Fórum témák
» Több friss téma |
Helló Kovidivi!
Mit mondjak? Köszi szépen. Ezzel már kezdenek letisztázódni a dolgok .
"A dóm jónak tűnik, de miért elégedsz meg 92dB-lel?"
Ha 88 dB hangszórót nézett, akkor ahhoz igen szuper lenne a 105 dB magas Én egyszer haszáltam 105 dB piezo s..ságot. Nem győztem ellenállást pakolni, mert nem hallottam tőle a mélyet. Ahhoz akkor illene egy 100dB mélyet is nézni. De nem hiszem, hogy tízezer forintért dobálják.
Bizony, nem a Watt a lényeg, hanem a dB. (gondolj bele, 100W hagyományos izzó vs. 100W-nyi LED, mindkettő 100W, de a LED-be nem néznék bele)
Így ha nem mindegy, "mekkora hangerőt kapsz a Wattodért", akkor igaza van Kovidivinek, felejtsd el azt a 16cm-es hsz-t. (88dB az nem sok, mélyhangoknál pedig a terhelhetősége sem valami nagy. Gondolj bele, rámegy 40Hz, szerintem 10W már kiküldi teljesen. De ha csak zenét hallgatsz, szobai hangerőn, akkor nincs semmi gond azzal a 16-ossal sem, bár egy 20cm-es hsz jobb lenne
Üdv Zoka!
Én sem szívesen pislognék a 100W-nyi led-be :wilting: A hangszórót pedig egyenlőre csak csak szobai zenehallgatásra gondoltam. Esetlegesen házibuliba.
"szobai zenehallgatásra gondoltam. Esetlegesen házibuliba."
Ha a 16cm-es monacort nézzük, akkor az elsőhöz megfelelő lehet, bár én kicsinek tartom, valamint az ár/érték is kérdéses. De a házibuli kivégezné szegényt Ha a hangerőre mész, nem lenne mély, ha mélyre, nem lenne hangerő Oda komolyabb cucc kell :yes:
Üdv Zoka!
Akkor monacor végleg felejtős. Itt azt néztem, hogy 8 Ohm legyen, meg a W mennyi. Legközelebb jobban odafigyelek, és köszi.
Ezt a hozzászólást továbbra is fenntartom. Nem egy rossz választás, de buliban ne várj tőle csodát. Viszont gondolj bele egy normális 100dB hangszóró 20-30 alatt nincs.
Ha így önmagában lesz, külön szub nélkül, akkor érdemesebb egy legalább 20 cm-es hangszórót választani.
Üdv Zoka!
Oké! Nagyon figyelmetlen vagyok, ezt a hozzászólást sajnos nem vettem észre. Igen, ez az érzékenységi kérdés tényleg nem olcsó . Ez esetben növeljük kicsit a hsz méretét. A hangváltót pedig még nézelődöm. Köszi
Hali!
Hangváltót inkább ne "nézelődj"! Az előregyártott hangváltók csak ritkán hoznak elfogadható eredményt. A sorrend ez legyen: - Válaszd ki a megfelelő mélynyomót, majd építs meg hozzá a jól megtervezett dobozt. - Mérd meg a "félkész" hangsugárzó átvitelét és válassz hozzá egy olyan magassugárzót, amellyel elméletben összeváltható a mélynyomó. - Ha megvan a megfelelő magassugárzó, akkor építsd be azt is a dobozba és mérd meg az ő átvitelét is. Az átviteli görbék összehasonlításával kapni fogsz egy hozzávetőleges képet az érzékenységbeni különbségről és némi töprengés után megtudod választani a keresztezési frekvenciát. - Ha ezeken túl vagy, akkor jöhet a váltótervezés. Ehhez és a doboz méretezéséhez ajánlanám a JBL Speakershop prgramot, akusztikus átvitel méréshez az Arta progi jól használható. Otthoni mérésre alkalmas mikrofont, elektret kapszulából egyszerűen csinálhatsz. Szerintem olvasd át a hangváltós témát és a handobozos témákat.
Szia Bassmester!
Akkor nem nézelődök, és köszi szépen a leírást.
Üdv !
A kinézett Monacor hangszórók rendben vannak, feltéve, hogy olyan zenét hallgatsz, ahol a mélyek nem elektronikusak (vagyis köznéven tucc-tucc), hanem pl. nagybögőm basszugitáron, stb.-n szólal meg. Ehhez {pdf}, vagy ehhez {ez is pdf} hasonló dobozt lehetne készíteni belölük. Egyébként jók a személyes tapasztalataim. A dB-ről : az otthoni füleléshez használatos hangszórók általában 85-90 dB között mözögnak. Az MNC-k, SAL-ok érzékenységi paraméterei általában ennél jobbak - de csak a leírás szerint. Az MNC Noir és FX sorozatoknak például a mai napig sincs még hivatalos, mért adatuk. Zoka a megmondhatója, mióta füzzöm, vigye végig a mérési projektjét, hogy ezeket is mérhessük... Az viszont biztos, hogy úgy kell a hangszórópárt megválasztani, hogy a mély, illetve a magas érzékenysége között ne legyen nagy eltérés. És piezót - otthonra főleg - tilos, a csúnya-csúnya, nagyon erőszakos hangjuk miatt. P.
Ez egy kicsit hasonlít az enyémre. Feltennéd a kapcsolási rajzát? kb hány dB-t erősít? Én az ESP -féle szintemelőt csináltam meg. Kipróbáltam minden féle műveleti erősítővel, az OPA 2134 -től az NE 5532 -ig, de végül a JRC gyártmányú 2068D-nél maradtam. Gyönyörű hangja van, még a drágább ícékhez képest is. Tehetnél fel képeket a komplett kivitelezésről is :yes:
A sztereó végfokom jelenleg így néz ki, középen a zöld panel az említett szintemelő és a stabilizált tápja.
Szia MPedro!
Na én nem az a típus vagyok, aki ezeket a tucc-tucc zenéket hallgatja (ezzel nem akartam megsérteni senkit sem), inkább a Rock irányába tartok, és ott is maradok. Köszi szépen a pdf-eket, és mellőzöm a piezókat is. Illetve köszi a hozzászólást is .
Éppannyi csúnyán masterelt, összevisszatorzult rockfelvételt hallottam már, mint agyonekuzott, agyonefektezett tuctuc zenét. Igényes rockzenén mutatja meg magát az igényes hangcucc.
Üdv! Ez így nagyon korrekt, valóban így kellene. Én annak idején ezt a dómot, amit Mityu60 mutatott, 20cm-es mnc eclipse-kel társítottam, és gyári mnc hangváltóval. Nem volt rossz hangja, de mindig egy kis utólagos korrekcióra szorult (hangszín szabályozás). Itt jön a képbe, hogy nem mértem semmit.
Ezzel szemben amiket most használok, gyári cucc, ott a hangszín kifejezetten ártalmas, nagyon jól megvan nélküle. Így az erősítő "nyersen" felerősíti, ami a lemezen van (nem szól bele), és a hangszóró többé-kevésbé próbálja visszaadni azt (de még a legkomolyabb hangfal is csak próbálja, mert soha sem ér el olyan freki átvitelt, mint az erősítő). Itt a gyári cuccnál valószínű jól is van illesztve a mély és magas, ez nagyon fontos tud lenni.
Helló Zupp87!
Akkor nem tudok mást mondani: Igyekezni fogok
Egyébként csak úgy mondtam Szerintem a jó hangzás, az igényes zene nem műfajfüggő. Szerintem az elektronikus zenének is vannak olyan gyöngyszemei, amelyektől személy szerint ugyanúgy magam alá, mint egy akusztikus, szuper minőségű élő koncertfelvételtől.
Szia!
Láttam a szintemelő előfokot az erősitődben,tudnál belinkelni egy kapcsolást róla!?
Üdv Zupp87!
Persze, minden műfajnak megvannak a kiemelkedő alakjai. Ez csak saját véleményem volt.
Sziasztok!
valamikor 10 éve a Dunaudio erősítők egy részét én terveztem. Némelyikbe ez az IC volt betervezve, persze nem a gyári kapcsolásban. talán hallotta valaki az egykori High end show-kon. Kíváncsi lettem, van-e valami újdonság ezzel az áramkörrel.
105dB-es magashoz természetesen megfelelő hangszórók is kellenek. Egyértelmű, számomra, és számodra is, egy kis gondolkodással mindenki számára. Ezért nem írtam oda. Köszi a javaslatot.
A 4-es ábrán lévő kapcsolást csináltam meg. Az alatta lévő táblázatból lehet meghatározni a szükséges erősítéshez tartozó ellenállás értékeket.
Bővebben: Link
A 2068D sokkal zeneibben szól, szebb a színpadkép, nyugodtabb, hallgathatóbb, de középtartományban egy icipicit összemosottnak tűnik, nálam ez az ícé a nyerő.
Az OPA 2134 nyersebben és egy kissé kétoldalasan szól, nem olyan kellemes sokáig hallgatni. Még az OPA 2604 volt az ami tetszett. Ennek is nyers, színezetlen, pontos hangja van, ez produkálta a legszebb énekhangot, jó a tere és a ritmikája, de a mélyeket egy kissé keveseltem. A TL 072 nek eléggé színezett a hangja és a tere sem túl pontos. Az NE 5532 fedett magasakat és masszív dögös mélyeket produkált, de hallgatni nem volt olyan jó. A 2068D 230Ft, a 2134 kb 800Ft, a 2604 pedig 900 Ft körül van. (Ez csak az én véleményem, válassza mindenki a neki legmegfelelőbbet.)
És mik a vélemények a KD Mester éle tranzisztoros, hangszínszabályzós előfokról? Tervezgetek megépíteni egy ilyet, utána két B5-tel
Köszi ezt a részletes leírást! nincs tapasztalatom ezekkel az ic-l (kivétel tl072),ugyhogy minden tanácsnak örülök!!!
Esetleg van valami tapasztalatod az AD797, LM4652, OPA604?
Én ezeket favorizálom.
Az OPA 604 az elvileg a 2604 szimpla változata. Tisztán és pontosan szól, de mégsem jön be nagyon... a 797-et még nem próbáltam, de mivel elég drága, lehet hogy nem is fogom. Az LM 4652 az nem egy D-oszt. végfok? Kiváncsi lennék rá hogy mit tud.
Sziasztok! Építettem egy hidalt TDA7294-es erősítőt és szerintentetek ez a a táp jó hozzá?
Vagy tudtok ajánlani helyette valami mást.
Én az opa 134 -et a külső DA-ban I/V konverterként használom, elég jó hangja van ebben az alkalmazásban. A jelkövető fokozatban pedig ad797-et, ami viszont páratlan erre a feladatra...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |