Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Tudom, hogy ezzel a témával kapcsolatban már tettem fel kérdést egy mások topicban, de most találtam meg ezt a topicot, és szerintem itt jobban körül lehet járni ezt a problémát, mint a másik topicban. Az Li-ion aksikról olvastam, hogy a töltésnek több fázisúnak kell lennie. A csatolt kapcsolás képes ezt ellátni? Meg hallottam olyat, hogy töltés közben könnyen fel tudnak robbanni, ebből mennyi igaz? Biztonságosan használhatom ezt a kapcsolást Li-ion aksi töltésére? Amúgy egy ipodot szeretnék vele tölteni.
Sziasztok!
A segitségeteket szeretném kérni. Egy kedves ismerősöm kapott egy Fujifilm Finepix F40fd tipusu fényképezőgépet amihez nincs töltő. Egy 1150 mah -es li-ion akksi van benne. A fényképezőgép áramellátó csatlakozóhelyénél, láttam egy felírást 5V. Nekem van itthon elfekvőbenEgy Zip drive(APO5Z-UV) nevezetü elektronikkus adapter amin az adattáblája szerint: DC 5.0V 1.0A Szerintetek rácsatlakoztathatom ezt a fényképezőgépre tölteni, és ha igen mennyi ideig tölthetem ekkora töltőárammal? Segítségeteket előre is köszönöm!
Első körben azt kéne kideríteni hogy az a csatlakozó töltőcsatlakozó, vagy csak egy olyan DC bemenet amivel a készüléket tudod használni külső áramforrásról. Én az utóbbira tippelek.
Li-Ion akumulatorok robbanas veszelyesek .
sajnos nem tudom miert meg mindeg nem veltottak ki a forgalombol miutan allandoan robbannak . Allitolag a Li-Polimer aksik nem olyan veszelyessek mint a Li-Ion. Ha egy ilyen feltoltott akut (Li-Ion es nincs beepitett rovidzar vedelme ) zarlatba tesszuk FELROBBAN !. Most van az utolso balhe IPOD-ok robbannak "rovidzar nelkul " !. Van egy mp3 player-em ebben Li-Polimer aku van , de a telefonomban es egyik fenykepezogopembe Li-Ion aku van es nem szabad tolteni csak a sajat toltojevel vagy a telefonban levo toltovel . A toltoben van egy szabalyzo IC ami figyeli s toltest autoomatikussan. A transzformatorok szimpla 5V-os trafok de a tolto IC a telefonban van illetve a fenykeppezogephez kapott toltobe . Erdemes megnezni a youtube-on hogy robbantjak a kiserletezok az akukat tultoltessel. Bővebben: Link
Szeretem az ilyen rendkívül okos megjegyzéseket. Csak bár ne kéne olvasnom.
Ennyi erővel autóba se ülj, meg ne menj ki az utcára gyalog sem, mert ha nem figyelsz akkor karambolozol vagy elütnek...
Vagy ne vegyél kést se, mert ha beleesel meghalsz. A lítium akkuk is többnyire csak akkor veszélyesek, ha hozzá nem értően vannak kezelve. De ez meg kb mindenre igaz, nem csak a lítium akkukra. Ha valaki figyel rájuk, akkor semmi baj sincsen velük. Nekem tucatszámra állnak a polcon a LiPo akkuk (repülőmodellekbe használom őket), értelemszerűen bármiféle védő elektronika nélkül, több éve. Sosem volt velük semmi bajom, pedig ha valamelyik akkuk nyúzva vannak, akkor ezek azok. Nem ritka, hogy 800 mAh-s akku 15-20 A-rel van kisütve! Az IPOD-ok robbannak típusú értesülésed meg már csak annyiban is téves, hogy most az új iPhonokkal van gond, nem ipodokkal. Azok meg jó, hogy robbannak, mikor egy tenyérnyi helyen van összezsúfolva minden, és forró processzortól kezdve a GPS és GSM modulon keresztül minden az akkut fűti. De ezt majd kinövik, idővel megoldják. Egyébként a nem tudom hány millió példányból jó, ha 2-3 ilyen eset volt. Akár véletlen is lehet...
Szia menyus!
Igen elképzelhető hogy csak üzemi bemenet. Miután itt feltettem a kérdésemet átmentem a Vaterára böngészni és ott láttam akksitöltőt ami több fajta fényképezőgép, mobil, ipod , stb aksit tud tölteni. ,több fajta hely van kiképezve különféle aksiknak. Elég borsos az ára , és nem is tudnám kihasználni. Szóval valószinünek tartom hogy ki kell venni az aksit és ugy kell tölteni. Ha esetleg valakinek van ilyen vagy hasonló tipusu gépe amibe ilyen aksi jár kérem jelezze hogy hogy elképzelésem jó e. Szívesev fogadok minden ötletet hogyan tudnám az aksit feltölteni. Előre is köszönöm..
Esetleg érdemes lenne Google testvérrel magára a géptipusra rákeresni, hátha fellelhető az eredeti User Manual vagy a techical datasheet. Ezeket a gépeket általában az USB n keresztül (ha van rajta) lehet tölteni úgy tudom. (Sőt néha még az A/V kimenet is ott jön ki rajtuk a live wiev üzemhez.) Ami nekem van ( Olympus camedia 4000 ) azon külön van 6 V os tápbemenet és ezen kívül ceruza akkuval vagy elemmel üzemel. De ez egy kb 10 éves modell,az egyik legelső digitgépek egyike. Ennél az akkukat ki kell venni a töltéshez természetesen. A tápbemeneten keresztül nem tölthetők. Ha van azon a gépen USB, próbáld meg azon keresztül tölteni. A töltésjelzőn gondolom látod hogy töltődik vagy sem. De legjobb lenne ha a gyári doksiját sikerülne fellelni, esetleg dobd fel egy kimondottan "fotós fórumon" a kérdést pl az indexen.
Ez is egy út, sőt nem is túl "göröngyös...", mióta 1 chipes LI-ON töltők elérhetők párszáz Ft os áron szinte minden kis alkatrészboltban.
meglepődnél, de még chip sem kell hozzá, mindössze, egy két félvezető, és passzív alkatrészek, én ezzel töltöm a fényképező akkut, de töltöttem már vele sikeresen telefon akkut is többször. Nagyon jó kis kütyü.
Szia Doncso!
ha tudnál nekem egy olyan töltő kapcsolási rajzát mellékelni ami ehhez az aksihoz jó, azt megköszönném!
Megpróbálom az USB-n keresztül tölteni remélem sikerül majd.
Sajnos itt a neten nem találtam magyar nyelvü használati utasítást a géphez, és azt sem milyen kiegészítők vannak hozzá, (töltő,kábel stb)Az "univerzális" töltőt amit láttam 6-8 ezer közt mozgott. igaz annál pont ez az aksi tipus (NP-70) nem szerepelt.
Hát hogyne tudnék, mostmár elárulhatod pontosan milyen akkuról van is szó, mert ezt még nem említetted.
Egyébként ha sima 3,6V-os Li-Ion akku, akkor EZ a te kapcsolásod. Üdv.
Nem lepődöm meg.. Én is összedobtam egyik hétvégén azt a kapcsolást amit pár héttel ezelőtt itt a fórumban felrakott valaki. Bár én inkább kimondottan erre a célra gyártott cél áramkört használok, az IC ből kivehető maximális töltőáram kevésnek bizonyult, ezért jobb híján összeraktam azt a kapcsolást. Tény hogy működik, feltölti az akkut. De egy kimondottan LI-ON vagy LI-POL akku töltésére fejlesztett céláramkörrel azért nem versenyképes. A miértre a válasz Topi egyik korábbi fejtágítója itt ebben a topicban, érdemes kicsit visszaolvasni.
Na, hát ez az a kapcsolás. Működik az tény. Előnye hogy egy átlag barkácsfiók áttúrása alkalmával a kezünk ügyébe akadó alkatrészekből összerakható.
Nem kell feltétlen magyar nyelvű legyen, sőt sok esetben jobb is ha eredeti angol nyelvű a doksi. Elég sok a "félrefordított" magyar nyelvű dokumentáció....
talán ez is megteszi amíg nincs más... (Át nem olvastam, de szerintem benne van a lényeg..)
user manual
Bocsi tényleg elfelejtettem
szóval 3.6 vagy 3,7 voltos és 1150 mAh aksiról van szó. Nem tudom az az 1 tized volt számit e, mert pontosan most nem tudom megnézni.
A 15. - 16. oldalon kiderül hogy ehhez a modellhez külső töltő jár(t), a készülékbe helyezve az akku nem tölthető. Az 5V DC bemenet csak a készülék tápellátását szolgálja, töltésre nem használható. A 140. oldalon pedig ott van a gyári töltő specifikációja, abból pedig sok minden kiderül...
Éppen most böngésztem át, köszönöm a fárdtságotokat.
lvastam hogy 4,2 volt és 800 mah a töltőáram és 120 perc a töltési idő. Az előző oldalon feltett kapcsolás is tudja ezeket a paramétereket esetleg 5 v betáplálás mellett?
Nem keresek most utanna de ugy emlekszem a Li-Po az nem olyen erzekeny a tultoltesre es nem olyan robbanasvezselyes , de a youtube-on azt is robbantjak .
Mindenesetre a Li-Ion az tenyleg robban mint a dinamit .Allitolag ha rovidzarba hozod ( persze vedelem nelkul ) a feltoltott akut akkor az robban. Altalaban rovidzar -kisutes - tulmelegedes elleni vedelem is van az aku-ban amit kozhasznalatra eladnak. Minden "Li" -on alapulo aku fokozottan tuzveszelyes. Safety requirements A jelen topic pont arrol szol hogy amatorok tevessen toltogetnenek elegge tuzveszelyes Li-Ion akut. Jobb felni mint megijedni . Idézet: „... Allitolag ha rovidzarba hozod ...” Állítólag a barátom ismerősének az apja, látott már olyan embert, aki hallotta hogy valakivel megtörtént ilyen. Igen. A Li-Ion és a Li-Polimer akkumulátor cellák is hajlamosak a robbanásra rövidzárkor. Ugyan úgy, mint a nagy kapacitású NiMH cellák is. Jó esetben a túlnyomás szabályzó szelepet lövi csak le. Idézet: „... de a youtube-on azt is robbantjak ...” YouTube-on a Will it blend-ben seprűt is aprítanak darálóval, mégsem valószínű, hogy a kezedben fűrészporrá váljon. Ezer videót látni, hogy felrobbantgatnak notebookot, stb. hogy játsszanak a hülyékkel. Aztán ha olvasol kommenteket látod, hogy direkt megrendezett. A sokak által látott "hogyan robban fel egy Li-Po cella" videót, 120VAC-t kapcsolnak rá játékból. Ott van, maga a videó feltöltője írta le. Youtube, állítólag, úgy hallottam hogy... Ide konkrétumokat kérünk.
Legjobb tudomásom szerint, ezeket az akkukat 4,1v al és egy adott karakterisztikával kellene tölteni, amit mutattam áramkört, azon szépen be tudod lőni a kimenő feszültséget a potival , illetve van egy ellenállás benne, azzal a max töltőáramot is. Ha kicsit vissza olvasol, rengeteg infót találsz ezekről az akkukról, és a töltésükről is.
Ha visszaolvasol, Te is sok infót találsz szerintem a töltésről...
Li-Ion akkuk töltési végfeszültsége 4,1 V, ez viszont nem azt jelenti, hogy ekkora feszültséggel kell tölteni. A töltés kezdeti szakaszában konstans árammal illik őket tölteni, egészen addig, amíg a cellafeszültség el nem ri a 4,1 V-ot. Ha elérte, onnantól kezdve konstans feszültséggel töltik őket, amíg kellően kis értékre vissza nem esik a töltőáram... Idézet: „és egy adott karakterisztikával kellene tölteni,” Lényegében erről beszélek én is.
Köszönöm Doncso átböngészem ezt a topic-ot..
Sziasztok!
Van nekem egy töltő/balancer/védelmi elektronikám, ami 2db sorba kötött Li-Ion akkut kezel, 3,8Ah kapacitással. Gyári akkupackban van, ami sima 12V dugasztáppal tölthető, visszajelzőstül, és 7,2V kimenettel.. A feladat az lenne, hogy az akkupack kapacitását megnöveljem, mert kevés az áthidalási idő, amíg bírja... A terhelés nem nőne, csak a kapacitás.. Lehet Li-Ion akkukat büntetlenül párhuzamosan kötni? Eredetileg benne 4 cella van, 2-2 párhuzamosan, és ebből 2 sorba.. Tehetek még 2-2 cellát párhuzamosan? Vagy tegyek közé multifuse-t, vagy sima biztiket? a gyári megoldásban nincs semmi, simán össze vannak ponthegesztve.. Van valami ökölszabály, Li-Ion akkuk párhuzamos kapcsolásakor? természetesen egyforma gyártók, gyártási idő, és kapacitás.. de ezen kívül? köszi!
Sziasztok! Olvasgattam a fórumot, mert van egy telefonakkum amit a telefonja nélkül szeretnék feltölteni (gyári állapot). Ha jól vettem ki az előző hozzászólásokból, akkor csak adni kell neki egy 5V körüli feszültséget és a benne lévő áramkör elvégzi a feltöltést? Egy Sony Ericsson töltőjével szeretném feltölteni (4.9V-700mA). Megoldható a töltése külső töltőáramkör nélkül?
Ezt gyorsan felejtsd el, mert lakástűz lehet a vége ha a védelmi elektronika felmondja a szolgálatot az akkuban. Ezekben az akkukban az az elektronika amiről beszélsz (írsz), csak egy "vészfék". Arra az esetre ha a töltő elektronika elromlik (vagy valaki kellő hozzáértés nélkül töltöget egy ilyen akkut pl 5 V al... ) Nem ijesztgetni akarlak, végletes esetben felrobbanhat vagy tüzet is okozhat, (és itt most tekintsünk el a youtub on látható szimulációs katasztrófáktól.) Olvasd végig a fórumot az elejétől..!! A LI-ON akkuk töltése NEM (!) így, ilyen egyszerűen működik működik...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |