Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zöld lézer

Témaindító: Valteri, idő: Márc 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   34 / 76
(#) Collector válasza (Felhasználó 42095) hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

Jó hozzá.
(#) kasas válasza Tujmi hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

Lehet ha pontos vagy.
(#) Collector válasza Tujmi hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

Színt keverni dielektrikumtükörrel sem egyszerű, ráadásul ugyanazokat a színeket nem lehet ily módon összeadni. Sima tükrökkel ezt nem tudod megoldani, és 3-4 méter után akkor is szétválik a két nyaláb, ha te profi módon rakod össze.
(#) Tujmi hozzászólása Aug 9, 2009 /

ezen a videon a közepe fele mutatja a szerkezetet és jol látni hogy 2 db piros dioda van egy prizma segitségével egybeirányitva,jól látom?

Sőt még le is irja! 2x200 mw red!itt
(#) csonthulye hozzászólása Aug 14, 2009 /

Sziasztok!
Keresek egy felhasználót az oldalon, aki nemrégiben (kb 4-5 hónapja) adott el nekem két zöld lézert (egyik 20mW-os másik 200mW-os). Szeretnék további információkat megtudni róla, tápfesz meg ilyenek, mert elfelejtettem és nem irtam fel, a privát üzik meg nem maradtak meg.
Amig nem vagyok a tápfeszben biztos, nem nagyon merek próbálkozni
(#) krissz555 hozzászólása Aug 15, 2009 /

Üdv! valaki tud segíteni abban, hogy hol vegyek zöld lézert?
Nem akarok sok pénzt rá kidobni, de égetni se akarok vele csak annyira legyen erős, hogy éjjel ha pl.: az égre mutatok vele lehessen látni a csíkot!
Aztán valószínű hogy megy be a lézer-showm-ba a piros mellé!
(azért kérek segítséget mert nem tudom, hogy a zöld hány mW-tól látszik szépen és, hogy melyik oldal megbízható.)
(#) Kovidivi válasza krissz555 hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Hy!
Dealextreme.com- on nézz szét. És olvass vissza ebben a topicban, mert rengeteg rendelési információ van benne, tapasztalatokkal együtt.
(#) Szebence hozzászólása Aug 15, 2009 /

Vettem zöld lézert, 10mW, az előző is teljesen ugyanilyen volt típusra is és teljesítményre is. Szétszedtem és PC tápról hajtom egy LM317-es feszültség stabilizátorral meghajva 2,65V-ot adok neki. Amikor bekapcsol a zöld lézer akkor kb fél máűsodpercig valamivel erősebb a fénye utána meg erősen világít. Szóval amikor bekapcsolom akkor kb fél másodpercig erősebben világít mint utána. Ez mitől lehet? Nem bírja a lézer és utána ezért esik vissza a fénye? Miután visszaesik azután is elég erős nekem, csak gondoltam rákérdezek, nem szeretném ha tönkre menne.
(#) krissz555 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

És mekkor az a teljesítmény aminél este látszódik a sugár?
(#) Collector válasza Szebence hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Ez egy szabályozás, ezt ki tudod iktatni, ha kivágod az alap áramgenerátort ami a diódához van, és készítesz egyet.
(#) Collector válasza krissz555 hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

5mW is látszódik gyengén, vörös mellé sokkal erősebbet nem érdemes rakni, mert elnyomja. De amennyiért 5mW-osat kapsz, annyiért már a dx-en 50mW körülit is vehetsz (20$).
(#) Szebence válasza Collector hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Nem, jó lesz nekem így leszabályozva... Bőven elég az a teljesítmény is. Már kezdtem félni, hogy nem lesz hozzú élettartamú.
(#) csonthulye hozzászólása Aug 16, 2009 /

Sziasztok!
Régebben szereztem egy zöld lézert, amit most fel szeretnék használni, de nem tudok róla semmit.
A mellékelt képeken látható. A tipusa GB 002. Kerestem a neten mindenhol, de sehogy se találtam. Látható, hogy ez egy lézer modul. 2,8~2,9V a tápfesze. Kell az ilyen lézernek áramgenerátor, vagy elég a tápfesz? Lehetőleg nem nagyon szeretném kombinálni a dolgokat vele (új elektronika, vagy cserélni benne valamit...), csak azért üzemképes legyen.
Nem sokat foglalkoztam eddig lézerekkel, úgyhogy előre is bocs ha hülyeséget irtam valahol...
(#) Szebence válasza csonthulye hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

Hali!

Ott a lézered, a rézházban van a dióda, kristály meg lencse... Ezt a rézházat még neked bele kell tenned valamibe, ami megfelelő hőelvezetést biztosít. Amit a rézhenger végén látsz kis panel, az az áramgenerátor, az be van állítva, nem kell vele foglalkoznod. Viszont az áramgenerátorra stabil feszültséget kell adnod! Én a 2,6V-ot maximum a 2,7V-ot javaslom! Az én lézeremet 2,65V-ról hajtom. 2,8 - 2,9V-nál már erősen csökken az élettartama, míg a fénye nem sokkal növekszik.
LM317-tel csinálj egy feszültséggenerátort, amivel beállítod a 2,65V-ot amit rákapcsolhatsz a lézered áramgenerátorára.
(#) csonthulye válasza Szebence hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

Szia!
Igen, igy gondoltam én is. LM317 már kész, de még nem üzemeltettem 2,9V-ról és ezek szerint nem is fogom. A hűtést egy bordával és egy ventilátorral akarom megoldani, csak nem tudom hogyan a lézert a bordára fogatni. Kapóra jönne, hogy a lézer elején van menet, csak sajnos nincs olyan sűrű menetes menetfúróm
Ventilátor pedig az elektronika hűtésére külön, hogy valami kis levegőt mozgasson körülötte.
(#) csonthulye hozzászólása Aug 16, 2009 /

Hello!
Na, kipróbáltam. Lézer világit 2,6V-on szépen, de LM317 melegedett rendesen, persze ha csak a lézer is rá volt kötve. Nincs rajta borda, kéne?
(#) Szebence válasza csonthulye hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

Persze, tegyél rá bordát!

A lézerre meg úgy tudsz bordát rakni, hogy keresel valami aluhasábot és kifúrod... Vagy valami nagyon brutális hűtőborda darabja is megfelelne, ami nagyon vastag lenne, e nemhiszem, hogy olyan létezik. Próbálj meg valahonna valami alu hasábot szerezni és kifúrni és abba beletenni az egész rézházat.
(#) csonthulye válasza Szebence hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

Ez nem rossz ötlet, csak honnan szedek én akkora aluminiumot
Na majd valahogyan...
(#) (Felhasználó 42095) válasza Collector hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Haj!

Mutattál képeket meg videot, hogy építettél zöld lézert. 2V 20A. Kérdésem, hogy a 2 V-ot hogyan csináltad, mivel?
Köszi.
(#) Collector válasza (Felhasználó 42095) hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Zöldet nem építettem, csak mondtam, ha lenne jó nagy yvo4 meg ktp-m, akkor tudnék 4W zöldet csinálni. 2V-ot egy módosított nagy teljesítményű áramgenerátor csinált A diódának 50A-re van szüksége 30W teljesítményhez, szóval még fel kell turbózni. Az áramgenerátort pedig egy 5V 30A-es kapcsolóüzemű táp hajtotta meg.
(#) (Felhasználó 42095) válasza Collector hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Emlékszem, nem volt zöld, tényleg. Az áramgenerátor áramot, ampert, korlátoz, nem szabályoz feszültséget nem? Hogyan lett 2V? 3V-ot használ fel az áramgenerátor?

Az Én problémám ez: Adatlap: Link

Mint látszik 2V kell a 808nm-hez és 1A. LM317-el akarom a 2V-ot kiszedni belőle meg egy előtét ellenállást rakni a lézerdiódának.
1. Nem tudom ez jó ötlet-e?
2. Szeretnék segítséget kérni az LM317 kapcsoláshoz.
3. Az egésznek el kell férnie egy 15mm-es csőben 5cm-en, de a hossz nem igazán lényeg.
A diódát egy olyan 5mW-os lézer pointerbe rakom amit a DealExtreme is árul. Elég igényes kialakítás, nekem úgy tűnik. Na ezt hogy hozzam össze?
(#) Collector válasza (Felhasználó 42095) hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Hát, ha 200mW-os infrának te 1A-t adsz, akkor szépen fog világítani vörösen az egész ház! 1A-t az 1W-os diódák igényelnek, az 500mW-hoz is csak 600mA kell.
Őszintén szólva nincs kedvem megint belekezdeni az áramgenerátor mi micsodába, erről számtalan jegyzet, könyv, leírás van a neten is, tessék művelődni.
Előtét ellenállásnak sok értelme nincsen, ez nem egy led, aminek a munkapontját egy ellenállással be lehet állítani.
Infrát meg addig ne is vegyél, amíg nem tudod pontosan, mit is csinálsz, szóval az első kérdésedre a válasz: nem jó ötlet.
(#) Tujmi hozzászólása Aug 27, 2009 /

sziasztok!

Hogy hivják azt a szerkezetet amivel meglehet mérni a lézer teljesitményét?és hol lehet kapni?
(#) csonthulye hozzászólása Aug 27, 2009 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a képen látható 20mW-os lézernek kb. mekkora lehet az áramfelvétele. Mert egy LM317-est jókora hűtőbordával simán felmelegit.
(#) Djatis válasza csonthulye hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

nem szükséges hűtőfelület az LM317-nek mert ez kb 300 mA vesz fel.
(#) Collector válasza Tujmi hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Coherent gyárt teljesítménymérőket.
(#) csonthulye válasza Djatis hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Nem kell???
Hűtő nélkül 3 perc alatt elégne, mivel egy méretes darab van rajta és még igy is melegedik. Ahogy láthatod, van a lézerhez alapból gyári áramgenerátor. Nem lehet, hogy az miatt nagyobb az áramfelvétel?
Az kizárt, hogy rossz lenne a kpacsolás mert feszültésget szépen szabályozza, működik rendesen és terhelés nélkül nem is melegedik.
(#) Collector válasza csonthulye hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Persze, hogy kell borda rá, ha közel van a tápfesz a dióda működési feszültségéhez (5v) akkor csak 2V körüli feszültség esik az IC-n, 300mA-el ez 600mW disszipációt jelent. De ha ennyire melegszik, gyanítom, hogy te 10-12V-ot adsz neki, ezért melegszik, mivel 10V és 300mA esetén rögtön 3W a disszipáció, amit egy kis borda nem tud leadni. Ha van benne alapból áramgenerátor, minek még 1?
(#) csonthulye válasza Collector hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Na tisztázzuk a dolgokat
A lézer tápját egy LM317 biztositja, ami 2,65V. Áramgenerátor csak egy van, ami a lézer gyári kapcsolása.LM317-el én csak tápfeszt szabályozok.
(#) Collector válasza csonthulye hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Ja, hogy stabilizátornak van bekötve. De a dolgokon nem sokat változtat, az LM317-nek is kell egy tápfesz, az mennyi?
Következő: »»   34 / 76
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem