Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   306 / 1386
(#) kadam válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Azt hiszem először megpróbálok műnyomóval vasalni, aztán ha nem jön be majd váltok fotózásra.

Egy próbát megér szerintem, legfeljebb többet költök rá egyszer. Másodszor meg már a bevált technikát alkalmazom
(#) (Felhasználó 37481) válasza kadam hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Én vasalásos technikával kezdtem meg a pályafutásomat és ráadásul egy elég bonyulut rajzolattal. Nekem elsőre sikerült 135gr-os műnyomóval. A vasalót középállásba tettem és 10 perc (ennél kevesebb idő is elég) finom tologatás és izgulás után jó lett. Nem volt rajta hiba. Azóta is alkalmazom a technikát, de a kíváncsiságom hajt, és finomabb rajzolat is el szeretnék érni, ezért már tervbe van véve egy levilágító és időzítő szett.

Műnyomót pedig a Panton-ban tudsz venni.
(#) Bari- válasza kadam hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Szia

Ha a közeledben nem találsz műnyomót, írj privátot és ott megbeszéljük, hogy jut el hozzád.
(#) Attila86 válasza Frodo94 hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Idézet:
„előre lakkozott nyáklemez 160*100=596 Ft”


Hol? (Egyébként a nem fényérzékenyített nyákból ennyi pénzért 29*21cm-eset lehet venni.)
(#) Farkas D. György válasza (Felhasználó 37481) hozzászólására (») Aug 24, 2009 / 1
 
Üdv "lasarus"!
Ha netán a terveidben egy HGL-ből készített levilágító szerepelne, akkor jussak eszedbe. A hírdetésbe már egyszer szerepelt, hogy ELAJÁNDÉKOZNÉK (értsd: Ingyen elvihető) egy E-41-es porcelán foglalatot, egy HGL izzó folytót, és 2db HGL izzót, amiről a búrát még el kell távolítani.
(#) gulasoft válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
(#) slogan válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Megint nyákot árulsz Attila ? )))))
(#) Attila86 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Ja így már oké, én a jobb minőségű FR4-es nyák árát néztem.

Slogan!
Nem, dehogy. Az Elektrokonthában kerül ennyibe a nyák.
(#) (Felhasználó 37481) válasza Farkas D. György hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Köszönöm az ajánlatot, azonban én CREE led-es levilágítót építenék, amivel A/4-es méretben is tudok levilágítani. Már csak elég "kedv" kell hozzá, hogy beszerezzem a led-eket és ha mázlim van akkor 8db CREE led fog 10cm-ről világítani. Ha nem akkor csak 6db.

De ha egyik ismerősőmnek kell feltétlen szólok!
(#) kadam hozzászólása Aug 24, 2009 /
 
Hello

Egy nagy problémám van, milyen NYÁKlemezt válasszak?

HPCU 160x100 ( KP160 )
NYÁK, 1-old., CELLU
vagy
EPCU 160x100
NYÁK, 1-old., EPOXID

A különbség az anyagában van (meg az árában) azt tudom. Melyiket lenne érdemesebb?
(#) zoly15 válasza kadam hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Hali!
Én csak Epoxid-ot veszek. A másik valami sárga izé és csak fűrészelni lehet, reped, fúrásnál nagyon büdös.
(#) kadam válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Köszi akkor én is azt veszek.
(#) lidi válasza kadam hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Azért nem olyan rossz a műanyagos se. Fúrni pl könnyebb, mivel nem üvegszálak vannak benne, hanem papír, fa, vagy cellulóz vagymi. A szine is egyedi
(#) kadam hozzászólása Aug 24, 2009 /
 
Megint én írok, annyi kérdeésem van, hogy az már borzasztó
A maratással kapcsolatban is vannak kérédseim, a hestore oldalon találtam egy olyan szert aminek a neve finomkristályos marató, ott azt írják, hogy jobb a vas-kloridnál.
Van valaki aki próbálta? Tényleg jobb? Vagy a marató anyag tökmind1?
(#) mammut válasza kadam hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Szerintem kérdezd a hozzászolót. HSZ.

Én maradok a vaskloridnál, nekem az bevált.


Bár lehet, hogy ő elfogyasztotta cuccot és nem használta.......
(#) Ballage hozzászólása Aug 24, 2009 /
 
Halihó!

Egy érdekes tapasztalattal lettem gazdagabb ma este, amit szeretnék megosztani.

Az EHET-en emlegetett valaki egy számomra új módszert, amit ma ki is próbáltam. Az eddigi nyák tisztogatási módszerem helyett fogtam a lemezt, 2000-es polírpapírral felcsiszoltam fényesre, tiszta alkohollal leöblítettem (zsírtalanítás címén), majd megszárogattam. Ezután a szokott módon rávasaltam a műnyomópapírral a mintát. A meglepetés ezután ért, ugyanis a mintázat a papírral együtt teljesen levált még mielőtt víz alát tehettem volna a lemezt, egy darabka fekete festék nem maradt fent....

Szerintem az alkohol nem volt elég neki, mert az öblítés után még gyöngyözött rajta a víz, nem terült szét, mint máskor.

Azt hiszem, visszatérek a folyékony súrolós tisztításhoz, mert az eddig viszonylag jól bevált. Azt mondják, hogy visszamarad utána egy vékony réteg az adalékokból, de szerintem egy alapos öblítés lehozza azt is.

És egy megfigyelés: a lemezt azonnal, még melegében a víz alá kell tenni, mert ha kihűl, akkor a műnyomópapír feszülni kezd rajta, és emiatt a festék leválhat.
(#) mammut válasza Ballage hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Bár én még mindig fotokémiai eljárással készítek nyákot, én csak átdörgölöm a panelt lapsúrolóval fényesre, letörlöm róla a port és már fújom is a lakkot.
(#) lidi válasza Ballage hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Már 1000x le lett írva hogy vasaláshoz nem jó a tükörfényes panel. A 2000-es papírral csak ezt éred el. 500-ast használj max. Ezenkívül lehet hogy az alkoholodban volt valami szennyeződés.
Én mosdókagylóban kezdem azzal, hogy egy adag mosóporral kezet mosok, ez jól leoldja a kézen levő izzadságot, zsírt. Majd mosóporral megmosom a nyákot is, majd lassan folyó víz alatt 500-as papírral megcsiszolom a nyákot. Ekkor már csak a szélénél szabad megfogni. Ezután papírtörlővel szárazra törlöm, majd átmegyek rajta még nitróba mártott papírtörlővel is.
(#) gulasoft válasza lidi hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Hát ezt utáltam a saját fújásúnál is meg a vasalásnál is.
Az előfényérzékenyített nyáknál csak lehúzod a védőfóliát és mehet a lámpa alá vagy ki a napfényre. Az előhívás meg egy perc. És az tuti finom rajzolatos. A maratás meg ugyan az mind a kettőnél.
Amit most használok azt meg fel kell laminálni a nyákra, utána 1-2 perc világítás és lehet előhívni meg maratni.
kb. 600Ft lenne egy a4-es de sikerült belőle szerezni "kicsit" olcsóbban. Mondjuk a lötstopp az igy is 600Ft egy a4-es méretre, azt is laminálni kell, és mind a kettő negatív fóliával megy. (Ott keményedik fel ahol uv éri a többi helyen leoldható), majd rakok fel képet.
(#) Ballage válasza lidi hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Idézet:
„Már 1000x le lett írva hogy vasaláshoz nem jó a tükörfényes panel.”


Jól van na, nem kell mindjárt leharapni a fejem! Nem azért írtam ezt, mert nem olvasom itt a dolgokat, csak az egyik kolléga magabiztosan javasolta ezt az eljárást: száraz csiszolás, amíg fényes nem lesz, zsírtalanítás, de nem háztartási szerekkel, és aztán vasalás.

Az alkohol 97%-os tisztaságú szesz volt, nem hiszem, hogy amiatt lett volna a gond. A folyékony súrolószerben is van egy rakat adalék, aztán mégis jó eredményt ad.

Amúgy a legmeglepőbb az volt, hogy tökéletesen levált az egész papír mindenestül, egy kis folt nem sok, annyi sem maradt a nyákon a festékből....
(#) lidi válasza Ballage hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Akkor feltaláltad a vasalásálló nyákot

Azért érdekes, ha nem is teljesen, de foltokban azért fenn maradhatott volna. Vagy a papírod nem műnyomó, vagy esetleg a hőfok volt kevés. Mindenesetre a tükörsima panel se segíti elő a festék áttapadását.
(#) Ballage válasza lidi hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Idézet:
„Akkor feltaláltad a vasalásálló nyákot”


Hát igen, kár, hogy nem leszek belőle milliomos....

Az összes többi dolog szerintem rendben van, mert eddig ezekkel dolgoztam (ugyanaz a papír, vasaló, hőfok, stb.). És eddig legfeljebb csak egy-egy apróbb folt esett le a felvasalt festékből. Tulajdonképpen csak emiatt kezdtem el kísérletezgetni. De akkor maradok az eddig bevált módszernél.
(#) lidi válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
A gyári fóliával védett panelt mennyire lehet méretre szabni ? Úgy értem pl. a dekopír fűrész nem szedi le a védőfóliát ? Meg satuba befogni se nagyon merném a lakkozott panelt. De az biztos hogy kényelmes gyors lehet ezen kívül vele a munka.
(#) gulasoft válasza lidi hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
A védőfólia egy kb 1mm vastag fólia, de satuba fogni nem érdemes, mert az biztos adna a lakknak, de azért had kérdezzem már meg, te satuba fogod a nyákot, és úgy dekopírfűrészeled? Nehezen tudom elképzelni a képet, ahogy az a4-es nyákot vízszintesen befogsz egy satuba, függőlegesen meg nem lehet dekopírfűrészelni!
Egyébiránt vasfűrésszel szoktam vágni, mert a dekopír talpa, egyébként is nyomot hagy a panelen, bár egy oldalasnál nem gáz, mert fóliával lefelé kell rakni és akkor lehet dekopírfűrészelni. Persze méretrevágásban benne van a sorja lereszélése is, de azt is lehet úgy csinálni hogy a fólia rajta van. A fólát akkor kell leszedni mikor éppen rakod be a levilágítóba, vagy egy nem napos helyen éppen szorítod le a fóliát a nyákra. Mindenesetre nem érdemes a tűző napon lerántani a fóliát róla.
Egyszer próbáld ki amíg még ilyen kasán süt a nap, sziti lefolyótisztítóból remek előhívót lehet csinálni, ha nem tetszik a módszer, még mindíg tisztíthatod vele a lefolyót vagy a wc-t.

Bár most jut eszembe van egy olyan asztalos asztalom (a körfűrészhez volt ajándék, abba be lehet fogni egy a4-es nyákot is vízszintesen, tehát ha nem a lakkozott felét fogod be, akkor be lehet fogni)
(#) Frodo94 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Azt megkérdezhetném, hogy sziti lefolyótisztítót melyik boltban lehet venni? Az üzletlánc nevére lennék kíváncsi, mert általában egy üzletcsoport termékei megegyeznek. pl. coop/cba/spar/penny/plus/tesco/?
(#) Frankye válasza Frodo94 hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Szinte mindegyikben kapható, de "gazdaságoséknál", meg a "madarasnál" biztosan kapsz.
(#) Frodo94 válasza Frankye hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Oké, akkor majd "gazdaságosan" kibiciklizek a város szélére és megnézem náluk.
(#) lidi válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Satuba két falap között szoktam befogni, mikor levágtam, utána egy kis méretigazításra reszelővel. Előhívónak jó ez is : Bővebben: Link Ezt SPAR ban sikerült beszereznem.
(#) Frodo94 válasza lidi hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Ja oké, a szitinek is 70%-a nátrium hidroxid. Lehet, hogy van is itthon. Mindjárt körülnézek.
(#) gulasoft válasza Frodo94 hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Egyébként bármelyik háztartási boltba, egy literbe tegyél 3-4 kanállal, és csak egy mp-re márts bele a panelt utána azonnal ránts át egy tiszta vizes tálba és erősen lögyböld. Ennek két előnye is van, nem fogod túlhívni, és a lakk nagyrésze a tisza vizes tálba kerül, az előhívót így nagyon sokszor használhatod.
Következő: »»   306 / 1386
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem