Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   40 / 973
(#) lapose válasza Pulyka hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
Szia!

A nulla és a föld rövidrezárásakor csak akkor old le a FI relé, ha van fogyasztó bekapcsolva. Ekkor a fogyasztó áramának egy része a FI relét megkerülve a védővezetőn folyik, és emiatt kapcsol le a relé.
(#) Pulyka válasza lapose hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
Értem

Ez végülis igaz.
Majdnem fázis-föld ellenőrzés
Mert ugye,ahogy mondod a fázisfeszültség egy részét vezetjük le a fi relé mellett a földbe,csak még rácsatlakozik a nullára is,de akkor is elfolyik valamennyi...
(#) lapose válasza Pulyka hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
Idézet:
„fázisfeszültség egy részét vezetjük le a fi relé mellett a földbe”


Nem a fázisfeszültséget, csak az áramot. Ha jó a nullád, és a védőfölded, nem szabad rajta a feszültségnek számottevően felemelkedni.
(#) Ballage válasza mpisti hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
Hát igen, gyanítottam, hogy egy szál csavarhúzóval ezt nem fogom megoldani. :no: De nem baj, ez nem az a dolog, ahol a szakértelmen érdemes spórolni. Fő a biztonság, meg persze a békesség is. Köszönöm az értő hozzászólásodat.
(#) VIM válasza Ballage hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
Helló!
Ahogy mondod, nem lesz elegendő egy csavarhúzó. De ha gondolod javasolhatok néhány hasznos dolgot a hiba feltárásához.
1. Kellene egy vezetékkereső (fémkereső), amivel a falban húzódó nyomvonalat végig tudnád nézni, nem-e beütöttél egy képrögzítő szöget véletlenül a két ér közé. Ugyanis az emeletes panellakásoknál MM fal vezetékezést használtak régebben.
2. Minden dugajzatot ki kellene fordítani (legalább is a fedelét levenni), és megnézni nem-e véletlenül összeér a két ér valahol. (sűrűn használatosat először)
3. Ha eleddig nincs meg hiba, akkor jön a lakáselosztó és kötésleágazások átvizsgálása, nem-e összemelegedett valahol e két ér kötése a nagy zsúfoltságban. (a sűrűn használt, nagy teljesítményigényű dugaj feletti kötést először)
Ahogy ismeretes, sok jóra ne számíts a kötések láttán.
Ha úgy látod, hogy a kelleténél jobban ki van melegedve a kötés a dobozban, ne nagyon nyúlj hozzá, mert csak rosszabb lesz. No, ekkor kell meggondolni az egész dugajzat vezetékcsatornás, kábeles újrakötését. (remélhetőleg nem ilyen rossz lesz a helyzet, de jobb előre felkészülni a legrosszabbra)
Csak óvatosan.
Üdv.:VIM
(#) Ballage válasza VIM hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
Köszönöm szépen a jótanácsokat.... Hát, nem lettem vidámabb, az biztos, most lett újratapétázva az előszoba, ha most ezt megint ki kell szedni, akkor fölakasztom magam... Persze előre kellett volna gondolkozni, nem utólag ríni, de hát majd meglátjuk. Szerintem nem fogok ezzel én szórakozni, egyszerűen nincs rá ennyi időm meg energiám, majd a szaki megcsinálja, amúgy is jobb, ha tapasztalt ember nyúl hozzá.
(#) norbeat hozzászólása Szept 8, 2009 /
 
Sziasztok!
Adott egy 3 fázisú lakás, földelőszonda van és nincs összekötve a nulla föld, kérdésem hogy a nullák külön vannak láthatóan "egy fekete csatlakozóba két oldalrol szemben" amire az van írva hogy 63A 550V ez mi??? Ez helyett lehet sínre csatlakoztatni. Szabad-e egy sínre kötni a nullát és a földet jelenesetben???
(#) potyo válasza norbeat hozzászólására (») Szept 8, 2009 / 1
 
Nem kötheted egy sinre, azoknak külön van a helyük!
(#) mpisti válasza potyo hozzászólására (») Szept 8, 2009 / 1
 
Az összekötést egy vizsgáló dobozban kell elvégezni,amely jól láthatóan el van különítve, ide a PEN vezetőről kell lehúzni egy azzal egyező keresztmetszetű vezetéket. Az összekötést a földelő vezetővel bonthatóra kell csinálni, hogy a földelés önállóan vizsgálható legyen.
(#) norbeat válasza mpisti hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Jó akkor így marad már csak az a kérdés hogy az mi lehet amit kérdeztem az a 63A 550V (nem biztosíték) nullák vannak belekötve és nincs burkolata szabadon látszik. Sajnos képet nemtudok küldeni...mi lehet az? régi ház már valaki villanyóraszerkrény fotóján láttam kettőt is belőle...
(#) Imi65 válasza norbeat hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Valószínűleg nullbontó.
(#) norbeat válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
És ez mit csinál??? potenciálkülönbség miatt kell? Ez helyett hogyan köthetem össze ? Egy sínre szeretném csatlakoztatni őket
(#) norbeat válasza norbeat hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Ja és csak nullák vannak belekötve azaz nem bontja védőföld és nullává, már összekötöttem őket. Nem értem miért nem szabad itt ezen az egy helyen közösíteni a földet és a nullát hiszen nincs és nem is volt FI-relé. Kérem valaki írja le érthetően miért nem szabad.
(#) VIM válasza norbeat hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Helló!
Ezt a sokat inkább beszkennelem, mint sem leírjam.
Üdv.:VIM
(#) norbeat válasza VIM hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Azt tudom hogy a konnektornál NEM SZABAD összekötni a nullát a földdel. Én az óránál akartam összekötni 1x, és utána teljesen függetlenül vannak vezetve minden készülékhez.
(#) VIM válasza norbeat hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Tessék itt egy kicsit olvasgatni!Bővebben: Link
(#) mpisti válasza norbeat hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Ahogy Imi65 írja: nullbontó. A funkciója az,hogy a villamos hálózat vizsgálhatóvá válik a bontásával.
Természetesen csak a vizsgálat idejére bontható, és csak szakember által,aki tudja mit csinál.
(#) mpisti válasza norbeat hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
A nulla és a védővezető kettéválasztását a fogyasztásmérő utáni első lakáselosztónál kell elvégezni. (Ez nyilván lakáscélú épületekre vonatkozik)
Sajnos az áramszolgáltatók rossz szokása,hogy a szolgáltatói hálózat felől érkező PEN vezetőt átviszik a fogyasztásmérőn.Ha ott a szakszerűtlen munka miatt lazulás keletkezik(nem ritka)akkor a lakásban ráz minden ami I.év.osztályú fogyasztó. A hibaáramot csak a potenciálrögzítő földelés korlátozza,ami nem szokott megfelelően alacsony értékű lenni(15-30ohm közötti a tapasztalat szerint)Ez a hiba orvosolható egy áramvédő kapcsolóval,de ezt csak gondosan kivitelezett lakásszerelés esetén lehet gond nélkül üzemeltetni.
(#) Dudus válasza mpisti hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
A PEN szétválasztását célszerű, és a szabvány is ezt támogatja, a méretlen szakaszon a fogyasztásmérő előtt megtenni. Fővezetékkapoccsal leágazást készíteni a mérő nullájának és a nullavezetőnek, valamint az EPH csomópontnak, majd a PE-t megszakítás nélkül el kell(ene) vinni a lakáselosztóig.

A szabvány megenged , bizonyos esetekben, ettől eltérő megoldást is, de szerintem ez a legbiztonságosabb.

-szerintem-
(#) norbeat válasza Dudus hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszokat.
(#) mpisti válasza Dudus hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Nem csak szerinted. Szerintem is.
Csak az áramszolgáltató felénk nem engedi,hogy a betáp kábelen vagy légvezetéken rajta kívül bárki kötést vagy bármilyen csatlakozást alakítson ki. Innentől a fogyasztásmérő felszerelését végző szakemberen múlik,hogy a nullázás kialakítása milyen lesz. Sajnos javarészt rossz tapasztalatokat szereztem abból az időszakból,amikor még aktív részese voltam az épületvillamosításnak.
(#) proba hozzászólása Szept 9, 2009 /
 
Régi családi házaknál kell-e EPH a gázcsőre? (ha a gázt felújítják)
A villanyóra szekrényben az óra alatt van összekötve minden.A védőföld kijön egy max 4-es alu vezetékkel a nulla meg 10-es vezetékkel Az EPH (10mm réz) vezeték összekötését kicsit nevetségesnek érzem a 4-es aluval . Ilyen esetre mit mond a szabvány?
Illetve nagy bűn ,ha én az elosztódoboz alatt összekötök ismét mindent és ezt nevezem ki EPH pontnak és a lakásba menő nulla meg védőfőld innen ágazik szét?
(#) mpisti válasza proba hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Igen kell. A rendszert át kell alakítani szabványosra.Ezt mondja a "törvény".De a lehetőségek általában korlátozottak. Logikailag olyan megoldást kellene alkalmazni,ami legközelebb áll a szabványos megoldáshoz. Tehát lehetőleg(ha a fogyasztásmérő alá be tudsz férni)a PEN vezetőt csapold meg úgy,hogy megfelelő keresztmetszettel tudj a mért rendszerhez továbbmenni a védelem normális kialakítása védett, ugyanis a fogyasztásmérőhöz elég a nullát bármilyen keresztmetszeten odavinni.Az EPH kötést így már ki tudod alakítani, ha a betáplálás megfelelő keresztmetszetű vezetővel történt.
(#) norbeat hozzászólása Szept 10, 2009 /
 
Azt szeretném tudni hogy nem-e jobb lenne ha a mosógép, a vízszivattyú, és a lakás egyazon fázison lennének, mert most mindhárom külön fázisról van táplálva.
(#) VIM válasza norbeat hozzászólására (») Szept 10, 2009 / 1
 
Szia!
Te döntöd el, hogy neked így jobb lesz-e, mert ha hibát kell keresni, akkor nem kell két-három dolgot megnézni, melyik a hibás, csak azt az egyet amelyik fázisra kötötted a készüléket.
VIM
(#) proba válasza mpisti hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Sajna az a frány plomba.... Ha meg alávések senki nem fogja lemosni rólam hogy loptam.
(#) mpisti válasza proba hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Szerintem,ha az áramszolgáltató felé ilyen irányú kéréssel fordulsz, lehetővé teszik,hogy kialakítsd a szabványos kötést a fogyasztásmérő alatt.
Ha nem sikerül, hát egy rossz tapasztalattal leszel gazdagabb az E-ON-t illetően.
(#) Atis57 válasza mpisti hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Szia!
Az ELMŰ-ÉMÁSZ kategóriában biztosan csak a rossz tapasztalat várható.
PL: hétvégi ház bekötése Bogácson ( egri kirendeltség )
1: csak szabványos tetőtartó alkalmzható-horganyozva...minősitéssel!
irásbeli válasz szerint nincs a faházakhoz tetőtartó!bármi alkalmazható ha kielégiti....
2:A fogy mérő doboz miért nincs besüllyesztve! a fal 4cm vastag!!
3, a földelés mérési jkv. hol van ?
ügyfél szolg. szerint nem kell .....
4:A fogymérő dobozon miért van két lyuk ?
A felsőn megy be a 36-s cső, a méretlennel.az alsón meg ki a mért vezeték1"-s csövön.
5:idegen vezeték nem mehet át a fogy mérő dobozon (a földelés zöld/sárgája kötés nélkül.
ez az 5 kiszállás után --ilyen silány munkáért már járna a jatt!!
De csak bekötötték ingyen -- jattot meg inkább vascsővel adnék....Annál is inkább, hogy a fogyasztásmérő sorkapocsba beleszakitották a csavart(csavarbehajtóval ).
(#) Norberto válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Idézet:
„Bogács”


Jé, tavaly mi ott nyaraltunk. :pardon1:
(#) mineral hozzászólása Szept 14, 2009 /
 
Sziasztok!

Egy 3 fázisú motorvédő kapcsolót kell kicserélnem. Ezzel igazából nincs is problémám. Viszont a kapcsoló rendelésekor felmerült egy kérdés amire nem tudtam érdemben válaszolni.

Az áramkorlátot 0,16-0,25 A között lehet állítani. Viszont az adatlapon még az is fel van tüntetve hogy "Short-circuit releases 4,5 A". Szépen magyarra fordítva rövidzárlati törlések. (?)

Ez az amit nem tudok értelmezni. Tudja valaki, hogy ez mire vonatkozik?


névtelen.JPG
    
Következő: »»   40 / 973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem