Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Azt hiszem először megpróbálok műnyomóval vasalni, aztán ha nem jön be majd váltok fotózásra.
Egy próbát megér szerintem, legfeljebb többet költök rá egyszer. Másodszor meg már a bevált technikát alkalmazom
Én vasalásos technikával kezdtem meg a pályafutásomat és ráadásul egy elég bonyulut rajzolattal. Nekem elsőre sikerült 135gr-os műnyomóval. A vasalót középállásba tettem és 10 perc (ennél kevesebb idő is elég) finom tologatás és izgulás után jó lett. Nem volt rajta hiba. Azóta is alkalmazom a technikát, de a kíváncsiságom hajt, és finomabb rajzolat is el szeretnék érni, ezért már tervbe van véve egy levilágító és időzítő szett.
Műnyomót pedig a Panton-ban tudsz venni.
Szia
Ha a közeledben nem találsz műnyomót, írj privátot és ott megbeszéljük, hogy jut el hozzád. Idézet: „előre lakkozott nyáklemez 160*100=596 Ft” Hol? (Egyébként a nem fényérzékenyített nyákból ennyi pénzért 29*21cm-eset lehet venni.)
Üdv "lasarus"!
Ha netán a terveidben egy HGL-ből készített levilágító szerepelne, akkor jussak eszedbe. A hírdetésbe már egyszer szerepelt, hogy ELAJÁNDÉKOZNÉK (értsd: Ingyen elvihető) egy E-41-es porcelán foglalatot, egy HGL izzó folytót, és 2db HGL izzót, amiről a búrát még el kell távolítani.
Ja így már oké, én a jobb minőségű FR4-es nyák árát néztem.
Slogan! Nem, dehogy. Az Elektrokonthában kerül ennyibe a nyák.
Köszönöm az ajánlatot, azonban én CREE led-es levilágítót építenék, amivel A/4-es méretben is tudok levilágítani. Már csak elég "kedv" kell hozzá, hogy beszerezzem a led-eket és ha mázlim van akkor 8db CREE led fog 10cm-ről világítani. Ha nem akkor csak 6db.
De ha egyik ismerősőmnek kell feltétlen szólok!
Hello
Egy nagy problémám van, milyen NYÁKlemezt válasszak? HPCU 160x100 ( KP160 ) NYÁK, 1-old., CELLU vagy EPCU 160x100 NYÁK, 1-old., EPOXID A különbség az anyagában van (meg az árában) azt tudom. Melyiket lenne érdemesebb?
Hali!
Én csak Epoxid-ot veszek. A másik valami sárga izé és csak fűrészelni lehet, reped, fúrásnál nagyon büdös.
Azért nem olyan rossz a műanyagos se. Fúrni pl könnyebb, mivel nem üvegszálak vannak benne, hanem papír, fa, vagy cellulóz vagymi. A szine is egyedi
Megint én írok, annyi kérdeésem van, hogy az már borzasztó
A maratással kapcsolatban is vannak kérédseim, a hestore oldalon találtam egy olyan szert aminek a neve finomkristályos marató, ott azt írják, hogy jobb a vas-kloridnál. Van valaki aki próbálta? Tényleg jobb? Vagy a marató anyag tökmind1?
Szerintem kérdezd a hozzászolót. HSZ.
Én maradok a vaskloridnál, nekem az bevált. Bár lehet, hogy ő elfogyasztotta cuccot és nem használta.......
Halihó!
Egy érdekes tapasztalattal lettem gazdagabb ma este, amit szeretnék megosztani. Az EHET-en emlegetett valaki egy számomra új módszert, amit ma ki is próbáltam. Az eddigi nyák tisztogatási módszerem helyett fogtam a lemezt, 2000-es polírpapírral felcsiszoltam fényesre, tiszta alkohollal leöblítettem (zsírtalanítás címén), majd megszárogattam. Ezután a szokott módon rávasaltam a műnyomópapírral a mintát. A meglepetés ezután ért, ugyanis a mintázat a papírral együtt teljesen levált még mielőtt víz alát tehettem volna a lemezt, egy darabka fekete festék nem maradt fent.... Szerintem az alkohol nem volt elég neki, mert az öblítés után még gyöngyözött rajta a víz, nem terült szét, mint máskor. Azt hiszem, visszatérek a folyékony súrolós tisztításhoz, mert az eddig viszonylag jól bevált. Azt mondják, hogy visszamarad utána egy vékony réteg az adalékokból, de szerintem egy alapos öblítés lehozza azt is. És egy megfigyelés: a lemezt azonnal, még melegében a víz alá kell tenni, mert ha kihűl, akkor a műnyomópapír feszülni kezd rajta, és emiatt a festék leválhat.
Bár én még mindig fotokémiai eljárással készítek nyákot, én csak átdörgölöm a panelt lapsúrolóval fényesre, letörlöm róla a port és már fújom is a lakkot.
Már 1000x le lett írva hogy vasaláshoz nem jó a tükörfényes panel. A 2000-es papírral csak ezt éred el. 500-ast használj max. Ezenkívül lehet hogy az alkoholodban volt valami szennyeződés.
Én mosdókagylóban kezdem azzal, hogy egy adag mosóporral kezet mosok, ez jól leoldja a kézen levő izzadságot, zsírt. Majd mosóporral megmosom a nyákot is, majd lassan folyó víz alatt 500-as papírral megcsiszolom a nyákot. Ekkor már csak a szélénél szabad megfogni. Ezután papírtörlővel szárazra törlöm, majd átmegyek rajta még nitróba mártott papírtörlővel is.
Hát ezt utáltam a saját fújásúnál is meg a vasalásnál is.
Az előfényérzékenyített nyáknál csak lehúzod a védőfóliát és mehet a lámpa alá vagy ki a napfényre. Az előhívás meg egy perc. És az tuti finom rajzolatos. A maratás meg ugyan az mind a kettőnél. Amit most használok azt meg fel kell laminálni a nyákra, utána 1-2 perc világítás és lehet előhívni meg maratni. kb. 600Ft lenne egy a4-es de sikerült belőle szerezni "kicsit" olcsóbban. Mondjuk a lötstopp az igy is 600Ft egy a4-es méretre, azt is laminálni kell, és mind a kettő negatív fóliával megy. (Ott keményedik fel ahol uv éri a többi helyen leoldható), majd rakok fel képet. Idézet: „Már 1000x le lett írva hogy vasaláshoz nem jó a tükörfényes panel.” Jól van na, nem kell mindjárt leharapni a fejem! Nem azért írtam ezt, mert nem olvasom itt a dolgokat, csak az egyik kolléga magabiztosan javasolta ezt az eljárást: száraz csiszolás, amíg fényes nem lesz, zsírtalanítás, de nem háztartási szerekkel, és aztán vasalás. Az alkohol 97%-os tisztaságú szesz volt, nem hiszem, hogy amiatt lett volna a gond. A folyékony súrolószerben is van egy rakat adalék, aztán mégis jó eredményt ad. Amúgy a legmeglepőbb az volt, hogy tökéletesen levált az egész papír mindenestül, egy kis folt nem sok, annyi sem maradt a nyákon a festékből....
Akkor feltaláltad a vasalásálló nyákot
Azért érdekes, ha nem is teljesen, de foltokban azért fenn maradhatott volna. Vagy a papírod nem műnyomó, vagy esetleg a hőfok volt kevés. Mindenesetre a tükörsima panel se segíti elő a festék áttapadását. Idézet: „Akkor feltaláltad a vasalásálló nyákot” Hát igen, kár, hogy nem leszek belőle milliomos.... Az összes többi dolog szerintem rendben van, mert eddig ezekkel dolgoztam (ugyanaz a papír, vasaló, hőfok, stb.). És eddig legfeljebb csak egy-egy apróbb folt esett le a felvasalt festékből. Tulajdonképpen csak emiatt kezdtem el kísérletezgetni. De akkor maradok az eddig bevált módszernél.
A gyári fóliával védett panelt mennyire lehet méretre szabni ? Úgy értem pl. a dekopír fűrész nem szedi le a védőfóliát ? Meg satuba befogni se nagyon merném a lakkozott panelt. De az biztos hogy kényelmes gyors lehet ezen kívül vele a munka.
A védőfólia egy kb 1mm vastag fólia, de satuba fogni nem érdemes, mert az biztos adna a lakknak, de azért had kérdezzem már meg, te satuba fogod a nyákot, és úgy dekopírfűrészeled? Nehezen tudom elképzelni a képet, ahogy az a4-es nyákot vízszintesen befogsz egy satuba, függőlegesen meg nem lehet dekopírfűrészelni!
Egyébiránt vasfűrésszel szoktam vágni, mert a dekopír talpa, egyébként is nyomot hagy a panelen, bár egy oldalasnál nem gáz, mert fóliával lefelé kell rakni és akkor lehet dekopírfűrészelni. Persze méretrevágásban benne van a sorja lereszélése is, de azt is lehet úgy csinálni hogy a fólia rajta van. A fólát akkor kell leszedni mikor éppen rakod be a levilágítóba, vagy egy nem napos helyen éppen szorítod le a fóliát a nyákra. Mindenesetre nem érdemes a tűző napon lerántani a fóliát róla. Egyszer próbáld ki amíg még ilyen kasán süt a nap, sziti lefolyótisztítóból remek előhívót lehet csinálni, ha nem tetszik a módszer, még mindíg tisztíthatod vele a lefolyót vagy a wc-t. Bár most jut eszembe van egy olyan asztalos asztalom (a körfűrészhez volt ajándék, abba be lehet fogni egy a4-es nyákot is vízszintesen, tehát ha nem a lakkozott felét fogod be, akkor be lehet fogni)
Azt megkérdezhetném, hogy sziti lefolyótisztítót melyik boltban lehet venni? Az üzletlánc nevére lennék kíváncsi, mert általában egy üzletcsoport termékei megegyeznek. pl. coop/cba/spar/penny/plus/tesco/?
Szinte mindegyikben kapható, de "gazdaságoséknál", meg a "madarasnál" biztosan kapsz.
Oké, akkor majd "gazdaságosan" kibiciklizek a város szélére és megnézem náluk.
Satuba két falap között szoktam befogni, mikor levágtam, utána egy kis méretigazításra reszelővel. Előhívónak jó ez is : Bővebben: Link Ezt SPAR ban sikerült beszereznem.
Ja oké, a szitinek is 70%-a nátrium hidroxid. Lehet, hogy van is itthon. Mindjárt körülnézek.
Egyébként bármelyik háztartási boltba, egy literbe tegyél 3-4 kanállal, és csak egy mp-re márts bele a panelt utána azonnal ránts át egy tiszta vizes tálba és erősen lögyböld. Ennek két előnye is van, nem fogod túlhívni, és a lakk nagyrésze a tisza vizes tálba kerül, az előhívót így nagyon sokszor használhatod.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |