Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » B5 és B8 végerősítő
 
Témaindító: banyaiakos, idő: Máj 31, 2008
Lapozás: OK   10 / 62
(#) zoly15 hozzászólása Júl 9, 2009 /
 
Sziasztok!
Alkotónak hála tudomást szereztem a B8 erősítőről..
Tetszik nagyon!
De a kérdésem az lenne hogy az 5A es tranzisztor nem kevés ide?
Csak 8 Ohm -al terhelhető?
Egy sztereó változat elmegy 150VA es trafóról?
Mennyire jó a hangja?

Üdv!
(#) szabi83 válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Idézet:
„Tápfesz +-24-30V. Terhelőimpedancia 8-16Ohm.”

Elég 150VA-s trafó.
A hangja


Üdv
(#) DJ Szabcsa hozzászólása Júl 9, 2009 /
 
KD Mester hogy hogy nem jár fel mostanában???
(#) zoly15 válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Köszönöm szépen!
(#) szabi83 válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Nincs mit
(#) vendelkiraly hozzászólása Júl 30, 2009 /
 
Sziasztok

Mostanában senki sem ír, gondolom mindenki a nyári szabaságát tölti.
Mivel volt rá időm, bedobozoltam a B5 erősítőmet.
A képeken látszik, hogy eléggé "házibarkácsra" sikerült, de ami a lényeg, hogy szépen szól.
A ládikó 1,5 cm-es rétegelt lemezből van. Lemázsáltam, így mindenestül 8,5 kg lett, de még teteje nincs. A konstrukció elég masszívra sikerült. Videoton TV lábakon áll, amit lomtalanításból guberáltam.
Az elrendezés szerintem átlátható, semmi zajt nem szed össze az erősítő. A hangszóróvédelem szépen működik, még áramvédelem is van beépítve. A jelutakat próbáltam minimalizálni. A potméter (100k sztereo) szárát megtoldottam, és előre vezettem a látható módon.

A tetejére még kitalálok valamit, lehet, hogy átlátszó plexi lesz szellőzőkkell kifurkálva, bár ez az erősítő nem igen melegszik, de a trafó azért hoszútávon termel hőt, így nemárt a szellőzés fentről is. A tranzisztorok, nem igen melegszenek, a bordák túl jól végzik a dolgukat.
Ja és rengeteg időm elment vele, de megérte.
Hát röviden ennyi, a tyukoknak tetszett
(#) zoly15 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Idézet:
„Hát röviden ennyi, a tyukoknak tetszett”

Sőt! Még a kakasnak is
Amúgy, nagyon szépre sikerült!
Hátul a bemeneteknél mi az a kis kapcsoló?
Hány W-os trafó kell ehhez?
Ha jól gondolom akkor a kondik MM gyártmányú 10.000µF 63V-osak?
Nekem is van 2 olyan. 2X 20.000µF kell puffernek?

Üdv!
(#) vendelkiraly válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
No igen a kis kapcsoló. Az az IC-s hangszóróvédelem része. Voltaképpen egy "Mute" funkciót lát el. Ha átkapcsolom egyből old a relé, mert megszakítja a trafó szekunderéről a védelembe menő vezetéket.
Eredetileg más funkciót szántam neki, mégpedig azt, hogy az áramvédelem bekapcsolása után manuálisan lehessen "resetelni" a rendszert, de aztán most úgy van, hogy automatikusan visszakapcsol bizonyos idő eltelte után. Tehát, ha túlvezérlem az erősítőt (nagy hangerő) az áramvédelem figyeli a végtranzisztorok kollektor/emitter ellenállásain folyó áramot és ha ez elér egy küszöbértéket, akkor old a védelem, de ezután magátol visszakapcsol, egy idő után. Ezt a késleltetést egy trimmerel tudom álítani. Jó kis védelem ez.
Az én trafóm 400W-os és a tápom +-41,6V. Egyébként egy 300W-os trafó is bőven elegendő ehhez az erősítőhöz. Persze, ha nagyobb feszültséget (így nagyobb teljesítményt is) szeretnél, mint +-36V, akkor érdemes nagyobb trafót választani.
A kondenzátorok valóban régi MM 10e mikrofarádosak. A +- ágban van nálam 20-20e mikrofarád, mert nálam nincs duál mono, csak szimpla egy tápról megy mindkét csatorna. Egyébként oldalanként érdemes a +-ágakba 10-10 ezret rakni, ha mondjuk duál monot szeretnél.
Ja és ezek a kondenzátorok teljesen jól szuperálnak, anak ellenére, hogy már 20 évesek és a kapacitásuk nem is 10 ezer, hanem 15 ezer, volt szerencsém kimérni. Hidegítő kondikat persze célszerű tenni.
(#) CIROKL válasza vendelkiraly hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Szia : Vendel látom lemondtál a fém dobozról , miért ? Amikor én anno a fém dobozolásomat fával burkoltam majdnem megköveztek érte ! Lásd a DoZ - os topikban . Most akkor kérdezném hogy hogy is van ez az egésszz ? Kell- E fém doboz egy végfok számára vagy sem ! De visszetérve a B5-ös erősítődhöz , kérdezném hogy kell -e neki az a két hatalmas hűtőborda ? Egyébként tetszik a megoldásod , bár nekem egy csöppet idegen a belső szerelés megoldása !
(#) vendelkiraly válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Szia

Igazából nem mondam le róla, csak a hűtőbordák magassága nem tette lehetővé egy "átlagos" fémdoboz használatát. A bordák valóban nagyobbak a kelleténél, de megfelelő eszköz hiányába nem mertem nekifogni egy vízszintes fűrészelésnek. A fémdoboz szerintem is sokkal jobb lenne bármilyen erősítőröl is legyen szó. Azért fogtam bele a fa dobozolásba, mert itt a fórumon már többeknél bevált a fa dobozolás ennél az erősítőnél.
A belső elrendezésnél a huzalozásra gondoltál? Az valóban nem a legszokványosabbra sikeredett, de így láttam a legcélszerűbbnek.
Bármilyen építő jellegű kritokát szívesen fogadok ezzel kapcsolatosan, meg más tekintetben is.
(#) Benzol válasza vendelkiraly hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Nagyon királyok a tyúkok
(#) Directors hozzászólása Aug 15, 2009 /
 
Hali!

Már lassan egy éve játszok a B5 erősítővel.
A 0,33ohm-os ellenálláson az áramot beállítottam 13mA-ra a kimeneti ofsetet pedig 0-ra állítottam.
A feszültség +-43V.A +- tápágba raktam egy-egy 10ohm-os 0,6W ellenállást de ezek egy olyan 30 mp múlva elkezdenek füstölni de nem egyből elég hanem csak éppen,hogy füstöl.Egyébként szépen szól az erősítő de csak éppen,hogy adtam rá hangot hogy halljam,hogy szól e.Ez egy 4 ohmos hangszóró.A másik B5-ös erősítő nem csinál ilyet.Azt hallgattam vagy 4 percig ellenálláson keresztül de éppen,hogy csak hallottam,hogy szól a zene mert ugye ha feltekerném nagyon a hangerőt akkor megnőne a felvett áram és az ellenállások szétégnének.
Nos szerintetek mi baja lehet az erősítőnek?Gerjedne?
(#) Directors hozzászólása Aug 15, 2009 /
 
Senki nem tudok segíteni?
(#) CIROKL válasza Directors hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Vedd ki az ellenálásokat és láss csodát egyből jó lessz a géped ! Azok az ellenálások csak addig kellenek még beállítod , utánna kikell őket iktatni .
(#) Directors válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Hát persze azt én is tudom,hogy ki kell őket venni ha kész de most ha halkan hallgatom akkor is éppen,hogy csak füstöl egy kicsit de másik B5-ös panel nem csinál ilyet pedig abba is benne van az ellenállás(+- tápágban) és ott is halkan hallgattam.
Vagy ez lényegtelen?
(#) CIROKL válasza Directors hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Ha beállitottad a nyugalmi áramot és az ofsetet akkor azokat az elenálásokat vedd ki ! Aztán használhatod az erősítődet .
(#) Directors válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Rendben.Remélem nem lesz bibi.
(#) Zupp87 hozzászólása Aug 17, 2009 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy ha én BD249/250 párossal építem meg a B5-öt (KD Mester leírásában 90-100W-ig elfogadhatónak tartja), mennyiben sínyli meg ezt a hangja az MJL-ekhez képest? Szerintem én is, mint sokan, kicsit megijedtem az MJL-ek kb. 1400Ft-os darabárától, és ugye 4 kell. Nem lényeg a nagy teljesítmény, amit ezek tudnának nyújtani, kb. 50W-ra lenne tartósan szükségem 8 ohmon, csak érdekel azoknak a véleménye, akik esetleg mindkét verziót már meghallgatták, hogy mondhatni drasztikus-e az eltérés a hangminőségben, vagy alig észlelhető. Van nekem ugyanis egy szép kis dobozom, amiben 7294-esek laktak sokáig, 2x40V táppal, és ezeket a TDA-kat szeretném lecserélni két B5-re, nameg az LM1036-ot szintén KD féle tranzisztoros előfokra
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Helyesbtenék: nem tartósan 50, max 50W-ra lenne szükségem Szobában hallgatom, átlagosan párW hangerővel.
(#) vendelkiraly válasza Zupp87 hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Erről a dologról Lamalas tudna legjobban nyilatkozni.
Ha valóban B5-öt szeretnél, én inkább összespórolnám a rávalót. Amikor Lamalasnál voltam hallgatózni, akkor nála hallottam mindkét verziót és hallható különbség volt a kettő között. Nem óriási, de észrevehető, és nála is csak szobában füleltük, kulturált hangerővel.
Valóban sok az az 1400Ft/db, de megéri rá spórolni.
Tapasztalatból mondom, hogy egész könnyen össze lehet spórolni egy erősítő árát, némi önmegtagadással és ügyességgel.
Nem szaporítom a szót, szerintem MJL.
(#) Zupp87 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Nos, én mindenképpen B5-öt szeretnék. Biztosan hasonló hangzást ad mondjuk egy VF2 vagy egy conductor (inkább akkor az utóbbi, sokak szerint stabilabb), de valahogy idegenkedek a FET-ektől, és a műverősítőtől. Előfoknak pedig a szintén KD féle tranzisztoros hangszínszabályzós kapcsolást szeretném megépíteni. Szóval csak tranzisztor, más semmi - ez a rögeszmém
(#) Directors hozzászólása Aug 18, 2009 /
 
Sziasztok!

Miért csinálja azt az erősítő ha egy kis 4W 4 ohmos hangszóró van az erősítőn akkor az szépen szól ha pedig rákötöm a 4 ohmos 120W hangfalat akkor meg elkezd durrogni az erősítő?
"A hangfalnak semmi baja."
(#) lamalas válasza Zupp87 hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
Udv!

Idézet:
„Nos, én mindenképpen B5-öt szeretnék.”


Ha mindenkepp B5-ot szeretnel akkor MJL tranyokkal epitsd meg. De ha szeretsz kiserletezni akkor megepitheted BD tranyokkal is (felteve ha vannak a fiokban elfekvo BD tranyoid) ugy, hogy konnyeden ki lehessen cserelni a vegtranyokat. Aztan ha megvannak az MJL tranyok akkor csak atszereled oket, beallitod ujra a szukseges dolgokat (nyugalmi aram, kimeneti 0 DC) es kesz is. Ha viszont nincsenek BD tranyoid probara akkor inkabb sporolj az MJL-ekere, megeri. A kapcsolas egyebkent olyannyira erzekeny a felvezetokre es valoszinuleg szinte minden alkatreszre, tapegysegre, stb. hogy ket B5 kozott is hallottunk kulonbseget! A felvezetokeszlet azonos volt mindket erositonel, nehany kondi elteres volt illetve a tapegyseg volt kulonbozo a ket erositonel es tobb meghallgatas utan is egyertelmu kulonbseget hallottunk tobben is! Nem lehetett megmondani, hogy melyik jobb v. rosszabb, hanem ugy fogalmaztuk meg, hogy masabb. Innentol kezdve mar izles kerdese kinek melyik tetszik, illetve hangsugarzo kerdese is kinek melyik erosito lesz jobb. Sok sikert!

(#) Alkotó válasza Directors hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
Mondj még valamit a körülményekről. Nem kéne ilyet tennie.
-Valamivel vezérelve "burrog", vagy üres bemenettel, vagy esetleg még rövidrezártal is?
-Kicsit bővebben jellemezd mi neked a burrogás.
-Mérted, hogy a nagyobb hangszóróval a kimeneti egyenszint esetleg nem billent-e el?
-Nem lehet a nagyobb hangszóró jelentősen kisebb impedanciájú?
-Esetleg (csak fantáziálok), nem lehet, hogy a kisebb hangszóró is burrogna, csak esetleg az olyan mély hang, amit nem, vagy alig visz át, ezért nem hallod?
(#) Directors válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
Olyan 1 másodpercenkénti durranásokat hallok.
A kisebb hangszórón látni se látom,hogy mozogna a hangszóró.(jel nélkül).Nem kisebb az ellenállása a nagy hangfalnak.A nagyobb hangfalnál mikor néztem nem adtam neki jelet.Teljesen le volt tekerve a hangerő és így durrogott.A kisebb hangszórón pedig szépen szól a zene.
Úgy még nem néztem,hogy a bemenetet rövidre zártam volna.
"Mérted, hogy a nagyobb hangszóróval a kimeneti egyenszint esetleg nem billent-e el?" Nem még nem mértem.Egyébként az erősítő előtt hangszínszabályzó van utána pedig védelem.
(#) Alkotó válasza Directors hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Szokatlan jelenség.
Semmi bölcset nem tudok mondani.
Mindenképp mérd meg a kimeneti egyenszintet, de ha van védelem, és az működik is, akkor elvileg oda nem juthat ki egyen áram. Azért a relé előtt mégis ellenőrizd le, hátha szint alatti, vagy esetleg valamilyen hullámzó érték.
Ha a potit letekered, az elvileg rövidre zárja a bemenetet, csak kérdés melyiket.
Mivel van valamilyen hangszínszabályzód is, nekem kézenfekvőnek tűnik, hogy elsőre mindjárt itt kéne "szétvenni" a rendszert. Kösd le a hangszínszabályzót, és csak a "kopasz" végfokot vizsgáld rövidrezárt bemenettel. Ennek jónak kéne lenni, és akkor az "előfokozat a ludas". Utána köthetsz rá jelet, de még mindig csak a végfokra.
Még egy kérdés: Mindkét csatorna egyformán "nem jó"?
(#) Directors válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Szia!

A bemenetről levettem a kábelt és csak egy rövid vezetékkel rövidre zártam a bemenetet és meg is szűnt a durrogás.Akkor ezek szerint zavart vesz fel a kábelen vagy a hangszínszabályzón keresztül.De hát már árnyékolt kábellel vezettem a hangot.Most már nem tudom mitévő legyek.
Ja és egyébként igen a másik oldal is ezt csinálja.
(#) hapro válasza Directors hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Esetleg a földelésed...?
Rendben kötögettél össze minden kanócot a táp felé?
Bár ez hülye kérdés. Azt a választ kaphatom csak rá, hogy igen minden rendben.
De azért nézd meg mégegyszer szerintem tüzetesen egy mondjuk az itt a cikkek között lévő B5 végfok alapján...
(#) Directors válasza hapro hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Rendben átnézem.
(#) Directors válasza hapro hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Minden rendben van a kábelezéssel.
Következő: »»   10 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem