Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 328
(#) radiomano válasza menyus hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Rendben van, pont ezért kérdeztem meg, hogy lehet e mert sem az akkut nem akarom tönkretenni, se balesetet nem akarok okozni. Van viszont egy modell töltőm (Graupner Li-Po Charger4) ami elméletileg Li-Po akkuhoz van, de korábban már töltöttem vele telefonból kiberhelt cellát (áramköre nélkül) ami valószínűleg Li-Ion lehetett. Ezzel tölthetem a mostani motorola akkut az áramkörével együtt?
(#) radiomano válasza radiomano hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Vagy esetleg melyik töltőáramkör lenne a legmegfelelőbb a számomra az eddigiek közül, hogy a Sony töltőjével tudjam tölteni? (az akkumulátor a tolltartómba lenne beépítve, amiről egy kis erősítő működne )
(#) Novak válasza radiomano hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

A lítium ion akkuknak nem túl egészséges, ha LiPo töltővel töltöd, ugyanis a LiPo-kat 4,2 V-ra szokás tölteni, szemben a LiIon 4,1 V-jával.
Az ionos akkut 4,2-re töltve nagyon-nagyon hamar tönkre fog menni!
(#) menyus válasza Novak hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Hmm... ezzel a töltési végfeszültséggel én is mindíg bajban vagyok. Az alábbi linken pl azt írják hogy a manapság beszerezhető LI-ON cellák töltési végfeszültsége 4,2 V. A 4,1 V csak a "kezdetben" használt LI-ON akkukra vonatkozó adat. No most akkor mi is az igazság..?

Lion akkuk töltése
(#) Novak válasza menyus hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Ebből annyi az igaz, hogy régebben ha 4,2 V-ig töltötted az ion akkut, akkor bizony akár ki is gyulladhatott, illetve borzasztóan káros volt neki. Ma komolyabb veszély nélkül feltöltheted őket 4,2 V-ra, kibírják. Sőt, teszteken 4,3 vagy akár 4,4 V-ra is feltöltik őket, viszont az még mindig igaz, hogy az akku élettartamát károsan befolyásolja a 4,1 V-nál magasabb cellafeszültség.
Mindemellett persze ha 4,2 V-ra töltöd a 4,1 helyett, akkor pár %-os kapacitásnövekedést kapsz cserébe, ami tök jó... De csak a cella fiatal korában. Pár töltés/kisütés ciklus után rohamosan lecsökken a kapacitása.
Egy szó mint száz, fel lehet őket tölteni 4,2 V-os feszültségre, kibírják, nem válnak veszélyessé, de az élettartam akkor lesz maximális, ha a töltési végfeszültség a 4,1 V-ot nem haladja meg.
Volt nekem egy jó kis grafikonom, ahol a cella élettartama volt ábrázolva a töltési végfeszültség függvényében. Ha megtalálom felrakom, sokat mondó ábra!
(#) menyus válasza Novak hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Ok, köszi az infót. Már csak azért is érdekes lehet ez mert a LI-on akkut használó fejlesztéseimhez 4,2 V os töltő IC t használok. Általánban gyári vagy utángyártott LI-ON mobil akkukat használok ezekhez. Több mobiltelefont méregettem töltés közben, és mindegyik 4,2 re töltött. De érdekes hogy pl lehet kapni 4,35 re töltő LI-ON töltő IC t is. Akkor azt miben használják? A 4,35 V ot sehová sem tudom tenni így hirtelen...
(#) Novak válasza menyus hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Nah megtaláltam az említett grafikonomat. A csatolt kép ugyan LiPo akkukra vonatkozik, de gyakorlatilag ugyan így néz ki az Ion-nál is, annyi különbséggel, hogy ott a 4,1 V-os feszültségnél maximális a ciklusszám.
Látható, hogy kibírják a nagyobb végfeszültséget is, de durván a ciklusszám rovására megy a dolog.
Telefonok is gondolom azért töltenek 4,2-re, mert jobban el lehet adni egy telefont, ha X órával több a készenléti vagy beszélt idő. Arra meg általában senki sem kíváncsi, hogy 1 vagy 3 év után kell akkut cserélni...
(#) karpi válasza Novak hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Azt olvastam egyik cikben hogy fuggetlenul majdenm mindentol kb 360 ciklus utan rohamossan csokken a kapacitas Li-Ion akuknal de gondolom a Li-Po -nal is.

Meg hogy 40%-os toltesel a fridzsiderben najdnem karosodas nelkul tarolhato hosszu ideig.
(#) karpi válasza Topi hozzászólására (») Aug 31, 2009 /

Ertem , de azert nem probalom felrobbantani es meregetni a kiserlet adatait , az eleg ha latjuk es elhisszuk hogy robban .Tehat veszelyes toltogetni csak ugy .

Nekem ismeretlen adatok nelkuli zseles-olom akunal sikerult csak kiloni a gumi szelepet kiserletezes kozben meregettem hogy rajojjek milyen arammal is kene tolteni .

Tobbezer Li-Ion akut kelett lecserelni mert robbantak a Laptop-okban vilaghires ismert ceg gyartmanyai .Most hogy mi volt a hiba nekunk mindegy.

A fontos hogy aki tolteni akarja vigyazzon mert robbanas es ami meg toszabb tuzveszelyes lehet .
Tehat nem ajanlatos megfigyeles nelkul hagyni .
Ne legyen semmi gyullado anyag a toltes helyen.

En meg a Ni-MH akukat is a furdoszobaba teszem tolteni ha C/10 -el ejelen keresztul toltom .

Meg a transzformatorok es a kapcsolouzemu adapterek is tonkremehetnek es zarlaton kivul tuzet is okozhatnak.

Konkretan ?.Akinek felrobban veletlenul nem biztos hogy meg tudja allapitani miert is robbant az is majd egy forumon kerdezi a kolegakat .
(#) Novak válasza karpi hozzászólására (») Aug 31, 2009 /

"függetlenül majdnem mindentől 360 ciklus után rohamosan csökken a kapacitás"...
Azért ez így nagy butaság. Rengeteg mindentől függ egy akku élettartama. Kezdve a töltési/kisütési hőmérséklettől, a töltő/kisütő áram nagyságától egészen a töltési végfeszültségig mindentől.
Ha egy mobiltelefon akkut mondjuk nem mA-ekkel sütnél ki, hanem minden egyes ciklusban 5-6 A lenne a kisütő áram, akkor azt hiszem megnézhetnéd a 360 ciklust, de még a 60-at is...
Nem beszélve a mélykisütésől. Elég egy lítium cellát egyszer teljesen lemerítened, és onnantól már spéci töltő kell, hogy vissza lehessen hozni az életbe. Persze a továbbiakban csúnyán csökkent kapacitásértékkel.
Másrészt a 360 önmagában is egy inkorrekt információ. Apple például azt állítja az akkuiról (amik messze nem a létező legjobb akkuk, sőt...), hogy 400 töltési/kisütés ciklus után kb. 80 %-ra csökken a kapacitása az eredetihez viszonyítva.
Ami azért nem olyan katasztrofális. És mondom, az Apple azért nem az akkuk nagy mestere
(#) zmol válasza Novak hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Sziasztok!

Mostanra olvastam végig a teljes topic-ot, és mondhatom, igen sokat tanultam belőle.
A legutóbbi hozzászólás alapján merül fel bennem a kérdés:
Egy átlagos, 8-900 mAH-s mobiltelefon aksit mekkora maximális árammal lehet kisütni, ha nem akarom kiégetni a szememet. (Természetesen nem mobiltelefonos, hanem pl. modellezős alkalmazásról beszélünk.)
Van-e valakinek ebben tapasztalata?
Van-e jelentősége ilyen szempontból az aksiba épített védőelektronikának? (Korlátozza-e az a terhelőáramot is, vagy meg kell kerülni, ha mondjuk néhányszáz mA fölé akarok menni?)

Köszi a válaszokat előre is!
(#) Doncso válasza zmol hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Nekem az a véleményem, hogy az elektronika nem szabályozza a kimeneti terhelő áramot, mert ha így lenne, akkor hosszas rövidzárás esetén nem robbanna fel a telep. De javítsatok ki ha tévednék.
(#) menyus válasza Doncso hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Ez nagyon attól függ milyen elektronika van abban az akkuban éppen amiről szó van. Találkoztam már olyan akkuval amiben olyan elektronika volt ami rövidzár esetén leválasztotta a kimenő feszültséget. És olyannal is ami nem. Sőt van olyan akku is miben nincsen elektronika, mert pl a készülékben van a védelem nem az akkuban. Ez általában az "eldobható" cuccokra jellemző amikben nem, vagy csak a készülék széttrancsírozásával lehet akkut cserélni. Ez a dolog pedig nagyban attól függ véleményem szerint hogy az akkut mihez tervezték. ( folyamatos terhelő áram, pillanatnyi csúcsáram ?...stb) Általában a kimeneti áramot nem korlátozza az elektronika, csak rövidzárkor. Legalábbis 10 - 9 akku amit használtam ilyen volt.
(#) Novak válasza zmol hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Szia!
Modellezéshez én is használok telefonból származó akkukat, védőelektronika nélkül. Viszont kizárólag csak távirányítóba!
A motorokhoz szükséges, esetenként több 10 A-nyi terhelőáramot egész biztosan nem díjaznák. Ezek a cellák -bármelyik telefont is nézzük-, közel sem A nagyságú terhelésre lettek tervezve. Még ha minden össze is jön egy telefon esetén (GPS, BlueTooth, WiFi stb...) akkor sem nagyon megy 1 A közelébe vagy fölé a terhelés. Modellezésnél pedig inkább úgy fogalmaznék, hogy ritkán megy 1 A alá
Legalábbis csak feltételezem, hogy nem a tesco szintű kis ceruzaelemes játékautóról van szó...
Én mindenképpen csak távirányítóba tudnám javasolni ezeket a cellákat. Én bementem egy mobil boltba, és kértem a már kidobott, elhasznált cellákból az eladótól. Ingyen adott 8-10 darabot, itthon meg kiválogattam és bemértem őket.
(#) menyus válasza Novak hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Ez azért nem egészen így van. Egy telefon adás üzemben
felhúzhat 3 - 4 A -t is csúcsokban, főleg a HSDPA/3G sávon. Még egy 2 W os 2 sávos kis GSM modulhoz is 2 A es tápot javasolnak az adatlapokban. Épp a héten molyoltam telefon végfok modulokkal. Igazi kis áramzabáló szörnyetegek...
(#) zmol válasza Novak hozzászólására (») Szept 5, 2009 /

Köszönöm a gyors válaszokat.
Elektronika ügyben valóban logikusnak tűnik Doncso véleménye, de valószínűleg a "próba-cseresznye" megoldást fogom követni.
Terhelőáram ügyben egy játék kütyü aksija ültette a fülembe a bogarat, ami 7,4V 740mAh névleges adatokkal, és mobiltelefon aksi kinézettel a rendeltetési helyén a méréseim szerint tartósan (perceken át) 10-12 Ampert lök két kis motorba (analóg műszerrel 0,01 Ohmos söntön effektív értéket mérve, kapcsolóüzemű motorszabályozó mellett). Tudom, ilyen esetekben nem a kinézet számít, csak a gondolat beindult.
Azt is bőven el tudom képzelni, hogy a mobilok (szintén az impulzuscsomagok miatt) csalafinták lehetnek áramfelvétel szempontjából.

Közben bevillant, hogy a max. kivehető áram nyilván leginkább az aksi belső ellenállásától függ, így alkalomadtán rákeresek erre az adatra telefonakku és modellaksi esetén is.

Egyébként hajlok arra, hogy beáldozok egy platinakártya bónuszon vett Nokia aksit, és csinálok egy rendes terheléspróbát akár robbanásig is. (Természetesen hőmérővel, és erre a célra kialakítandó "fedezékben".)(Kár, hogy ezzel tavaszig csak elméletben tudok foglalkozni.)

Mindenesetre, ismételten köszi, és ha jutok valami értelmes eredményre, akkor megosztom veletek.
(#) Novak válasza zmol hozzászólására (») Szept 5, 2009 /

menyus: a 3-4 A-es csúcsok azok nem több másdoperces csúcsok, hanem csak rövid ideig tartó impulzus jellegű lökések, nem? Vagy folyamatosan is lehet ekkora egy kommunikációs modul áramfelvétele?

zmol: modellekben használt LiPo akku belső ellenállásáról tudok nyilatkozni, mert a töltőm kiírja. Én repcsibe 3 cellás, 1300 mAh-s pakkot használok, amineka belső ellenállása 0,02-0,03 ohm. Aztán ez persze a használattal fokozatosan növekszik... 2-3 éves pakknál ez az érték már 0,1 ohm körül van.
(#) menyus válasza Novak hozzászólására (») Szept 5, 2009 /

Így van én, a mobilok esetében csúcsáramra értettem amik kb mili sec időtartalmúak lehetnek. De ha egy lusta deprez műszerrel méred, (amivel csak átlagolt eredményt kapsz a tehetetlensége miatt) akkor is lökdösi a 2 A t a HSDPA sávon. A napokban volt szerencsém egy 4 sávos asztali mobil jammert javítani, ezekben is mobilvégfokok vannak. Ebben az alkalmazásban nem impulzus modulációval hajtják őket hanem folyamatos háromszögjellel. (FM sweep) No ehhez a kütyühöz pl 8 A es kapcsolóüzemű táp jár gyárilag, én pedig közel 6 A t mértem üzem közben. Igaz ott mind a 4 sáv dolgozik egyszerre, de a modulok közel sem voltak csúcsra járatva. Átlag 1,5 V - ot mértem a modulok szabályzólábain, ezen a lábon pedig az adatlapok szerint 4 V nál jön le a végfokmodulokból a maximális teljesítmény. Szóval lehet őket közel folyamatos üzemben is járatni, de csak módjával a melegedés miatt. (Nem tud hűlni mert szinte nincs "jelszünet" mint az impulzus üzemnél.)
(#) rascal hozzászólása Szept 5, 2009 /

Sziasztok!
Új vagyok itt, és mostanra olvastam végig a topicot. Arról nem volt igazán benne szó, hogy a új akkumulátorok milyen töltöttséggel jönnek ki a gyárból, ill. így meddig tárolhatók károsodás nélkül. Amikor vettem egy bluetooth headsetet, vagy bármit, amiben Li ion akku volt az eladó azt mondta, energia mentes, és az első 2-3 alkalommal 16 órát rajta kell hagyni a készüléket a töltőn, ill ezalatt nem szabad rátölteni, amíg kikapcsolásig nem merült. Az anicos-s cikkben nem volt ilyesmi. Ez akkor most csak városi legenda, vagy tényleg így kell csinálni?

A másik, amire kiváncsi lennék, hogy amikor egy telefont, pda-t stb töltünk, akkor többnyire be vannak kapcsolva. A fogyaszásukból eredő többletáramfelvétel a töltő vezérlőjét miért nem zavarja?

Egy ismerősömtől kaptam egy kis Motorola telefont, aminek az a baja, hogy a telefon töltő aljzatában a középen levő érintkező pöcök letört, így az akkut nem lehetett tölteni. Addig jutottam, hogy a telefont szétkaptam, de egyébként nem foglalkoztam vele, és ennek már legalább 2-3 hónapja. Az akksit most megnyaltam (Li Ion), de mivel semmit sem éreztem, ezért pontosabb műszert már nem is vettem elő, így is biztos, hogy csontra lemerült. Régebben azt hallottam, hogy míg az ólom akkukat feltöltve kell tárolni, ezeket (Ni..., Li...) éppen hogy kisütve. Mi az igazság?

Korábban írta valaki, egy napelemes töltési kérdésre, hogy a Li Ionnak nem tesz igazán jót az esetlegesen ki-ki hagyó töltés. Li Ionnak nem az az egyik előnye, hogy nincs memória effektus nála és ezért nem kell megvárni a teljes kisülést a feltöltés előtt?

Üdv:
Rascal

(#) menyus válasza rascal hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Ha egy mobilt üzem közben töltesz, akkor legfeljebb kicsit később töltődik fel mintha kikapcsolva töltenéd. Standby ban alig esznek 5 - 10 mA nál többet, esetleg akkor megy feljebb a fogyasztásuk mikor a telefon ciklikusan "kinéz" a cellára. Tehát a dolog egyszerű, ha a bevitt energia több mint amit a mobil közben fogyaszt (márpedig így van...) akkor előbb utóbb az akku feltöltődik.

Az hogy "megnyaltad" az akku kapcsait és nem éreztél semmit az nem biztosan azt jelenti hogy csontra lemerült az akku. Mindinkább azt hogy a kritikus érték alá (ez általában 2,7V , de az elektronikától függ) merült, és az akkuban lévő biztonsági elektronika leválasztotta a kimeneti kapcsokat. Mindezt azért hogy hogy még véletlenül se tudd teljesen 0 - ra kisütni.

(#) Novak válasza rascal hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Nem szeretnék senkit sem bántani, de sok helyen az eladók szaktudása igencsak hiányos. És azt hiszem még finoman fogalmaztam.
A 16 órás töltés egy lítium akkunál bizony csak "városi legenda". Pontosabban még a nikkeles korszakból rögzült butaság. A Nikkel bázisú akkuk voltak olyanok, hogy formázni kellett őket, és 2-3 vagy több ciklus is kellett nekik, hogy elérjék a teljes kapacitásukat. De ez a lítium alapú cellákra nem igaz! Sőt! Kifejezetten nem szeretik, ha 16 órát a töltőn hagyod. Persze a töltő-elektronika lekapcsol, de egy pár óra után ismét rátölt, majd megint lekapcsol... Ez pedig nem túl egészséges.
Egyébként ami a legszörnyűbb, hogy nem csak eladók mondják és terjesztik ezt a tévhitet az első töltésről, hanem sok mobilgyártó telefonhoz adott kis füzetében is le van írva... Fel tudnék tőle robbanni, mikor olvasom.
Jellemzően egyébként feltöltve, vagy félig feltöltve szokták árulni a lítium akkukat, és azokat használó eszközöket. Vettem már úgy telefont, hogy gyakorlatilag teljesen töltve volt az akku. Ilyen esetben nyugodtan lehet használni, nem kell forszírozni a töltést.
Végezetül pedig, még annyit, hogy a lítium akkuk -sok szóbeszéddel ellentétben- már az első feltöltés után gyakorlatilag a teljes, névleges kapacitásukat le tudják adni. Nem kell várni 3-4 töltési/kisütési ciklust, hogy elérjék azt!
(#) rascal válasza Novak hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Köszi a válaszaitokat! Még arra lennék kíváncsi, hogy hogyan lehet ezeket tartósan tárolni? Töltsem fel előtte, vagy jó úgy, ahogy éppen van? Az önkisülés miatt túlmerülhet-e, az élettartalmát, kapacitását a tartós parkolópályára tevése mennyire befolyásolja?

Kicsit off, de NiMh-t szabad-e használat közben tölteni?
(#) karpi válasza Novak hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Ez a kb 360 ciklus nem az elado ceg es nem a talalgato amatorok mondasai eszrevetelei szerint lett ismeretes.Egy komoly szakcikben olvastam meg lehet keresni a neten .En mas akurol kerestem adatokat es persze egy cikksorozatot talaltam amit vegigolvasgattam .

Ha jol emlekszem " battery charging time" kulcsszavakkal talatam a cikkekre.itt egy hasonlo cikk
A cegek hantairol es rablomeseirol is ott vannak a cikkek ,mind hazudnak illetve nem adjak meg az osszes adatot soha .Eppen a laptop es notebook akukrol volt szo az utobbi masik ciksorozatba aminek olyasmi volt a cime " Megis menyit tart egy aku a laptop-ban ?". Egyetlen "biztos" hogy ha 40%-ra toltve a fridzsiderbe raktarozod es nem normal homersekleten ahol lassan lemerul es muszaj ujratolteni akkor eltarthato hosszu ideig.

masik cikk
(#) Novak válasza karpi hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Azt akkor is fenntartom, hogy a 360 ciklusos mondatod, ahogyan írtad, nem igaz. Akár 10 ciklus után is tönkremehet egy akku, vagy a 200. után is felére csökkenhet a kapacitása, ha nem figyelnek rá oda. Illetve megfelelő gondozás mellett a 360 bőven túlléphető.
Minden csak kezelés és bánásmód kérdése. Az lehet, hogy X típusú LapTopnál az átlag élettartam annyi, vagy 360 után kezd csak rohamosan csökkenni, de ezt így általánosságban egész egyszerűen ésszerűtlen és megalapozatlan dolog kijelenteni. Ez nagyjából olyan, mintha azt mondanád hogy "a bicikligumi 1500 km után elkopik"... Persze, elkophat, ha úgy használod. De lehet, hogy a 9000 km-t is megéri.
Hűtőbe egyébként valóban 40-50 %-os töltöttségi szinten érdemes raktározni. Bár igazából a mai lítium akkuk önkisülése olyan csekély, hogy egy fél évre szerintem egyszerűen nem érdemes őket bedugni a hűtőbe. Nem lesz semmi bajuk, nincs akkora önkisülésük, hogy fél év alatt túlságosan lemerüljenek. Hosszabb távra azonban kétség nélkül megéri őket eltenni, meghálálják.
(#) rascal válasza rascal hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Ezt elhiszitek? Ez lenne a csodatöltő?

Bővebben:Conrad: IC-k TÖLTŐPROCESSZOR CCS9620 EB EV3
(#) Doncso válasza rascal hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Ez érdekes, mert az akku élettartama nagyban függ a kisütő áramtól is, azt is tudja ez a készülék szabályozni vajon?
(#) karpi válasza Novak hozzászólására (») Szept 7, 2009 /

Beleolvastal a cikkekbe?.Ott is kb ez a josolt ciklus-szam.400 korul .Van egy mp4 lejatszo /fm radio es mp3 lejatszo mar 2 eve mukodik de nem toltom mostanaban csak ketnaponkent .Muszaly tolteni mert beepitett akuja van , nem is tudom hogy szedjem szejjel mert gondolom az aku lassan le fog gyengulni .Egyenlore nem vettem eszre igaz hogy csak zenet vagy radiot halgatok kb 2 orat naponta .Le is kell merjem az idot menyit tart meg az igert 6 ora mukodesbol ami mar ujkoraban kb 4 ora volt.Egy filmezo kutyuben is Li-Ion van beepitett 4 orat igernek a reklamban , 80 percet tart max. eloszor arra gondoltam nem volt az aku jo mar kezdettol fogva aztan mast is kerdeztem , forumokon is olvastam es enyit tart, 80 percet .
Igy mar eleve nem tudjuk hogy az aku tulajdonkeppen mikor kezd vesziteni a kapacitasabol mikor nincs semmi pontos adat .
Masik ket akum van egy fenykepezogephez egyik meg valamenyire mukodik a masik nagyon hamar lemerul .Kezdettol fogva ujonan csak 35 percet lehetett vele filmezni azert vettem meg egy akut .
Ezeket feltoltom es egy het mulva ket harom blitz-es fenykepezessel lemerulnek , hiaba veszem ki a gepbol .
Azota kerulom a Li-Ion akukat de egyes miniaturizalt kutyube ez van,igy ki se vehetem es fogyasztva van allandoan.
Most varom hogy megjelenjen HD filmezo SD Card-ra de AA batri/akuval mukodjon amugy mar lehetne venni de az ilyen Li-Ion akuval van mukodtetve.
A notebook is Li-Ion , ha igaz amit mondasz hogy nem muszaly tolteni olyan surun ha kiveszem az jo lenne de a fenykepezogep akuit nezve nem tudom hogy menyi az onkisulese.Ki fogom probalni ha van idom.
Az is 4 ora helyet csak 2,5 orat tart , persze ha semmit se hasznalok lehet hogy kibir 3 orat vagyis mondjuk csak valamit irok vagy olvasok rajta es mindent leszedek az USB-krol , Card olvasobol es leallitom a wireless-t is . Vacak olcso kis notebook ami rengeteget fogyaszt , jol melegit . ( kavefozo )
(#) karpi válasza Doncso hozzászólására (») Szept 7, 2009 /

Azt nem a tolto kell tudja hanem a hasznalo .A mukodtetett keszulektol fuggoen kell megvalasztani az aku tipusat .Azt mondjak hogy a ReCyko akuk jok mindenfele keszulkbe ugy hirtelen nagy aramleadasra mint hosszutavu lassu fogyasztasra.

Most Li-CoO2 HighDrain akuk kibirjak a 2-3C toltest. a Li-Po meg allitolag allando 20C - is bir. Bővebben: Link
(#) Doncso válasza karpi hozzászólására (») Szept 7, 2009 /

Szerintem a késői időszak miatt nem nagyon tudod miről is volt szó. Rascal belinkelt egy conrados töltőt, ami állitólag olyan hiper szuper a conrad szerint, hogy még az akku élettartamát is megnöveli,

na erre írtam ezt :
Idézet:
„Ez érdekes, mert az akku élettartama nagyban függ a kisütő áramtól is, azt is tudja ez a készülék szabályozni vajon?”

Te szerintem teljesen másról beszélsz.
(#) Novak válasza karpi hozzászólására (») Szept 7, 2009 /

Az ilyen ki mp3-4 kütyük egy normál használat során valóban, még vadonat új állapotban sem teljesítik a névleges lejátszási időket. De ennek több oka is van...
Egyrészt nyilván minél nagyobb számot írnak rá, annál eladhatóbb egy lejátszó, és hát minden szentnek maga felé...
A másik, hogy mondjuk egy filmlejátszási időt mindig úgy adnak meg, hogy minimális kijelző-fényerőt állítanak be, 50%-os hangerőt, és az EQ-t vagy bármilyen más effektet kikapcsolnak. Ráadásul mindezt 24-25 °C-on. És ilyen körülmények között a legtöbb készülék teljesíti is az elvárt időt, csak ilyen beállítások mellett persze a kutya nem néz filmet rajta. Zenelejátszásra ugyanez. Fél hangerő, EQ meg minden egyéb kikapcsolva... ugyanis ezek is igen csak befolyásolják a fogyasztást! Érdemes kipróbálni.
Lítium akkukról nem tudom miért vagytok rossz véleménnyel?! A kamerás dolgot sem értem. Nekünk van otthon egy Panasonic NV-GS400-as kameránk, már elmúlt 3 éves, és a gyári akkujával nevetve végig lehet filmezni egy 60 perces szalagot, úgy hogy mellette rengeteget fényképezek is vele. Jó, mondjuk tény, hogy Panasonic, és nem valami noname márka.
De Canon fényképezőgépbe is van lítium akkus példányunk, azok még régebbiek, de ott sincsen semmiféle gond az üzemidővel. Sőt... nagyon is rendben van.

Véleményem szerint, akinek hamar haláloznak a lítium cellái (főleg ha több, egymástól független készülékben), ott nem az akkukkal van a gond, hanem a kezeléssel. Mindig is azt mondtam, hogy kellő törődés esetén igen is hálásak a lítium akkuk, csak nem szabad őket egy éjszakára a töltőn hagyni, 10 perces töltésekkel zaklatni, teljesen lemeríteni, stb...
Következő: »»   14 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem