Fórum témák
» Több friss téma |
Ejj ha, szép kis óra lett!
Bár nekem még nem volt dolgom ilyen LCD vezérlős PIC-ekkel. Ezeknél csak be kell állítani az LCD vezérlő modult, és a regisztereit írva meg is jelenik minden a kijelzőn? Mindezen kívül kérdéses az is, hogy szőkerib*** kolléga tudja-e forrasztani az ilyen soklábú alkatrészeket.
Igen, a megfelelő regisztereken keresztül az LCD vezérlő modult fel kell programozni, aztán már csak a megjelenítendő "alak"-ot kell egy sor regiszter bitjeibe leképezni, a többit teszi magától. Megfelelő beállítások esetén alvás közben is foglalkozik az LCD-vel, így lehet nagyon alacsony fogyasztást elérni. A NYÁK legyártása macerásabb, mint a beforrasztás.
sziasztok! szeretnék készítetni egy digitális kilométer órát motorra ! aki tud nekem segíteni az kérem tegye meg ! mivel nagyon nem tudom mik kellenek a ketyeréhez ezért sokat nem is okoskodnék ! van ismerősöm aki összehozná a szerkezetet !
de program kellene amit aztán beleégethetnénk a mikrovezérlőbe! mi egy három magas kijelzőn gondolkodtunk ami tudná egyszer mutatni a sebességet (egész számok, nem kell 15,7 ,vagy 48,2)es mondjuk az alsó sorban az idáig meg tett utat mutatná ! jelenleg még semmi nincs megvéve vagy konkrétan eldöntve így várom a válaszokat! előre is köszi!
Itt egy komplett kerékpár km-órás projekt:
Bővebben: Link
Szisztok!
Bocsánat, hogy eddig nem jelentkeztem. Vártam a PIC-es ötletekkel kapcsolatban a megvalósítást is, de sajnos nem érkezett meg. Sok jó ötletet kaptam tőletek. A végeredmény az lett, hogy vettem egy Tecsós km órát, ami nem teljesen pontos, de viszonyításnak elmegy. Action2K-nak adom a pontot, mert a kérdésemre ő adott pontos választ és a leggyorsabban! Köszönöm. Ezzel csak annyi volt a gond, hogy nem tudtam hogy beállítani, mert nem volt mihez mérni, de legalább szépen világított! Köszönöm mindenkinek a segítőkészségét!
Szia! Köszönöm a pontot.
Idézet: „Ezzel csak annyi volt a gond, hogy nem tudtam hogy beállítani, mert nem volt mihez mérni, de legalább szépen világított!” Megépítetted a LED-est, a nem sikerült bekalibrálni? Idézet: „vettem egy Tecsós km órát, ami nem teljesen pontos, de viszonyításnak elmegy.” Tudjuk, kinai kacat, de azért beállíthatóak, nem?
Szia!
Igazán nincs mit, meg(ki)érdemelted. Igen, megépítettem a LED-est, állítani tudtam a kijelzését, csak azt nem tudtam beállítani, hogy ha 10-el megyek akkor csak 5 led világítson. Azaz ez még ment is volna, de nem tudtam, hogy mikor megyek 10-el illetve 20-al stb. Igen, kis kínai vacak. LCD-s, belehet állítani neki a kerékátmérőt és akkor méri a sebességet, meg a megtett utat, mind az aktuálisat, mind a teljes utat. (kilóméterben s át lehet állítani mérföldre is) Árához képest egész sok mindent tud. Nem egész 800Ft-ért vettem (780Ft). Annyi a gond vele, hogy két szinte ugyan olyan kerékpár (az enyém és cimborámé, kerekek felfújva teljesen, átmérő ugyan az, kb egy súlyúak vagyunk) kilóméterórájával össze hasonlítottuk. És 5km-en keresztül az enyém 100-méterrel többet mér. Biztos, hogy az enyém csal, mert csak Tecsós a cimbié meg valami tizenxakárhány ezer forintos. (Nekem nem telik rá! Ez is bőven jó)
A kerékátmérőből kiszámolod a kerületét (bár ez is mérhető, ráadásul úgy, hogy rajta ülsz a bringán). 10km/h kalibrálásánál a 10000m-t elosztod a mért kerék kerülettel. Ez azt jelenti, hogy 10km megtételéhez ennyiszer kell körbefordulnia egy óra alatt. A kapott számot elosztod 3600-al s megkapod, hogy ez esetben (10km/h-nál) egy másodperc alatt hányszor fordul meg. Ez lesz az a frekvencia, amit kell adni a LED-es mérőnek. Ha így állítod be a LEDeket a 2000-es fordulathoz, ami a mi esetünkben 10km/h-t jelent, akkor a többi lineárisan arányos lesz.
Most már nem hiszem, hogy foglalkozni fogok vele, de azért köszönöm!
Szerintem rakok bele egy műv erősítőt az 555 helyet és lesz belőle egy szép kis kivezérlésjelző a számítógépembe.
Hello SKY!
A mellékletbe megtalálod a bekötési rajzot és a vezérlőprogramot. Kilométer és sebességmérő van benne. Ajánlom hogy töltsd le hozzá a BASCOMot, azzal meg tudod nyitni a programot és LPT porton keresztül be tudod égetni az AVR- be. Egy nyomógomb van benne, ezzel tudod kiválasztani hogy kilométert vagy sebességet akarsz - e mérni.
Ezer köszönet!
Az utólagos kalibrálás csak a programban lehetséges?
Sziasztok! Vettem egy kerékpáros sebesség mérőt ami 99 ig tud mérni. Nekem simsonra kell. De valamiért 30-32 fölött nem akar mérni. Kicseréltem a reed relét is de akkor se. Ilyen fajta. Esetleg lehet az, hogy a reed relé nem képes ilyen gyors jelet leadni? A kerék 16-os. Be állítottam arra a méretre. Üdv!
Hello, próbáld meg a reed-et a kerék középpontjához a lehető legközelebb tenni. Vagy, ha az nem megy, hosszabb mágnest kell használni. Remélem csak ennyi a hiba.
Ilyet vagy pont ezt vetted meg? Nem lehet, hogy ha használtan vetted akkor pont ez volt vele a hiba, amiért eladták?
A reednek kellene ilyen gyors jelet vennie, hiszen a bringával is elérhetsz 40-45km/h-át, vagy többet. (de ki is számolhatod, hogy ekkora kerékméret és sebesség mellett mekkora a kapcsolási frekvencia)
Üdv! Tudja valaki, hogyan kell egy VDO prolog típusú sebességmérőn beállítani a kerékméretet? Semmit nem találtam róla.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2014
Szia
google mindent tud csak megfelelően kell használni Bővebben: Link
Szia! Köszönöm a segítséget, de nem igazán értem. Hogyan tudok eljutni odáig, hogy beállítsam a számokat?
Forditoval ez jött ki:
Idézet: „1. lépés: TRP adatok a kijelzőn. 2. lépés: Nyomja meg a MODE 1 gomb 5 másodpercig A kijelzőn látható "WS", és egy villogó KMH és MPH 3. lépés: A MODE 2 megadhatja, hogy szeretnénk-e megjeleníteni KMH vagy MPH. 4. lépés: Miután kiválasztotta a KMH vagy MPH megy tovább a MODE 1 gomb rövid (0,1 másodperc) 5. lépés: A Mode 1 és Mode 2 gombokkal állítsa be a mért kerék mérete. Lásd be. 6. lépés: Miután belépett az utolsó számjegye a kerék méretét, a számítógép automatikusan megy a beállítás a normál üzemmódba. Azt is megjeleníteni a beállítások bármikor, ha megnyomja a MODE 1 gomb hagyja. Figyelem: Ha kilép a beállítást anélkül, hogy a beállítás teljesen leállt, a számítógép működik esetleg helytelen értékeket, ami a helytelen adatokat a kijelzőn”
Nos, miután beállítom, hogy MPH vagy KMPH és benyomom a bal oldali gombot, akkor ezt tárolja, de nem jelenik meg a kerékméret beállítása. Másfajtán eddig be tudtam állítani, ez nem akaródzik. Nem mai darab.
Sziasztok!
Lemerült az elem a kilométerórámban, és szeretném onnan folytatni a mérést ahol abbahagyta. Van valami egyszerű digitális "óratekerő" kapcsolás, vagy az a legjobb, ha egy monostabil relét flip-flopba bekötök, és az óra érintkezőjéhez illesztem? Bár ez talán túl gyors lenne neki, így is 99km/h a legtöbb amit mérni tud (papírja szerint), rengeteg órába telik míg előre tekerem. Van erre már valami kitalált és bevált módszer, vagy elbúcsúzhatok az eddigi óraállástól? Köszi előre is!
Szia, ha nem találsz az órában ilyen kilométer állító funkciót, akkor Úgy néz ki igen De próbáld ki, hátha csak a sebességnek van a 99-es határa, az utat lehet, hogy tudja gyorsabban mérni. AZ én órámon lehet "üzem közben" változtatni a kerékátmérőt. Ha a tekeréskor nagyot választasz, az is gyorsítja a folyamatot.
Ha lehet forrassz egy kondenzátort az órába. Amíg elemet cserélsz tartja a feszültséget. Így oldottam meg az időjárás mérőmet háttértár kondenzátorral, igaz az nagyobb így könnyen elfért benne.
@Medve
Sajnos nincs benne ilyen funkció, és menet közben sem lehet állítani a kerékátmérőt. @GPeti1977 Sajnos nem megoldható, nagyon szűkös a hely odabenn. Akkor majd feljegyzem valahová, és marad a matek. Azért nagyon köszönöm a segítséget! A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2014
Ha egyszerű gyors tekerést akarsz , egy optocsatoló tranzisztorát megfelelő polaritással bekötve az érzékelő helyére, a ledjét egy generátorról meghajtva a max sebességgel tudod tekertetni.(esetleg egy kerékre több mágnes, azután lehet forgatni a kereket.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
Sziasztok!
Szinte totál laikusként kérdem, mi lehet a baj? Adott egy kerékpár sebességmérő, teszek bele elemet, tökéletes, de elkezd halványulni, mintha gyenge lenne benne az elem. Ez azt jelenti, hogy pár perc elteltével már csak nagyon lapos szögben látszik, egy óra múlva meg már sehogy. Ugyanakkor a bekapcsolható világítása ragyog, illetve az elem is tökéletes, rámértem. Ötletek?Köszi előre is! A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2014
Az LCD kijelzők hő hatására (tűző nap) szeretnek megvakulni.
De leginkább feketednek. A leírt jelenség szerintem az lcd-n fixen maradó egyenfeszültség szokta okozni (egyszerűen lefagy a processzora/kvarca és nem frissíti a kijelzőt, reset után kiküld valamit, azután sehova tovább)
Nem, ez nem hőre csinálja hanem bárhogyan.
Működik tökéletesen, csak nem látszik. Azaz azt mutatja, amit kellene, csak ugye tűnik el, egyre csak... Tudom ezt javítani valahogyan?
Gondolom még szétszedni sem...Vagy ha igen akkor szétszeded ráfújsz néhányat, esetleg megsimogatod,törölgeted. Ez viccesen hangzik, de néha beválik. Veszteni csak a munkádat veszted.Esetleg ha elemcserénél kezdte, keresel rajta reset gombot, és azt nyomogatod.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |