Fórum témák
» Több friss téma |
A téma hozzászólásai áthelyezésre kerültek ide » Elektronikus gyújtás fénycsőhöz
Hello!
Lenne egy problémám kérlek segítsetek! Van egy LIBO Model no:LB-0401-8L ,8W-os fénycsővem amibe elektronikus gyujtó van! Egyszer csak nem működött, és elfüstölt benne 3db ellenállás, és 1db dióda. Kicseréltem, és pont ugyan azok durrantak el. nem tudom mi lehet a baj. 2 db W13001-es félvezető van benne! Kapcsolási rajzot nem tudok adni! kérlek ha valaki megtalálja a rajzot, vagy meg tudja mondani mia baj, akkor nagyon megköszönném!
Mérd meg azt a két W13001-et, valószínűleg MJE13001-es tranzisztorok.
Kapcsolási rajz az ilyesmiről úgy szokott lenni, hogy visszarajzoljuk a nyák alapján.
Vagy hagyd a francba és vegyél egy olcsó energiatakarékos izzót és rakd át az elektronikát.
Engem egy Nile rovarcsapda elektronikus előtétje szivatott, első javítás után jó volt kb. 1 évig, aztán csak 10 percig, pedig minden jónak tűnt. De addigra már a NYÁKon is volt luk, úgyhogy bele lett rakva bontott kompakt fénycső elektronikája, egy nyárvéget-őszt már lement...olcsóbb mint a 2 tranzisztort meg az ellenállásokat kicserélni... Üdv Inhouse
Tapasztalatom szerint az MJE1300x típusú tranzisztorral készülő kompakt fénycsövek nem a megbízhatóságukról ismeretesek (nem csak az alkalmazott tranyó miatt). Ha választani kellene egy 200Ft-os gagyi és egy 600Ft-os márkásabb kompakt fénycső között, akkor, ha teheted inkább a márkásabbat válaszd. Nemcsak az élettartam miatt, hanem a kisugárzott fény minősége miatt is. Újabban már a kompakt fénycsövekre is ráírják a fénycső jellemzőit. Pl.: 827. Ez 8x%-os színvisszadási indexet, valamint 2700K-es színhőmérsékletet jelent. (2700K körül vannak a hagyományos ízzólámpák is).
Én szedtem szét nemrég 1200Ft-os Philipset. Ugynazok az alkatrészek vannak benne mint a gagyi 300Ft-osban. Az tény hogy a színhőmérséklete sokkal kellemesebb de az élettertama is már olyan mint az olcsóké, hiába Philips.
Vásároltam 4db 8W UV BL fénycsövet.Szeretném valahogy működésre bírni, de nem tudom hogyan.Nem értek az ilyenekhez.Tudnátok segíteni.Valami elektronikusra gondoltam. A 4db hoz elég egy gyujtó áramkör, vagy mindegyikhez külön kell?
Köszönöm mindenki segítségét.
Vegyél legalább 8W-os kompaktfénycsövet, és vedd ki belőle az elektronikát és azt kösd rá értelemszerűen, ahogy ott van benne.
Természetesen 4db kell és 8db foglalat, vagy marad a hagyományos előtét gyújtóval együtt.
Erre én is gondoltam. Találtam otthon szanaszéjjel 2 rosz kompaktot.Az elektronikát kimentettem.Kb 11, 14 wattos lehetett.
Bekötnék egyenlőre kettőt a többit meg majd ha még lesz.Ugy nem fontos,hogy mindnek egyforma teljesitménye legyen?Attól félek, hogy ezek az áramkörök valami csutak kínaiak. Van 2 vezeték piros, kék, ezek a bemenetek? De hol a kimenet? Van még rajta 4db drótocska, talán az lenne?Csatolok fotokat.De melyik hova megy a fénycsövön?
Hát jobb lenne,ha más nincs akkor a 11W-ost kötnéd be egyenlőre próbának, de ha tudsz vegyél valamelyik nagyáruházban 8W-os olcsó kompaktokat és abból szed ki. Nekem 15W-os kellett, és tudtam is venni 375Ft-ét darabját, és azt tettem bele.
Bekötések, a piros és fekete drót a 230V, a többi a cső-é. Lásd a képen.
Köszönöm szépen a válaszodat.
Az interneten találtam kapcsolási rajzot 8wattos kompakthoz.Nem tudom mennyire megbízható, de pont 8 wattoshoz van.
Ugy gondoltam megépitem nyákra 4db ilyet.Olcsóbban kijön mintha vennék 4db csövet és szétszedném őket.Főleg, hogy sok alkatrész van a műhelyban, meg vannak ócska 11, 14 wattosokból. A TR1 kiszerelem másokból, de a T1 és az L1 értékét nem tudom.Van egy fazékvasmagú trafó is.Jo lenne az is (11/14wattosból 8wattosba)? Akinek van ötlete az L1ről az írjon. Kösz
Böngésztem az interneten, kapcsolásokat keresgéltem.
Rá akadtam egy kapcsolási rajzra. http://www.danyk.wz.cz/zarivk_p.html Az oldal hátránya, hogy cseh.Persze aki tud szlovákul, vagy csehül az elolvashatja. A kapcsolás 8 - 144 W teljesítményig megfelelő.Párhuzamosan több fénycsövet is lehet kapcsolni, a megfelelő kondival és folytóval.
Szia,
Nekem is kiment a Nileline rovarcsapda gyújtója, de ez egy két csöves, 2x10W-os (sorbakötött) típus. 13003T volt benne eredetileg amik gallyra mnetek. Ilyet nem kaptam :no: viszont raktam bele BUX85-öt amivel meg nem idult el ![]() A 24W-os energiatakarékos cső elektronikája elviszi? Köszönettel
Én készítettem 3tranzisztoros elektronikát,18-36W-os csöveket is viszi 10-12Volt-ról megy.Azonnal gyújt kapcsi üzemű 10x5,5cm. panelon van a cucc.A nagyfesz.trafót is én tekertem 240-300V~ ad le 2db.fénycsőt is begyújt.Rajzot raktam fel,de nem túl nagy az érdeklődés iránta.
Hát azt nem tudom milyen az érdeklődés, de én megnézném.
Bár azt hallottam, hogy az egyenáramú gyujtás nem a legjobb, állítólag, hogy csökken a cső élettartama.
Az, hogy 12VDC a bemenőfesz, nem jelenti azt, hogy egyenáramról üzemel...
Ugyanolyan jellegű tápegysége van, mint a hálózatról üzemelőknek, csak más a trafó. A 230V-osak is egyenirányítással indulnak.
Bővebben: Link
Itt is talalhato egy par fenycso kapcsolas. Kell legyen elektronikus IC-s kapcsolouzemu , nagyfrelvencias, elofutessel stb ..igazi takarekos nagyhatasfoku es biztonsagos hosszueletu fenycso mukodteteshez. Egy IC a kapcsolouzemu tapegyseg es meg egy IC az elektronikus gyujtas stb. Ha nem torekszunk a teljes fenyerore es nagy hatasfokra van hidegkatodos megoldas is aminek elonye hogy elvileg kiegett csovekkel is mukodik nagyon hosszu ideig .Neha meg kellett forditanom a csovet ( marmint a foglalatban) mert elkezdett hullamokba tekerodzni a feny .Aztan tovabb mukodott rendessen. Most LED-ekre tertem at .
Energia takarekos egok kapcsolasi rajzai:
Bővebben: Link A forumta be kell iratkozni es lathatova valnak a linkek.
Megtudná mondani nekem valaki, hogy mennyi körülbelül egy 8w fénycső áramfelvétele?
Utána számoltam... igen valahogy igy...
Inverterről szeretnék meghajtani 5 csövet. Nem tudom milyen trafóra lenne szükségem. Ha feltételezzük, hogy 1cső 1A, akkor 5 cső 5A. No most akkor, van egy trafóm 230/9V. Ha az eredeti szekunderre rákapcsolom a 12V ot, akkor 300V körüli értéket kapok a kimeneten.Elég ez a feszültség a gyujtáshoz? Ja és az eredeti szekunder áram az max 500mA. Tehát nem sűrűn felel meg a trafó.De lehet hogy tévedek.
Sziasztok.
Ujra itt vagyok, még mindig ezen a témán töröm a fejem. Remélem, hogy nem zavarok senkit. Az jutott eszembe, hogy össze e lehetne dobni egy áramkört,ami gyujtóként működne és nagyon kevés trafót tartalmazna?Mivel elég körülményes elkészitenem. Valahogy ugy gondolom, mint a hagyományos elektronikus előtétek ez is 35khz es feszt állitana elő. Kb 600V-al, vagy amennyi kell begyujtaná a csövet aztán átkapcsol áramgenerátor üzemmódba.Amit valami IC, vagy tranyók hajtanának. Igy reményeim szerint el lehetne hagyni a tekercsek, trafók használatát. Remélem, hogy nem irok hülyeségeket... Ha ez egy megvalosithato ötlet, akkor segitene nekem valaki megvalositani? Mindenkinek kellemes hétvégét kívánok.
Kedves Fórumozók aki tud kérem segítsen!
Nile Rc-20 rovarcsapda fénycső meghajtó elektronika javításában. A készülékben 2x10W-os fcső van sorba kötve. a csövek nem gyújtanak /a csövek hibátlanok másik készülékben működik/ Az elektronikán, panelon nincs semmi hibára utaló /égés stb/ a cső a foglalatba érintkezik biztosíték ép két púpos kondi cserélve diódahíd cserélve , ellenállások színkód szerinti értéken. semmit nem vág ki de nem indul A két tranzisztor hibájára gondoltam de milyet kéne berakni helyette? elektronikai szaküzletben nem tudtak segíteni a tranzisztoron a felirat 13003a mivel lehet ezt helyettesíteni? /esetleg régi pc tápba lévő tranzisztorok lehetnek jók ide?/ segítségeteket előre is köszi.
Sziasztok!
Fénycső elektronikára lenne szükségem.Én megépítem ,de kapcsolásokban kérném a segítségeteket.Igen olvasgattam sok fórumot,és eljutottam skori oldalára is,de csak nagyobb teljesítményű fénycsövekhez találtam elektronikát.Nem tudom mi az eredmény ha egy olyan elektronikára rakok 8 wattos csövet,mert nekem ilyen cső van akváriumban ami 3 havonta kiég.Ezért akarom a hagyományos gyújtópatron és tekercses megoldást kivágni belőle. Előre is köszi a segítségeket. Üdv Laci
Helló!
Szerintem jobban járnál, hogyha egy nagyáruházba vennél egy olcsó energiatakarékos kompakt fénycsövet, és abból szednéd ki a meghajtást. Üdv mate
HI
Ez talán,mert ugye akvárium abba pedig víz van ez a kapcsolás pedig 12voltrol megy. A kapcsolás nem az enyém, itt a fórumon találtam.
Szia.
Nem értem mi bajod lehet a fojtóval,és a gyújtós megoldással. Én is 8 wattos UV csövet használok a levilágítómban,ráadásul kettőt,és külön-külön 7-11W-os folytóval,és 4-22W-os gyújtóval. Nekem semmi bajom vele,de az is igaz,hogy nem naponta használom,ill kapcsolom ki-be ![]() Csatolok róla pár képet,ha érdekel ![]()
Igen
![]() Kis hosszúkás olvasólámpákból valóak,amiben U alakú (hoszúkás) neon cső(beépített gyújtóval) adta a fényenergiát. Biztos ismeritek ![]()
Köszi
![]() Annyira amugy sincs használva,és azért választottuk a fojtós megoldást, mert ez amolyan "bejáratott" módszer a fénycsövek üzemelésére az energiatakarékos elektronikával szemben.(legalábbis énszerintem) Biztos igazad lehet,mert nekünk is régebbről valóak az olvasólámpák. Közben rájöttem,hogy miért nevezted "hagy" néven a fojtót. Látom a folytón azt a háromszöget ![]() ![]() UI: /a piros karika a képen/ Ha lemented a képet,és rá nagyítassz olvashatóbb is lesz...
Meg van a megoldás! És nem igaz az hogy a hagyományos tekercses ,gyújtópatronos megoldás a legenergiatakarékosabb!!
A csőt elnéztem mert nem 8,hanem 15 wattos,na de ez nem lényeg.Lényeg az hogy a hagyományos felépítésű tekercses gyújtópatronossal 3 hónapig bírta a cső és 18 wattot kajált. a tekercs melegedett benne mint állat. a gyárilag mellette lévő melegragasztó is folyékony volt mikor szétszedtem,mert előtte ment még. Beleraktam egy olyan elektronikát ami pár kondenzátorból,diódából és ellenállásból áll. tranzsztor nincs is benne. Ez az elektronika olyan hogy csak egy-egy vezeték megy a cső két végére,és a már ,elhasznált" neonokkal is működik,tehát az a neon ami a tekercsesnél már kiégett,tehát villogtatta a patron,de nem gyulladt be az ezzel az elektronikával vígan megy. a fényereje gyengébb ugyan,olyan 70%-ra saccolom,de a cső később megy tönkre,akváriumba elég ez a fényerő,és a hagyományosnál már tönkrement fénycsövet még vígan világíttatja ,és a legfőbb 18 watt helyett csak 6 watt az áramfelvétele!!! Szóval ennyit a ,,hagyományos a legtakarékosabb"-ról. Ha valakit érdekel az elektronika kapcsolási rajza,mivel nem bonyolult szívesen felpakolom ide.
Hello!
Amit írsz az igaz,de nekem akváriumba ez elég,és ez volt a legolcsóbb,mert nem kellett hozzá semmit venni és a ki nem dobott ,,elhasznált" csövek is világítanak még vígan,és mivel egész nap világít harmad akkora wattszámmal máris örültek neki itthon,és a legfőbb hogy nem 3 hónap lesz a cső élettartama. megkockáztatom az egy éves élettartamot új csővel,mert apámnak a steaklámpába is ezeket az elektronikákat csináltam meg már és 2,5 év kb egy cső,de ott nem egész nap világít. A folytótekercs félrerakva jó messzire hogy ne is lássam ![]() Ha eszembejut előkérem mert apámmal rakattam el a szemem elől és az induktivitását ,ellenállását és egy fényképet róla felrakok ide. De egy kérdést feltennék,mert látom te ezekhez a csövekhez értesz nagyon.Szóval próbáltam energiatakarékos fénycső elektronikával begyújtani a csövet,de az nem ment,csak felvillant egyszer halványan,pedig az elektronika jó mert emlékszem a csőnek az egyik szálja égett el. Két különbőző elektronikát is néztem de mindkettőnél ugyan az az eredmény volt.(természetesen új fénycsővel próbáltam,nem az elhasználtal)az energiatakarékos égő kissebb üzemi feszültségről működne?? Üdv. Laci |
Bejelentkezés
Hirdetés |