Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - USB - PC projekt
 
Témaindító: JohnyBravo, idő: Szept 26, 2006
Lapozás: OK   15 / 55
(#) atideath válasza icserny hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
A kapcsolást ezalapján építettem meg:
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/pic18f4550_usb_utmutato_iii_o...2.html

Rámértem a bejövő feszkóra. Ha nincs benne a chip akkor megkapja az 5V-ot az USBről a panel. Benne van természetesen a szűrőkondenzátor és átnéztem a panelt is nincs sehol hiba vagy rövidzárlat. Az előbb visszatettem a PIC-et a foglalatba de mostmár a windows nem is krákog hogy új hardvert talált.

Az iszonyatos melegedést picit pontosítom . A géphez kötés után közel 15ms-en belül annyira meleg volt hogy égette a kezemet. Nemtudom hány fokos de lehet nem 85 . Mennyire kellene ennek melegednie? Rakjak rá valami hűtést? Most jobban idegesít hogy nem is reagáll a gép semmire.. Arra se hogy rá van dugva pedig az előbb szépen kereste a drivert .
(#) atideath válasza icserny hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Jaj és csak egy egyik VSS és VDD lábat kötöttem be mint ahogy a kapcsoláson is látható.
(#) icserny válasza atideath hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Akkor már tudod is, hogy mit kell javítani!
(#) atideath válasza icserny hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Ennyi lenne a probléma? Csak azt nem értem hogy akkor az előbb miért akarta keresni a Windows az új hardvert? Most meg miért nem? Csak kivettem a foglalatból és visszatettem. Nem értem. De most úgy hogy benne van se melegedik tovább kézhőmérségletnél. Szóval most nem éget . Megpróbálom bekötni a másik VDD,VSS lábat is.

Nincs még rajta bootloader szerintem. Ez a boltbol elhozott verzió. Addig semmi reakciót ne is várjak a kapcsolástól még a bootloadert be nem égetem a PICbe? Hogy tudom lecheckelni hogy jól muxik-e égetés előtt?

Köszi
(#) icserny válasza atideath hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Idézet:
„Addig semmi reakciót ne is várjak a kapcsolástól még a bootloadert be nem égetem a PICbe?”

Addig ne... Beégetés utána is csak akkor indul a bootloader, ha induláskor RB4-et lehúzva találja (BOOT nyomógomb lenyomva).

Idézet:
„Hogy tudom lecheckelni hogy jól muxik-e égetés előtt?”

Esetleg az égetővel meg lehet nézni, hogy felismeri-e a PIC típusát, s ki lehet olvasni a memóriát (nem túl olvasmányos...).
(#) atideath válasza icserny hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget. Megpróbálok gyorsan összedobni egy égető kapcsolást. Sejtem a kiolvasáskor tök üres lesz a PIC . Valahol volt nekem egy égetőm de nemtudom hogy jó-e ehez. PIC16F628A-t égettem talán vele. De ebben sem vagyok biztos. Vagy 2 éve volt már.
(#) watt válasza atideath hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Ez azt jelenti, hogy nem volt program a PIC-en és úgy dugtad be? (Vagy a boltban égettek bele valamit?)

A rajz sajnos hibás(hiányos). Egy USB-s PIC belső oszcija 96MHz-en ketyeg, ez már eleve nagy áramot vesz fel(régebben egy ilyen frekis procit hűteni kellett!). Ha nem jó úton kapja meg az áramot, akár tönkre is mehet, mert belső áramkörökön keresztül, téves úton juthat az áram a nagy áramokat fogyasztó részekig. Nem véletlenül van annyi Vdd lába egy PIC-nek, ahágy! Ha nem kéne, akkor biztos, hogy I/O lábat tettek volna a helyére, ez tuti! Ezt természetesen nem szemrehányásként írom neked, hiszen csak követtél egy leírást! Érdemes lenne a szerzőnek jelezni a történést, hogy ki tudja javítani a rajzot!

Hogy csak ennyi lenne-e a probléma nem tudjuk, mivel nem mi ellenőriztük le a nyákot. Ha nem találtál más hibát, akkor nagy valószínűséggel csak ennyi.

Ha most bekötöd a másik lábakat, nem biztos, hogy megoldódik a probléma, mert lehet, hogy már elégett belül egy két alkatrész.

Égető ügyben nézz be az oldalamra, van nagyon egyszerű is, ami jó a próbákhoz. A WLPT_VPP_mini_v4-es verziót ajánlom, azzal nem lehet baj elvileg(a link a hobbielektronikás cikkre mutat), de ezt már rád bízom.
(#) atideath válasza watt hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Tegnap voltam bent a boltban és nem lehet kapni nálunk 74LS07-es IC-t. Csak rendelésre. Úgyhogy lehet hogy a másik égetődet fogom megépíteni ami az oldaladon van. Az jó hozzá? Vagy esetleg más linket tudtok adni ami jó lehet ehez a PIChez és egyszerű? Köszi
(#) atideath hozzászólása Aug 12, 2009 /
 
Nah megtaláltam a hibámat. Mi volt a gond. Az USB-s kábel végét rosszul kötöttem be. A táp az jó volt. De a két DATA vezetéket felcseréltem. Lehet ezért melegedett a PIC annyira? Most kijavítottam a hibát remélem ettől a PIC nem hallt meg. Vagy elképzelhető hogy megadta magát? Nem engedtem hogy túlmelegedjen egyszer se. De most ha rádugom a gépre akkor még nem is melegszik, egyáltalán. Csak kézmeleg állapotban van. Szerintetek feladta a harcot? Windows Vista X64-re valami égető progit tudtok ajánlani? Köszi előre is
(#) potyo válasza atideath hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Ha nincs a PIC-ben firmware, akkor semmit sem fog csinálni a windows, mert az USB vezérlőnek nincs mi alapján detektálnia a kontrollert.

Ha a D+ és D- meg volt cserélve, attól nem szabad semminek melegednie. Nálad szerintem a tápvezetékek be nem kötése volt a gond. Az elképzelhető, hogy megadta magát...

Égető is kell, vagy csak égető progi? Én a Pickit2-t javaslom, az jó eséllyel megy Vista-n is. Hogy az egyszerűbb égetők közül mi megy Vista alatt, fogalmam sincs.
(#) atideath válasza potyo hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Megépítettem a Watt kollega oldalán lévő égetőt de az istenért sem reagáll se XP alatt se Vista alatt. Vista alá kellene valami norm program is. De egy normális kapcsolás is jólenne az égetőhöz. Sajnos WLPT-s kapcsolás amiben nincs 74LS07 az nekem nem működött. Nemtudom miért..

Az az érdekes pedig hogy a windows nyekegett hogy drivert kér hozzá. Pedig elvileg üres a PIC.. De mostmár nem melegedik meg nem is reagáll semmire. Remélem egy jó égető megtudja nekem mondani hogy muxxik-e vagy sem. Nincs kedvem 2eFt-ot kivágni megint.
(#) watt válasza atideath hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Idézet:
„Sajnos WLPT-s kapcsolás amiben nincs 74LS07 az nekem nem működött.”

Építsd meg azt, amiben van. Jó oda a 7417 is.
(#) atideath válasza watt hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Most építettem meg azt a kapcsolást is. Feltettem direkt egy Windows XP-t. De nekem a WinPIC800 mikor írni akarok akkor hibát ad . Nemtudom miért pedig minden jó. Lehet hogy halott lenne a PIC?

Amikor rányomok a PIC felismerésére a programban akkor kiírja hogy Találtam -> ISMERETLEN
(#) atideath hozzászólása Aug 13, 2009 /
 
Rámértem a feszültségekre. MCLR lábra 11.65V jut. Nem kevés ez ahoz hogy átváltson programozó üzemmódba? Az 5V az rendben van.
(#) watt válasza atideath hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Nem kevés.
A vonalak fázisai és feszültségei rendben vannak? ACK(Data In) is változik, ha csekkolod(Vdd legyen bekapcsolva ilyenkor, de PIC ne legyen rajta)?
Oshon programjával nézted? Milyen PIC-et próbálsz, már nem emlékszem...
(#) atideath válasza watt hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
PIC18F4550-et próbálok égetni. Egy dolgot nem kötöttem be lehet ezzel van a baj. Egy AT-s PC tápról veszem a +12, +5V-ot de annak a testjét nem kötöttem be. Lehet ezzel van a galiba? Hogy tudom kimérni a ACK-kat? Alap helyzetben nem lehet rajta fesz? Ha pedig bekapcoslom a programban akkor kell rajta lennie?

Közben átellenőriztem a melegedéses dolgot a nyákterven és nincs seholsem elkötés. Remélem nem a VDD,VSS láb hajtotta ki a szuflát szegény PIC-emből.
(#) watt válasza atideath hozzászólására (») Aug 13, 2009 /
 
Idézet:
„Egy AT-s PC tápról veszem a +12, +5V-ot de annak a testjét nem kötöttem be. Lehet ezzel van a galiba?”

Ettől még tönkre is mehet! A testeket mindig össze kell kötni!

Idézet:
„Hogy tudom kimérni a ACK-kat?”

Csak egy ACK van. Ez az LPT port egyik lábának a neve. Ez az adat viszirány a PC felé. Javaslom olvasd el az égető programok beállításáról szóló részeket minden LPT-s írásomban.

Használd a WPB_F18 programot! Már nem emlékszem, neked nem futott? De ha jól rémlik, feltelepítetted az XP-t újra. Annyi hasonló témára válaszoltam mostanában, hogy már keverem.

Idézet:
„Remélem nem a VDD,VSS láb hajtotta ki a szuflát szegény PIC-emből.”

Az is lehet, és a test nélküli próbálkozások is érdekes dolgokat művelhetett.

Nem véletlenül az a véleményem, hogy elektronikai ismeretek nélkül felesleges PIC tanulásba fogni.
(#) atideath hozzászólása Aug 17, 2009 /
 
Én már mindent átnéztem a panelon. Nem tudom mi lehet a galiba. Úgy döntöttem inkább megépítem a Pickit2-es égetőt az tuti muxxik. A paneltervemet elküldöm az oldalon látható kapcsoláshoz. Ha van valakinek ideje és átnézné megköszönném. Én nem találtam rajta hibát de lehet más fog. De lehet valaki még hazsnálni is tudja. Köszönöm

panel.pdf
    
(#) watt válasza atideath hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
Ez mi akar lenni? Minek a nyákterve?
(#) atideath hozzászólása Aug 18, 2009 /
 
Ez csak egy egyszerű próbaáramköré. PIC18F4550 enhez demopanel. A PIC lábai sorkapcsokra vannak kivezetve.
(#) watt válasza atideath hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
Tedd fel az elvi ábrát is! Így nem tudom miből indultál ki.
(#) atideath válasza watt hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
Ebből a kapcsolásból indultam ki:
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/pic18f4550_usb_utmutato_iii_o...2.html

Csak a potmétert és a ledet kihagytam, ezért vannak a GND és a +5V-os kivezetések hogy minden lábra modulárisan rá lehessen kötni bármit. Lehet nagy baromság
(#) watt válasza atideath hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Ez a rajz hiányos(rossz!)! Kérlek rajzold le, mit hogyan terveztél, pontosan. részletesen, ha nem akarod, hogy neked is első bekapcsoláskor tönkremenjen a PIC!

A terven nem látok minden táplábon kondit, nem látom az ICSP csatlakozót, az USB-st sem(érdemes rendes csatit, ha már) stb! Akkor várom a pontos rajzot! (Ha rajzoló program kell, demó verzió van az oldalamon is(DW4))

Egyébként nem baromság amit akarsz...!
(#) atideath hozzászólása Aug 19, 2009 /
 
Namost nekem már szerintem a PIC meghallt.De pont ezzel van a gond hogy nem értem hogy mitől. ICSP csatlakozó van rá tervezve, be is jelöltem a panelon melyik az. A PIC felett van egy 5-ös sorkapocs. USB-nek azért nem volt tervezve csatlakozó mert nem kaptam az istenért sem nálunk így csak simán kábellel volt bekötve alulra ahol megvan jelölve a GND,5V,+D,-D

A két tápláb össze van kötve és a két test láb is. A test és a tápláb között pedig van egy 0.1µF-es kondi. Ez kevés lenne? Vagy külön,külön kellene mindkét lábat kondival lehúzni?

SprintLayout-al rajzoltam azt a rajzot felrakom remélem megtudod nyitni.
(#) watt válasza atideath hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Képet kérek! (PrintScrn+Paint beilleszt, elment x.gif és csatol)
Kondit minden táplábpárhoz kell tenni.
A nyákrajzot ne tükrözd, ha azt kéred, hogy ellenőrizzük!
(#) Braf válasza watt hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Üdv!

Most próbálkozok ezzel az USB-hid kommunikációval a cikked alapján. A programot átírtam 18f4550-re (csak a linkert, meg a cpu definíciót kell kicserélni nem?). Win felismeri, programod amit mellékeltél felismeri és kommunikál is vele (csatlakozik, eszközadatokat le lehet kérdezni) , de a ledet nem hajlandó vezérelni (és a programban sem változik a visszajelzés mert ugye az is a portról "olvas"). Nem jövök rá miért. A 18f2550 és a 18f4550 B portja ugyanaz , tehát módosítás nélkül kellene hogy fusson a program, de mégsem teszi. Mi lehet a probléma?
(#) watt válasza Braf hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
A linkert hogyan cserélted? Csatold, had látom mi van benne!
(#) Braf válasza watt hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Csak simán kicseréltem a c18v3.30 lkr mappájában lévő 18f4550.lkr-re.

18f4550.lkr
    
(#) watt válasza Braf hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Az bizony nagy hiba volt! Nézz bele az eredeti linkerbe és annak megfelelően módosítsd ezt a linkert. Nyugodtan kopizd át azokat a részeket, amiket át lehet, azaz nem PIC típus specifikus rész.
Az még egyszerűbb, ha átírod a FILES p18f2550.lib et, és átnevezed a fájlt. Adj neki egyedi nevet, ahogy én is tettem, nehogy összekeverd később!
(#) Braf válasza watt hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Sikerült!
Csak nem értem miért ment akkor "félig".
Még egyenlőre csak tanulgatom a c/c++ programozást így nem értem pontosan mire való a linker. (Annyra azért igen, hogy hova tegye a programot, mik az elérhető memóriaterületek , ill a .obj fájlokat összerakja)
Következő: »»   15 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem