Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   6 / 276
(#) doki1980 hozzászólása Aug 13, 2009 /

Üdv mindenkinek.

Segítségeteket szeretném kérni több dologban is.
Vásároltam egy unimig200 típusú gépet, ami 220 és 380 is működik. Alapból a gép 380 ra van bekötve, úgy lehet belőle (elvileg) 220 ast csinálni, hogy a gépet átkötöm belül, persze a gépen lévő rajzok szerint, de ha ezt megcsinálom akkor a gép megy, de az huzaladagoló motorja nem indul, visszakötve 380ra már megy is. Mit csinálhatunk rosszul??? Egy villanyszerelő ismerősöm a gépen láthatóak szerint csinálta, de nem működik.
A másik kérdésem az lenne, hogy a gépet úgy reklámozzák, hogy mig-mag-mog hegesztő, mi lehet a mog típus ? Még 1 utolsó kérdés, ez a gép alkalmas alu hegesztésre?
segítségeteket előre is köszi! Egy kezdő co-s
(#) mpisti válasza doki1980 hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Szia Doki!
Tedd fel azt a rajzot, aminek alapján a gépet át akartad kötni.Vagy ha van villamos rajz a gépedről, másold be ide.
Alu-t hegeszteni elvileg minden Co géppel lehet,de kétgörgős géppel kínszenvedés lesz a munka. Az alu huzal nagyon könnyen deformálódik,spéci továbbítógörgőt igényel, a kábelba teflon huzalvezető kell tenni, valamin alu-hoz való áramátadó fúvóka kell hozzá. Valamint tiszta argon védőgáz.
(#) Bucherátor válasza electorkalandor hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Az alábbi oldalon a blogger a saját maga által házilag épített co-hegesztővel javítja az autóját:

kovacspeti.freeblog.hu

A Youtube-on a gépről a videó

Bővebben: Link
(#) djgombi hozzászólása Aug 14, 2009 /

Sziasztok!
Ehhez a rajzhoz ez a diac és ez a tirisztor jó-e?

És a rajzon a potméter alatt ott csomópont van vagy a potméter alsó fele a 220nF-os kondiba megy a szabályzó része pedig a 6,2K ohm-os ellenállásba?

A diac-ot mindegy, hogy rakom be?

Köszönöm a válaszokat üdv!
(#) lapose válasza djgombi hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Szia!

Jók az alkatrészek, de az triak, nem tirisztor.
A poti alatt csomópont van.
A diak-ot mindegy, hogy rakod be.
(#) djgombi válasza lapose hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Bocsánat! Triakot akartam írni csak már megzavarodtam
Most akarom megépíteni az áramkört és irkálom, hogy mik kellenek hozzá.

Köszi-köszi!!
(#) mpisti válasza djgombi hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Szia!
De nem hegesztőgép áramszabályzására akarod használni?
(#) djgombi válasza mpisti hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

De arra! >>>> KATT <<<<
(#) k.i.r.a.l.y válasza mpisti hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Heló Pisti!
A küldött rajzon, a középső oszlopon csak három tekercs van? Meglévő vasmagom keresztmetszete 45*65 mm, ehhez 1.4 mm átmérőjű huzalom van. A megadott menetszámokkal elkészíthetem a trafót? Gondolom gyengébb lesz mint amit írtál, de működhet? Üdv Ádám!
(#) mpisti válasza djgombi hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Te tudod!
Csak azért kérdeztem, mert ez a szabályzó igazából ohmos fogyasztók(cos fi =1)szabályozására lett kitalálva.
Tehát előfordulhat hogy az induktív terhelés nem szimmetrikus hanem aszimmetrikus jelet fog kapni, ami ugye egyenáramú gerjesztésnek fogható fel. Egyenáram esetén viszont a folyó áramot csak a tekercs ohmos ellenállása korlátozza. Persze lehet szerencsés eset is, amikor véletlenül sikerül olyan triacot és diacot kifogni, aminek a pozitív és a negatív félperiódusban is azonos a gyújtási és vezetési szöge. Ha ez nem jön össze,akkor akár üresjárásban is melegedni fog a trafód.
Régen úgy tanultam,hogy induktív terhelést impulzussorozattal (léckerítés szerű jelsorozat)célszerű szabályozni. Ennek a vezérlőköre kissé bonyolultabb, de kizárja a lehetőségét az egyenáramú komponensnek. Még annyit: induktív terhelés szabályozásához ipari viszonyok között ellenpárhuzamos tirisztort vagy alternisztort szoktak használni.Azok a szilárdtest relék, amelyek alkalmasak induktív terhelés kapcsolására kivétel nélkül alternisztort tartalmaznak kapcsoló elemként.
(#) djgombi válasza mpisti hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Magyarul jobb elfelejteni és inkább a bonyolultabb rajz alapján elkészíteni.
(#) mpisti válasza k.i.r.a.l.y hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Szia!
Hát valóban , ha a vaskeresztmetszet kisebb,akkor a kivehető teljesítmény is kisebb lesz. A menetszámokat át kell számolni az új keresztmetszethez, mert lehet hogy a vasadat ezekkel a menetszámokkal telítésbe viszed. A középső oszlop a megadott menetszámokkal készült,így csak a legkisebb fokozatban van némi aszimmetria a szekunder feszültségben. A fokozatkapcsolók típusát jó lenne ha megmondanád, mert más típusnál lehet hogy más bekötési mód kell, sőt lehet hogy tekercselni is másképp kell a trafót. Javaslom, először a fokozatkapcsolót szerezd be, majd amikor megfejtetted az igazságtáblázatát (vagy lekéred a gyártótól)az után lehet foglalkozni a tekercseléssel.
(#) mpisti válasza djgombi hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Én ezt tenném a helyedben de persze lehet szerencséd is. Ha érdekel a bonyolultabb kör keresek valamit és felteszem ide.Ezek a rajzok régebbi könyvekben vannak,
lehet hogy az alkatrészeket más típussal kell helyettesíteni.De miért nem a szekunder szabályozásban gondolkozol?
(#) djgombi válasza mpisti hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Mert ahhoz meg kellene bontani a trafót amit nem akarok!
Van itt ebben a témában pár oldallal visszább rajz, szerintem te is azokra gondolsz.
(#) mpisti válasza djgombi hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

Szia!
Elnézést ,hogy csak most válaszolok, de a tegnapi nap kissé görbére sikeredett, úgy viszont nem szívesen írogatok .
Mért kellene egy szabályozott szekunder egyenirányítóhoz megbontani a trafót, kifejtenéd kicsit bővebben?
(#) djgombi válasza mpisti hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

A szabályozható szek.-re még nem kaptam kapcsolást. Ha az megoldható az biztosabb módszer lenne. Esetleg ha van ötleted azt szívesen várom

Nekem is görbe lett elég rendesen
(#) doki1980 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

Szia mpisti.

Előre is köszi a segítséget. Kimondottan nem igen kaptam normális rajzot, egy olyan pdfből nyomtatták ki amit kaptam, amibe több gép is van.

http://www.listendifferent.com/awelco/_download/manuali/N14000_manuale.pdf

Ez a link az. Ezen belül a unimig 200-as lenne az enyém.
Na meg még annyi, hogy azt írja a hasz.utasítás, hogy a gép elején át kell dugni a kábeleket, azaz meg kell cserélni a pólusokat, hogyha porbeles hegesztést csinálok, de a gép elején meg sincs jelölve melyik luk a +, és melyik a - . Ezt honnan lehet tudni, hogy melyik melyik??
Köszi a segítséget, és bocsi a sok kérdésért.
Üdv Doki.

(#) mpisti válasza djgombi hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

OK, keresek egyet olyant, ami már kipróbált jól működő kapcsolás.
(#) djgombi válasza mpisti hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

Előre is köszönöm
(#) mpisti válasza doki1980 hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

Szia Doki!
A pdf-et átnéztem, és azt állapítottam meg, hogy a géped
alkalmatlan 1 fázisú 230V-os üzemre. Az a 230V-os üzem, ami a gépkönyvben olvasható, nem az amire te gondolsz.
Az a 230V-os üzem azt jelenti,hogy a gépben található kapocstáblán az áthidalókat delta kapcsolásba rakva a gép 3x230V-os feszültségről is üzemeltethető.De csak 3x230V-ról és nem 1x230V-ról. Magyarországon az áramszolgáltatói hálózaton 3x400V a vonali feszültség, de léteznek olyan helyek ahol ez 3x230V, de ez nálunk tudtommal nincs. De ez 3x230V és nem 1x230V,mint nálunk az egyfázisról táplált fogyasztók esetében.
Abban az esetben lehetne a gépedet egyfázisról járatni, ha a szekunderek középmegcsapolásúak lennének,és nem 3 fázisú graetz hidat , hanem 3x kétutas egyenirányítót táplálnának. akkor a jelenlegi primer csillagpontra lehetne kötni a hálózati nullát, a három fázist pedig össze lehetne fogni egybe a mágneskapcsoló előtt. Nyilván a vezérlőfeszültséget akkor nem a jelenlegi helyről kellene levenni.
De a jelenlegi delta kapcsolású szekunderrel meg ne próbáld az egyfázisú üzemet!
(#) k.i.r.a.l.y válasza mpisti hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Heló Pisti! Az általad küldött rajzon szereplő KONCAR kapcsolókat az egyik ismerősöm meg tudja szerezni, így már csak a tekercsek adatai hiányoznak. Üdv Ádám.
(#) mpisti válasza k.i.r.a.l.y hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Szia! Fontos, hogy a megadottakkal teljesen azonos típus legyen a kapcsoló,mert ha más a száma, akkor más a kapcsolási igazságtábla is.
Ha hazaértem estefelé,akkor átszámolom a menetszámokat és ha kész akkor küldöm.
(#) mpisti válasza k.i.r.a.l.y hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Szia Ádám!
A megadott menetszámokat szorozd fel 1,19-el,akkor megkapod a te vasmagodnál szükséges menetszámokat az adott vaskeresztmetszethez.
Nekem ez az érték jött ki, ugyanakkora gerjesztéssel számolva.Természetesen a szekunder menetszámot is ezzel a szorzóval kell szoroznod. Az 1,40mm-es huzal ahhoz a vashoz elég lesz.Kb 180A maximális szekunder áramod lesz,ha optimálisan sikerül összevasalni.A vas összeszorítására lehetőleg keményfát használj, ha vasat akarsz használni akkor a szorítócsavarokat el kell szigetelni a szorítókengyeltől, a szorítókengyelt pedig a vasmagtól, mert különben romlik a vasad hatásfoka.
Arra nagyon figyelj,hogy minden tekercsrészt önálló kezdő és végző menettel csinálj,tehát a tekercsrészek toldásai ne a tekercs belsejében,hanem kívül legyenek kialakíthatók.A különálló tekercsrészeket egymástól alaposan szigeteld el,ehhez varnist vagy prespánt használj, hostafant nem biztos hogy be tudsz szerezni.
A tekercselés irányaira nagyon figyelj,mert ha valamelyik nem jó irányba van tekerve, használhatatlan lesz a trafód, és még le is fog égni.
Egyelőre ennyi. Sok sikert!
(#) k.i.r.a.l.y válasza mpisti hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Köszi Pisti!! Valószínűleg a jövő héten fogok hozzá, amint kipróbáltam, vagy ha kérdésem lenne jelentkezem. Addig is még egyszer kösz: Ádám
(#) djgombi válasza mpisti hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Szia! Sikerült találni rajzot?
(#) mpisti válasza djgombi hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Szia! Igen,találtam csak be kell szkennelnem.
(#) doki1980 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Szia mpisti.

Köszi a segítséget. Kicsit elvette a kedvem, mert a cég úgy reklámozza, hogy megy simán 220ról is.
Még 1 kérdésem lenne, úgy reklámozza a gépét a cég, hogy mig-mag-mog típusú hegesztésre alkalmas a gép. Mit takarhat az hogy mog típus? Csak mert erről bárkit kérdeztem, senki nem halott róla.

Előre is köszi! Üdv Doki
(#) mpisti válasza doki1980 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Szia Doki 1980!
Bevallom férfiasan még én sem hallottam ilyen üzemmódról hogy MOG. Lehet hogy lemaradtam valamiről a technológiai fejlesztések során?
(#) (Felhasználó 5823) válasza mpisti hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Sziasztok!
Pedig van valami hasonló, lehet, hogy csak így jobban hangzik és könnyebb eladni, de egyre több gépet hírdetnek így! Amnnyire ki tudtam szürni "Ohne Gas" akar lenni. Angolosok előnyben!

I'm not certain what MOG stands for - possibly “Metal withOut Gas”. It has also been suggested the “O” could be “Ohne” German for without. Anyway it means using flux cored or gas-less wire.
(#) publutyka válasza mpisti hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

heló mpisti.olvastam a fórumban a CO. trafókról a K.i.r.a.l.y.-nak küldött válaszodban egy 240A Co főtrafóról
nekem is szükségem lenne egy 240A.-es 3 fázisú trafó kapcsolási rajzára tekercs adatokkal.az oszlop keresztmetszet 56x58mm. az ablak 45mm. az oszlop magassága 168mm.van egy képem az adattábláról de túl nagy 3MB. és nem tudtam kissebre venni a méretét azért nem küldöm, el de még próbálkozom vagy csinálok kisebb
méretben másikat. előre is kösznöm a segitséget publutyka.

Következő: »»   6 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem