne rácsatlakoztatni a hálózatra a TN-C -s lakosokat(feltételezem, hogy nem minden lakos akarja majd felújítani saját belső hálózatát). Mármint szerintem TN-S - ből TN-C -t nem lehet csinálni. És így maradna a jóöreg TN-C megoldás, ami már nem szabványos. És erre mi a megoldás?
(#) tilde válasza caruso hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Hello

Idézet:
„Egy helyen sikerült a fázist és a nullát összekötnöm”


Ez érdekes, én erre a húzásra egy nagy csattanással járó választ várnék az elosztószekrényből, mármint a kismegszakítótól, és még a főmegszakítótól is. Valami ott még homályos, minnél előbb néz utána szerintem.
(#) Dudus válasza tilde hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
TN-C -t lakossági fogyasztónál sehol nem használnak, azt az áramszolgáltató használja a saját hálózatán. Fogyasztónál maximum a méretlen fővezeték lehet ilyen!!! A lakossági fogyasztó minden esetben TN-S! TN-S ből valóban nem lehet TN-C -t, de mi értelme volna?
(#) tilde válasza Dudus hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Szerintem nem értettük meg egymást.

Itt Szlovákiában régen csak TN-C hálózatokat alakítottak ki, a lakóépületekben is, én úgy érzékeltem eddig, hogy ez Magyarországon nem így volt.

Leírom kicsit másképp az előző kérdést.
Adott egy lakóépület több lakással, külön mérőórával, és a teljes hálózat kialakítása TN-C, tehát csak PEN vezeték van. Kiderül, hogy a vezeték amelyen a lakásokhoz eljut az energia túlterhelt, és kicserélnék. De ekkor jön a probléma, mivel ha a lakóépület főelosztójától akarnak jönni TN-S hálózattal, akkor nem tudnak rácsatlakozni a lakosok, mert nekik csak TN-C van(plúszer). Ezért ekkor csak TN-C vel lehet jönni, de ezt a szolgáltató nem engedi. Ekkor kiderül, hogy ugrott a felújítás, hacsak nem újítatja fel mindenki a saját belső hálózatát is. Akkor most a szolgáltató tényleg nem engedi a TN-C -t a lakosok mérőórájáig?
(#) caruso válasza tilde hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
Hűha!
Most sikerült fölzaklatni.
Igazság xrint tudom, hogy csatannia kellett volna, de mégsem...
Most ki van kötve az a kapcsoló, majd szánok rá időt, h átnézzem.
Azért köszi a tanácsot. Amint lesz lé, átnézetem szakemberrel.
(#) caruso hozzászólása Júl 14, 2009 /
 
Tudna valaki abban segíteni, hogy mit kell csinálni és hol kell intézkedni, ha a házba bejövő vezetéket szeretném kicsréltetni a biztosítékkal együtt?
A ház ugye 30 éves, ennek megfelelően a bejövő vezeték is és a bizti 1db 10Aes, amit rendszeresen sikerül lecsapatni a cuccokkal.
Ezt szeretném nagyobbra cseréltetni, meg a bejövőt kicserélni, ha már minden vezeték új a házban.
(#) Einstein válasza caruso hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
A helyi áramszolgáltatónál kell érdeklődni, ahonnan a csekket kapod szerintem.
(#) Dudus válasza tilde hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
Ne haragudj, nem esett le, hogy nem Magyarországról van szó!

Ez igen érdekes eset! Annyit jelent ez a TN-C nálatok, hogy a nullát átkötötték a védővezetékre és 2 kábelt húztak mindenhová vagy kihúzták a 3 vezetéket?

Ha 2 kábel van, újra kell vezetékezni vagy lekötni a védővezetőt és nem földelt aljzatot felszerelni.

Biztosan nem szabványos, de azon merengek, hogy ha a nulla keresztmetszete megfelelő, akkor attól függetlenül, hogy leágaztatták a védővezetőt, felhasználható-e PEN-ként a nulla? ( szerintem nem, de lehet, hogy nem okozna problémát! )
(#) tilde válasza Dudus hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
Idézet:
„Ez igen érdekes eset! Annyit jelent ez a TN-C nálatok, hogy a nullát átkötötték a védővezetékre és 2 kábelt húztak mindenhová vagy kihúzták a 3 vezetéket?


Nem volt külön nulla és védővezető, csak PEN vezeték volt, én is terveztem házi villanyszerelés órán belső elosztóhálózatot, akkor még a szabványtalan PEN vezetékkel.

Idézet:
„Ne haragudj, nem esett le, hogy nem Magyarországról van szó!”


Hát mondhattam volna korábban is, hogy nem MO, de azt hittem a helyzet ugyan az. Akkor ezek szerint MO -n ősidők óta kihúzzák a három vezetéket a konnektorokhoz.

Idézet:
„Ha 2 kábel van, újra kell vezetékezni vagy lekötni a védővezetőt és nem földelt aljzatot felszerelni.”


Itt nincs földeletlen aljzat, csak földelt. Régen a lenti rajz szerint kötötték a konnektort, ami úgy tudom 2000 óta nem szabványos.

Egyébként próbáltam már Szlovák fórumokon is rákérdezni a problémára, de hát még nem találtam megfelelő fórumot.

Kép 003.jpg
    
(#) elektrocad válasza tilde hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
Üdv Tilde,

Idézet:
„Régen a lenti rajz szerint kötötték a konnektort, ami úgy tudom 2000 óta nem szabványos.”


A rajzod most is szabványos (még Szlovákiában is), de kizárólag a TN-C rendszerben. Azt kell eldöntened, milyen rendszerű hálózatot akarsz. TN-S-ben már nem használhatod a rajzod szerinti bekötést.
(#) proba hozzászólása Júl 14, 2009 /
 
Bár szorosan nem ide tartozik ,csak egy kérdés:
Ha egy kettős szigetelésű dvd-t /akármit/ összekötök egy földelt házú számítógéppel /akármivel/ RCA kiábellel akkor az most érintésvédelmileg mi lesz.
Másik, ha egy kettős szigetelésűnek jelölt szerkezetben egy kondenzátoron keresztül a fémház fázisra van kötve ,hol az a feltétel ,hogy űzemi szigetelésen kívül mégegy szigetelés kell ?
Bár ez az egész csak kötözködés.
(#) potyo válasza proba hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
1. Semmi különös. A dvd továbbra is kettős szigetelésű, a kábel meg a pc pedig továbbra is földelt a PC-nek köszönhetően.

2. A fémházú cuccok nemigazán szoktak kettős szigetelésűek lenni. Nem mondom, hogy nincs ilyen, de az szerintem nem szabályos...
(#) elektrocad válasza tilde hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
Idézet:
„De ekkor jön a probléma, mivel ha a lakóépület főelosztójától akarnak jönni TN-S hálózattal, akkor nem tudnak rácsatlakozni a lakosok, mert nekik csak TN-C van(plúszer). Ezért ekkor csak TN-C vel lehet jönni, de ezt a szolgáltató nem engedi. Ekkor kiderül, hogy ugrott a felújítás, hacsak nem újítatja fel mindenki a saját belső hálózatát is. Akkor most a szolgáltató tényleg nem engedi a TN-C -t a lakosok mérőórájáig?”


Létezik TN-C-S rendszer is, amely az áramszolgáltató oldalától nézve előbb TN-C, majd az elágazás valamely (szükség esetén) részén a PEN vezeték szét van bontva PE és N vezetékre. Ez az elágazás innen kezdve TN-S lesz. A szétbontás helyén a PEN-t illő leföldelni. A TN-S rendszerben a PE-t és az N-t újból összekötni SZIGORÚAN TILOS!
Egyszóval TN-C-ből csinálhatsz TN-S-t, de fordítva nem.
Az idézet 1. mondatát nem értem, mivel ilyet nem szoktak csinálni, fordítva igen. Általában az épületekhez való becsatlakozások TN-C rendszerűek. A további vezetékezés és TN-C, vagy TN-S választása, az ingatlan tulajdonosának a joga. Az új szereléseknél ajánlott a TN-S választása. Na meg a FI-relé használata.
(#) elektrocad válasza potyo hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
Idézet:
„A fémházú cuccok nemigazán szoktak kettős szigetelésűek lenni. Nem mondom, hogy nincs ilyen, de az szerintem nem szabályos...”


Szabályos, ha a fémház le van földelve - PE-hez csatlakoztatva.
Következő: »»   33 / 973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem