Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   128 / 507
(#) athor77 válasza Bulldog1796 hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Nem látszik, hogy mekkora felületű de ha időjárás álló anyagból van használható.
Vagy ha időjárás állóvá lehet tenni.
(#) szsrobert hozzászólása Aug 6, 2009 /

A szélgenerátor áramát nem lehetne gáz formájában eltárolni, majd fűtésre használni?

Tegnap megmértem fogyasztásmérővel az áramfelhasználást vízbontáskor.
4 lemezzel 1A áramhoz 19-28W hálózati áramfelvétel társul.
Nagyon sok.

Hány darab, és mekkora lemezeket használtok, milyen elektrolittal, és mennyi vezetésjavító anyag kell bele? Mekkora cellafeszültséget alkalmaztok 2 lemez között?
(#) Bulldog1796 válasza athor77 hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Szia!
Úgy tudom hogy plastic-ból van amúgy 50 cm hosszú és 25 centi széles.
(#) pudding1 hozzászólása Aug 11, 2009 /

Elkészült az fd 1.5-300 szélgenerátor 6 lapátos verziója. Természetesen mióta fenn van azóta nincs szél...... A forgó rész súlya jelentősen megnőtt az eredeti 3 lapátoshoz képest így nem biztos hogy teljesül a cél, vagyis hogy alacsonyabb szélben indulva többet termeljen viszont a nagyobb lökésekkel tarkított szélben valószínűleg egyenletesebb termelést tesz lehetővé. A megnövekedett lapátfelület miatt előfordulhat hogy kevés lesz az eredeti "farok" és gyakrabban tér ki a szélből mint szeretném, de ez még nem biztos, várom a szelet. Ampermérők be vannak kötve, így egyszerűen ellenőrizhető az eredeti és a 6 lapátos termelése is azonos szélben.

DSCF2147.JPG

(#) kingkey válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Mondjuk annak is eltörném a kezét, aki a farokstabilizátort ilyen hülyén tervezte. Nem elég, hogy a lapátok után eleve lassú a szél, még berajka az oszlop mögé, hogyha addig nem volt eléggé turbulens, hát majd az oszloptól az lesz...:{{

Ha fölfele állna, ugyanígy dizájnos, de legalább az oszlop nem kavar fölöslegesen...
(#) pudding1 válasza kingkey hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

fel lehet úgy is szerelni, de nekem így volt szimpatikusabb. (na b...szki most letört a kezem...) Számomra az volt a fontos hogy ha valami miatt fel kell mennem a tetőre és kifordítanom a szélből (bármilyen okból) akkor legyen amit meg tudok fogni. Ha felfele áll akkor nem érem el, és mire észbe kapok , ledarálnak a lapátok! A 3 lapátosnál semmiféle gondot nem okozott hogy lefelé áll.
(#) szsrobert válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Ha annyira problémás lenne, nagyobb faroklemezt kellene tenni rá.
Szerintem is célszerűbb alul lennie.
(#) belganarancs válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Egyet értek kingkey hozzászólásával.

Fölfelé is állhat?

Fura, mindenhol csak lefelé állót láttam...
Amúgy meg fölfelé álljon, lefelé meg kilóghat valami rúd, aminél fogva mozgatni lehetne.
Na?

Fordítsam felfelé, és rögzítsek rá egy rudat lefelé........aha, marha jól nézne ki szerintem is Minek, ha egyszer így is tökéletesen tette a dolgát? Utálok ismételni, de "A 3 lapátosnál semmiféle gondot nem okozott hogy lefelé áll. " Ha a 6 lapátosnál ez nem elég, akkor is van még két lehetőségem mielőtt új faroklapátot kellene csinálni: Meghosszabbítani egy rúddal a faroklapátot, ahogyan Helifun tette((#464105) Helifun válasza pudding1 hozzászólására (#458484) ) vagy a lapátokat megfordítani az agyon és a farokrotort eltávolítani-így mindig be fog állni a széllel szemben.(tolató üzemmód, mjoy szélgenerátora is így üzemel)

3,9 km/h és már folyamatosan forog a 6-os, a 3-asok meg állnak.....alakul!

Kérlek, én nem szóltam...

Mindenesetre én már régóta a likas keréken törpölök, de mellékesen még a kisebb turbulenciájú szél iránystabilizálása is jól jön.
Még egy érv a " bosnyák rotor" mellett

A tolató üzemmódnak csak az a baja, hogy cseszegeti a lapátokat minden fordulatnál.
Dehát kinek a papné, kinek a lánya...:}}

"cseszegeti a lapátokat minden fordulatnál" Ezt fejts ki bővebben légyszi, mert mjoy-nál semmi problémát nem tapasztaltam és Ő sem említett semmilyen gondot. (Viszont szeretnék tudni róla ha van hátránya ennek a kivitelnek.)Előre is köszi.

Üdv!

Egyszerű ez, kérem..
Az oszlop mögött van egy turbulens csík. Tény, hogy a szél sose lamináris áramlású, de azért kis keresztmetszetekben tegyük fel, hogy az.

Ebbe az oszlop belezavar, és ebbe a zavart áramlásba mindegyik lapát fordulatonként egyszer belelép. Az addigi egyenletes áramláshoz képest biztosan kisebb sebességű szél kisebb erővel tolja a lapátot, majd újra megjön az erő.

Ez fordulatonként egyszer minden lapátot dinamikusan előre-hátra mozgással igénybe vesz, rezgést generál.

Fáradásos törés lehet a vége, a nagyobb zajt nem számítva.

Szerintem.
(#) kingkey válasza kingkey hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Persze nagyon vékony csőoszlopnál ez lehet elhanyagolható, de ami képet az imént láttam, annál biztosan nem.

Érdekes.......de az említett szélgenerátornál (mjoy) sem rezgés sem zaj nem figyelhető meg pedig ott nem is csak egy vékony cső fogja hanem sokkal több.....és nem tegnap óta pörög. Reméljük így is marad....
(#) mjoy válasza kingkey hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Üdvözlet mindenkinek !
Az irányzék nélküli kerékkel semmi gond nincs . Csendesen üzemel ,semmi hangja sincs a lapátoknak .
A generátort lehet hallani az oszlopra hajolva ,ahogy nagy teljesitménynél dolgozik . 14V 67 A -amit szemmel láttam ,de ennél volt már nagyobb szelünk is .
Nagyon stabilan pörög ,nem rezonál . A turbulens áramlatokat is jobban viseli .

Volt nekem is irányzékos kerekem . Szépen pörgött ,aztán egy áramlat elforditotta ,a kerék mindjárt belefékezett,szinte megállt . Állandóan csak táncolt a szélben .

Az irányzék nélkülivel semmi gond nincs . Nehezebben térül ki a szélből .
Nincs vékony csőoszlpom ,3db 6/4" cső fut egybe ,ezen van a kerék . Nem fékezi be az oszlop a lapátokat.
(#) rossman9999 hozzászólása Aug 11, 2009 /

Hello mindenkinek. Már 1 pár napja olvasgatom a fórumot
és szeretnék kérdezni pár dolgot a hozzá értő emberektől. Lehet-e valamit kezdeni automata mosógép
motorjával, generátorként? Már olvastam pár hozzászólást de nem igazán derült ki számomra a válasz. Előre is köszi a választ.
(#) pipi válasza mjoy hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Hali!
csinálnál pár fotót?

Egész jók lettek az eredmények a 6 lapátossal. Feltettem egy videót az oldalamra. (Sajna egy kicsit homályos, de a lényeg látható)
(#) kingkey válasza mjoy hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Oké, köszönöm, a tapasztalat azért nagy úr !
Akkor már csak az a kérdés, hogyan fordítod ki a szélből vihar esetén, illetve milyen a vihar elleni védelem?
Vagy nem is kell, mert olyan szilárd?
(#) mjoy válasza kingkey hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Üdv.!

A van rajta egy biztonsági fék .Távirányitással bármikor meg lehet állitani .A szélmérőre is rá lessz kötve a vezérlése.
A féltengelyre rátettem az eredeti fékdobot ez fogja meg. ugy áll a szélben mint egy szobor.
Eddig még nem állitottam meg,csa kpróbára . Hangja nincs ,a sok lapát fékezi magát . Azt tapasztaltam ,hogy nem állandó viharban a full szél . Jön egy lökés ami max 15-20 s-ig tart aztán visszaesik vagy bemozditja a kereket valamelyik irányban oldalra kicsit .
Ha nagy a szél ,a munka aksik szivják a töltést rendesen . 700Ah . Ha tulépi a 14,4 v-ot akkor még kap plussz 400W terhelést a rendszer .Ami szinte csak másodpercekig van rajta.

szél.jpg

(#) hacsi66 hozzászólása Aug 12, 2009 /

Sziasztok

A következő kéréssel fordulok hozzátok!
Van egy 1Kw os szélgenerátorom és hozzá egy vezérlő egység ami a 48 V ot ad ki és ezt szeretném 24 V ra lecsökkenteni mivel az akkumulátorok is 24 V osak.
Egyébként maga a berendezés nagyon elmésen müködik ha elérete az üzemi feszültséget a berendezés egy tehelő elenállást iktat be egy relé ami megakadályozza a töblet feszültséget szóval ezt a figyelő áramkört kellene áttervezni arra hogy 24 volt elérése után kapcsolja rá a müterhelést.
Ha valaki tud segiteni .
(#) patexati válasza hacsi66 hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

24 V esetén az árama kétszeres lesz! Tehát akkor ha átalakítod a panelt csak 500W-os lesz a teljesítmény mert több áramot nem bírnak a félvezetők! Szerintem a megoldás vagy két akku töltése sorban vagy egy DC/DC konverter! Tehát én az eredeti panelhez nem nyúlnák hozzá hanem a kijövő 48V-ot babrálnám át 24V-ra!
(#) Thomm válasza hacsi66 hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Szia
Szerintem ne babráld.
Ha van egy jó kis vezérlőd + több darab 24v-os akkumulátorod akkor építs inkább 48v-os akkumulátorbankot. Jót tesz az aksiknak, jobb a hatásfok és kevesebb probléma.
(#) patexati válasza hacsi66 hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Olvasd el EZT a topicot! Kicsit bővebben is leírhatnád mire akarod használni mert nem mindegy milyen fogyasztó,hány darab,hány akkut akarsz tölteni vele!
(#) kingkey válasza mjoy hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Üdv!
Úgy érted, nem automatika állítja meg??

Ha én valaha építek, bizony két független rendszer fogja megölni, ha jön a balhé...
Mondjuk az én (tév) eszmém a függőleges lehajtás, így a generátor áll, nem kell áramszedő, mifene, és a generátor-tengelyre két féktárcsát rakok.
Ha túl nagy a szél, lezuhan a súllyal terhelt"fékpedál", és emiatt a rotor kiforgatja magát a szélből.
Aztán, ha elvonult a vihar, valaki majd feloldja a zárat.
(#) SZIA válasza mjoy hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Hy!

Én is a soklapátos rotort favorizálom, csináltam is már egyet és bizony tényleg az volt, hogy a szél irány változása ide-oda mozgatta és emiatt sokszor lelassult!
Viszont ha nem teszek irányzékot, mint ahogy a tieden sincs, akkor hogy fog szélbe állni ?!

Amúgy milyen generátorod van?

köszi!
(#) hacsi66 válasza Thomm hozzászólására (») Aug 13, 2009 /

Szia

Köszi a választ lehet hogy igazad van és akkor veszek még két darab 12 voltos akkumulátort.
Következő: »»   128 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem