Fórum témák
» Több friss téma |
Színt keverni dielektrikumtükörrel sem egyszerű, ráadásul ugyanazokat a színeket nem lehet ily módon összeadni. Sima tükrökkel ezt nem tudod megoldani, és 3-4 méter után akkor is szétválik a két nyaláb, ha te profi módon rakod össze.
Sziasztok!
Keresek egy felhasználót az oldalon, aki nemrégiben (kb 4-5 hónapja) adott el nekem két zöld lézert (egyik 20mW-os másik 200mW-os). Szeretnék további információkat megtudni róla, tápfesz meg ilyenek, mert elfelejtettem és nem irtam fel, a privát üzik meg nem maradtak meg. Amig nem vagyok a tápfeszben biztos, nem nagyon merek próbálkozni
Üdv! valaki tud segíteni abban, hogy hol vegyek zöld lézert?
Nem akarok sok pénzt rá kidobni, de égetni se akarok vele csak annyira legyen erős, hogy éjjel ha pl.: az égre mutatok vele lehessen látni a csíkot! Aztán valószínű hogy megy be a lézer-showm-ba a piros mellé! (azért kérek segítséget mert nem tudom, hogy a zöld hány mW-tól látszik szépen és, hogy melyik oldal megbízható.)
Hy!
Dealextreme.com- on nézz szét. És olvass vissza ebben a topicban, mert rengeteg rendelési információ van benne, tapasztalatokkal együtt.
Vettem zöld lézert, 10mW, az előző is teljesen ugyanilyen volt típusra is és teljesítményre is. Szétszedtem és PC tápról hajtom egy LM317-es feszültség stabilizátorral meghajva 2,65V-ot adok neki. Amikor bekapcsol a zöld lézer akkor kb fél máűsodpercig valamivel erősebb a fénye utána meg erősen világít. Szóval amikor bekapcsolom akkor kb fél másodpercig erősebben világít mint utána. Ez mitől lehet? Nem bírja a lézer és utána ezért esik vissza a fénye? Miután visszaesik azután is elég erős nekem, csak gondoltam rákérdezek, nem szeretném ha tönkre menne.
És mekkor az a teljesítmény aminél este látszódik a sugár?
Ez egy szabályozás, ezt ki tudod iktatni, ha kivágod az alap áramgenerátort ami a diódához van, és készítesz egyet.
5mW is látszódik gyengén, vörös mellé sokkal erősebbet nem érdemes rakni, mert elnyomja. De amennyiért 5mW-osat kapsz, annyiért már a dx-en 50mW körülit is vehetsz (20$).
Nem, jó lesz nekem így leszabályozva... Bőven elég az a teljesítmény is. Már kezdtem félni, hogy nem lesz hozzú élettartamú.
Sziasztok!
Régebben szereztem egy zöld lézert, amit most fel szeretnék használni, de nem tudok róla semmit. A mellékelt képeken látható. A tipusa GB 002. Kerestem a neten mindenhol, de sehogy se találtam. Látható, hogy ez egy lézer modul. 2,8~2,9V a tápfesze. Kell az ilyen lézernek áramgenerátor, vagy elég a tápfesz? Lehetőleg nem nagyon szeretném kombinálni a dolgokat vele (új elektronika, vagy cserélni benne valamit...), csak azért üzemképes legyen. Nem sokat foglalkoztam eddig lézerekkel, úgyhogy előre is bocs ha hülyeséget irtam valahol...
Hali!
Ott a lézered, a rézházban van a dióda, kristály meg lencse... Ezt a rézházat még neked bele kell tenned valamibe, ami megfelelő hőelvezetést biztosít. Amit a rézhenger végén látsz kis panel, az az áramgenerátor, az be van állítva, nem kell vele foglalkoznod. Viszont az áramgenerátorra stabil feszültséget kell adnod! Én a 2,6V-ot maximum a 2,7V-ot javaslom! Az én lézeremet 2,65V-ról hajtom. 2,8 - 2,9V-nál már erősen csökken az élettartama, míg a fénye nem sokkal növekszik. LM317-tel csinálj egy feszültséggenerátort, amivel beállítod a 2,65V-ot amit rákapcsolhatsz a lézered áramgenerátorára.
Szia!
Igen, igy gondoltam én is. LM317 már kész, de még nem üzemeltettem 2,9V-ról és ezek szerint nem is fogom. A hűtést egy bordával és egy ventilátorral akarom megoldani, csak nem tudom hogyan a lézert a bordára fogatni. Kapóra jönne, hogy a lézer elején van menet, csak sajnos nincs olyan sűrű menetes menetfúróm Ventilátor pedig az elektronika hűtésére külön, hogy valami kis levegőt mozgasson körülötte.
Hello!
Na, kipróbáltam. Lézer világit 2,6V-on szépen, de LM317 melegedett rendesen, persze ha csak a lézer is rá volt kötve. Nincs rajta borda, kéne?
Persze, tegyél rá bordát!
A lézerre meg úgy tudsz bordát rakni, hogy keresel valami aluhasábot és kifúrod... Vagy valami nagyon brutális hűtőborda darabja is megfelelne, ami nagyon vastag lenne, e nemhiszem, hogy olyan létezik. Próbálj meg valahonna valami alu hasábot szerezni és kifúrni és abba beletenni az egész rézházat.
Ez nem rossz ötlet, csak honnan szedek én akkora aluminiumot
Na majd valahogyan...
Haj!
Mutattál képeket meg videot, hogy építettél zöld lézert. 2V 20A. Kérdésem, hogy a 2 V-ot hogyan csináltad, mivel? Köszi.
Zöldet nem építettem, csak mondtam, ha lenne jó nagy yvo4 meg ktp-m, akkor tudnék 4W zöldet csinálni. 2V-ot egy módosított nagy teljesítményű áramgenerátor csinált A diódának 50A-re van szüksége 30W teljesítményhez, szóval még fel kell turbózni. Az áramgenerátort pedig egy 5V 30A-es kapcsolóüzemű táp hajtotta meg.
Emlékszem, nem volt zöld, tényleg. Az áramgenerátor áramot, ampert, korlátoz, nem szabályoz feszültséget nem? Hogyan lett 2V? 3V-ot használ fel az áramgenerátor?
Az Én problémám ez: Adatlap: Link Mint látszik 2V kell a 808nm-hez és 1A. LM317-el akarom a 2V-ot kiszedni belőle meg egy előtét ellenállást rakni a lézerdiódának. 1. Nem tudom ez jó ötlet-e? 2. Szeretnék segítséget kérni az LM317 kapcsoláshoz. 3. Az egésznek el kell férnie egy 15mm-es csőben 5cm-en, de a hossz nem igazán lényeg. A diódát egy olyan 5mW-os lézer pointerbe rakom amit a DealExtreme is árul. Elég igényes kialakítás, nekem úgy tűnik. Na ezt hogy hozzam össze?
Hát, ha 200mW-os infrának te 1A-t adsz, akkor szépen fog világítani vörösen az egész ház! 1A-t az 1W-os diódák igényelnek, az 500mW-hoz is csak 600mA kell.
Őszintén szólva nincs kedvem megint belekezdeni az áramgenerátor mi micsodába, erről számtalan jegyzet, könyv, leírás van a neten is, tessék művelődni. Előtét ellenállásnak sok értelme nincsen, ez nem egy led, aminek a munkapontját egy ellenállással be lehet állítani. Infrát meg addig ne is vegyél, amíg nem tudod pontosan, mit is csinálsz, szóval az első kérdésedre a válasz: nem jó ötlet.
sziasztok!
Hogy hivják azt a szerkezetet amivel meglehet mérni a lézer teljesitményét?és hol lehet kapni?
nem szükséges hűtőfelület az LM317-nek mert ez kb 300 mA vesz fel.
Nem kell???
Hűtő nélkül 3 perc alatt elégne, mivel egy méretes darab van rajta és még igy is melegedik. Ahogy láthatod, van a lézerhez alapból gyári áramgenerátor. Nem lehet, hogy az miatt nagyobb az áramfelvétel? Az kizárt, hogy rossz lenne a kpacsolás mert feszültésget szépen szabályozza, működik rendesen és terhelés nélkül nem is melegedik.
Persze, hogy kell borda rá, ha közel van a tápfesz a dióda működési feszültségéhez (5v) akkor csak 2V körüli feszültség esik az IC-n, 300mA-el ez 600mW disszipációt jelent. De ha ennyire melegszik, gyanítom, hogy te 10-12V-ot adsz neki, ezért melegszik, mivel 10V és 300mA esetén rögtön 3W a disszipáció, amit egy kis borda nem tud leadni. Ha van benne alapból áramgenerátor, minek még 1?
Ja, hogy stabilizátornak van bekötve. De a dolgokon nem sokat változtat, az LM317-nek is kell egy tápfesz, az mennyi?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |