Fórum témák
» Több friss téma |
Megtekintve a rajzot, azt láthatjuk, hogy a P207 poti (5 k) a visszacsatoló hálózatban helyezkedik el. Ha megnézed, a 2200 µF -es kimeneti csatoló kondiról (gyakorlatilag ez a hangsugárzó kimeneti pontja) a jel ezen keresztül érkezik a T5 tranzisztor emitterére (váltóáramú szempontból) és leosztást szenved el a poti pillanatnyi értéke, és az R231 (68 Ohm ) által létrehozott hálózaton. Ez a bemeneti jelből levonódik. Tehát, az erősítő munkaponti beállításait ez nem befolyásolja, kizárólag a hurokerősítést. Ezzel a megfelelő értékűre kell beállítani az érzékenységet, ez a poti erre való.
köszi csak még mindig nem tom hogyha teljesen le van tekerve, akkor simán átereszti a hangot, hogy picit feljebb akarom tekerni akkor meg neki áll torzitani. ez valyon mitől lehet? lehet hogy eltolodik a munkapont? vagy mi? és hol merre keressem a hibát? tranyók jók kondik jók csatolókondi jó.. az ellenálásokat még nem méregettem ki. Attol is lehet hogy az egyik ellenállat szakad, és valamiért attól torzit
Ezt így nagyon nehéz lenne megmondani, mitől torzít. Mindenesetre, én következetesen végigmérném a DC feszülségeket, abból is elég sok minden kiderülhet (ha a másik csatorna jó, lehet összehasonlítani. Ha ezek rendben vannak, még akkor is számtalan lehetőség van.
Sajnos, a távolság miatt nem mondom, hogy megnézem az erősítődet, de "távjavítani" elég nehéz lesz. Előszöris ellenőrizd a telepközepet. Ha ez jó, meg kéne mérni a 0,33 Ohm -okat. A csatolókondit, de lehet, hogy gerjed. Számtalan lehetőség van, mi lehet vele.
oké átnézem a tápközepet, mert elöször csak az egyik felét akarom feléleszteni.. mert a másikból 1 két dolog hiányzik ha kimértem akkor jelentkezek de esetleg ha van msn-ed felvehetnél
traby12@freemail.hu
Szétvan kapva a végfokod???
Nekem még mindíg ittvan,csak a tranyókat mentettem ki
Nekem nincs, de esetleg beszélek a lányokkal, hogy valamelyik hozzájárul-e, hogy oda....
Szomorú vagyok, hogy nem tudjátok megcsinálni azt az egyszerű kis erősítőt. Valaha több 10-et megjavítottam. Most is megtenném bárkinek, aki elhozná. Talán becsukott szemel is. :yes:
Az esetleg segítene, ha leírnám a végfokozat működését, alkatrészekre lebontva?
kösz de sztem már nem kell mert még rosszabb lett.. mst már csak pufog az lesz sztem hogy épitek egy IC-st..
Sziasztok!
Megvan a riaa bekötése! A bekötés biztos! A kondenzátorra ahol a kimenet van oda bekel tenni 1-1 2MO-s ellenállást ami megtalálható a bemenetválasztó kapcsolón! Ott a kép,hátha valakinek segít... A bekötés poénos de így a legjobb
Sziasztok!
A fent említett riaa működik,de egy lépést kihagytam! Azt majd pótolom! Idáig szolt stereoban,igaz nem volt alatta basszus(ezt hagytam ki)most megcsináltam,de csak a fele szó. Miért lehet,mit csináljak vele?
Szia!
Én is nem rég kaptam egyet,működött is,de nem tetszett a brummja,aztán a bal végfoknak annyi lett. A tranzisztorok miatt lehet? Ha a végfokot megtudom csinálni,akkor még építenék egy "normális" erősítőt. Persze nem az eredeti "kocka" trafóbol Ha jólhallotam nem is a trafó miatt van a brumm hanem a trafón lévő kondik miatt. De szerintem leadja az az 50Hz-es frekit és nem jó a földelés. A 2200uA-es(azthiszem) muszáj a kimenetekre kötni,anélkül nem tudom használni? ---------------------------------------------------------------------- Ha joltudom a végfok 15W, 1-1 tranyó 7,5W? Az elég is lenne nekem, mert szerintem a bal végfokon mind2 tranyónak annyi,de a jobboldalin jó,abbol lehetne még 7,5W-os végfokot csinálni? Kössz a segítséget(előre is) Üdv! :wave:
Azért az Orister nem volt annyira brummos, hogy az zavaró lett volna. Már jó régen volt a kezembe ilyen erősítő, de akkor elég jól meghallgattam, nem emlékszem ilyen jellegű problémára.
A kondiknak már ennyi év után lehet kapacitáscsökkenése, ez okozhat brummot. Igen, a kimenetről nem lehet elhagyni a 2200 µF -et, ez ilyen kivitelű (kapcsolástechnikájú) erősítő. A teljesítménye 15W, de ezt nem lehet tranzisztorokra lebontani. A 15W csak akkor van, ha minden hibátlan, ha bármi hibás, nem sok minden jön ki belőle (a füstről nem tudom, hány Wattos ) Tehát, mindenképpen meg kell csinálni, mindkét oldalt. A Puskás börzén láttam ilyen végfokozatot, valószínűleg épet.
Hello!
Ma bontottam a panelt! :yes: Építek egy új végfokot,lehetöleg nem olyan nyákrajzbol ami a 80'-as évek végén készült Már kezdtem félni magátol a végfoktol,a HS-500-as hangfalakon már kigyulladt töle az OVERLOAD led,még jó hogy van benne hangfalvédelem,nemcsak hangváltó. (egyszer csinálok képet a benne lévő hangváltórol,nagyon tetszik) visszatérve:van olyan nyák aminek nem kell a batár 30V? Amúgy megvan mind a 4 tranyó,jó is mind a 4,valószínüleg a nyákon lett valami gond,amikor "élénkíteni" próbáltam rajta az ónt. A nyák nagyon tropa,itt-ott le is vált a réz a laprol,örültem hogy a működő fél végfokkal tesztelni tudtam a tranzisztorokat. Ha valaki tud nyákrajzot hozzá az érdekel!
A legutóbbi Puskás börzén (a következő holnap de. lesz) láttam kiszerelt panelokat. Nem lehetett valami vészes az ára, bár nem kérdeztem a bácsit, mennyiért is adna egy komplett panelt (illetve 2-t). Holnap gyere el, és nézz körül, hátha van ( vagy valami más, Neked való).
Bővebben: Link
Szia!
Nagyon köszi! ,de beteg vagyok,nem hinném hogy eltudok menni. Esetleg a saját nyákommal azt tudom csinálni,letisztítom,és újra berakok mindent a helyére. Ha nem jó...akkor nem tudom mi lesz Amúgy a transistorok BD245A-k,de adatlapján se nyák se kapcsolás,se a nevén nem találok semmit.
Ha holnap eljutok, és látok még, megkérdezem, mennyiért adná? Annyival is előbbre vagyunk.
Oké!
Köszé! De lehet még megmenthető az is ami nekem van... Vagy új nyák,vagy lekell tisztítanom a nyákot.
Szisztok!
Ay elofok panelon van a C1,C2 kondi(2n2,1n5) mien kondira cser;lhetem meg? Amikor forrasztottam,hozza ert a paka,es megolvadt,igy a fele kevesbe szol. Vgy lehet valameik tranyo miatt??? A segitseget elore is kossz! (((Bocs az ekezet nelkuli iras miatt!!!)))
Szia.
Ha megnézed a rajzot, akkor azt kell látnod, hogy a C1, C2 kondenzátorok a Bakelit-lemezjátszó korrekcióját állítják be. Ha nem ebben az üzemmódban hallgatod, akkor ennek semmilyen szerepe nincs (az egyik végét az üzemmód kapcsoló a "levegőbe" kapcsolja).
Hello!
A ket BC238-al volt gond,valamelyikkel. Most egesz jol szol...a fele Mostmeg a masik fele nem szol! Azon is lecser;lem h'atha.....
Nahh visszatértem a végfokra...
Mértem a kimeneten tápfeszt,18V-ot ad le rá....miért? A 4BD245-öt nem forrasztottam be,de gondolom ugyan az lenne....
Az jó értéknek tűnik, az pont a fele a tápfesznek. A 2200 µF kondenzátor ezt leválassza a kimenetről (csak, ha jó, és csak, ha a kimeneten is van terhelés, amin keresztül erre a feszültségre feltöltődik). Ha a BD-kkel is ennyi, akkor annak működnie kell.
Hát ez nem jött össze
A hangszínpanelban reménykedek... Azt akarom megtudni ,hogy működik e a hangszínpanel az előerősítő nélkül? Ha igen,mit hová kötögessek rajta?
Ha megnézed a rajzot, akkor jól el lehet különíteni a hangszínszabályzó áramkört, és az előerősítőt. A "határ" a hangerő szabályzó poti (P1), ez előtt az előerősítő, mögötte az impedanciaillesztő, és hangszín áramkör található. Az elerősítő a T1, T2 (T11,T12), a hangszín T3, T4 (T13,T14). A hangerő poti bemenetét lehet felhasználni "bejáratként".
Szia!
Látom,te kicsit többet tudsz erröl az erősítőröl. Tudnál nekem abba segíteni,hogy a RIAA korrektort bejelölöd nekem,vagy áthúzód a vezető sávokat? Meg szeretném építeni,tudom hogy a kimenet az egyik kondenzátoron és az egyik ellenálláson volt,a bemenet is egy kondenzátoron volt,és két forrpontot összekellett kötnöm,hogy RIAA korrektorom legyen.(a fele halkan szólt) Megvannak hozzá az alakatrészek,meg is tudom építeni
hy all!
Nekem is egy ilyen erösitöm van (Orion orister1015). Sikerült beszerezni szolt normálisan 1 darabig(10 perc)utána amikor a hagfal zsinorjának a + és - szála összeért kiment mind 2 biztositék.Probáltam szerezni hozzá és amikor beraktam öket füstölt a gép.Nem nagyon értek hozzá de jo lenne ha tudnátok segiteni. Kb. Mennyibe kerülne a javitása?
Sajnos ezen a kis erősítőn nincs semmiféle (elektronikus) védelem. 99%, hogy zárlatos lett a végtranzisztor, de még a meghajtók sem valószínű, hogy megúszták. Ez költségeit tekintve 1000 HUF alatt van, de kérdés, hogy meg tudod-e javítani. Ha 1 hibás alkatrész is marad benne, újra végzetesen meghibásodhat.
Kössz a segitséget.Sajnos én annyira nem értek hozzá hogy meg tudjam csinálni :pirul: de meg probálom szerelöhöz vinni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |