Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   687 / 2208
(#) mark.budai válasza Doncso hozzászólására (») Szept 7, 2009
Jó munkát, sok szerencsét hozzá!
(#) Mate78 válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 7, 2009
Megnéztem a csöveim között, de sajnos nem leltem ECC81-est, sem 6N1P-t.

üdv
(#) Doncso válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 7, 2009
Köszönöm.
(#) mark.budai válasza Doncso hozzászólására (») Szept 7, 2009
Remélem, ez nem jár úgy, mint a G807.
(#) lpcollector válasza Doncso hozzászólására (») Szept 7, 2009
Ezzel a csővel biztos jobban boldogulsz majd. Itteni segítséggel megbírkoztam vele magam is.
Az EL84/EF86 SE nagyon kellemesen szól a fülemnek, de azért a G807SE hangja sem megvetendő, no és az a több mint dupla teljesítmény is jól jön néha.
Ezért azt a csövet sem temetném...
(#) Doncso válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 8, 2009
Nem jár úgy, mert itt a tekernivalók már megvannak, a kimenő is és a trafó is, a kimenő 5k-5ohm ra illeszt,

Ipcollector: Köszi a biztatást, szerintem ezzel most nem lesz gond. Segítség van bőven, kedvem is ujra megvan, anyag is lassan úton van. A G807-már a múlté, Hans Janinál landolt, annyira elvette a kedvemet, hogy látni sem bírtam, na de majd a jó kis EL84.
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Szept 8, 2009
Azokért nem kár, azokból én is "újrahasznosítottam" párat . csúnyák is, sok is van belőlük
(#) Gubán_Gábor válasza Mate78 hozzászólására (») Szept 8, 2009
3 fázisom nincsen sajnos, különben úgy csinálnám meg
Viszont van helyette 1 fázisom 30A-es kismegszakítóval
Így szerintem elég lesz a dolog.
(#) Gubán_Gábor válasza hapro hozzászólására (») Szept 8, 2009
Hello

háát igen, nem brutálkodni akarok vele, hanem kifejezettem referencia munkának készül, de azért 1-2 szer oda-odatolom majd neki amúgy kerekeken guruló kis rack állványon lesz majd
Brutálkodni ott van a 3 APX a közös kerekes állványon
(#) Gubán_Gábor válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 8, 2009
Köszi a segítő választ, akkor Hapro mester AV 760C-jének meghajtó fokozatát fogom ellesni, csak PL509-ekkel, mert olyan csövem rengeteg van
(#) Mate78 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Szept 8, 2009
Így már más.

Jól néz ki az a 3 APX100-as!
(#) hapro válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Szept 8, 2009
Itt a rajza.
(#) Imi65 válasza hapro hozzászólására (») Szept 8, 2009
A rajz pont ott hibás, ahol legjobban kéne nézni. Ez a helyes.

AV 760C.gif

(#) Imi65 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Szept 8, 2009
Szerintem indokolatlan a PL509. Én azt gondolom, 0V közelébe emelve a rácsfeszt már közel 1A kezd az anódon folydogálni. Én nem vezérelném be rácsáramos tartományba. Akkor pedig egy-egy EL is simán kihajtja, még anódról is. :nemtudom:
(#) hapro válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 8, 2009
Akkor megy a lomtárba...
(#) kocos válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Szept 8, 2009
Csak a vezetékek is bírják! Öreganyám házában is 25 A-es kismegszakító van , de kis 1-es alumínium vezetékek vannak összesodort kötésekkel ...
(#) mark.budai válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Szept 8, 2009
Hát a hálózati kábel milyen lesz, meg a konnektor? Mert ezek a mezeiek csak 16A-t bírnak, nem?
(#) Imi65 válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 8, 2009
[OFF]Szorozd csak be a 16A-t 230V-al. Azért az több, mint 3kW. Van azért malackában erő.
(#) mark.budai válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 8, 2009
Pontosan 3,68kW, ha 230V-van benn, és nem a +- 10%-án belül...
Idézet:
„malackában”

:földönfetrengősmile:
(#) Gubán_Gábor válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 8, 2009
Hello

lenne egy kérdésem a rajzzal kapcsolatban, oda is írtam rá, hogy a fázisfordító fokozat anódoldalánál miért nincs csatolókondi?
Arra értetted a hibát Hapro mester rajzán, vagy valami másra?

AV760C.gif

(#) sturbi válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Szept 8, 2009
Egy hibának az is jó, de szerintem inkább arra gondolt, hogy a duplafojtó közepe a másik rajzon nincs bekötve a negetív rácselőfeszre.
(#) sturbi hozzászólása Szept 8, 2009
Nos, elkészült az EL84-es SE erősítőm. A bemeneti rész 6N3P típusú kettőstriódával lett megoldva, automatikus rácselőfesszel (először fix rácselőfesszel csináltam, de mikor bekötöttem az 5 bemenetet és a hangrőszabályozó potit, rájöttem,hogy csatolókondi kell a poti és a rács közé) . A csövet 4-5 mA közötti anódárammal kergetem, 20 Kohmos munkaellenállással. Negatív visszacsatolás hat az anód oldalon a kimenőtrafó UL leágazásáról, és a katód oldalon is hagyományosan. A végcső 6P14P (vagy EL84), 44 mA nyugalmi árammal működik fix rácselőfesszel, amit a 6,5V fűtőfeszültség egyutas egyenirányításával, szűrésével állítottam elő, szabályozása 1 db. 47 Kohmos trimmerpotival történik mindkét oldalon együtt (párbaválogatott csövek kellenek és hidgíteni kell a trimmer közepét is (áthallás miatt). Két db trimmer mindenképpen jobb megoldás, ezt még át fogom építeni).
A tápegységben 100 VA-es trafót használtam, ami 2*280 V-ot ad le, az egyenirányítást EZ 81-es kettősdióda végzi. Puffereknek egy régi MM típusú 50+100+100+100 µF-os kondit formáztam meg. A puffert először a fém sasszira csavaroztam mindenféle szigetelés nélkül, ami hiba volt, mert brummot okozott (6 mV 100 Hz-es brumm, ami ugyan a Preludiumon nem hallatszott, de az érzékeny Sábákon zavaró volt, ezért el kellett szigetelnem). A három cső fűtése egyetlen fűtőtekercsen van párhuzamosan, egyik fele testelt, ez a megoldás nem okozott brummot szerencsére. Jelen állapotban az össz zaj 2 mV alatt van, ami már elfogadhatónak tűnik, ebben benne van, hogy a hálótrafó kb. 1 mV-al megszórja a kimenőket 50 Hz-el. A 100 Hz-es brumm telejesen is megszüntethető a 22 ohmos szűrőellenállások növelésével, de ennek már nem láttam értelmét, mivel nem hallatszik nálam (később még lehet, hogy mégis megcsinálom).
Az egész egy EA 110-es dobozába lett beleépítve, két csőfoglalat éa a hálótrafón egy 6,5 V-os tekercs még üres, ha sikerül zajmentesen megoldanom, akkor RIAA korrektor lesz még benne.
A kapcsolási rajz:

EL84SE.jpg

(#) Mate78 válasza sturbi hozzászólására (») Szept 8, 2009
Mi az oka annak, hogy fix rácselőfesszültséggel oldottad meg?Miért nem katódellenállással?Ha jól tudom ebben az esetben kicsivel nő a kivehető teljesítmény, de van más oka is?Ha készen lesz képet tehetnél fel.

üdv
(#) sturbi válasza Mate78 hozzászólására (») Szept 8, 2009
Nagyjából készen van, pár napig biztos nem nyúlok hozzá.
Azért lett fix rácselőfesz, hogy ne kelljen izmos katódellenállás, hidegítő kondival (kicsi a hely).
Pár kép a műről:
(#) Action2K válasza sturbi hozzászólására (») Szept 8, 2009
A csövek fölötti vezetékeknek nem lesz melegük?
(#) sturbi válasza Action2K hozzászólására (») Szept 8, 2009
Megbírják.
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Szept 9, 2009
Érdekes, ilyen MM Elkóval még nem találkoztam. A 3x100-as oké, vagy a 47+100+220, de négy részessel még nem találkoztam. :nemtudom:
(#) Imi65 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Szept 9, 2009
A fenébe, Sturbi megírta a lényeget, de a nagy arccal feltett rajzom is rossz. Javítom. :hide:
(#) Action2K válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 9, 2009
Mutassak én is? :hide:
(#) Imi65 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 9, 2009
[OFF]Ha már benne vagyunk...
Következő: »»   687 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem