Fórum témák
» Több friss téma |
Bocsi, de ha van meghajtó teljesítmény akkor csak az áttétel hatásfoka számít. Golyóscsapágyakkal, 2 szíj, 4 szíjtárcsa összeállítás kb 85% hatásfokot elérhet, míg az alacsonyfordulatú házilag barkácsolt generátor hatásfoka kérdéses. ( P=M1*n1=M2_n2 ... )
Az viszont nem kérdéses, hogy a teherautó generátor kis szélben el sem indul. A szomszédomban is van egy szélkerék csak erős szélben láttam forogni. Az bizony nagyon ritkán van. Az áttéte valóban 85% hatásfokú a teherautó generátor is e körül van. A kettő együtt kb. 70%. A vízszintes tengelyű szélkerék hatásfokát nem tudom, mert nem tudom milyet használnál. A legtöbbször előforduló 6-7 m/s-os szélben nemigen mozogna.
Nem tudom milyen annak a generátornak a fordulatfokozója ill. lapátozása, de ezek meghatározóak.
A sikkgenerátoroknak pont az a lényege, hogy nincs fordulat fokozó. kis fordulaton is van kivehető töltés.
Próbáld megépíteni és majd meglátod mik az akadályok, nem véletlen építenek legtöbben állandó mágneses sík generátort, jelenleg én is autó generátor tekercselésével próbálkozok de csak azért mert nincs most pénzem mágnesekre, egyébként elég egyszerű konstrukciójú házilag könnyen kivitelezhetőek ezek a fajta generátorok amiket itt a fórumban is többen már megépítettek és használnak, legnagyobb hátránya a drága mágnes.
Valaki nem tud valamit mondani a #479300 kérdésemre?
Igen, de mennyi? Kicsi a kimenő feszültség, légmagos tekecs esetén a kinyerhető áram meg 0-hoz közeli, valószinüleg.
Szerintem elég lehet a 6-os sodrony, de két magasságban is kikötném három irányban. Tehát a felső kikötési pont alatt is kb. elfelezve a magasságot. Különben belenghet a cső.
Az állandó kis áram többet ér mint a ritka nagy. Ha visszakeresel van itt egy link ahol az átlagos szélerősség valószínűségeiről lehet olvasni, de nincs kedvem megkeresni. A lényege az, hogy leginkább 6-7 m/s-os szélre lehet számítani. Tehát egy használható gépnek már itt is kell termelni. A többi csak viharjelző.
Szerintem az ékszíjjakot hagyjátok a fenébe, nagy a súrlódása, mert ki is kell feszíteni, hogy ne csússzon, akkor inkább használjatok motorbicikli láncot, az jó könnyen forog, és egy jól csapágyazott nem túl nehéz generátorral szerintem elég könnyen foroghat, egy nagyobbacska lapát lehet elbírná így, de a szíjjal kétlem, még a hosszbordás szíjjak is elég nehezen mozgathatók.
Nálam a mért értékek szerint is a szél több mint 50%-a 5km/h alatti. (A képen a szélsebesség adatok 5km/h-s bontásban láthatók) Sajna ezt nehéz munkára fogni......
Sziasztok. Lenne néhány kérdésem.
Generátornak megfelel egy ablaktörlő motor?48/50 fordulat van ráirva de gyárilag van rajta egy áttétel is na most ez az érték az áttétellel együtt vagy csak a motor puszta fordulatára vonatkozik. Attól tartok túl keskenyek lettek a lapátjaim a legszélesebb pontján 10 cm a csúcsán pedig kb 5 cm elég tolóerőt adhat ez ja és 90 cm hosszúak 3 darab. A forgórészt egy mosógép dob tartója alkotja aminél attól tartok,hogy esetleg túl nehéz lesz bár elég könnyen forog.
Szia!
Látom a malomkövek is elkészültek már. ![]()
Ja éljen a sufnituning .
![]() ![]()
Az áttétel utáni fordulat van ráírva. mivel a legtöbb ablaktörlőmotor csigahajtású visszafelé nem használható. Nagy teljesítményre ne számíts. A apátok valóban keskenyek.
Én már 20-30 wat-nak is örülnék annyit csak ki lehet csikarni belőle?
![]()
Nézegetem a lapátokat de innen úgy látszik nincsenek szárny profilra faragva. Csak sima a vége felé keskenyedő deszkadarab? Így még forogni is nehezen fog.
Heló!
Az ablaktörlő motorokon csigahajtóműves áttétel van. Ráadásul kb.: 50:1-es áttétel. Ez azt jelenti, hogy ha a motor tengelye 50-et fordul az áttátelezett hajtótengely csak 1-ez fordul. Ekkora csigaáttétel visszafelé nem működik. Ha mégis megvan a kellő nyomaték ami eltekerje, akkor inkább szétfeszül a hajtásház, vagy eltörik a tengely.
Kivannak faragva csak a képeken nem látszik de ki van alakitva csak keskeny és ettől nem látszik rendesen. Na meg a kép sem a legjobb szögből készült.
Most elsöre az elgondolás jó,de : 1. a lapátok ilyen rögzitése nem jó,valamivel erösebb szélben elszálnak mint a sohaj.A fábol készült lapátokat Mindenképpen 2 db. fémtárcsa közé kell fogni(szoritani).2.Ablaktörlő,és egyébb hasonló motorokat nem érdemes használni,mivel generátor üzemmodban nagyon kicsi a leadott teljesitmény.A széllapátjaiddal kb.100,- 150 Wattra számithatsz,amennyiben PMG.generátort készitessz.Itt ajánlanám a Hugh Piggott féle ferritmágnesest.Fent van a forumon,ha visszalapozol,megtalálod.
Lehar! Mi a véleményed ha a PMG generátorban ferritmágnest használnék és vasmagot mivel a ferrit mágnes gyengébb így az nem is fogná annyira és mivel a ferrit mágnes nagyságrendileg olcsóbb így abból lehetne nagyobbat és többet is használni? A jobb Ferrit mágnesek 4,000.- GAUSS, a Neodym NdFeB37 13,000.- GAUSS ez durván 3x a vasmag vajon ezt mennyire kompenzálná?
kösz a tanácsot megfogadom már szétt is kaptam a cuccot nem kínlódok vele.Most egy függőleges tengelyű szélturbinán töröm a fejem mert lényegesen egyszerűbb szerkezet és ami az elhelyezést illeti könnyebben meg tudnám oldani és látványosabb is bár ez huszadrangú szempont csak.
Ujra felteszem egy ferritmágneses generátor épitési rajzát,leirását.Kisteljesitményű szgenerátorokban messze nem ajánlott a vasmagok használata,elsösorban nagyon megneheziti a generátor indulását,ami egyik fő szempont,a másik,a vasmagok használata nem növeli lényegesen a generátor teljesitményét. De ez már ki lett alaposan vesézve itt a forumon.Ha idöd engedi, lapozz vissza.
Idézet: „a vasmagok használata nem növeli lényegesen a generátor teljesitményét” Azért ezzel a kiejentéssel óvatosan. Az lehet hogy az egész szélgenerátor teljesítménye nem nől jelentősen(kevés a lapátfelület, súrolt felület...), de a generátoré nől! És az is ki lett tárgyalva, hogyan csökkenthető minimálisra, vas alkalmazása mellett (HP felépítésű), a generátor indítási nyomatéka. Tegnap volt szerencsém megforgatni egy 1500W os 24V os gyári holland generátort (asztalon lapátok nélkül). Felépítése 3Fázisú állórésztekercselés, mágneses forgórész. Az indítási nyomaték nem is érezhető, szinte csak a csapágysúrlódás, nincs semmi rotáció a mágnesek miatt.
Igazad van,egy bizonyos pontig.Az eggyetlen bökkenö a Gyári készitésű vasmagos generátoroknál,a nagyon preciz,és viszonylag nehézkes gyártási tehnologia,amit házi körülmények között lehetetlen,vagy szinte lehetetlen elö állitani.Minden esetre házi körülmények között tetemes költséggel járna,ami már nagyon nem lenne kifizetödő.Ezért is tanácsolom a jóval egyszerübben megépithető légmagos generátorokat.Végeredményben céljának tökéletesen megfelelnek a légmagos generátorok.Természetesen aki ennél jóval igényesebb generátort akar,annak csak szurkolni tudok,és sok sikert.
nem olvasom vissza eme kis regényt,de nem kell ahoz vissza olvasnom hogy igazat adjak elöttem szólónak!
a dupla mágneses légmagos generátor hatásfoka a legjobb! én sokat építettem már,de a lágyvasas megoldás macerásabb !maga a lágyvas beszerzése sem egyszerű! de e kimozduláshoz szükséges erő is lényegessen nagyobb testvérénél! régebben még az első lágyvasas generátoromat végig kisérhették itt a forumon ![]() azóta jónéhány precízebb generátorom dolgozik szerte az országba ![]() ![]()
Sziasztok látom sok minden féle szélkerék épült ezen a topicon.
![]() Én most szükségből építek eggyet vízhúzásra. Vawt típusú lessz és 4 lapátos 1 lapát 1 m2 . Valaki tud adni valamilyen teljesítmény adatot ezzel kapcsolatban? Ma készül az oszlop piramis alakú 2 colos csőből. A lapátok már tegnap forogtak gyenge szellőben.
Sziasztok még új vagyok ebben a témában ezért fordulok hozzátok. Két dolgot szeretnék kérdezni. Az egyik az, hogy a feszszabályzón átmenő áram erőssége hogyan változok?A másik az, hogy van egy generátorom aminek a feszszabályzója rossz eredetileg 14V-on 180A tudott
600 fordulatnál, de furógéppel meghajtva nekem 30V-ot is tudott feszszabályzó nélkül. Ehez 24V-os vagy 12V-os feszszabályzó lenne e jobb? ![]() ![]()
Természetesen 12 voltos feszab. kell hozzá.
dobo ! Én szívesen látnék képeket a készülő műről !!
Nyugi lesznek képek ma elkészült az oszlop 6 méter a csúcsa.
holnap remélem felkerülnek a lapátok és már forogni fog. A szivattyúja is készül még kell vágni pár alkatrészt és össze is állítom.
Sziasztok!
Ezt még régebben csináltam valaminek, szerintetek jó lenne egy szélgenerátorhoz szélirányba fordítónak? ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |