Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STK2028 helyettesítése
Lapozás: OK   7 / 7
(#) taj1989 hozzászólása Aug 31, 2009 /
 
megnéztem a két tranzisztort, az emitteren meg a bázison 41,8V a kollektoron pedig 0,1V-ot mértem. Az nem baj, hogy úgy mértem hogy közben nem kapcsoltam rá hangjelet? Lehet hogy ez lesz a hibás mert úgy nézem hogy nem gyári a forrasztása, lehet hogy volt már cserélve.
(#) Dj TSM válasza taj1989 hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Nemfontos,hogy van e rajta jel vagy nincs,mivel az nem feszültség erösitésre hanem áram generátorként szolgál.De 4 darab tranzisztornak kell lennie.2 az egyik csatornának és másik 2 a másiknak.Ezek pnp-npn komplementerek szoktak lennni.Mondom a pontokat ahol mérj.STK 1.,22. láb+ tápfesz teljes értékének kell lennie,4.,19. láb - tápfesz.Az ic áramvezérlése a következö lábakon megy...11.és12.láb+1,5volt,9. és 14. lábon pedig -1,5 volt körülinek kell lennie,ha nincs ott semmi vagy kevesebb van akkor kövesd vissza ahonnan vezet és az ott lévö trenzisztort ellenörizd.
(#) taj1989 hozzászólása Szept 1, 2009 /
 
nem találom ezeket a tranzisztorokat amiket írtál, vannak itt valami tranyók de azok nem a végfokhoz mennek..valami stabilizátorok lehetnek. Ennek az stk-nak csak 16 lába van, úgy látom hogy ugyanolyan mint a 2028-as, még az an7062 is mint a régebbi technicsben. A multkor mondtam hogy van ebben valami égésnyom hátul az alaplapon és melegszik is ha bedugom rendesen pedig csak pár ellenállás van ott meg két tranyó. Ide van kapcsolva egy d1265 nevű schottky dióda vagy mi ez. Lehet hogy hülyeséget írok, nem értek ehhez annyira, mint kellene, de valahol olvastam hogy tranyós erősítőknél ez változtat valamit a munkaponton ha melegszik a végfok vagy ilyesmi. Ha ez a dióda elromlik vagy rosszul kapja a tápot lehet ilyen hatása?
(#) Dj TSM válasza taj1989 hozzászólására (») Szept 1, 2009 /
 
Nemhiszem hogy ez lenne a hiba,szerintem az valami stabilizátor része és ott egy zener dióda lehhet meg valami teljesitmény ellenálás.Gondolom csak egy helyen van ilyen melegedö pont,mert ha a végfok része lenne akkor párba kellene lenniük,mivel jobb és bal oldalról van szó.Jólenne ha tennél fel teljes képet a nyákról felül és alul nézetböl is.Igy elég nehéz.Ha a kezembe kapok egy erösitöt akkor nyugodtan tudom állitani hogy meg is javitom minden esetben,ha nem tudom megjavitani az esetleg alkatrész hiány miatt szokott lenni.De igy láthatatlanul nagy kihivás.
(#) taj1989 hozzászólása Szept 1, 2009 /
 
233456

Csináltam pár képet...az a d1265 valami tranzisztor ami az stk hőmérsékletét méri és aztán megy a protect-re, legalábbis a régi technicsnél oda ment, itt mikrokontrolleres már a védelem is...talán...spéci gép azért sem szeretném szétszedni
(#) Dj TSM válasza taj1989 hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
üdv
A képeken ahogy nézem a kis tranzisztorok amikröl beszéltem a kis segéd panelon vannak az AN ic vel egyutt.Az stk elött pedig még 2 tranyó,az egyik az 5. lábra a másik pedig a 12. lábra megy.Annak a két tarnzisztornak kell jónak lennie.Ami elvan szinezödve a melegedéstöl az pedig stabilizátor az AN ic nek meg még pár elöerösitönek gondolom.Megkell nézni,hogy milyen feszek vannak ott.Lennie kell ott egy zener diódának,mérd meg rajta a feszt és olyannak kell lennie a stabilizátor tranzisztorokon is.Lehet ott is hiba ha nincs esetleg táp ellátás.A mikrokontrolert nemkell babrálni mert ha bekapcsol a kimeneti relé akkor biztos jó.Eléggé technicses vagyok,van nekem itthon 5 darab erösitö és abbol 3 kompjuter drivos Class A felirattal,ugyanilyen procik vannak bennük.
(#) taj1989 hozzászólása Szept 2, 2009 /
 
megmértem az 1es, az 5ös a 12es és 16os lábakat és 0,2-0 ig mozgott, szal akkor itt lesz a bibi, ahogy mondtad. Körülnézek akkor hogy hova megy innen a vezeték. Amúgy nemtudom hogy van ebben megoldva a védelem, de én nem látok ebben relét. Meg vvan itt még valami: hátul a hangfalcsatlakozóknál van 4 db: 2 remote és 2 main. Ezek mit jelentenek?
(#) Dj TSM válasza taj1989 hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
A remote meg a többi az a hozzávaló deckekhez van,rádió meg stb. nemfontos.Az lessz a hiba igen ahogy gondoltam.Az stk nak nincs kivezérlése.
(#) taj1989 hozzászólása Szept 3, 2009 /
 
megmértem mégegyszer a négy tranzisztort :
bal oldal
PNP 40V 1,8V 39,3V
NPN -39V 0V -40,3V
jobb oldal
PNP 40V 0V 39,7V
NPN -39V -1,9V -39,7V
Úgy látom hogy a jobb oldalon azért nincs meg az 1,8V mert nincs meg a 0,7V nyitófesz, a bal oldalon meg talán a tranzisztor a hibás, azt most fogom ellenőrizni. Lehet hogy bal oldal hibája miatt nőtt meg a jobb oldalon a pnp-n a feszültség? Ha kicinezem ezt a tranzisztort és úgy kapcsolom be az erősítőt, akkor ugye nem lesz semmi baja?
(#) Dj TSM válasza taj1989 hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Ha bekapcsolod nemlehet gond,nemfog szólni csak annyi.Azok a 1,8 körüli értékek jók,mind a 4 helyen ilyen értékeknek kell lenniük.Egészen biztos vagyok benne,hogy ha ezek a feszek meglessznek tisztán és normálisan fog szólni.Csak vigyáz a próbálgatásokkal és mérésekkel,nehogy valamit rövidrezárj.Könnyen kinyirja az stk t vagy a pc vezérlést.
(#) taj1989 hozzászólása Szept 3, 2009 /
 
kiszedtem a két npn tranyót, a helyükön mindkettőnél ugyanazokat az értékeket mértem, a két pnp kollektorán 0V, de gondolom csak azért mert kivettem a két npn-t. Az a poén hogy mindkét pnp jó, csak a bétájuk tér el, az egyiké 165 a másiké 192. Azt hiszem hogy volt ebben már a két pnp tranyó cserélve, mert azok nem gyári forrasztások voltak és akkor lehet hogy azoknak a bétája tér el és az tolta el a feszültségértékeket
(#) taj1989 hozzászólása Szept 3, 2009 /
 
megcseréltem a két npn tranzisztort és beállt mindenhol nagyjából mind a négy lábon a +-1,8, bár az egyiken -2 van, de tettem is rá a hangfalat és szépen megy . Gyönyörű hangja van, csak kár hogy nincs itthon egy normális hangfalam sem, kipróbálnám hogy mit bír . Köszönöm szépen a segítséget!!! Nélküled nem sikerült volna.

Még annyit szeretnék kérdezni, hogy mire való az a "tape monitor". Adtak hozzá még egy kazettás lejátszót, azon van kivezérlésjelző, az erősítőn nincs és a lejátszón van hátul egy input. Ide kellene kötnöm a remote kimeneteket?
(#) Dj TSM válasza taj1989 hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Igen a lejátszón lévö kimenet az irányitás távirányitóról.A tape monitor a kazetta lejátszó bemenetéhez van,ha bekapcsolod akkor elnémul az erösitö mindegyik bemenete csak a szalag lejátszó fog szólni.Amugy nemsok értelme van szerintem Még sosem használtam egyik erösitömön sem,pedig mindegyikben van.Szivesen segitettem,legalább más is hasznát veszi annak,hogy tulsokat turkálok erösitökben.Föleg technicsben,valahogy felénk nagyon elterjedt cikk.Németböl behordják a jónépek apró pénzért Multhéten vettem 2 technicset.Egyik SU-V4X a másik pedig SU-CH9,a kettöt 20euróért ami nagyjábol 5600Ft körül van.En meg nemtudok ilyen áraknak ellenálni,csak az a baj,hogy már lassan nemférek itthon ezektöl a holmiktol.Ez függöség hiába.
(#) taj1989 hozzászólása Szept 26, 2009 /
 
akadt még egy kis problámám az erősítővel. Egy idő után ha bemelegszik a bal oldal elkezdi ezt a figurát, jobb oldallal nincs semmi baj, de a bal csak csinálja. A tarnyók jók, csak a bétájuk tér el, az egyik majdnem 50-el nagyobb mint a másiké. Akartam ilyen tranyót venni, de csak helyettesítőket tudtak volna adni, és gondoltam megkérdezlek mielőtt kicserélem hogy fontos-e itt hogy milyen tranyó van vagy jó a helyettesítő is
(#) Dj TSM válasza taj1989 hozzászólására (») Szept 26, 2009 /
 
üdv
Jó a helyettesitö,de akkor mindet cseréld ki.A lényeg hogy egyformák legyenek.Ja és ügyelj,hogy a lábkiosztások stimmeljenek.
Következő: »»   7 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem