Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Wand Clock
Szia Lidi!
Meg ne haragudj a következő elgondolásért, de nem tudtam kihagyni, és elnézést a következő OFF-ért.. - Most cseréltek a lakásomban légmentesen záró ablakot, ajtót. Ha kiszívnám a levegőt a helységből, akkor ott minden zajmentesen működne, talán én magam is, és ez az óra is minden bizonnyal. Egy nagyobb légszivattyús üvegburában is berakhatnám egy fehér egérrel együtt , és nézném, hogyan süketedik az egér, majd halkul el az óra hangja is… - Félretéve a vidámabb oldalam, komolyan nagyon köszönöm az elismerésed. Már ideje lenne egy normális kinézetű Wand Clock megjelenése itt a topikban, így most azt gondolom, jó úton járunk. A további munkák is ennek jegyében fognak eltelni. Köszönöm, és szia. Idézet: „egy fehér egérrel együtt , és nézném, hogyan fogy a levegő, halkul el az óra hangja is… -” Persze az egér se**ét ne felejtsd kilógatni, hogy valahol ki tudjon jönni az elhasznált levegő, mert különben nem lesz vákuum.
Szia Gtk!
Még mindig nem szántad el Magad az óra megépítésére, vagy egy új formában való megvalósítására? Egy kis videó a működő óráról, körben forgatva, szia.
Szia Vicsys!
Már rég nem volt ilyen jó "téma" a Wand oldalán, de közben megváltoztattam a szöveg lényegét, így sem lett sokkal rosszabb. - Az óra szépen "ketyeg" tovább, és pontosan úgy működik, ahogyan Hp41C a programot megírta hozzá. Szia.
Mivel nem talaltam megfelelo rugo anyagot, egyelore lemondtam rola.
Szia Gtk!
Nem akarlak rábeszélni, mert annak nem sok értelme lenne, de úgy tudom, Webinas felajánlotta a rugóhoz való hozzájutást már régen, pusztán csak postaköltség ellenében. Ez valószínűen azt jelenti, egy válaszboriték megcímezve, megfelelő értékű bélyeg felragasztása, és a jelzett címre elküldése lehet, ha gondolod. Én is szeretnék így rugót még beszerezni. Szia.
Sziasztok!
Küldd el a címedet PÜ-ben, vagy a mail címemre, és küldök neked.
Sziasztok!
Egy régebbi kisérleti kart vettem elő, amely nem síkban van lengetve, hanem "lapjában", vagyis élére állítva. Erről már volt szó egy korábbi h.sz.-ben. Bővebben: Link Ez egy érdekesen működő kar, mert kb. kétszer akkora kitérése van a kijelző szintjén, mint az eddig használt síkban lengetett karoknak. Ennek oka a hajlékony 1mm vastag nyákból készült kar rugalmas rezgése. Így kb. fele árammal megvan a kijelzéshez szükséges amplitudó, a többit a kar adja hozzá. Ugyanakkor, emiatt a széleken, a karakterek nem torzulnak annyira el. Ezzel talán érdemes lenne komolyabban foglalkozni, és optimalizálni a méretek, tömegek viszonyát a rezgési frekvenciához. Egyelőre kommersz LED-el szerelve kisérletezek vele. A meghajtó á.k. egy f84-es Wand alap-áramkörrel működik. Néhány felvételben a működéséröl, sziasztok.
Szia Hp41C!
Utánaolvastam az I2C busznak, meg az RTC-nek is. Kezdem megérteni a felépítését, és a működését. Lenne egy olyan kérdésem, hogy lehet-e az RTC-t szoftveresen egyszerűen rezetelni? Vagy amikor be kell állítani az órát, akkor töröljem a bitjeit? A tápellátását megoldottam: 5V, ami feltölt egy 1F-os kondit kb 4.3V-ra, és ha nincs táp, akkor először az sül ki, ha kicsi lesz a feszültsége, akkor meg az elem fogja táplálni. Persze még feljebb lehet menni, ha germánium diódát használok. (Nem is rossz ötlet ) Üdv!
Szia!
A 628_2.26 verzió az aktuális? Alakul a mechanika. Lassan összeraknám az elektronikát is.
Szia Webinas!
Természetesen, a 628_2.26 verzió aktuális. Két ilyen óra is készült nálam, az egyik fali kivitel, a másik asztali "pálca-óra". A faliban van RTC, így nem felejti el a beállításokat, ezért nem is mindig van áram alatt. Távival tudom be/ki kapcsolni, ill. a funkciókat váltani. (Nagyon kímélve van, hiszen nem szükséges folyamatosan járatni.) Az asztali eszközön nemrég kisérleteket végeztem, abban kellene tennem RTC-t és egy telepet is majd. Már mindegyikben az újabb rugómechanika és 10 eres szalagkábel-levezetés van. Ha valamilyen gond merülne fel az elektronika építésénél vagy máshol, írj, segitek megoldani minden lehetséges módon. Szia.
Sziasztok!
Egy tranzisztoros szinusz oszcillátort építettem, és egy TDA2003 erősítőve lhajtom meg a Wand tekercspárt. 14V-nál 0.14A a bemenő teljesítmény. (Talán még egy közbenső fokozatot elviselne az erősitő). Ekkor már szép nagy kitérése van a karnak. Nem tapasztaltam különösebb javulást a mechanikai rezgés/berezgéssel kapcsolatban. Még néhány kisérletet elvégzek ezzel a meghajtó áramkörrel, viszont itt még nem oldottam meg az oszcillátor szinkronizálását. Ettől függetlenül stabilan megy a rezgés amig a kisérleteimet végzem vele, nem nagyon kell utánhúzni a generátort. 10Hz-35Hz tartományban szabályozható, és elég "szép" szinusz a jel szkópon. Néhány felvétel az összeállításról és egy kis videó, sziasztok.
Sziasztok!
Végig elemeztem a rezgés/berezgés lehetséges meghajtóáramköri összehasonlitását. A szinusz, ill a négyszög meghajtásnál szinte semmi különbséget nem tapasztaltam ugyanolyan mértékü amplitudóknál. A tekercseken mérve, már a szinusz és a négyszög hajtás is kezd hasonló jelalakká változni, alig van mérhető eltérés közöttük. Leszögezve, és nem találtam a szinusz meghajtást sem jobbnak a négyszögnél ezekben a kisérletekben. Ennek egyetlen eredménye talán az, hogy HF erősitővel is igen jó hatásfokkal lehet a tekercsmeghajtó áramköröket felépiteni. Néhány elektronikai megoldásban mindkét fajta meghajtó áramkör kapcsolási rajzát feltöltöm, és két képet is a működésről. Sziasztok.
Sziasztok!
Elnézést! A szinusz/TDA kapcsolásban hiba van, kijavítva a kapcsolást újra feltöltöm, sziasztok.
Szia!
RTC típusa válogatja.... Az itt alkalmazott PCF8583 típusnál nincs külön reset és sajnos tápfeszültség hiba státus állapotbit sincs. A problémát a program oldja meg, az évet renundánsan tárolja, kiolvasáskor leellenőrzi. Az alaphelyzet beállítása egyszerű, be kell írni a dátumot, időt és az egyébb információk alapértékét. Geemánium dióda helyett Shottky is jó (0,2V). Szia.
Okés, rendben, köszi
Nem tudsz véletlen valami olyan anyagot, ahol a mikrovezérlő I2C busz beállítás és HOW TO van? Magáról az I2C-ről találtam egy nagyon jó magyar leírást, ha időm engedi, akkor azt tanulgatom. Plusz mellé nézem a PCF8583-asnak az adatlapját, így már egész jól megértettem, hogy hogy is van a kommunikáció, meg a parancsai. Már csak a mikrovezérlős részről kellene egy kicsivel többet tudnom. A PIC, amivel megvalósítanám a kommunikációt, 16F871-es. Néztem a doksiját, de abban nem volt az I2C buszról hasznos infó. Vagy csak rossz adatlapot szedtem le, bár nem egy oldalas volt az sem. Bár gondolom, ezek egységes kell lenniük, csak a konfigurációs bitekkel kell babrálni. Ha ismersz hozzá használható jó kis doksit, akkor az jöhet Üdv!
Szia!
Az I2C egyszerű programozásához az MSSI modul kell. Sajnos ilyen nincs a 16F871-ben, a nagyobb testvérekben (16F874(A), 16F877(A), ill. a feleannyiba kerülő 16F884, 16F887) benne van. Nézd meg ezeknek a típusoknak az adatlapját, és a Microchip AN976-ot. A 16F871-el is meg lehet csinálni - ha jól emlékszem a tervedben az E port csak az I2C-é. Nézd meg a topikokban a 16F628-cal megvalósított Wand ill. Propeller órát. A forrásban megtalálod a SW I2C kezelő rutinokat. Itt csak a portot és a bitet kell átírni az E port címére és a kiszemelt bitre....
Szia Hp41C!
Újra itt vagyok néhány kisérlettel. Ezek a próbálkozások most a frekvencia felső határán lettek ezzel a mechanimuzssal vízsgálva. (Ossz1 jpg). - 30 Hz-en már mindegyik meghajtó már csak kevés kitéréssel tudja lengetni a kart. Itt a szinuszgenerátor/TDA2003 HF végfok lett a jobb áramkör, ez 300mA lengetőáram és 14V fesz-nél kb másfélszer nagyobb kitérést produkál a párhuzamos tekercspár meghajtásával. A H-hid 400mA/14V-nál jóval kevesebb amplitudóval dolgozik a legjobb beállításával, soros tekercspár hajtással. A mellékelt képeken jól látható, hogy a 16Hz-es szinuszgenerátor/TDA2003 végfok, mekkora kitéréssel dolgoztatja a kart. A megállapításom a frekvenciáról az lett, hogy a 18Hz fölötti rezgés villogása ugyanúgy megvan 30Hz-nél is! Emiatt nem igazán érdemes a nagyobb lengési frekvencia mechanikai erőltetése. Ideális a 16Hz_24Hz közötti lengető frekvenciai. - A W_886 nincs elfelejtve, éppen emiatt végzek sok kisérleti próbákat. Szia.
Szia Hp41C!
Lenne egy kérdésem: szoftveresen lehet-e a LED-ek felvillanási idejét növelni/csökkenteni, vagy ez fix, állandó értékű. Ha volna rá mód, ki kellene próbálni hogyan változna a "villogás" a felvillanási idő megváltoztatásával. (Nehogy azt mond, hogy ez is benne van a W_886 programjában !?) Szia.
Szia!
Nem értem egészen pontosan, mit értesz a felvillanási időn. Azt az időt, amíg egy pontsor - pl.: az '1' szára - be van kapcsolva? Ez az idő a rezgő mozgás periódus idejéből van kiszámítva: Egy periódus 120, 144, 168 részre van osztva. Ez az idő egy pontsor ideje, ennek 5/8 részében van felvillantva az adat. Szia.
Üdv!
Megnéztem a 887-nek az adatlapját, lábkiosztásra egyezik. A program megírását még nem kezdtem el, így még tudok váltani, nekem itthon 871-es van, de a suliból tudok szerezni 887-est. Azt az egy hetet meg kibírom, míg meg lesz az újabb PIC. (próbálok programilag minnél kevesebbet írni, és minnél egyszerűbbet. Köszönöm a sok segítséget!
Szia!
Nem kell félni a 16F871-en a softveres I2C-től. A 16F628-ban sincs MSSI, de a program már tavasz óta megy, sőt a 16F88 ill. 16F690-ben is ezt alkalmaztam. Ha valami probléma akad vele, segítek...
Szia Hp41C!
Arra gondoltam, ha kb. 18Hz-en is úgy "villog" a kijelzett kép mint 30Hz körül, talán lehetne az adatkijelzés idejével is javítani, (rövidebb időre felvillantani), hogy ne legyen olyan "villogós" a kép. Ha ott már nincs ilyen lehetőség, akkor természetesen így is jó lehet a kijelzésünk. (168:5/8-ad) Szia.
Sziasztok!
A hivatkozott lapról jó néhány kijelzési módot beletettem a Wand órába, véglegesítésük folyamatban: - New Earth time (Net) --- 1 nap 360 fok, - Swatch Internet Time --- 1 nap 1000 beats, - Hexadacimalis óra --- 1 nap 16 hex óra, 1 hex óra 256 hex perc, 1 hex perc 16 hex másodperc, - Decimális óra --- 1 nap 10 dec óra, - S Time --- 1 nap 9 s óra, 1 s óra 9 s perc, 1 s perc 9 s másodperc, - a napból eltelt idő százalékban, - Bináris dátum, hét napja, idő byte-os kijelzéssel. Sziasztok
Szia Hp41C!
Igen sokféle óratipus van a jelzett oldalon. Mindegyik egy különleges megoldása az idő kiírásának. Ez a kiválasztott hétféle óra ha bekerült a programba, kiváncsian várom én is a megjelenítés megoldásait az újabb verzióban. Sok sikert hozzá, szia.
Szia!
Még két kijelzési mód: Barcode - Code 25 – Interleaved 2 formátumban - sajnos nehezen lehet olvasni. Morse óra - A kijelzőn felülről lefele a sorokban az 10 óra, az óra, a 10 perc, a perc, a 10 másodperc és a másodperc számjegyének Morse kódja jelenik meg. Sziasztok....
Szia Hp41C!
Nagyszerü lesz ez a sokféle kijelzés! Gondolom, majd ugyanúgy lehet váltani ezeket az üzemmódokat, mint a bináris ill. analóg órát is. Szerintem az sem lenne rossz, ha léptetni lehetne egy külön menüböl a kiválasztásukat. - Ha lenne időd majd, megkérnélek egy régebbi (628_2.26) verzió egyfajta módosítására, amely itt is a 168 részre osztás, ill. az első és utolsó karakterek kihagyása lenne a kijelzésnél, természetesen csakis akkor, ha ezt ott lehetséges megoldani. Köszönöm előre is, szia. |
Bejelentkezés
Hirdetés |