Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TDA7250 Végerősítő
+-33v üzemelem tip142-147 tranyóval. Na baj az hogy 8omos hangszóróval kipróbáltam a hangerőt húztam feljebb de elkezdet akadozni ezt úgy értsd hogy (nem kap elég áramot a tranzisztor)ezért egyszer megy egyszer nem,és ez váltakozva nagyobb hangerőn.
Üdv
nem csak basszusnál hanem magasnál is és már kicsit aggaszt hogy ilyet csinál
Szerintetek ezt hány voltról lehetne meghajtani? Mert nekem van egy trafóm és azzal szeretném azt meghjtani.
Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link a trafóm pedig pri:220v sec:42v 400VA
Sziasztok!
Nálam is akad 1db NS073-mas KIT, (talán még az SOS-től vettem) szintén vannak vele gondok 8Ohm mellett hibátlanul üzemel (MJ-11015 és 16 van benne /TO-3/). 4 Ohmon 70% körül elnémul, majd 3mp múlva kapcsol vissza. A tda szerintem nem lehet, 85°C-ra old le, viszont alig langyos. 2*10000µF puffer volt, de mostmár 2*20000µF és még mindig olyan :no: BD249C-250C-vel viszont a 70%-tól recseg. Így jutottam arra a következtetésre h az MJ-nek van valami védelme. Az 5W/0,1 Ohm ellenállásokat 5W/0,22 Ohmra növeltem, így már 50%-os hangerőnél leold ->így ment vissza a 0,1-es (Ja és a papírján csak 2*130W van írva, de hogy ? Ohmon az titok ) Ha valakinek hasonló problémája van akkor szívesen fogadnám, ha sikerült megoldania. Előre is köszi.
Valószinű hogy a belső áramvédelem tilt le.
Tedd be a 0,1 ohmok al párhuzamosan a 0,22 ohmokat. És csak óvatosan a hangerő potival.
A sönt ellenállásról bevezető láb a tápnál -1V al kisebb feszültségen van. Tehát ha a söntön több mint 1V esik, akkor a vádelem aktiválja magát.
Na most, érdekes a dolog, mert 0,1Ohm-nál 10A kéne hogy kioldjon. De 10A egy 4 ohmos terhelésen is 400W csúcs, tehát ez az eset nem állhat fenn. Nekem is ugyanez a bajom, csak 8Ohmnál 0,15Ohm söntel mindig leold, de főleg a magas hangoknál hajlamos. Pedig érzem, hogy még bírhatná. Gondoltam még a végtranyóra is, hogy van valamiféle áramkorlát a TDA-ból jövő bázisáramnak, de ekkora bika tranyókkal mint ez az MJ11015, minimális bázisáram kell. Legalábbis kisebb mint ami nálam van TIP142/147
2db 0,22Ohm? akkor elvileg 0,11Ohm lesz, de 10watt Így nem lehetne? ha a 0,1-gyel rakom a 0,22-t párhuzamosan akkor az nem kevés 1 kicsit? akkor már 0,5-ös huzalból is tekerhetnék tekercset mint a quad 405-ben van. Vagy nem? (Vagy esetleg az ellenállásra ami ráfér huzal, talán ezt régen alkalmazták nemis tudom már hogy mire ) Most építettem újra, mert a kábelek össze-vissza voltak + kondi is ment bele, aztán most idegesít kicsit a dolog . Pedig 0,22-vel elvileg menne a 4Ohm, 0,44-gyel meg tán 2 is?
Szia!
Én már többször néztem ezt az erősítőt, sajnos a gyártó nem irt semmi részleteset a védelemről, csak az egy voltos küszöb szintet. A 0.15 ohmos ellenállás szerintem 8 ohmra van méretezve, de szerintem kicsit nagyra sikeredett. Az a 0.1 ohm szerintem 8 ohm-ra jó. Mekkora feszültségről járatod?
45 voltról , 34 a táp puffer nélkül, de ha a 26 voltos kimenetre kötöm, akkor is lesz belőle 35 volt, és ugyan ezt csinálja . 0,1 Ohm van benne, nem 0,15 . Az nemlehet esetleg, hogy nemenged át kellő cuccot az a vékonyka szál ami a huzalellenállásban van? Így akkor már érthető lenne, hogy táp hiányában leold, a BD249C-250C páros pedig recseg. Nemlehetne esetleg tekercsekkel pótolni a dolgot? (0,5-re gondoltam 7mm-es csévére, kb. vagy 2-3 rétegben, 2cm hosszan. Talán )
Szia!
Ha 8 ohmon jó a 0.1 ohm-os ellenállás, akkor hagyd úgy. Ha 4 ohmon akarod használni próbáld ki, hogy a 0.1 ohm-os ellenállás mellé tedd be a 0.22 ohm-os ellenállást. Szerintem akkor nem fog letiltani. Azért vigyázz, mert ekkora feszültségről 4 ohm-ra 200W körül jöhet ki belőle.
Az ellenállás nem kell bántani, az nem fogja korlátozni a teljesítményt. Egyszerűbb ha a sönt utáni 33Ohm utáni 100pF-kondikkal párhuzamosan beraksz egy 56Ohmos ellenállást, vagy 68Ohmosat.
(Ez jó ötlet, holnap én is kipróbálom)
Mission successful!
A teljesítménynövelés sikeresen megtörtént!
siker?
4Ohm, és minden jó? 56 vagy 68 ment bele? (mondjuk nekem csak 100-as van itthon ) Torzítása sem változott? Akkor belerakom énis mondjuk a 100-asat csak el ne szálljon . Feltéve ha jó az oda.
Nálam 8Ohmos a rendszer.
De kevésnek bizonyult, mindig elhallgatott. 68Ohmot raktam bele. Így kb 2/3-ra oszlik a sönt feszültsége azaz kb 50%-al nagyobb áramnál tilt csak le.
nekem nemis a 8Ohm-mal van bajom, hanem a 4gyel . 8Ohm az hibátlan, a 4 meg vagy 70%-ig bírja. Menjen bele a 100Ohm oda ahová írtad?
Igen!
Mehet bele 100Ohm, ha kevésnek találod a teljesítményt akkor csökkentheted.
Szia!
Az áramkorlát szempontjából lényegtelen, hogy kisebb sönttel, vagy feszültségosztóval csapod be..
Pontosan!
Épp azért hagytam benne a 0,15Ohmosat, meg különben sem lett volna ilyen nagy teljesítményben itthon.
Szóval az a 100Ohm akkor korlátozza a teljesítményt?
Ennyi erővel nem tekerem ki a potit maxra Én azt hittem, hogy teljesítmény marad, csak nemfog tiltani
Na, látom nem érted.
A lényeg hogy a 33Ohm utáni 100pF kondikkal párhuzamosan tegyél be 100Ohmot, de ha van akkor 68Ohmot.
sziasztok
rendeltem hestore-ról egy 2x100w-os kit-et.De nekem teljesen más elkók vannak benne.Ezt úgy értem hogy a farad az stimmel,csak a v nem.Ez mennyire baj?? A papíron 16v van írva de az elkon pedig 50v, ez nagyon nagy baj?Vagy ettől még beépíthetem? Ja és aki rakott már össze annak olyan mint hestoron a képen ami van? És még egy kérdés,az lehetséges hogy elírtak az alkatrész listán valamit?Mert ha mindent az alapján rakok a nyákba akkor marad 2 db 2,2µF MTk kondi,amit papíron 22µF-os nak ír.Aki rakott már össze ilyet annak is maradtak meg alkatrészek (kerámia kondi 2db) Bocs a sok hülye kérdésért.De ídegesít hogy kiadtam érte elég sokat
Ha nagyobb az nem gond, a maximális feszültség van ráírva.
akk jó köszönöm a gyors választ, szerinted mennyi az esélye annak hogy elírták?,Ha összerakom a 2,2uf-ossal, és az tényleg 22uf akkor elfüstölne?
Kondikra szinte biztos hogy jól írták az adatokat. A 2. kérdésre nem tudok válaszolni, talán egy nálam okosabb ember segít.
köszi,a kondin azon tuti jó a papírt gyanítom,majd kiderül
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy 2.1-et. Úgy döntöttem hogy 2 db TDA7250-es erősítőt építek. Az egyik a sztereo a másikat pedig a szubnak. Kérdés: Az egyik TDA sztereo végén csak simán összeköthetem a pozitivot a pozitívval és a negatívot a negatívval és rá a hangszóróra vagy kell valami okosság hogy kinyerjem a 2x-es teljesítményt? A másik pedig hogy milyen teljesítményű trafó kellene? 200VA elég a kettőnek? A választ előre köszönöm. Üdv. fricihun (egy lelkes kezdő )
Szia!
A trafó édes kevés neki legalább egy 500wattos kell kettőnek.
Szia!
Te sztem azt hiszed hogy a TIP-eset akarom megcsinálni. De nem így van. Én a 2x30W-osat szeretném megépíteni 8ohm-ra. Akkor is 500W? Kicsit soknak gondolom. De ha így van akkor azt veszek biztosra megyek inkább. Válaszod előre köszi. Üdv. Tomi
Helló
Bővebben: Link Ha nekem nem 4 ohmos hanem 8 ohmos a hangfalam akkor mi lesz a teljesítménnyel? Csökken vagy növekszik? Vanakinek van a kapcsolásról nyékterve? |
Bejelentkezés
Hirdetés |