Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Jó munkát, sok szerencsét hozzá!
Megnéztem a csöveim között, de sajnos nem leltem ECC81-est, sem 6N1P-t.
üdv
Köszönöm.
Remélem, ez nem jár úgy, mint a G807.
Ezzel a csővel biztos jobban boldogulsz majd. Itteni segítséggel megbírkoztam vele magam is.
Az EL84/EF86 SE nagyon kellemesen szól a fülemnek, de azért a G807SE hangja sem megvetendő, no és az a több mint dupla teljesítmény is jól jön néha. Ezért azt a csövet sem temetném...
Nem jár úgy, mert itt a tekernivalók már megvannak, a kimenő is és a trafó is, a kimenő 5k-5ohm ra illeszt,
Ipcollector: Köszi a biztatást, szerintem ezzel most nem lesz gond. Segítség van bőven, kedvem is ujra megvan, anyag is lassan úton van. A G807-már a múlté, Hans Janinál landolt, annyira elvette a kedvemet, hogy látni sem bírtam, na de majd a jó kis EL84.
Azokért nem kár, azokból én is "újrahasznosítottam" párat . csúnyák is, sok is van belőlük
3 fázisom nincsen sajnos, különben úgy csinálnám meg
Viszont van helyette 1 fázisom 30A-es kismegszakítóval Így szerintem elég lesz a dolog.
Hello
háát igen, nem brutálkodni akarok vele, hanem kifejezettem referencia munkának készül, de azért 1-2 szer oda-odatolom majd neki amúgy kerekeken guruló kis rack állványon lesz majd Brutálkodni ott van a 3 APX a közös kerekes állványon
Köszi a segítő választ, akkor Hapro mester AV 760C-jének meghajtó fokozatát fogom ellesni, csak PL509-ekkel, mert olyan csövem rengeteg van
Így már más.
Jól néz ki az a 3 APX100-as!
A rajz pont ott hibás, ahol legjobban kéne nézni. Ez a helyes.
Szerintem indokolatlan a PL509. Én azt gondolom, 0V közelébe emelve a rácsfeszt már közel 1A kezd az anódon folydogálni. Én nem vezérelném be rácsáramos tartományba. Akkor pedig egy-egy EL is simán kihajtja, még anódról is. :nemtudom:
Csak a vezetékek is bírják! Öreganyám házában is 25 A-es kismegszakító van , de kis 1-es alumínium vezetékek vannak összesodort kötésekkel ...
Hát a hálózati kábel milyen lesz, meg a konnektor? Mert ezek a mezeiek csak 16A-t bírnak, nem?
[OFF]Szorozd csak be a 16A-t 230V-al. Azért az több, mint 3kW. Van azért malackában erő.
Pontosan 3,68kW, ha 230V-van benn, és nem a +- 10%-án belül...
Idézet: „malackában” :földönfetrengősmile:
Hello
lenne egy kérdésem a rajzzal kapcsolatban, oda is írtam rá, hogy a fázisfordító fokozat anódoldalánál miért nincs csatolókondi? Arra értetted a hibát Hapro mester rajzán, vagy valami másra?
Egy hibának az is jó, de szerintem inkább arra gondolt, hogy a duplafojtó közepe a másik rajzon nincs bekötve a negetív rácselőfeszre.
Nos, elkészült az EL84-es SE erősítőm. A bemeneti rész 6N3P típusú kettőstriódával lett megoldva, automatikus rácselőfesszel (először fix rácselőfesszel csináltam, de mikor bekötöttem az 5 bemenetet és a hangrőszabályozó potit, rájöttem,hogy csatolókondi kell a poti és a rács közé) . A csövet 4-5 mA közötti anódárammal kergetem, 20 Kohmos munkaellenállással. Negatív visszacsatolás hat az anód oldalon a kimenőtrafó UL leágazásáról, és a katód oldalon is hagyományosan. A végcső 6P14P (vagy EL84), 44 mA nyugalmi árammal működik fix rácselőfesszel, amit a 6,5V fűtőfeszültség egyutas egyenirányításával, szűrésével állítottam elő, szabályozása 1 db. 47 Kohmos trimmerpotival történik mindkét oldalon együtt (párbaválogatott csövek kellenek és hidgíteni kell a trimmer közepét is (áthallás miatt). Két db trimmer mindenképpen jobb megoldás, ezt még át fogom építeni).
A tápegységben 100 VA-es trafót használtam, ami 2*280 V-ot ad le, az egyenirányítást EZ 81-es kettősdióda végzi. Puffereknek egy régi MM típusú 50+100+100+100 µF-os kondit formáztam meg. A puffert először a fém sasszira csavaroztam mindenféle szigetelés nélkül, ami hiba volt, mert brummot okozott (6 mV 100 Hz-es brumm, ami ugyan a Preludiumon nem hallatszott, de az érzékeny Sábákon zavaró volt, ezért el kellett szigetelnem). A három cső fűtése egyetlen fűtőtekercsen van párhuzamosan, egyik fele testelt, ez a megoldás nem okozott brummot szerencsére. Jelen állapotban az össz zaj 2 mV alatt van, ami már elfogadhatónak tűnik, ebben benne van, hogy a hálótrafó kb. 1 mV-al megszórja a kimenőket 50 Hz-el. A 100 Hz-es brumm telejesen is megszüntethető a 22 ohmos szűrőellenállások növelésével, de ennek már nem láttam értelmét, mivel nem hallatszik nálam (később még lehet, hogy mégis megcsinálom). Az egész egy EA 110-es dobozába lett beleépítve, két csőfoglalat éa a hálótrafón egy 6,5 V-os tekercs még üres, ha sikerül zajmentesen megoldanom, akkor RIAA korrektor lesz még benne. A kapcsolási rajz:
Mi az oka annak, hogy fix rácselőfesszültséggel oldottad meg?Miért nem katódellenállással?Ha jól tudom ebben az esetben kicsivel nő a kivehető teljesítmény, de van más oka is?Ha készen lesz képet tehetnél fel.
üdv
Nagyjából készen van, pár napig biztos nem nyúlok hozzá.
Azért lett fix rácselőfesz, hogy ne kelljen izmos katódellenállás, hidegítő kondival (kicsi a hely). Pár kép a műről:
A csövek fölötti vezetékeknek nem lesz melegük?
Érdekes, ilyen MM Elkóval még nem találkoztam. A 3x100-as oké, vagy a 47+100+220, de négy részessel még nem találkoztam. :nemtudom:
A fenébe, Sturbi megírta a lényeget, de a nagy arccal feltett rajzom is rossz. Javítom. :hide:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |