Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   35 / 67
(#) gtk válasza janocsi hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Nagyon szep lett !
(#) janocsi válasza lidi hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Szia Lidi!
Meg ne haragudj a következő elgondolásért, de nem tudtam kihagyni, és elnézést a következő OFF-ért..
- Most cseréltek a lakásomban légmentesen záró ablakot, ajtót. Ha kiszívnám a levegőt a helységből, akkor ott minden zajmentesen működne, talán én magam is, és ez az óra is minden bizonnyal. Egy nagyobb légszivattyús üvegburában is berakhatnám egy fehér egérrel együtt , és nézném, hogyan süketedik az egér, majd halkul el az óra hangja is…
- Félretéve a vidámabb oldalam, komolyan nagyon köszönöm az elismerésed.
Már ideje lenne egy normális kinézetű Wand Clock megjelenése itt a topikban, így most azt gondolom, jó úton járunk. A további munkák is ennek jegyében fognak eltelni.
Köszönöm, és szia.
(#) vicsys válasza janocsi hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Idézet:
„egy fehér egérrel együtt , és nézném, hogyan fogy a levegő, halkul el az óra hangja is… -”

Persze az egér se**ét ne felejtsd kilógatni, hogy valahol ki tudjon jönni az elhasznált levegő, mert különben nem lesz vákuum.
(#) janocsi válasza gtk hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Szia Gtk!
Még mindig nem szántad el Magad az óra megépítésére, vagy egy új formában való megvalósítására? Egy kis videó a működő óráról, körben forgatva, szia.

090815_3.avi
    
(#) janocsi válasza vicsys hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Szia Vicsys!
Már rég nem volt ilyen jó "téma" a Wand oldalán, de közben megváltoztattam a szöveg lényegét, így sem lett sokkal rosszabb.
- Az óra szépen "ketyeg" tovább, és pontosan úgy működik, ahogyan Hp41C a programot megírta hozzá.
Szia.
(#) gtk válasza janocsi hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Mivel nem talaltam megfelelo rugo anyagot, egyelore lemondtam rola.
(#) janocsi válasza gtk hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Szia Gtk!
Nem akarlak rábeszélni, mert annak nem sok értelme lenne, de úgy tudom, Webinas felajánlotta a rugóhoz való hozzájutást már régen, pusztán csak postaköltség ellenében. Ez valószínűen azt jelenti, egy válaszboriték megcímezve, megfelelő értékű bélyeg felragasztása, és a jelzett címre elküldése lehet, ha gondolod. Én is szeretnék így rugót még beszerezni.
Szia.
(#) webinas válasza gtk hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Sziasztok!
Küldd el a címedet PÜ-ben, vagy a mail címemre, és küldök neked.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy régebbi kisérleti kart vettem elő, amely nem síkban van lengetve, hanem "lapjában", vagyis élére állítva. Erről már volt szó egy korábbi h.sz.-ben.

Bővebben: Link

Ez egy érdekesen működő kar, mert kb. kétszer akkora kitérése van a kijelző szintjén, mint az eddig használt síkban lengetett karoknak. Ennek oka a hajlékony 1mm vastag nyákból készült kar rugalmas rezgése. Így kb. fele árammal megvan a kijelzéshez szükséges amplitudó, a többit a kar adja hozzá. Ugyanakkor, emiatt a széleken, a karakterek nem torzulnak annyira el. Ezzel talán érdemes lenne komolyabban foglalkozni, és optimalizálni a méretek, tömegek viszonyát a rezgési frekvenciához. Egyelőre kommersz LED-el szerelve kisérletezek vele. A meghajtó á.k. egy f84-es Wand alap-áramkörrel működik. Néhány felvételben a működéséröl, sziasztok.
(#) Hujikolp hozzászólása Aug 17, 2009 /
 
Szia Hp41C!

Utánaolvastam az I2C busznak, meg az RTC-nek is. Kezdem megérteni a felépítését, és a működését. Lenne egy olyan kérdésem, hogy lehet-e az RTC-t szoftveresen egyszerűen rezetelni? Vagy amikor be kell állítani az órát, akkor töröljem a bitjeit?
A tápellátását megoldottam: 5V, ami feltölt egy 1F-os kondit kb 4.3V-ra, és ha nincs táp, akkor először az sül ki, ha kicsi lesz a feszültsége, akkor meg az elem fogja táplálni. Persze még feljebb lehet menni, ha germánium diódát használok. (Nem is rossz ötlet )
Üdv!
(#) webinas válasza janocsi hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Szia!
A 628_2.26 verzió az aktuális?
Alakul a mechanika. Lassan összeraknám az elektronikát is.
(#) janocsi válasza webinas hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Szia Webinas!
Természetesen, a 628_2.26 verzió aktuális.
Két ilyen óra is készült nálam, az egyik fali kivitel, a másik asztali "pálca-óra". A faliban van RTC, így nem felejti el a beállításokat, ezért nem is mindig van áram alatt. Távival tudom be/ki kapcsolni, ill. a funkciókat váltani. (Nagyon kímélve van, hiszen nem szükséges folyamatosan járatni.)
Az asztali eszközön nemrég kisérleteket végeztem, abban kellene tennem RTC-t és egy telepet is majd. Már mindegyikben az újabb rugómechanika és 10 eres szalagkábel-levezetés van.
Ha valamilyen gond merülne fel az elektronika építésénél vagy máshol, írj, segitek megoldani minden lehetséges módon.
Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy tranzisztoros szinusz oszcillátort építettem, és egy TDA2003 erősítőve lhajtom meg a Wand tekercspárt. 14V-nál 0.14A a bemenő teljesítmény. (Talán még egy közbenső fokozatot elviselne az erősitő). Ekkor már szép nagy kitérése van a karnak. Nem tapasztaltam különösebb javulást a mechanikai rezgés/berezgéssel kapcsolatban. Még néhány kisérletet elvégzek ezzel a meghajtó áramkörrel, viszont itt még nem oldottam meg az oszcillátor szinkronizálását. Ettől függetlenül stabilan megy a rezgés amig a kisérleteimet végzem vele, nem nagyon kell utánhúzni a generátort. 10Hz-35Hz tartományban szabályozható, és elég "szép" szinusz a jel szkópon.
Néhány felvétel az összeállításról és egy kis videó, sziasztok.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
Sziasztok!
Végig elemeztem a rezgés/berezgés lehetséges meghajtóáramköri összehasonlitását. A szinusz, ill a négyszög meghajtásnál szinte semmi különbséget nem tapasztaltam ugyanolyan mértékü amplitudóknál. A tekercseken mérve, már a szinusz és a négyszög hajtás is kezd hasonló jelalakká változni, alig van mérhető eltérés közöttük.
Leszögezve, és nem találtam a szinusz meghajtást sem jobbnak a négyszögnél ezekben a kisérletekben. Ennek egyetlen eredménye talán az, hogy HF erősitővel is igen jó hatásfokkal lehet a tekercsmeghajtó áramköröket felépiteni. Néhány elektronikai megoldásban mindkét fajta meghajtó áramkör kapcsolási rajzát feltöltöm, és két képet is a működésről. Sziasztok.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
Sziasztok!
Elnézést! A szinusz/TDA kapcsolásban hiba van, kijavítva a kapcsolást újra feltöltöm, sziasztok.
(#) Hp41C válasza Hujikolp hozzászólására (») Aug 21, 2009 /
 
Szia!

RTC típusa válogatja....
Az itt alkalmazott PCF8583 típusnál nincs külön reset és sajnos tápfeszültség hiba státus állapotbit sincs. A problémát a program oldja meg, az évet renundánsan tárolja, kiolvasáskor leellenőrzi.
Az alaphelyzet beállítása egyszerű, be kell írni a dátumot, időt és az egyébb információk alapértékét.

Geemánium dióda helyett Shottky is jó (0,2V).
Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Aug 21, 2009 /
 
Sziasztok!

Néhány nap kihagyás után ezt a lapot olvasgatom...
(#) Hujikolp válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Okés, rendben, köszi

Nem tudsz véletlen valami olyan anyagot, ahol a mikrovezérlő I2C busz beállítás és HOW TO van? Magáról az I2C-ről találtam egy nagyon jó magyar leírást, ha időm engedi, akkor azt tanulgatom. Plusz mellé nézem a PCF8583-asnak az adatlapját, így már egész jól megértettem, hogy hogy is van a kommunikáció, meg a parancsai. Már csak a mikrovezérlős részről kellene egy kicsivel többet tudnom. A PIC, amivel megvalósítanám a kommunikációt, 16F871-es. Néztem a doksiját, de abban nem volt az I2C buszról hasznos infó. Vagy csak rossz adatlapot szedtem le, bár nem egy oldalas volt az sem.
Bár gondolom, ezek egységes kell lenniük, csak a konfigurációs bitekkel kell babrálni. Ha ismersz hozzá használható jó kis doksit, akkor az jöhet

Üdv!
(#) Hp41C válasza Hujikolp hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Szia!

Az I2C egyszerű programozásához az MSSI modul kell. Sajnos ilyen nincs a 16F871-ben, a nagyobb testvérekben (16F874(A), 16F877(A), ill. a feleannyiba kerülő 16F884, 16F887) benne van.
Nézd meg ezeknek a típusoknak az adatlapját, és a Microchip AN976-ot.
A 16F871-el is meg lehet csinálni - ha jól emlékszem a tervedben az E port csak az I2C-é. Nézd meg a topikokban a 16F628-cal megvalósított Wand ill. Propeller órát. A forrásban megtalálod a SW I2C kezelő rutinokat. Itt csak a portot és a bitet kell átírni az E port címére és a kiszemelt bitre....
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Újra itt vagyok néhány kisérlettel. Ezek a próbálkozások most a frekvencia felső határán lettek ezzel a mechanimuzssal vízsgálva. (Ossz1 jpg).
- 30 Hz-en már mindegyik meghajtó már csak kevés kitéréssel tudja lengetni a kart. Itt a szinuszgenerátor/TDA2003 HF végfok lett a jobb áramkör, ez 300mA lengetőáram és 14V fesz-nél kb másfélszer nagyobb kitérést produkál a párhuzamos tekercspár meghajtásával.
A H-hid 400mA/14V-nál jóval kevesebb amplitudóval dolgozik a legjobb beállításával, soros tekercspár hajtással.
A mellékelt képeken jól látható, hogy a 16Hz-es szinuszgenerátor/TDA2003 végfok, mekkora kitéréssel dolgoztatja a kart.
A megállapításom a frekvenciáról az lett, hogy a 18Hz fölötti rezgés villogása ugyanúgy megvan 30Hz-nél is! Emiatt nem igazán érdemes a nagyobb lengési frekvencia mechanikai erőltetése. Ideális a 16Hz_24Hz közötti lengető frekvenciai.
- A W_886 nincs elfelejtve, éppen emiatt végzek sok kisérleti próbákat. Szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Lenne egy kérdésem: szoftveresen lehet-e a LED-ek felvillanási idejét növelni/csökkenteni, vagy ez fix, állandó értékű. Ha volna rá mód, ki kellene próbálni hogyan változna a "villogás" a felvillanási idő megváltoztatásával. (Nehogy azt mond, hogy ez is benne van a W_886 programjában !?)
Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Szia!

Nem értem egészen pontosan, mit értesz a felvillanási időn. Azt az időt, amíg egy pontsor - pl.: az '1' szára - be van kapcsolva? Ez az idő a rezgő mozgás periódus idejéből van kiszámítva:
Egy periódus 120, 144, 168 részre van osztva.
Ez az idő egy pontsor ideje, ennek 5/8 részében van felvillantva az adat.

Szia.
(#) Hujikolp válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Üdv!

Megnéztem a 887-nek az adatlapját, lábkiosztásra egyezik. A program megírását még nem kezdtem el, így még tudok váltani, nekem itthon 871-es van, de a suliból tudok szerezni 887-est. Azt az egy hetet meg kibírom, míg meg lesz az újabb PIC. (próbálok programilag minnél kevesebbet írni, és minnél egyszerűbbet.

Köszönöm a sok segítséget!
(#) Hp41C válasza Hujikolp hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Szia!

Nem kell félni a 16F871-en a softveres I2C-től. A 16F628-ban sincs MSSI, de a program már tavasz óta megy, sőt a 16F88 ill. 16F690-ben is ezt alkalmaztam.

Ha valami probléma akad vele, segítek...
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Arra gondoltam, ha kb. 18Hz-en is úgy "villog" a kijelzett kép mint 30Hz körül, talán lehetne az adatkijelzés idejével is javítani, (rövidebb időre felvillantani), hogy ne legyen olyan "villogós" a kép. Ha ott már nincs ilyen lehetőség, akkor természetesen így is jó lehet a kijelzésünk. (168:5/8-ad) Szia.
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Sziasztok!

A hivatkozott lapról jó néhány kijelzési módot beletettem a Wand órába, véglegesítésük folyamatban:

- New Earth time (Net) --- 1 nap 360 fok,
- Swatch Internet Time --- 1 nap 1000 beats,
- Hexadacimalis óra --- 1 nap 16 hex óra, 1 hex óra 256 hex perc, 1 hex perc 16 hex másodperc,
- Decimális óra --- 1 nap 10 dec óra,
- S Time --- 1 nap 9 s óra, 1 s óra 9 s perc, 1 s perc 9 s másodperc,
- a napból eltelt idő százalékban,
- Bináris dátum, hét napja, idő byte-os kijelzéssel.

Sziasztok
(#) gtk válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Ezekrol majd kepet!
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Igen sokféle óratipus van a jelzett oldalon. Mindegyik egy különleges megoldása az idő kiírásának. Ez a kiválasztott hétféle óra ha bekerült a programba, kiváncsian várom én is a megjelenítés megoldásait az újabb verzióban. Sok sikert hozzá, szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Szia!

Még két kijelzési mód:
Barcode - Code 25 – Interleaved 2 formátumban - sajnos nehezen lehet olvasni.
Morse óra - A kijelzőn felülről lefele a sorokban az 10 óra, az óra, a 10 perc, a perc, a 10 másodperc és a másodperc számjegyének Morse kódja jelenik meg.

Sziasztok....
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Nagyszerü lesz ez a sokféle kijelzés! Gondolom, majd ugyanúgy lehet váltani ezeket az üzemmódokat, mint a bináris ill. analóg órát is. Szerintem az sem lenne rossz, ha léptetni lehetne egy külön menüböl a kiválasztásukat.
- Ha lenne időd majd, megkérnélek egy régebbi (628_2.26) verzió egyfajta módosítására, amely itt is a 168 részre osztás, ill. az első és utolsó karakterek kihagyása lenne a kijelzésnél, természetesen csakis akkor, ha ezt ott lehetséges megoldani. Köszönöm előre is, szia.
Következő: »»   35 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem