Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Energia takarékosság
 
Témaindító: wg_kezdo, idő: Jan 15, 2009
Lapozás: OK   8 / 14
(#) Action2K válasza potyo hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Idézet:
„Szomszédodnak szerencséje van, mert a trafó nincs annyira magas feszültségre állítva.”

De akkor nekem is, hisz én meg az Ő szomszédja vagyok.
Este mérek egyet, és megírom mennyi jön a malackából.
Az Övére is kíváncsi lennék.

A kompaktokról pedig eléggé vegyes a véleményem.
(#) zolika60 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
1. Ki mondta, hogy nem?
2. Mit tehetnék érte?
(#) Action2K válasza pucuka hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Idézet:
„azok is emberek”
Vagy robotok, a mindkét értelemben.
(#) Action2K válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Idézet:
„Mit tehetnék érte?”
Nem vásárolsz belőle. Márt ha van választási lehetőséged. Ami egyre kevesebb.
(#) zolika60 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Pont erre céloztam, ha nem is volt egyértelmű. Manapság ami nem Kínában készül az hamisítvány.
(#) pucuka válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Igen, ez így igaz, de nem csak a"T" - t, hanem a teljes ipart (még a csokoládégyárakat is), de ez tényleg politika.
Mindazonáltal úgy gondolom, hogy mindez senkit nem jogosíthat fel arra, hogy más népekről, emberekről lekicsinylően nyilatkozzon, a saját tehetetlenségünk miatt.(2. Mit tehetnék érte? Vagy robotok...)
(#) wg_kezdo hozzászólása Szept 4, 2009 /
 
Igazán nem akarok közbeszólni, de kezd politikai síkra terelődni a dolog. (Ami természetes... ).

Szóval akkor a végkifejlett, hogy érdemes bespejzolni régi égőkkel és jó minőségűekkel.

Engem főleg az egészségre gyakorolt hatása érdekelne. (A fogyasztását elhiszem, de meg fogom itthon mérni!)

A folyosókra, wc-be most fogok ledes égőket felszerelni és lesz egy külön éjszakai világítás is, ha csak ahhoz kell látnom, hogy ne tapossam el a gyerek játékait (Na meg 100W-os égő jól fel tudja ébreszteni az embert amikor éjszaka kimegy).

Szóval írtátok:
A szemre és az egészségre káros, de miért?
(#) attikanagy hozzászólása Szept 4, 2009 /
 
Üdv manusok.

Kicsit beleolvasgattam a témába ,a következőt mondanám , sokaknál elektromos a vizmelegítő /bojler/ .Időközönként szoktátok takarítani? Sokkal kevesebb a felfűtési ideje ha nem vízköves.Még egy kicsit érdekes ötlet ,de érdemes megmérni a bojler külső hőmérsékletét.Többeknél mértem és mindenhol 30-32°C a teteje.Mivel nálam nem "látható" helyen van ezért 5cm-es hungarocellel körbeszigeteltem mégegyszer.Az eredmény meglepett,spóroltam egy havi vill számlát.
(#) pucuka válasza wg_kezdo hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Valahol olvastam a témáról, és egyet is értak vele:
Az ember a tábortűznél fejlődött, később fáklya, majd mécses, majd gyertya, majd petróleum lámpa. Mind mind tűz sok ezer éven át. Majd jött a villany, és hőhatása, felmelegített wolfram, azért ez még mindíg majdnem tűz. Ezeknek a fényeknél érezzük jól magunkat. A napfény is végső soron tűz fénye. Erre a spektrumra fejlődött a szem érzékenysége. A "modern" hidegfényű világítók nem okoznak komfortérzetet, nem is tetszik a fényük, bár a fejlesztők mindent elkövetnek, hogy javítsák, fényporok, a LED nél különböző szennyezések stb.
Az biztos, hogy a felhasznált energiával spórolni kell meglehetősen sok szempontból, de kérdés, hogy milyen áron. Mindenesetre az már látszik, hogy nem járható út, hogy mindenki saját pici tábortüzével világitson
(#) zolika60 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Nem csak a komfortérzetről van szó. Egyszerűen az energia takarékos fényné nem ehet tartósan olvasni, mert kifárad a szem és hamarabb is romlik. De forrasztgatni sem lehet. Volt olyan munkahelyem ahol rá voltam kényszerülve és mára már csak nagyító alatt tudok dolgozni.
(#) Gyimate hozzászólása Szept 4, 2009 /
 
Sziasztok!
Még nem olvastam végig a témát, de lenne egy megállapításom: Nekünk a konyhában már egy 10! éves energiatakarékos fénycső világít és még semmi baja. Az is igaz, hogy találkozhatunk olyan termékekkel is amelyek az 1 évet sem élik meg, de sok függ a márkán is (bár manapság kitudja). A lakásban már pár éve energiatakarékos fénycsöveket és meglátszott a számlán is.
(#) Action2K válasza attikanagy hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Idézet:
„spóroltam egy havi vill számlát.”
Egy év alatt?

Visszatérve a trafótávolságos témára,. most mértem, 229V van nálunk (nulla tizedes pontossággal mérve). Ez eléggé korrekt! +10% esetén 253V lehetne. Ha a külföldi gyártók erre nem kalkulálnak, akkor hamar villanás, csattanás, durranás, füst, vagy ezek összessége lesz a végeredmény.
(#) potyo válasza Action2K hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Mondjuk felfelé lehet, hogy nincs 10% tolerancia, mert az már túl lenne a 250V-os határon, hanem csak esetleg 7,5%, de Európában mindenhol 400V a névleges vonali feszültség, és sehol sincsenek szupravezetőből a vezetékek, tehát mindenhol van bizonyos mértékű tolerancia. Vagyis arra minden gyártónak kell kalkulálnia, hogy nem hajszálpontos a feszültség, hanem egy adott tartományon belül van. Ez a tartomány biztosan nem keskenyebb sehol sem 5%-nál, mert ekkora toleranciát még az egy panelen lakó áramköröknek is el kell tudnia viselnie, nem pedig egy olyan kiterjedt rendszernek, mint amilyen az erősáramú hálózat.
(#) attikanagy válasza Action2K hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Úgy ja,a semmitől több!
(#) Action2K válasza attikanagy hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Télen elköltheted a fűtésre, vagy nyáron jól belehet fagyizni belőle.
(#) ekkold válasza wg_kezdo hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Sajnos csak a jövő héten tudom beszkennnelni az erről szóló IPM cikket.
Addig is pár kulcsszó, hogy miért nem egészséges:
- nem jó spektrumeloszlás (a rövidebb hullámhossz javára dől)
- vonalas spektrum (bizonyos összetevők hiányoznak, némelyik meg óriási túlsúlyban van - a szem ugyan átlagol, de közebn túl van terhelve
-az újabbaknál 100Hz-el villogó-vibráló fény (kialszik a nullaátmeneteknél)
-ha eltörik véletlenül akkor rendkívül mérdgező anyag (higanygőz) kerül a levegőbe, ez nem ürül ki a szervezetből, hosszú évekig mérgezhet. (a higanygőz sokkal mérgezőbb mint a sima folyékony állapotú higany)
(#) wg_kezdo hozzászólása Szept 8, 2009 /
 
Találtam egy cikket. (nem reklámnak szánom):
Index mérések

Valóban ekkora a különbség két márka között?
Illetve az oké, hogy negyed annyi luxot mértek, de a kérdés, hogy a mérő jó lehetett-e vagy az is valami átlagot számít stb...stb...?

Csinált más hasonló tesztet?

Mindenesetre én most fogom visszacserélni az égőket.
Kb 6 hónapja használok energiatakarékos fillipsz égőket minden szobába és a konyhába.
Most visszarakom a régi égőket és meglátom a hatást
(#) lgyk hozzászólása Szept 8, 2009 /
 
Hi!

A lámpákban néhány mg higany van, azért annyira nem vészes mennyiség. Egy higanyos lázmérőben ennek a mennyiségnek kb. 100x-osa volt (a fémes higany is párolog, ugyanúgy gőz lesz belőle, ha kiszóródik).

A kompakt fénycsövek egyik legnagyobb hátránya a vonalas spektrumból adódó színtorzitás. A spektrális eloszlás látható tartományát könnyű megnézni egy egyszerű módszerrel. Az izzólámpák közel 100-as színvisszaadási indexszel rendelkeznek, a CFL csak nagyon ritka esetben éri el a 80 feletti értékeket. Így nem szabad(na) használni olyan helyeken, ahol fontos a megfelelő színérzet (pl. ruhabolt, dekorációs világítás, hangulatvilágítás).

A szemet nem a vonalas spektrum, hanem a túlsúlyos kék tartomány (rövid hullámhossz) terheli, hosszabb távon retinakárosodást okoz (Blue Light Hazard - Wiki). Ugyanez a hatás megjelenik a hideg fehér LEDeknél is. Ebből a szempontból a kék fény károsabb, mint az UV, ugyanis utóbbinak nagy része elnyelődik a szaruhártyán, nem jut el a retinára.
(#) lgyk válasza wg_kezdo hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Idézet:
„Illetve az oké, hogy negyed annyi luxot mértek, de a kérdés, hogy a mérő jó lehetett-e vagy az is valami átlagot számít stb...stb...?”


Nem lehet tudni, hogy pontosan hogyan és mivel mértek. Elképzelhető, hogy régi fotós fénymérőt használtak, ami a színes negatív érzékenységéhez van beállítva. Vagy pl. egy IR szűrő nélküli Si fotodiódával működő gagyi fénymérő belemér mindent 1100 nm-ig, ott az izzólámpa bőven sugároz, CFL nem, de azt úgysem látjuk.

A digitális fényképezőgépeken viszont van infravörös és UV filter (CCD elé építve, vagy a lencserendszerben), az érzékenységet is nagyjából "emberire" állítják, így ha nem is mérésnek, de összehasonlítási alapnak jó lehet. Természetesen minden beállítás (nem csak a rekesznyílás és a zársebesség, de az ISO érzékenység és a fehéregyensúly is) azonos legyen a lámpatípusok összehasonlításakor, így szemléletes képet lehet kapni a fényforrásokról.
(#) elektrocad válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Idézet:
„Volt olyan munkahelyem ahol rá voltam kényszerülve és mára már csak nagyító alatt tudok dolgozni.”


Ezt meg tudom erősíteni. Kb. 2-3 év alatt 2 dioptriát romlott a szemem az ilyen fajta munkahelyi energiatakarékosság miatt. Természetesen egyik szemorvos sem vállalta, hogy ezt igazolja. Amióta váltottam, azonos idő alatt csak 0,25 dioptriát romlik, de ez lehet a kortól, meg attól is, ha valami elkezdődik, az már nem áll meg csak lassítható. A kompakt fényforrásokat azóta a lakásomban is visszacseréltem hagyományosra. Az, hogy ezzel lelassítottam a szemem romlását, többet ér, mint a megspórolt energia. Nem ezen kell spórolni, megfelelően kell bevilágítani az egyes helyiségeket. 100-as izzót nem használok, remélem a kisebbeket még egy ideig gyártani fogják.
A minap megjelent a neten egy német vizsgálatról szóló cikk, itt olvasható: Egészségkárosító energiatakarékos izzók
(#) lgyk válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Idézet:
„Nem ezen kell spórolni, megfelelően kell bevilágítani az egyes helyiségeket. 100-as izzót nem használok, remélem a kisebbeket még egy ideig gyártani fogják.”


A halogén spotlámpák maradnak (azért marad alternatíva), csak a normál izzólámpákat vonják ki.
(#) zolika60 válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Idézet:
„100-as izzót nem használok, remélem a kisebbeket még egy ideig gyártani fogják.”


Ahogy hallottam 2012-ig. Persze ez csak az EU-ra igaz Kínában ettől még nem állnak meg a gyárak. Csak nehezebb lesz beszerezni.
(#) elektrocad válasza lgyk hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Erről van szó. A legtöbb lámpánkba R50-es való, remélem, azok megmaradnak.
(#) lgyk válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
A cikkből:

Idézet:
„Az épületbiológus alternatívaként a halogénizzókat ajánlja. Ezek úgy néznek ki, mint a normális égők, belsejükben azonban az izzószálat halogén gázzal helyettesítik, hasonlóképpen az autók fényszórójához. Schmidt szerint jelenleg ez az egyetlen megfelelő eszköz a hagyományos égők helyettesítésére.”




Itt valami nagyon összekeveredett...

Idézet:
„A rendkívül mérgező higanytartalom mellett nem szabad lebecsülni ezeknek az égőknek az elektromágneses kisugárzását sem


Az biztos!
(#) elektrocad válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Pedig a kompaktak legtöbbjét is ott gyártják. Ez is csak egy EU-s, izzógyártó lobbi, a kompakt izzón nagyobb a haszon, mint a hagyományoson, még akkor is, ha 5x-ös az élettartama. Persze a normálisabban világító kompakt jóval drágább az átlagosnál. Ha a gyártók arra számítanak, hogy majd olyanokra cserélik a legtöbben, hogy valamit lássanak is, bejött a számításuk, no meg a jóval nagyobb hasznuk. Azért lenne két kérdésem: 1. A hagyományos izzó gyártása is energiaigényesebb? 2. Az egészség az smafu?
(#) hapro hozzászólása Szept 8, 2009 /
 
Mi a véleményetek a led-es világításról? De itt most nem konkrétan az energiatakarékosságra vagyok kíváncsi, hanem a fényére. Lehet-e abból olyan vagy megközelítő színhőmérsékletűt kapni mint a wolfram izzók, vagy ilyet csak összerakni lehet s.k. több különböző hullámhosszú led-ből? Ezek a 230V-os foglalatokba csavarható LED-es izzóknak mennyi az élettartamuk elvileg és gyakorlatilag? És mennyire sugároznak pontba, egy szoba megvilágításra fölülről alkalmas lenne az ilyen izzó, vagy hasonló pont fénye lenne mint egy spot lámpának? (persze tudom vannak pár led-ből álló izzók és sok led-ből állók is)
Igazából most szeretném itthon kipróbálni, de az ára . Azt tudom, hogy jóval jobb az energia felhasználása fűtés és fény kibocsájtás szempontjából mint másnak. De nagyon többet nem tudok róla.
(#) elektrocad válasza lgyk hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Olvasd el még egyszer a cikket sorban elejétől a végéig. Én nem látok semmi keveredést.
(#) Norberto válasza hapro hozzászólására (») Szept 8, 2009 / 1
 
Idézet:
„Lehet-e abból olyan vagy megközelítő színhőmérsékletűt kapni mint a wolfram izzók”


Lehet, teljesítmény-LED-eknél úgy hívják az ilyen színhőmérsékletet általában, hogy warm white vagy natural white.
(#) lgyk válasza hapro hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Régebben vettem CREE meleg fehér LEDet, kis túlzással izzófénye van. Sokkal kellemesebb, mint a fénycsövek. Ugyanakkor a hatásfoka is alacsonyabb, mint egy ugyanolyan gyártmányú hideg fehér példánynak.

Világítástechnikában kerülik a különböző színhőmérsékletű vagy színű fényforrások keverését, a színes árnyékok zavaróak lehetnek. Viszont meglepő a fehér LED spektruma: egy kék maximum és egy nappali fényre eléggé hasonlító görbe jellemzi, egyáltalán nem vonalas a spektrum, így a színvisszaadás is jobb.

Fehér LED spektrumok

Idézet:
„Ezek a 230V-os foglalatokba csavarható LED-es izzóknak mennyi az élettartamuk elvileg és gyakorlatilag?”


Elvileg 50 000 - 100 000 óra. Gyakorlatilag a kínai csodáktól ne várj túl sokat, márkás darabokról nem tudok tapasztalatot írni.

Idézet:
„És mennyire sugároznak pontba, egy szoba megvilágításra fölülről alkalmas lenne az ilyen izzó, vagy hasonló pont fénye lenne mint egy spot lámpának?”


Az 5 mm-es diódákból kialakított kb. 30 fokos szögben sugároz, a flux kivitel 180 fokig bármilyen lehet az optika kialakításától függően.

ChipCAD-ben van "ZLED, P9 WARM WHITE" 0,7 W-os (200 mA) LED 216 Ft+ ÁFA áron, ez világításra kevés, de kipróbálni szerintem megfelelő.
(#) zolika60 válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Pedig van. Valószínűleg rossz fordítás okán.
Következő: »»   8 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem