Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   130 / 507
(#) Atis57 válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

SZIA!
ez terhelve értendő?
(#) pudding1 válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Igen terhelve.
(#) Atis57 válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Szia!
köszi , még az 1309 mérés- mennyi idő alatt esett?
mert ez jelentős különbség.
én eddig sem szerettem az 5 lapát alatti sz.kereket.
most úgy látom más is ezt igazolja...
(#) pudding1 válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

ez 21 perc alatt készült amikor a szél kb 10km/h-val fújt, tehát pont határeset volt a termelés és az üresen pörgés között. Ma megpróbálok hosszabb mérést összehozni, csak még a programmal küzdök......
(#) dobo válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Ha jól értem akkor te egy 300w-os generátorral dolgozol aminek a lapátja 1.5 m átmérőjü.
Ebben a 10 km -es szélben mekkora teljesítményt adott le?
Amire rájöttem az az hogy kevés lapát nagy fordulatot eredményez. Sok lapát pedig kis fordulatot okoz de nagy nyomatékot illetve a sok lapát hamarabb elindul forogni.
Én vizhúzó szélkereket építek de az áramtermelés sincs távol tőlem.
Arra gondoltam mi lenne ha olyan generátort építene az ember hogy változtatható pólusszámú legyen.
Kis szélben ugy lenne kapcsolva a tekercselés hogy 8 pólusu legyen. Ezzel lenne töltés gyengébb szelekben is.
Nagy szélben pedig átkapcsolná egy automatika a tekercseket 6 pólusuvá.
Szerintem kivitelezhető lenne csak egy kicsit foglalkozni kellene a dhalander motorok lelki világával.

Ha jól gondolom most 12 volt alatt nincs töltésed.
(#) Atis57 válasza dobo hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Szia!
érdekes elgondolás (a pólus szám vált ) --csak elvi hibás.
a baj az , hogy a teljesitmény a v3 -tól függ igy nem igazán van értelme ilyet csinálni pl:3-5 W szedsz ki az alacsonyabb fordulton ,mig a magasabbnál akár X100 W-t
sokkal járhatóbb út a két generátor 1 tengelyről hajtva.
pl: a kisebbik akkus csavarbehajtó 20-24V-s -a másik meg "rendes" generátor.
A másik lehetőség a generátorod egyik tekercsét átalakitod 36-50V-ra ezzel olyankor is töltesz pár W-al mikor még éppen forog a kereked.
(#) Atis57 hozzászólása Aug 23, 2009 /

Sziasztok!
ki tudja , hogyan lehet az MPP rendszerű napelem vezérlőt leutánozni uC /PIC nélkül?
köszönettel
(#) dobo válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Látom te is megtaláltad a szeles fórumokat
Na mi is az a mpp? Mit kell tudni csinálnia?
Az akus furós megoldás egéssz jó ,eddig eszembe sem jutott egy tengelyre több generátort rakni.
(#) Atis57 válasza dobo hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Szia!
ez ugyan napelemhez való--- maximális munkapont keresés - lenne a lényege .
amorf napelemről tölteni az akkut.A 40-45W-s tipusok 40V névleges feszültségűek , az áram max 1 A .
Ha "gyengébben" süt a nap akkor elöfordul a 8-37V közötti tartomány , ilyenkor csökkenteni kell az áramot.
(#) dobo válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Akkor ez a feszülség függvényében szabályozná a maximális áramot? Feszültségfüggő áramkorlát?
Keresgess itt a topikok között szerintem biztos van megoldás.
(#) pudding1 válasza dobo hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Az fd 1,5-300 lapátjai egyenként 75cm-ek. 10km/h körül 1-3A-t termel, mint említettem ez a határérték ahol elkezd termelni.

Ma sikerült lezavarni egy 8 órás mérést, másodpercenként egy adatmentéssel. Az eredmény:
28774 adatból 12V felett a 6 lapátos: 23634-szer.
28774 adatból 12V felett a 3 lapátos: 17830-szor.

Mindkettő 12V felett de a 6 lapátosnál nagyobb az Amper: 13574-szer.

Mindkettő 12V felett de a 3 lapátosnál nagyobb az Amper: 1366-szor.

Tehát nem csak kis szélben hanem nagyobban is jobb ennek a generátornak ha 6 lapáttal van szerelve. A szél sebessége még sok is volt ahhoz ami a háztartás ellátásához kellett.
(már csak az a bibi hogy 20-22000ft a plusz 3 lapát ára generátoronként.)
(#) hacsi66 válasza Thomm hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

Oks

köszi
(#) Thomm válasza hacsi66 hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

Pontot kapok?
(#) Atis57 válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

szia!
köszönöm -- minden kérdésre választ kaptam
(#) Tirex hozzászólása Aug 25, 2009 /

Sziasztok!

Szeretnék készíteni egy 18 pólusú 48V-os légmagos generátort (NeO.: 40x20x10), de nem 1mm-es huzalból, hanem 0,4mm-esből. Persze nem azért mer abból szebb, hanem mert az van.
Azt szeretném megkérdezni, hogy hány menetes legyen egy tekercs. Úgy tudom a huzal vastagság nem nagyon számít.
Esetleg van valami képlet ami segíthet kiszámolni a menetszámot?
Előre is köszönöm a választ.

Üdv.: kla
(#) mex válasza Tirex hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Dehogyisnem számit...
Bár nem vagyok "szeles" azt bizton állithatom, hogy 0.4mm huzallal nem mész sokra, előbb utóbb leég.
Olvass vissza, 0.8-1.2 a huzalméret. A menetszámok is megtalálhatóak. Általánosságban elmondható, hogy a rendelkezésre álló helyen, adott menetszám esetén a legnagyobb keresztmetszetű huzalt kell használni, ami befér, mert igy minimalizálható a tekercsek ohm- os vesztesége.
Megoldás lehet, ha a 0.4-es huzalból több szálat összefogva tekercselsz, igy növeled meg a keresztmetszetet.
(#) pudding1 válasza mex hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

stimmel! A 0.4-esből 2 szálat összefog az már jó lehet. (csak abból kiindulva hogy a 12v-os generátoraim 0,8-as vezetékkel vannak tekerve) A korábban kapható vawt-500-ban pedig tekercsenként 4 vezeték van összefogva.)
(#) mex válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Kettő szál is karcsú még, mert nem annyi az adódó keresztmetszet, mint egy 0.8-as huzalé.
(#) zolika60 válasza mex hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Ez bizony így van két 0.4es keresztmetszete csak a fele egy 0.8asé nak.
(#) Tirex hozzászólása Aug 25, 2009 /

Köszönöm a gyors válaszokat.
Előrébb olvastam lehar leírását, ahol 1mm-es huzalra adta meg a menetszámot. Akkor 1mm-est kell vegyek.
Semmi képen nem szeretnék gyúlékony tekercs tárcsát.

Kösz mindenki.

üdv.: kla
(#) hacsi66 válasza Thomm hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Szia Thomm

Már kaptál pontot tőlem egészpontosan 50 pont lett neked felirva
(#) Thomm válasza hacsi66 hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Upsz,ezt egy cseppet elnéztem.
(#) ALI hozzászólása Aug 25, 2009 /

Üdv. Volna egy problémám. Az inverterem 24v de a generátor csak 12v nem tudom hogy tudnám tölteni az aksikat. Valaki tudna segíteni?
(#) Atis57 válasza ALI hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Szia!
pl .: igy ezen van 2X u is.
(#) proba válasza Thomm hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Ha jól látom(???) akkor az inverter megkapja a 48 V -ot a bemenetén ami nem biztos hogy szerencsés.(a két szélső diódán keresztül.)
(#) ALI válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Bocs nem vagyok műszaki zseni de ezt a rajzot nem értem. Pl. hol az aksi? Valami egyszerűbb?
(#) pudding1 válasza mex hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

(köszi a javítást.....ez a piszok matek még mindig nem megy)
(#) jiatur válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Azt azért vegyétek figyelembe, hogy a litze magasabb frekin többre képes és nem úgy van az azért, hogy csak az átmérő a fontos nem véletlen van egyes generátorok 4 szálas párba fogva annak a nagyobb frekin többet tud leadni a tekercs áramban és nem melegszik annyira, mint egy ugyan olyan átmérő összegü egyszálas huzal.
(#) mex válasza jiatur hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Mégis mekkora frekvenciával kell számolni?
Szerintem itt még a behatolási mélység egyenlő a keresztmetszettel, nincs skin hatás....
(#) mex válasza jiatur hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Következő: »»   130 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem