Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 1 LED-es pulzáló villogó
Témaindító: fireballelektro, idő: Jan 30, 2009
Témakörök:
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni! Akárhogy néztem az internetet, a keresőt, sehol sem találtam olyan pulzáló ledet, mint amilyen ez itt: http://www.youtube.com/watch?v=_Blg8T0DWtU&feature=related Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy segítsetek legalább a kapcsolási rajzot elkészíteni! előre is köszönöm!!!!
Kár, hogy zárolni fogják, mert nem kerestél!
:google: Bővebben: Link szerk.: csak annyit csináltam, hogy a jutubos videó címét beillesztettem gugliba... Nehéz volt!
De kerestem pedig, és kajak nemtaláltam....:S
egyébként az a sok pont az elemnél az mi? nem vok túl jó elektróból:S
Az egy próbapaneles beültetés lehetősége, ha nem tervezel hozzá nyákot!
Szerintem meg inkább ez: Bővebben: Link
Már javítottam, a videón (meg a kapcsoláson is) látszik hogy 2 láb ellenállásal a 7-esen, tehát 555 Astabil módban.
Köszi szépen!
sprofan!!! Sajnos nem található a cím:S be tudnád linkelni még 1x?:$ előre is köszi
kÖSZI SZÉPEN!
Egyébként ez teljesen ki fog aludni, vagy csak kisebb fénnyel világít?
Bővebben: Link
Be kell pedig, egyébként Johnycorp ugyan ezt linkelte be.
köszi szépen!
És ha mondjuk egy ellenállás helyére beteszel egy azonos ohm-al rendelkező potit, akkor zudom állítani a sebességét?
*beteszek
Végülis mindkettő kapcsolás ugyanazt csinálja. Amit én linkeltem, egy alacsonyfrekvenciás oszcillátor, a tietek pedig egy astabil multivibrátor ugyancsak alacsony frekvenciával, amit lehet állítani. csak itt az elhalványodást a LED-re kapcsolt nagykapacitású kondival oldják meg. :yes:
És ezt az elhalványulást tudom állítani, ha beteszek 1 potit?
Amit az 555-el valósítanak meg, ott a potival tudod állítani, hogy milyen gyakran kapcsoljon teljes fényerővel a LED, de akkor változtatni kell a LED-en lévő kondit is, mert magas frekin már folyamatosan fog világítani. Amit én linkeltem, ott elég a 22µF-os kondi értékét ízlés szerint váltogatni.
Végülis igazad van, viszont ez az ami a videón van
fireballelektro: Szerintem dobd össze vakamelyik kapcsolást hogy egyáltalán működjön, aztán már tetszés szerint tudod (bizonyos kereteken belül) állítani a sebességét.
De itt van EZ a kapcsolás, ennek megépíted az egyik LED-et vezérlő részét és kész. Ezt azért mutattam, mert már én is megépítettem! :yes:
Nem az volt a cél, hogy találjuk ki a videóról a kapcsolást, hanem az, hogy az áramkör azt produkálja, ami a videón van! De tény, hogy az az áramkör szerepel a videón, amit te linkeltél! :yes:
sztem a leddel párhuzomosan kötött 4700µF kondi lehet a fade lelke
Olvasd át ezt a topicot:
Bővebben: Link . Itt elég jól ki van vesézve az egész. Üdv!
Hello!
Felhívnám a figyelmeteket, hogy az 555 kondenzátorán is ott a "fűrészjel". Csak az általad linkelt kapcsolás emitterkövetőjét kell rácsatlakoztatni. üdv! proli007
Ne haragudj, de nem értem, mit szeretnél pontosan mondani? Mi a baj a kapcsolásokkal?
De te most komolyan ezen akarsz vitatkozni? Inkább segítsünk fireballelektro -nak. (ha jön még erre valamikor....)
Nem akarok én vitatkozni senkivel sem! Csak azt nem értem, mire szeretett volna proli007 rávilágítani, mert még most sem tudom. Szerintem a hétvégi fáradtság teszi, bocsánat mindenkitől!
Ki lehet váltani a nagykapacitású elkót( ezt akarta közölni proli007),ha az emitterkövetőt az 555 időzitőkondijáról vezérlik. Még külön bázisellenállás sem kell,ezt a szerepet betölti a kondi és a táp közé kapcsolt töltőellenállás. Valamivel lassabb lesz a villogás a számitott értéknél a tranyó bázisárama miatt.
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat!!!! remélem sikerrel járok
Volna egy kérdésem:
Ha nagyon gyorsan villogtatjuk a LED-et akkor megnő a fényerösség, esetleg kibír a LED nagyobb feszültséget? ( A nagyon gyorsan alatt azt értem, hogy az emberi szem már folyamatosnak látja.) Idézet: „Ha nagyon gyorsan villogtatjuk a LED-et akkor megnő a fényerösség” Ezt meg honnan vetted ? Az még lehetséges, hogy csökken, de az már a Mhz-es tartományban lehet. A nagyobb feszültség alatt mit értesz ? A 50% os négyszöget használsz (feltételezem igen), akkor a másfélszeresét meg elviselheti. Amúgy olyan sok értelme nincs ennek, mert ha egy bizonyos áramot túllépsz, akkor inkább csökkenni fog a fényerő. Á megvan, hogy honnan vetted, hogy megnő a fényerősség ! Le merném fogadni, hogy 555-ös ic-vel, vagy valami hasonlóval próbáltad, és a frekivel a kitöltési tényeződ is nőtt. ...ugye rájö
Sajnos nem találtad el.
Egy barátom már egy hete kérdi: Hogy van az, hogy pulzálóval meg lehet növelni a LED fényerösségét és hogyan müködik ez az egész? Nekem fogalmam nem volt az egészről, de gondoltam, hogy a led kis ideig kibirja a tulterhelést és jobban világít. A szem pegig a sok kicsi idöt már folyamatosnak látja.
Attól, hogy kapcsolóüzemben hajtasz egy LEDet nagyobb árammal, nem érsz el semmit, mert ekkor két állapot van. Egy erős világítás, majd egy kis szünet. És ezt a kettőt átlagolja a szemed, tehát világosabb nem lesz a LED.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |