Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
nem megy az oszcillátor, ez 100%.
Nézz csak körbe a komparátor környékén, mert ez a legkritikusabb rész. Én már vagy 5x összeraktam próbanyákon, eddig mindig volt benne hiba az elején. Hol egy zárlat, hol egy szakadás, hol egy hibás kondi... Általában a 2-3 lábak környékén szokott bibi lenni, illetve az 5-6 lábakat elfelejtem összekötni. A rajzon fel sem tüntetik, de azért kösd össze a kettőt! Jah, és használj LM311 - et!!!
Köszi, hogy segítesz! Bocs a megijesztésért, LM311P-t használok, csak véletlen elírtam! Összekötöttem az5-ös a 6-os lábat, de nem nagyon lett változás, amíg ki nem cseréltem a 100uH-s induktivitást! A 82-essel már márhető a freki, és úgy 230kHz környékén urgál.
Nemtudom, a frekit úgy kell kiírnia, ha összeértetem a mérőlábakat, vagy mindíg? Kalibráláskor csak egy pillanatra húzza meg a relét, ugye?
De várjunk csak! Lehet, hogy nem a jó programot tettem rá a PIC-re!
Nincs meg véletlen valakinek a kimondottan azehhez a kapcsoláshoz való PIC-progija?
Hello.
Csak akkor fut az oszcillátor, ha a tekercs és a kondi is be van kapcsolva a rezgőkörbe. Kondi alapból mindig benne van, a tekercset pedig a kapcsolóval változtatja h. belegyen-e kapcsolva vagy sorba legyen vele kötve a külső tekercs. A relét csak kalibráláskor húzza meg, hogy bekapcsolja a rezgőkörbe a kalibráló kondit. Az én ATMega16 - os változatomban a relét minden bekapcsoláskor meghúzza(és akkor kalibrál), azaz a kalibráló gomb lényegében egy RESET-ként van bekötve.
Na, így már értem!
De az enyémben úgy kell lennie, hogy kalibráláskor csak egy pillanatra húzza meg, vagy behúzva is kellene maradnia? (Amúgy végülis rájöttem az enyém hibájára: az elektronikai boltos fickó kicsit mellényúlt, és a 3 féle 5V-os reléjéből a 4.-et adta, ami 12V-os.. Így a relé halhatóan meghúz, de attól még nem vezet..)
Tudtommal nem kell behúzva maradnia.
Amúgy meg implementálás(vagyis szoftver) függő hogy behúzva marad-e. Attól hogy be van húzva még lehet mérni vele, de akkor máshogy néz ki a megoldóképlet kondenzátorra és tekercsre is. Ezt is a szoftver tartalmazza. Szal az enyémet bármikor át tudom alakítani úgy hogy behúzva maradjon, és átírom a képleteket. Nah igen. Az enyém itt tart: Egyelőre csak frekit számol, a kiértékelő rész majd később lesz kész. Megírtam assembly-ben a frekvenciaszámolót úgy, hogy számlálás közben a 7+1 szegmenses LED-es kijelzősort is multiplexálja, azaz mérés alatt mutatja az előző számlálás eredményét. Kiértékeléskor egy pillanarta levillan(elsötétül), de alig észrevehető. Amúgy meggyűlt vele rendesen a bajom, mire elérkeztem odáig hogy már csak az utolsó számjegy ugráljon. Lényege az egésznek, hogy a számláló ciklus teljesen ki van egyensúlyozva. Azaz, akár történik megszakítás akár nem, akár van kijelző-multiplexálás akár nincs, mindig ugyanannyi ideig(órajelig) tart. Ha jól emlékszem, 37 órajelig. Ezzel 540 kHz a maximum freki 20MHz-es kaviccsal. Alapállásban 404kHz. Az LCD-s változattal az előbb lemértem két mikrosütő trafóját. Egyik le volt égve másik nem. Beugratós kérdés: melyik a rossz? Primer tekercsek: 50mH és 2.95H Szekunder tekercsek(csak frekit érdemes): 37.5kHz és 178Hz Hamarosan kész lesz a LED kijelzős változat, már csak vékony zöld plexi lap kell hogy legyen ablaka. Zöld, mert azzal jobb a kontraszt.
Kicsit lusta vagyok, már csak a szoftvert kell helyrepofozni és a dobozt lezárni.
Egyelőre csak frekvenciát mér(100uH + 3.3nF). Jobbon a JTAG, baloldalt van a módváltó kapcsoló, a RESET-et még nem tudom hogy kötöm be... Itt van pár kép is.
Gratulálok, szép munka. Milyen mérérési tartományai lesznek?
10nH - 500H
A 10nH - s egység elég kicsi, lényegében a hozzávezetéseknek is bőven van 20-30nH - nyi induktivitása. A 500H pedig óltári nagy egység, gondolom senki nem veszi komolyan hogy ott még pontos tud maradni a műszer. Inkább úgy mondanám, hogy szoftveresen nem tiltom le a 20H fölötti tartományt(20H körül max 10%-ot tévedhet). Ez egy ajándék a készülék használóinak, hogy nem tilt le 20H fölött. Pl. egy mikró szekunder tekercse kb. 107H volt a műszer szerint, de benga is voltam mert simán lemérhettem volna az áramát 230V-on...
Elég sokat szívtam vele, de a megépítésben segíteni fogok.
Amúgy meg is lehet majd vásárolni. Indulóárnak kb. 4000Ft-ot szánok táp nélkül.
Sziasztok!
Háát, mindenképp kellene egy kis segítség, mert nekem már lövésem sincs, hogy mit ronthattam el. Kimondottan ezt az LC mérőt építettem meg, de sajnos a frekvenciát nem tudom beállítani, mert: tekercs nélkül a freki 0 és 1 között ugrál. 82uH és 100uH tekerccsel is Over Range-t ír ki, viszont 470uH tekerccsel 150kHz körüli a frekvencia, és csak az utolsó számjegy ugrál. Kis porvasmagos tekerccsel már be tudtam állítani egy 500kHz-es értéket, de azzal nagyon instabil a frekvencia. Valakinek volna esetleg ötlete? Csak mert nekem már tényleg nincs.. Előre is köszi!
Tekercs nélkül mindig nulla a freki!
A többi viszont nagyon érdekes, mert 82uH-s tekerccsel kb. 360kHz kéne lennie(2.2nF kondival). A rezgőkörödben valami biztosan nem jó, erős nemlinearitásszagot érzek, mivel kiszámoltam a kondidat a 150kHz-es frekin, ott 2.2nF jött ki, holott 1.0nF kellene...
A nemlinearitásszag az most jelen esetemben mit jelent?
Két féle, 1nF-os 1% és 5% tűrésű kondival is próbáltam. Multiméter szerint 1nF közeliek, úgyhogy nem hiszem, hogy ezzel lenne a probléma. Most kipróbáltam, hogy leszedem az összes relé alatti kondit, és érdekes módon így is ugyanúgy működik! (csak most a 470uH induktivitással 239kHz a freki) A kalibrálókondit is levéve már minden tekercsre Over Range a válasz. A Reed mindíg vezet, csak kalibráláskor kapcsol ki.
Teszek fel néhány képet az általam használt kondikról és induktivitásokról.
[quote][/quote]A Reed mindíg vezet, csak kalibráláskor kapcsol ki.[quote]
Az enyémben emlékezetem szerint pont forditva működik.
Hello!
A nemlinearitás nem a kondira és a tekercsre vonatkozik, hanem az egész rezgőkörödre. Nemlineáris a rezgőköröd, ha 2x - nagyobb rezgőköri kapacitásnál nem gyök-ketted lesz a frekvencia. Vagyis, ha alkalmazod a Thomson-képletet két kondira, majd párhuzamosan kapcsolod őket és úgy is kiszámolod, az eredmény eltérő lesz. Pl. nálam a 220nF - os kondit 280nF - nak látja, de az 1nF - osnál nem sokat téved. EZ A NEMLINEARITÁS. A nemlinearitást minden esetben az oszcillátor köré épült alkatrészek adják, ezek közül különösen nagy hibalehetőséget hordoz a két 10µF - os kondi és az 1kOhm-os felhúzó ellenállás. A 100kOhm-os és 47kOhm - os ellenállásokat is nem árt ha beméred. A rezgőköri kondi+tekercs is kritikus, kondinak mindenképp fólia legyen(a kerámia instabil), a tekercs pedig "pötty" kivitelű, az ellenállásforma nem valami megbízható. Képzeld el, hogy a negatív visszacsatoló körben lévő elkó kiszáradt. Alacsonyabb frekinél a jelszint drasztikusan csökkenni fog. Az oszcillátor erősítése annyira lecsökken, hogy csak alacsonyabb frekin képes működését fenntartani. Nálam kb. így áll elő a nemlineáris működés.
Amúgy meg nem igazán értem ezt az önkalibrálós dolgot.
Persze, persze, van egy nagyon pontos kondi amihez hozzászinkronizálunk. Na és? Ez a kapcsolgatósdi, a relé egymással szemben álló fegyverzetei, hozzávezetései állandó zavart jelentenek. Nem beszélve arról, hogy a relé elektródái sem érintkezhetnek pontosan, és nagy frekinél antennaként viselkedhet. Mi van, ha inkább ezt a nagyon pontos kondit(amit SEHOL nem lehet kapni) építjük bele a rezgőkörbe? Egy 1nF - os kondi a hőmérséklet hatására kb. 10pF - os tartományban mozog. A kondi értéke pedig pontosan egyenes arányban áll a mért értékkel. Ergo, nem mindegy az az 1%? Látott valaki Reed-relét egy 30000Ft-os Maxwell műszerben? ÉN NEM! Jah, igen. A kondi. Ha ismerjük az értékét, akkor a tekercset is kiszámolhatjuk az alapfrekiből. A multiméteresek kicsit tovább mennek, náluk a tekercs is bele van táplálva az eszközbe. Nah, szerintem ezt az egész önkalibrálós vackot félre fogom dobni. Nem az a cél hogy 56nH - s tekercseket készítsek az URH rádióhoz(különben is, azt már kézzel is lehet, netes számolóval). A műszer lényege, hogy az ember képes legyen kicsi és nagy tekercseket bemérni, elkészíteni, trafókat tekercselni és a csatolásukat mérni. Pl. a mikró trafóját is kimérte hogy melyik rossz melyik jó... Kapcsolóüzemű táp trafójánál pedig a csatolás nem mindegy. Ha túl gyenge(nagy a szórási induktivitás) akkor újra kell tekercselni, különben le fog égni valami a primer körben...
Hosz az összes k***a vére folyjon patakokba!
Rájöttem, hogy az ATMEGA16 - ban van hardveres számláló is. Eddig is tudtam, de csak azt, hogy a kontroller órajeléből táplálkozik. Hát nem! Van ugye a T0 és T1 elnevezésű lábak. Ezek fel/lefutó éleire fel lehet programozni... Sejtettem hogy a PIC is tud ilyet, mert 4MHz-es kavics nem lenne elég. Fizikai képtelenség hogy egy 500kHz-es jelet képes legyen szoftveresen lekezelni. Ez alapján ATMEGA16-ra akár C-ben is megírhatom a programot(6x8 szegmenses kijelzősoros változat), illetve ATTINY2313-ra(LCD-s és VFD-s változat) továbbra is assembly-ben(2KB memória miatt), immár 4MHz-es kristállyal. Nem lenne utolsó dolog ha ATTINY25 - re is meg lehetne valósítani, a VFD kijelzőimhez elég 3 láb is. Nah, ez a számláló ugyanúgy működik mint az időzítő, sajna nem lehet előosztást alkalmazni. OCR módban számlál, ki lehet olvasni. Ha lejár az OCR, akkor IRQ generálódik(felsőbb helyiértékek növelése), és a számlálót is ki lehet olvasni(legalsó helyiérték). Ezzel párhuzamosan futhat a 4MHz-es kavicsra épülő belső interrupt, ami elvégzi a kijelző multiplexálást, illetve időnként a mérés kiértékelését. Na mindegy. A mostani frekiszámlálóm 400kHz-en kb. 300Hz-et téved. Ha négyzetre emeljük, akkor is kb. 1-2 ezrelék a hiba.
Kedves Zombee!
Nyomon követjük alakuló műszered építését, azonban kérlek ne határolódj el a szakmaiságtól (kvarc->kavics), és úgy szólj hozzá, hogy ha egy kívülálló (aki nem ismeri a témát) olvassa a hozzászólásaid, akkor nagyjából tudja is, miről van szó. Jobb lenne a jövőre nézve csak minden fontosabb eredményt közzétenni, de ezeket is olyan formában, hogy ebből tudjunk mi is hasznosítani valamit. Csak a szoftverről írsz, de 2-3 oldalt visszalapozva se látok kapcsolási rajzot, vagy a mérés elméletére vonatkozó leírást, nagyon belemélyültél a programozás részleteibe. Mindezen "letolás" mellett kitartást, és cikket várunk az elkészült műszerről. Úgy kapsz gratulációt, és elimerést is.
ok.
Majd lesz rajz is, amúgy kb. pár lappal korábban már mutattam egyet, igaz, az az LCD-shez volt. A csatolt linkelt kép a mostani állapotot tükrözi, amikor a rezgőkört rákapcsoltam a T1 bemenetre, mely a 16 bites TIMER1 - et gerjeszti, ennek értékét folyamatosan kiírja a kijelzőre.
Amúgy légyszíves valaki el tudná árulni, hogy a relés kalibrálásnak mi értelme van?
Jólvan, addig oké hogy a mérőkondi meg tekercs értéke folyamatosan változik. Összeállt a végleges frekvenciamérőm is, 525kHz körül mozog, és 10°C - os hőmérsékletingadozás kb. 600Hz frekvenciaváltozást vált ki úgy, hogy hidegben nagyobb a freki. De a MILITARY kalibráló kondi sem menekülhet eme átok alól, ő is változik, nemdebár? A relé, a hozzávezetései, a fegyverzete pedig mind-mind parazita kapacitást hordoz, ami számomra megkérdőjelezi a kalibrálás pontosságát és eredményességét. A tranzisztorról pedig hallani se akarok! Szerintem elég, ha egy jó minőségű fóliakondit teszünk be, amiből bekapcsoláskor meghatározható a mérőtekercs induktivitása. Még megnézem, hogy a kondi vagy a tekercs érzékenyebb kevésbé a hőmérsékletváltozásra(én a kondira tippelek), annak az értékét fogom rögzíteni az EEPROM-ban. Ha mégis úgy alakulna hogy nem okoz különösebb hibát, mindkettő értékét rögzítem, így bekapcsoláskor azonnal használható és a vezeték se zavar be. Amúgy a vezetéknek is van kb. 4-5pF kapacitása... Emiatt persze előfordulhat hogy mínusz egy-két pikofarad - ot fog mutatni üres állásban, de szerintem ez bőven elmegy. Zárójelben jegyezném meg, hogy a legtöbb multiméter(még 15000Ft körülieké is) felbontása 10pF-os... Ja igen. Említettem az EEPROM-ot. Hiába írok róla cikket, hiába írok le mindent az ütánépítők kedvéért, ha egyszer nem sikerül beszerezni/kisakkozni egy teszem azt 9.8732 nF - os kondit, ha éppen egy olyan kerül bele az enyémbe. Elektronikai boltokban sem fogsz 0.5% - os tűrésű kondit kapni, max ha betörsz a honvédség raktárába. Ezért jónak látom, ha a kalibrálást az utánépítő is el tudná végezni az EEPROM-ba írandó kapacitásérték(és esetleg induktivitás) beállításával. Ezután a készülék már csak a hőmérsékletváltozásra lesz érzékeny, 0°C - 40°C között kb. 6% - os eltérés. Szerintem ennyi pénzért nem nagy dolog, főleg, hogy a 15000Ft-os multiméterek is többet tévednek, ráadásul ez a cucc automatikus méréshatárváltással is rendelkezik ami kárpótol mindenért...
Üdv megint mindenkinek.
Megosztok egy képet, mely a kijelző bekötését(tranzisztorokkal) tartalmazza. Csak egyetlen tranzisztorbekötést rajzoltam le teljes egészében mind a pozitív, mind a negatív oldalon, bízok benne hogy a kép alapján egy kezdő is képes lesz megfelelően bekötni őket. Mindeközben körvonalazódik a megépítés és kalibrálás része. Az EEPROM-ban a mérőkondi kapacitásértékét ÉS az alapfrekvenciát kell majd eltárolni. Ehhez nagyon közel kell elhelyezni egymáshoz képest a mérőkondit és tekercset, majd összekötni mindkét lábát úgy, hogy az így összeálló rezgőkör "föld-részénél" a tekercset később ki lehessen kötni. A rezgőkör "pozitív részénél" a tekercs és a kondenzátor állandó jelleggel össze lesz kötve. Erre azért lesz szükség, mert az alapfrekvenciát pontosan meg kell határozni, még a kapcsoló, az érintkezők bekötése és a dobozolás előtt. Az alapfrekvencia kijeleztetéséhez egy jumperes részt fogok elhelyezni a kapcsolásban: ha a jumper összezár, akkor a frekvenciát fogja kiírni a kijelzőre az eszköz. Az alapfrekvencia leolvasása csak TELJESEN KIHŰLT állapotban végezhető el, 25°C - on, kb. 1 perces üzem után. Amikor beforrasztottam a tekercset, kb. fél óra kellett mire beállt az alapfreki. Utána lehúzva tápról majd 2-3 óra múlva visszadugva már azonnal beállt, szóval biztosan a meleg tekercs+kondi miatt volt ez az elmászás! Már a kapcsoló puszta bekötése is kb. 2kHz - es frekvenciaesést okozott nálam, a mérővezetékek rákötése újabb 3kHz-et! Előbbi esetben 6.1pF-ot, utóbbinál már 12.4pF - ot mér a műszer. Úgy fog működni, hogy bekapcsoláskor leméri az éppen kijelzendő mennyiséget, és ha az egy bizonyos határ alatt van(~200pF), akkor lenulláz, azaz a végső eredményből mindig ki fogja vonni ezt az értket a mérés alatt. Tekercsre is működni fog a dolog, ha átkapcsoláskor rövidre zárjuk a mérővezetékeket. A készülékre teszek egy RESET gombot, aminek segítségével a táp lehúzása nélkül megismételhető a lenullázási folyamat.
Mex, és te is ugyanezt az LC-mérőt csináltad meg, amit én?
Csak mert az alkatrészeket kimértem, azok jók, de mégsem értem, hogy fova tűnik el/honnan lesz nekem freki... Tökre nem vágom, pedíg nem egy vasziszdasz a kapcsolás..
Nem biztos,de amelyikben relé van, az mind csak a kalibrálás időtartamáig húz.
az enyémből kihagyom a relés részt, több pontatlanságot visz be a rendszerbe, mintsem pontosítaná a mérést...
No, köszi a segítséget mindenkinek! Végre elkészült az én LC mérőm is!
Akit érdekel, leírom, hogy az egyik hiba az volt, hogy a boltos, akitől vettem az induktivitásokat, az kissé mellényúlt és 82 helyett 18-ast adott, 100-as helyett pedíg 10-est A másik hiba, hogy az ezen az oldalon lévő kapcsolás alapján a relé épp fordítva működik (mindíg meghúzva van, és kalibráláskor enged el). Így a relé bekötése az ezen az oldalon lévő kapcsolási rajz szerinti lett. Akit érdekel itt egy kép róla: nincs túlcsicsázva, viszont kicsi, pontosnak tűnik, és nem ugrál a mért/nullázott érték. |
Bejelentkezés
Hirdetés |