Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   174 / 842
(#) m.gyula3 válasza MocisPisti hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
értem....
már az is eszembe jutott, hogy nagyobb hűtőborda kéne.
most összerakom a két 2n3055 és úgy próbálom ki
(#) Doncso válasza MocisPisti hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Egy 10*10-es bordától mégis mit vártál? Akkor ezek után nem a datasheetet fogom megnézni hanem megkérdezlek téged.
(#) SALáta válasza Doncso hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Én 5 db 2n3055 öt tettem szellősen! az Alkotó féle 50 V 5 A táphoz, felépítésben a borda egy hűtőcső, tehát 3 borda összeforgatva u alakban, az u alak két sarkánál még két 50 mm kinyúlású 4mm vastag alu van, ezen vannak a tranzisztorok, a hőkapcsolatot még minimálisan sem rontja az L idom csatlakoztatása, mert az a bordával együtt készült, két végére tehető ventillátor, a borda hossza 370mm. Így a borda és a tranzisztoroka 70 fokos határt amit szabtam képesek rövidzár esetén 5 percig elviselni, ha hűtöm még venntivel tovább is. Szerintem indokolt a négy, feltételezve hogy a béta értéke nem egyforma, az egyik jóval többet elfűt mint a másik. Jobb a békesség, két tranzisztor nem drága, 200 forint darabja felfogatással, csillámmal, csavarral, alátéttel, hűtőpasztával együtt. De ez az én saját véleményem, persze az én tápom is túllépi a küszöböt, de azért van a hővédelem hogy a füst a tranzisztoron belül rekedjen, mert ha az elszáll akkor az már csak volt tranzisztor.
(#) m.gyula3 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Hali!

Így most teljesen jól megy. Igaz csak egy 24V-os venti volt a kimeneten ami max pörgöt, de amikor rövidre zártam, akkor elvette a kakaót és a venti megállt, szétvettem akkor meg ment mintha semmi nem történt volna...

múltkor simán szétvágta a ilyenkor tranyót pillanat alatt.

ha találok nagyob bordát akkor megfontolom a 3db párhuzamos tranyót.

köszi a segítségetek
(#) MocisPisti hozzászólása Júl 21, 2009 /
 
Én a 0-30V 3A-es tápot 5db IRF3205 el fogom építeni Nem kell hozzá venti sem kazánlemez méretű borda
Pár 100Ft-on ne muljon hogy most elszáll vagy füstöl vagy hátha túléli.
(#) MocisPisti hozzászólása Júl 21, 2009 /
 
Azér ne az legyen a cél hogy a tápunkat rövidzárba működtessük Mert akkor vegyél rezsót. Egy teszt áramkörben vagy amit épp tesztelsz rövidzár lesz/van azt úgyis meglátod/hallod a tápon tehát nemvalószínű hogy pl 5 percig hagyod fűteni a zsinórokat és a tápot
(#) Doncso válasza SALáta hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
50V*5A = 250W ez azért komolyabb hő mint 120W. A másik, hogy lehet tenni 4-5db de ebben az esetben felesleges ha megfelelő a borda, m.gyula tehetne 8 pár tranzisztort is, teljesen mindegy, annyit érne el vele hogy többe kerülne, de ugyanolyan forró lenne a borda, gondolj bele, mindegy hogy 120W-ot 2 vagy 8 tranzisztoron keresztül viszed fel a bordára, ez persze csak a fűtés szempontjából mondom, a tranzisztoroknak viszont könnyebb. Nálad kicsit más a helyzet, mivel több mint a dupláját kell elfűtened mint ebben az esetben. A te tápodat is bőven elvinné négy darab, talán három is, megfelelő, hangsúlyozom megfelelő bordával. Én a legutóbbi Spafi tápba kettő eredeti 3055-öst tettem, 40V4A, ez 160W-nyi disszipációt jelent, teljesen jól bírja a rövidzárat is.
Egyébként nem kell ide semmi csak puszta számolás, több tranyó=jobb hőelosztás, nagyobb borda=jobb hőelvezetés.
(#) Doncso válasza m.gyula3 hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Ha teszel neki egy nagyobb bordát, pláne nem kell 3 tranzisztor, felesleges. Két 3055 a tápod által termelt teljesítményt röhögve elbírja, ezt hidd el, csak tedd fel egy megfelelő bordára. Inkább a hűtőfelületed legyen nagyobb mint kisebb bordára több tranzisztor.
Egyébként örülök hogy jó lett.
(#) m.gyula3 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
hát ebben tényleg igazad van.
vasárnap majd nézek a zsibin hűtőbordát, meg plusz ventit. Most jobban átgondolom a szellőzést,mert idáig egy venti és 1oldalon akartam lyukacsos falat, de most még egy kissebb ventit is akarok.
Am tényleg nem is gondoltam erre a megoldásra, hogy párhuzamosan kössem.
Am tételezzük fel hogy ha ha még 1-et ráteszek akkor elvileg még stabilabb lesz, igaz nagyob borda több hő, igaz?

jobban tetszik mint a darlington
(#) SALáta válasza Doncso hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Én is úgy láttam jobban átadja a hőt a több tranzisztor, persze ekkora maximális teljesítménynél már kell ekkora borda és ennyi tranzisztor, szórást is beleszámolva kell ennyi, persze ennél nagyobb bordát nehéz találni, a túlbiztosítás nem árt mindaddig míg a normál működést nem befolyásolja. Ha jól értem egy véleményen vagyunk, csak a darabszámokban nem. De ez a táp még így is határon jár, kell a hővédelem.
(#) m.gyula3 válasza m.gyula3 hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
azt hadd kérdezzem meg, hogy a darlington meg e között mi a különbség?
hiszen a darlington az az Ib-t majdnem 2szerezi nem?
párhuzamosan meg majdnem olyan mintha egy nagy tranyó lenne.

bocs, ha sokat kérdezek, csak szeretnék többet tanulni, mert nagyon érdekel és a suli ratyi volt.
(#) Doncso válasza m.gyula3 hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Figyelj rám, ha van 120W-nyi hőd, az teljesen mindegy hány darab tranzisztorral viszed fel a bordára, nem ez a lényeg, hanem az hogy az adott borda el tudja e vezetni a méreteiből adódóan ezt a hőt. Az egy más kérdés hogy legalább 2db 3055-ös kell mivel 115W-ot tud 1 db és nem illik csúcson járatni egyiket sem, 2 db már 230W-ot tud plafonon, ez bőven elég. De borda is kell ahol leadja.

A másik dolog, hogy nem kell azért akkora borda, hogy ezt a hőt folyamatosan le tudja adni, mivel azért ésszerűen használjuk a tápot, vagyis nem fogod rövidzárban hagyni szerintem órákig, egy arany középutat kell találni, az én tápomban sincs óriás borda, viszont éppen elég arra, hogy 1-2 perc rövidzárat elviseljen. Ha ventid van az pláne javítja a hőleadást a környezet felé. Ha úgy érzed ezzel a bordával nem izzad nagyon akkor maradjon, de ha veszettül fűt akkor tehetünk rá 4-5 tranzisztort is, akkor is izzani fog.

A párhuzamos kapcsolás azért jó, mert eloszlik a teljesítmény a tranzisztorok között, a darlingtonnál egyik tranzisztor hajtja a másikat, de ebben a kapcsoládban az utolsó tranzisztorra jutott a 120W vagy egy kicsivel több, de mivel ez csak 115-ös, vagy hamis és még kevesebb, nem csoda hogy beadta a kulcsot.
(#) Doncso válasza SALáta hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Nem tudom hogy mondjam el neked, ha van egy 10*10-es bordád és el akarsz fűteni 120W-ot, tehetszt rá 5 tranyót is, nem tudja leadni a környezet felé a méreteinél fogva, többet érsz nagyobb bodrival, hidd el.
(#) m.gyula3 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
mennyi okosság, hát most legalább haladok a sötétségből kifelé
nem is tudok erre már mit írni, mert értem.
majd a legközelebbi még jobb lesz.


kösz
(#) Doncso válasza m.gyula3 hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Te elektronikai suliba jársz?
(#) m.gyula3 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
aha
műszerész vagyok, de ne akard megtudni, hogy milyen volt a suli. Ősztől meg remélhetőleg vill.mérnök tanonc.
(#) Slope válasza Doncso hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Üdv!
Olvasgattam kicsit ezt a topikot, de megakadtam valamin. A 2N3055 által eldisszipálható teljesítményt végig 115W-nek emlegetitek.
Ez bizony szép és jó, de nem ilyen egyszerű, mivel ez csak 25°C-ra igaz. A PD-Tc diagram közel sem egy vizszintes egyenes. A MOTOROLA adatlap alapján:
Tc=25°C => 115W
Tc=50°C => 95W
Tc=75°C => 80W
Tc=100°C => 60W
Szóval a készülék szinte biztosan nem 25°C-n fog működni, de passzív hűtés mellett még 50°C fölé is mehet (ésszerű hűtőborda méretek mellett). Ekkor pedig már határon megy a 3055. Mint tudjuk az ST és hasonlóan vacak (után)gyártmányok, ezt már nem viselik el. Tapasztalatok alapján az ST márkájú tranzisztor PD-Tc diagramja még ennél is meredekebb (sajnos).
Ferenczi Ödön ajánlásával: 1db 2N3055 / 1A
(A költségeket illetően: egy jókora hűtőtönk sokkal drágább 1-2db plusz tranzisztornál.)

Bye!
(#) Alkotó hozzászólása Júl 21, 2009 /
 
Nagyon téves irányba kezd elmenni ez a tranzisztorsokszorozási kontra hűtőborda növelési téma. Hagy próbáljam meg saját szavaimmal felidézni ATTILA86 egy régi hozzászólásában említett példáját (nem találtam meg az eredetit)
A hőtőbordára szerelt félvezető ügye, olyan mint a lyukas vödör.
Miközben a vödörbe folyadékot töltünk, abból folyamatosan folyik kifelé is a lyukon. Ha olyan mennyiségben töltjük bele a vizet, ami kevesebb mint ami kifolyik, akkor a vödör ki fog ürülni. Ha gyorsabban töltjük, akkor pedig ki fog folyni a tetején.
A párhuzam pedig elég nyilvánvaló: a lyuk nagysága = a borda hőleadó képességével; a betöltött folyadékmennyiség pedig = a félvezetők hőtermelésével.

És még egy saját gondolat. Több félvezető, nagyobb felületen, több ponton, ezért egyenletesebben tudja a bordát melegíteni. Ez szinte nélkülözhetetlen a gyors túlmelegedésből adódó károsodások elkerüléséhez. A nagy borda pedig azért kell, mert hosszú távon muszáj ésszerű hőfok alatt tartani a rendszert, mert egyébként rendkívüli módon romlanak a technikai jellemzők.
Alkotó
(#) Doncso válasza Slope hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Nem egészen így, én azt mondtam, hogy plafon 115W de inkább menjünk lejjebb a biztonság kedvéért.

Idézet:
„Tc=50°C => 95W
Tc=75°C => 80W”


Ez itt a lényeg, és ott is van amit mondtam, hogy 2db 3055 szépen elviszi a kívánt teljesítményt rendes bordával.
Köszönöm az idézetet.
(#) Alkotó válasza Slope hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Tökéletesen egyetértek.
Alkotó
(#) Doncso válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Tehát többet érsz egy nagyobb lyukkal mint több betöltött folyadékkal Erről beszélek én is.

Idézet:
„A párhuzam pedig elég nyilvánvaló: a lyuk nagysága = a borda hőleadó képességével; a betöltött folyadékmennyiség pedig = a félvezetők hőtermelésével.”
(#) Slope válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Igen, a tranziens tulajdonságai is jelentősen javulnak az egyenletes hőelosztással.

Doncso: mivel Te jársz a legközelebb a valósághoz, ezért a tiedre reagáltam (annak legalább van értelme...)

Alkotó, vagyis inkább Attila86 példája nagyon jól szemlélteti a dolgot, ajánlom az itt íróknak is a józan paraszti értelmezését! Meg nem keresem már ki írta,de olvastam olyat, hogy pl. másfajta tranzisztorral nem kell akkora borda. Neki is javaslom a fenti hasonlat végiggondolását! Más formájú, vagy több lyukon is ugyanannyi víz folyik le... ha szabad fokoznom a hasonlatokat
(#) Doncso válasza Slope hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Tökéletesen egyetértek. Hiába osztjuk el több tranzisztorral a hőt, nem attól lesz jobb a hő leadás a környezet felé. Azzal csak a hő terülését illetve a tranzisztorok terhelésén lehet javítani.
(#) Slope válasza Doncso hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Na fokozzuk...
Legyen kerek a hasonlat.
Egy tranzisztorra:
Tc a vödör falának magassága, a hűtőborda mérete a lyuk átmérője, PD az időegység alatt beömlő víz mennyisége
(#) Doncso válasza Slope hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Én értem a lényeget, nem engem kell meggyőzni.
(#) Slope válasza Doncso hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Jólvanna tehetek én arról, hogy mindig neked megy a válasz? :yes:
Amúgy meg poénnak szántam, csak hogy kerek legyen
(#) Doncso válasza Slope hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Vettem és a poént azért ment a
(#) szabi83 hozzászólása Júl 21, 2009 /
 
No, srácok, elégé ki lett tárgyalva a szitu, vége ugye?
(#) Slope válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Igenis Főnök!
(#) Doncso válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Igen uram!
Következő: »»   174 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem