Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7250 Végerősítő

Témaindító: szabi83, idő: Nov 4, 2006
Lapozás: OK   6 / 13
(#) subwoffer válasza Grebi hozzászólására (») Jún 23, 2009 /

+-33v üzemelem tip142-147 tranyóval. Na baj az hogy 8omos hangszóróval kipróbáltam a hangerőt húztam feljebb de elkezdet akadozni ezt úgy értsd hogy (nem kap elég áramot a tranzisztor)ezért egyszer megy egyszer nem,és ez váltakozva nagyobb hangerőn.
(#) subwoffer válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 23, 2009 /

Üdv

nem csak basszusnál hanem magasnál is és már kicsit aggaszt hogy ilyet csinál
(#) Geri86 hozzászólása Júl 11, 2009 /

Szerintetek ezt hány voltról lehetne meghajtani? Mert nekem van egy trafóm és azzal szeretném azt meghjtani.

Bővebben: Link

a trafóm pedig pri:220v
sec:42v
400VA
(#) zz0323 hozzászólása Aug 15, 2009 /

Sziasztok!

Nálam is akad 1db NS073-mas KIT, (talán még az SOS-től vettem) szintén vannak vele gondok
8Ohm mellett hibátlanul üzemel (MJ-11015 és 16 van benne /TO-3/). 4 Ohmon 70% körül elnémul, majd 3mp múlva kapcsol vissza. A tda szerintem nem lehet, 85°C-ra old le, viszont alig langyos. 2*10000µF puffer volt, de mostmár 2*20000µF és még mindig olyan :no:
BD249C-250C-vel viszont a 70%-tól recseg. Így jutottam arra a következtetésre h az MJ-nek van valami védelme. Az 5W/0,1 Ohm ellenállásokat 5W/0,22 Ohmra növeltem, így már 50%-os hangerőnél leold ->így ment vissza a 0,1-es (Ja és a papírján csak 2*130W van írva, de hogy ? Ohmon az titok )

Ha valakinek hasonló problémája van akkor szívesen fogadnám, ha sikerült megoldania. Előre is köszi.

100_7374.JPG

(#) gulyi88 válasza zz0323 hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Valószinű hogy a belső áramvédelem tilt le.
Tedd be a 0,1 ohmok al párhuzamosan a 0,22 ohmokat.
És csak óvatosan a hangerő potival.
(#) cimopata válasza zz0323 hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

A sönt ellenállásról bevezető láb a tápnál -1V al kisebb feszültségen van. Tehát ha a söntön több mint 1V esik, akkor a vádelem aktiválja magát.
Na most, érdekes a dolog, mert 0,1Ohm-nál 10A kéne hogy kioldjon. De 10A egy 4 ohmos terhelésen is 400W csúcs, tehát ez az eset nem állhat fenn.

Nekem is ugyanez a bajom, csak 8Ohmnál 0,15Ohm söntel mindig leold, de főleg a magas hangoknál hajlamos. Pedig érzem, hogy még bírhatná.

Gondoltam még a végtranyóra is, hogy van valamiféle áramkorlát a TDA-ból jövő bázisáramnak, de ekkora bika tranyókkal mint ez az MJ11015, minimális bázisáram kell.
Legalábbis kisebb mint ami nálam van TIP142/147
(#) zz0323 válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

2db 0,22Ohm? akkor elvileg 0,11Ohm lesz, de 10watt Így nem lehetne? ha a 0,1-gyel rakom a 0,22-t párhuzamosan akkor az nem kevés 1 kicsit? akkor már 0,5-ös huzalból is tekerhetnék tekercset mint a quad 405-ben van. Vagy nem? (Vagy esetleg az ellenállásra ami ráfér huzal, talán ezt régen alkalmazták nemis tudom már hogy mire ) Most építettem újra, mert a kábelek össze-vissza voltak + kondi is ment bele, aztán most idegesít kicsit a dolog . Pedig 0,22-vel elvileg menne a 4Ohm, 0,44-gyel meg tán 2 is?
(#) lapose válasza zz0323 hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Szia!

Én már többször néztem ezt az erősítőt, sajnos a gyártó nem irt semmi részleteset a védelemről, csak az egy voltos küszöb szintet. A 0.15 ohmos ellenállás szerintem 8 ohmra van méretezve, de szerintem kicsit nagyra sikeredett. Az a 0.1 ohm szerintem 8 ohm-ra jó.

Mekkora feszültségről járatod?
(#) zz0323 válasza lapose hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

45 voltról , 34 a táp puffer nélkül, de ha a 26 voltos kimenetre kötöm, akkor is lesz belőle 35 volt, és ugyan ezt csinálja . 0,1 Ohm van benne, nem 0,15 . Az nemlehet esetleg, hogy nemenged át kellő cuccot az a vékonyka szál ami a huzalellenállásban van? Így akkor már érthető lenne, hogy táp hiányában leold, a BD249C-250C páros pedig recseg. Nemlehetne esetleg tekercsekkel pótolni a dolgot? (0,5-re gondoltam 7mm-es csévére, kb. vagy 2-3 rétegben, 2cm hosszan. Talán )
(#) lapose válasza zz0323 hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Szia!

Ha 8 ohmon jó a 0.1 ohm-os ellenállás, akkor hagyd úgy.
Ha 4 ohmon akarod használni próbáld ki, hogy a 0.1 ohm-os ellenállás mellé tedd be a 0.22 ohm-os ellenállást. Szerintem akkor nem fog letiltani.
Azért vigyázz, mert ekkora feszültségről 4 ohm-ra 200W körül jöhet ki belőle.
(#) cimopata válasza zz0323 hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

Az ellenállás nem kell bántani, az nem fogja korlátozni a teljesítményt. Egyszerűbb ha a sönt utáni 33Ohm utáni 100pF-kondikkal párhuzamosan beraksz egy 56Ohmos ellenállást, vagy 68Ohmosat.
(Ez jó ötlet, holnap én is kipróbálom)
(#) cimopata válasza cimopata hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

Mission successful!

A teljesítménynövelés sikeresen megtörtént!
(#) zz0323 válasza cimopata hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

siker?
4Ohm, és minden jó? 56 vagy 68 ment bele? (mondjuk nekem csak 100-as van itthon ) Torzítása sem változott?
Akkor belerakom énis mondjuk a 100-asat csak el ne szálljon . Feltéve ha jó az oda.
(#) cimopata válasza zz0323 hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

Nálam 8Ohmos a rendszer.
De kevésnek bizonyult, mindig elhallgatott.
68Ohmot raktam bele. Így kb 2/3-ra oszlik a sönt feszültsége azaz kb 50%-al nagyobb áramnál tilt csak le.
(#) zz0323 válasza cimopata hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

nekem nemis a 8Ohm-mal van bajom, hanem a 4gyel . 8Ohm az hibátlan, a 4 meg vagy 70%-ig bírja. Menjen bele a 100Ohm oda ahová írtad?
(#) cimopata hozzászólása Aug 16, 2009 /

Igen!
Mehet bele 100Ohm, ha kevésnek találod a teljesítményt akkor csökkentheted.
(#) lapose válasza cimopata hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Szia!

Az áramkorlát szempontjából lényegtelen, hogy kisebb sönttel, vagy feszültségosztóval csapod be..
(#) cimopata válasza lapose hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Pontosan!

Épp azért hagytam benne a 0,15Ohmosat, meg különben sem lett volna ilyen nagy teljesítményben itthon.
(#) zz0323 válasza cimopata hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Szóval az a 100Ohm akkor korlátozza a teljesítményt?
Ennyi erővel nem tekerem ki a potit maxra
Én azt hittem, hogy teljesítmény marad, csak nemfog tiltani
(#) cimopata válasza zz0323 hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Na, látom nem érted.
A lényeg hogy a 33Ohm utáni 100pF kondikkal párhuzamosan tegyél be 100Ohmot, de ha van akkor 68Ohmot.
(#) zz0323 válasza cimopata hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Oks
(#) tomsimatyi hozzászólása Aug 17, 2009 /

sziasztok
rendeltem hestore-ról egy 2x100w-os kit-et.De nekem teljesen más elkók vannak benne.Ezt úgy értem hogy a farad az stimmel,csak a v nem.Ez mennyire baj??
A papíron 16v van írva de az elkon pedig 50v, ez nagyon nagy baj?Vagy ettől még beépíthetem?
Ja és aki rakott már össze annak olyan mint hestoron a képen ami van?
És még egy kérdés,az lehetséges hogy elírtak az alkatrész listán valamit?Mert ha mindent az alapján rakok a nyákba akkor marad 2 db 2,2µF MTk kondi,amit papíron 22µF-os nak ír.Aki rakott már össze ilyet annak is maradtak meg alkatrészek (kerámia kondi 2db)
Bocs a sok hülye kérdésért.De ídegesít hogy kiadtam érte elég sokat
(#) PetAd válasza tomsimatyi hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Ha nagyobb az nem gond, a maximális feszültség van ráírva.
(#) tomsimatyi válasza PetAd hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

akk jó köszönöm a gyors választ, szerinted mennyi az esélye annak hogy elírták?,Ha összerakom a 2,2uf-ossal, és az tényleg 22uf akkor elfüstölne?
(#) PetAd válasza tomsimatyi hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Kondikra szinte biztos hogy jól írták az adatokat. A 2. kérdésre nem tudok válaszolni, talán egy nálam okosabb ember segít.
(#) tomsimatyi válasza PetAd hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

köszi,a kondin azon tuti jó a papírt gyanítom,majd kiderül
(#) fricihun hozzászólása Okt 20, 2009 /

Sziasztok!

Szeretnék építeni egy 2.1-et. Úgy döntöttem hogy 2 db TDA7250-es erősítőt építek. Az egyik a sztereo a másikat pedig a szubnak.

Kérdés:
Az egyik TDA sztereo végén csak simán összeköthetem a pozitivot a pozitívval és a negatívot a negatívval és rá a hangszóróra vagy kell valami okosság hogy kinyerjem a 2x-es teljesítményt?

A másik pedig hogy milyen teljesítményű trafó kellene? 200VA elég a kettőnek?

A választ előre köszönöm.

Üdv. fricihun (egy lelkes kezdő )
(#) martin96 válasza fricihun hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

Szia!
A trafó édes kevés neki legalább egy 500wattos kell kettőnek.
(#) fricihun válasza martin96 hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Szia!
Te sztem azt hiszed hogy a TIP-eset akarom megcsinálni. De nem így van. Én a 2x30W-osat szeretném megépíteni 8ohm-ra. Akkor is 500W? Kicsit soknak gondolom. De ha így van akkor azt veszek biztosra megyek inkább.

Válaszod előre köszi.

Üdv. Tomi
(#) tamitsrob hozzászólása Okt 25, 2009 /

Helló
Ha nekem nem 4 ohmos hanem 8 ohmos a hangfalam akkor mi lesz a teljesítménnyel? Csökken vagy növekszik?
Vanakinek van a kapcsolásról nyékterve?
Következő: »»   6 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem