Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   564 / 3992
(#) feki00 válasza Frankye hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Van amelyik kapcsolós, ezeknek 5 kivezetése van. Lásd kép.

dzsekk.JPG

(#) kiskacsa2009 válasza feki00 hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Melyik a jobb , melyik a bal, és melyik a gnd? erre még mindig nem jöttem rá
(#) gg630504 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

1 - föld
2 (3) - jobb
5 (4) - bal, mono
(#) feki00 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Az oldalakat én úgy jegyzem meg hogy a dugónak a "földes" végét jobbra fordítom akkor a bal szélső a bal a középső meg a jobb.

Tehát a képen (180al el van forgatva mint ahogy magyaráztam):
1 (nincs jelölve, eltakarja a pad) föld
2 jobb
3 jobb kapcsoló
4 bal kapcsoló
5 bal
(#) kiskacsa2009 válasza feki00 hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Ahha!
Tehát köszönöm mindkettőtöknek...!
Tehát a dugacson: föld->jobb->bal
(#) Csaplar válasza gg630504 hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Mellékelem az említett Jack csatlakozót. Ezen mondjuk sehol nem látok kapcsolót, de 5 kivezetése van.

Nekem itt egyébként csak monora van szükség. Akkor összeköthető a bal és a jobb oldal ???
(#) gg630504 válasza Csaplar hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Ha stereo FEJhallgatód van, akkor összekötendő a bal és jobb.
Ha mono FÜLhallgatód, akkor a végén lévő ( bal ) a mono jel, a mésiokat ( jobb ) nem kell bekötni.
(#) jocki17 hozzászólása Júl 16, 2009 /

Üdv mindenkinek!

Van itthon egy 2x 24 karakteres kijelzőm hogy tudnám ezt valamire használni?Nem gond ha komplikált a kapcsolási rajz!
Üdv!
(#) alex077 hozzászólása Júl 16, 2009 /

ÜDV!

Nem igazán tudom, hova tegyem fel kérdésemet, de itt talán elmegy.
Akiknek ilyen dugaszolós próbapaneljük van, kérem írják le tapasztalataikat. Mennyire megbízható, kontakthibák vannak-e, hogy bírja a strapát (na nem tankot akarok rajta átvezetni, hanem simán csak használni)
Természetesen a hozzá tartozó kábelekkel használnám.vezeték
Elég komoly beruházás ez, ezért kérdeztem rá.
Előre is köszi.
(#) levii válasza alex077 hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Szia!
Konkrétan ilyen dugaszolós próbapanelom nincs, van másféle és az elég strapabírónak bizonyult ezidáig.
Vettem ilyen vezetékkészletet és én meg vagyok vele elégedve, eddig még egy sem tört el. A hosszú darabokból lehetne egy kicsit több de azért nem rossz így sem.

Üdv!
(#) bancsi15 hozzászólása Júl 16, 2009 /

Sziasztok!

Elkészítettem ezt a kapcsolást, már csak az IC hiányzik belőle. Mivel tudnám helyettesíteni ezt az IC-t( még ha vezetékekkel légszerelni is kellene) , hiszen itt Kecskemét egyszerűen nem kapok. Tudom rendelhetnék a HeStore-ból, de mivel csak 1db kellene, így azért drága a postaköltség.

Ötletek?
(#) kendre256 válasza alex077 hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Vezetéket szerintem teljesen felesleges venni hozzá. Vegyél néhány méter UTP falikábelt (8 tömör ér van benne). Ha szerencséd van, olyat sikerül venned, amit körömmel lehet csupaszolni. Olyan hosszúra vágod a vezetéket, amilyenre kell, és sokkal olcsóbb.
Nekem is van ilyen panelom, de ezt csak nemrég vettem, nem sok tapasztalatom van róla. Van egy kisebb is, azt a Conradtól vettem vagy 15 éve, az még most is jó (igaz, hogy nem túl sokat használtam).
A dugaszolós panel szerintem nagyon hasznos, könnyebben lehet megcsinálni és változtatgatni a kapcsolást, mintha forrasztanál. Nem helyettesíti a nyomtatott áramkört, ha gyors, nagy frekvenciás áramkörökről van szó, de egy csomó más áramkörhöz jól használható.
(#) marton11 hozzászólása Júl 17, 2009 /

Zsiasztok neifogtam készitsek egyerösitöt Bővebben: Link És az a bajom hogy ez egy 4 vagy 2 csatornás . Én 3 csatornást akarok lehet-e ?
(#) vicsys válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Nos, az UTP kábelt még véletlenül sem javaslom mert nekem beletörött vagy 2 helyen. (a lyukból kipecázni meg szinte lehetetlen a letört darabot) A gyári kábel pedig profi, nagyon pöpecül illeszkedik!
(#) nagy_david1 hozzászólása Júl 17, 2009 /

Sziasztok!
Ha pl egy üveg dióda mindkét végére zsugorcsövet húzok, de úgy hogy maga a dióda víz alatt van akkor a zsugórcsöveg annyira ráfeszülnének-e a diódára hogy a szárai vizhatlanok maradjanak? Egyszóval a zsugorcső képesüe annyira ráfeszülni valamire hogy az vízhatlan legyen (persze most nem 2 méteres vizoszlop nyomására gondolok)? Képes-e a zsugorcső valamilyen szintű szorításra zsugorodáskor vagy nem?
(#) marton11 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Én azt nem hiszem inkabb probalkozz ragasztoval ami meg keményedik ha hüteni kell.
(#) marton11 válasza marton11 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Vagy huzd rá a zsugorcsövet és a tövét ragasztozd meg.
(#) nagy_david1 válasza marton11 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Akkor lehet ez lesz, mármint az utóbbi tipped, köszi a választ.
(#) nagy_david1 hozzászólása Júl 17, 2009 /

A 4066 ic csak logikai kapcsolásra képes vagy lehet vele szabályozni is? Remélem érthető a kérdésem.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Köszi a gyors és érthető választ.
(#) Csaplar hozzászólása Júl 17, 2009 /

Sziasztok!

Szeretnék készíteni egy több modulból álló elektronikát. Lenne egy központi egység és két kicsi interfész modul.
A központi egységben akarnám kialakítani a tápellátást úgy, hogy az biztosítsa a kát másik modul számára is a szükséges 12V-ot.

A kérdésem az lenne, hogy milyen messzire lehet ezt a 12V-ot elvinni? Tehát milyen messze lehet egymástól a központi egység és az interfész?
Vagy bármekkora távolság lehetséges? Az interfész egységekben is lesz stab ic...

Kösz
Zoli
(#) Action2K válasza Csaplar hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Szia! Mivel az energiát közvetítő vezetéknek van ellenállása (sajnos) így nem korlátlan a távolság. Ha 12V-os a táplálás, a két interfész pedig 5V-os, akkor jó messzire viheted. De mégis? mekkora táv kell Neked, és mekkora az interfészek feszültségigénye?
(#) proli007 válasza Stefan hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

HEllo!
Sajnos ez a kapcsolás nem jó. Mert a bemeneten, egy kapu áramkör van, és nem tároló (mint amit előző ábrádon)
Gondold el, mi van, mikor a kapcsolót (a rajzhoz képest) megnyomod. A CP0 bemeneten magas szint van, a CP1, meg kontaktozik. Bizony akkor prelleg!
üdv! proli007
(#) Csaplar válasza Action2K hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Helló!

Az interfészeknek 5V szükséges, amit egy szimpla 7805-el akarok megoldani. A 12V-ra csak azért gondoltam, mert könnyű előállítani és még nem túl nagy a stab ic-nek sem.
A távolság max kb 10m lenne.

Akkor ezzel nem lehet gond?

(#) Action2K válasza Csaplar hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Egyáltalán nem gond,még 100 méterek is lehetnek. Azt hittem kilóméterekre akarod elvinni. De akár az 5V-ot is elviheted azon a 10m-en.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Szerintem inkább az UTP/FTP kábelt ajánlom, mert olcsó, ahhoz képest, hogy 8 ér van benne, ráadásul csavart érpárokban. ezzel némi zavarszűrés is történik a tápvezetéken, s még mindig marad 3 érpár az oda-vissza irányú kommunikációhoz.
(#) zoka hozzászólása Júl 17, 2009 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy a 4017 számláló és 4027 JK flip-flop IC-k nem használt kimeneteit lehet-e bekötetlenül hagyni ? Vagy kell rá lehúzó ellenállás ?

Köszi!
(#) Action2K válasza zoka hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Kimeneteket lehet, de bemeneteket illik le, vagy felhúzni, de oda nem kell ellenállás.
(#) szbalogh hozzászólása Júl 17, 2009 /

Sziasztok!
Elektrolitkondinál különbség van a két láb között? Hogy kell beforrasztani és csak az elektrolitkondiknál van így?
(#) Negyedik Zol hozzászólása Júl 17, 2009 /

Hahó

Mi az a szűrőkondenzátor? (Ezen az oldalon láttam: http://www.oddmix.com/tech/cr_1transistor_crystlset_h.html)

Előre is köszi
Következő: »»   564 / 3992
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem