Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC monitor javítása

Témaindító: pedrock, idő: Máj 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 72
(#) bbalazs_ válasza szati77 hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Merd le a felso labakat es az alsokat. Ha csak sima fet, akkor a felsok mind ossze vannak kotve, az elso harom is alul. Akkor egy sima N-es FET, ami elbir 20V-ot es kb 6A-t.

Ha viszont nem, akkor komplementer fet es akkor szivas, amert azokbol keves tipus van.
A fenti itt is ervenyes, tehat ugy 20-25V/6A koruli peldanyt keress. Olyan 500Ft korul adnak egy ilyet kiskerben.
(#) patexati válasza szati77 hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Ha kettő kettő van összekötve egyik oldalon nem az összes akkor dualfet lehet.Valami Ilyesmi Valami nagyobb értékűvel kéne próbálni ha nincs meg a típusa!
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

A "D" betű utalhat erre azért gondoltam
(#) szati77 válasza patexati hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

a felsö 4 össze van kötve de az also 4 mind máshová megy. egyik sincs összekötve.

Az duál fet lesz pedig! Melyiket mérted a rosszat vagy egy olyat mi biztos,hogy jó? Lehet belül össze van kötve a két fet drain kivezetése,de lehet zárlatos is! A rossz az milyen értékeket mutat?
(#) szati77 hozzászólása Szept 12, 2009 /

szemre mondtam mindjárt mérek

tehát 4-8-ig rövidzár (nyákon is) 3-4 láb között 10K ellenállást mérek.
(#) szati77 válasza szati77 hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

és ez jó ez a cucc küldi meg a trafót. csak hát nem érzékeli a verérlö ic és ezért a védelem lekapcsolja.

AO4600 lesz a kütyü.

Bővebben: ott a pdf

Ezt mivet tudom potolni?

A 4-es is rövidzárban van a 5,6,7,8-al? Amit linkeltem olyasmi lesz ha jobban megnézed az adatlapján a rajzot ott is össze van kötve az 5,6,7,8 láb csak nem nagyon látszik! Az a baj elég kényes a védelem a legkisebb aszimetria esetén tilt!

nem bocsi a 4 es nincs a többivel elirtam. a linken ott van az ábra. ao4600 a neve nem ami alulra volt ráirva kod, benéztem, de legalább megvan hétfön elugrok és veszek egy olyan kütyüt. az elözö monitornál ugyan ilyen volt ott minden oké volt mégis leoldott, aztán kiiktattam a védelmet. az azota is jol müködik.

Képek a panelekrü, kicsit megkésve lehet megsütöm a procit rajta, ma már bejött egy másik monitornál az is érdekes hiba volt, de nem ide tartozik.

Talán EZ de nézz szét hátha kapni olyat is mit linkeltél! Ha nem olyan lesz bent szerintem párosan cseréld!
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Rosszat linkeltem EZ A JÓ
(#) szati77 válasza liderces hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Szia

És hol sikerült panelt beszerezned? Mert se hrp-be, se rikvestbe nincs. Profi2000-et mondtak hogy ott probálkozzak.
(#) liderces válasza szati77 hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

hello! Tényleg kicsit megkésve! Panelt másik moncsiból egy táppanel hibásból. A táppanel és a videó is egyformák voltak bár teljesen eltérő gyártási évvel. Megfigyeléseim szerint több tipusban is ugyan ezek vagy nagyon hasonló panelok vannak szerelve. 17-19"-os monitorokban is és teljesen más tipusszámu monitorokban is használják.
Azon a megsütésen mit értettél pontosan? üdv
(#) szati77 válasza liderces hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

flux+hülégfúfó de nem segitett samsungoknál bejön, meg apum iisonic-jánál is bejött
(#) elektrorudi hozzászólása Szept 13, 2009 /

Sziasztok!
Van egy ACER 72211c típusű 21" monitorom, ami hirtelen halált halt. LED világít, de semmi kép, semmi fény.

Segítségeteket kérném a javításban:
- Tápfeszültségek rendben.
- Be-ki-kapcsoláskor hallatszik valami pattogás... Arra következtetek, nagyfesz talán van. (de nem biztos)
- Egy BU2532AL típusú tranyó totál zárlatos (minden irányban).

Kérdések:
- Tudna-e valaki kapcs rajzzal segíteni? (a torrenttanyáról ketölthető, olyan rossz minőségű, hogy abszolut semmi nem látszik rajta.)
- A tranyó adatai: Uceo= 800V; Ic=16A; Ptot= 125W
Sajnos nem találok ilyet a szokásos helyeimen. Az Elektrokonthá-nál hasonló (gyengébb) adatú rendelhető, de ki tudja mikorra ér ide?
Tudnátok-e javasolni helyettesítő típust, ami be is szerezhető? (hol?)
- Gondolom, nem egyedül szállt el az alkatrész. Miket kellene még feltétlenül ellenőrizni, mielőtt beteszem az új tranyót?
- A trafó is elszállhatott ? Mert ez esetben már biztosan nem éri meg a javítás, ----> kuka.

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Sebi válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Nem hinném. Sokáig javítottam monitorokat, de sortrafó hiba 6 év alatt talán egy-kettő lehetett. (és az sem biztos, lehet, hogy más egyéb hibát nem tudtam megtalálni...)
Ha kivetted már a tranyót, próbáld le a tápot. Tégy egy 60(75)W-os izzót a kollektor (középső) láb és a GND közé. Ha bekapcsolás után kb fél fénnyel egyenletesen világít, akkor a táp jó.
(#) szati77 válasza patexati hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

lehet kapni ao4601-et is szerintem az jobb lesz. este kiderül veszek mind2 fajtát
(#) elektrorudi válasza Sebi hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Kedves Sebi,
Nagyon köszönöm a válaszod. Ezzel a módszerrel tulajdon képpen milyen tápot próbálok le? A monitoron van egy külön táp panel. Ez a következő feszültségeket adja le a NYÁK szitázása (és mérés) alapján:
- +5V
- +6,5V
- +16V
- +24V
- +80V
- +200V
Ezek, pár százalékon belül, rendben vannak.

Közben persze még többet kutakodtam a neten, és találtam a BU2532 tranyó AW törésű változatát elfogadható áron. Valószínűleg jó lesz bele. Tehát a kérdésem ezen része már nem aktuális.
A tranyóval kapcsolatosan találtam másik típusú monitor hiba javítási topic-ot is. Ott azt írták, hogy valami meghajtó trafót, FET-et és kondenzátort is ellenőrizni/cserélni kell. Nos, kapcsolási rajz hiányában ezt elég nehéz lesz kivetíteni a saját problémámra (lehet, hogy nincs is benne FET...)

Tehát azt mondod, ha az izzós kísérlet OK, akkor beletehetem az új trazisztort ?
Engem az aggaszt, hogy vajon mitől tudott egy 125W-os tranyó totálisan, minden irányból zárlatba menni. ???
Nem érdemes ennek kicsit utána járni ?
(#) patexati válasza szati77 hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Jobb lenne csak Amperben nem tud annyit mi kéne és ha ami bent volt az is elszállt akkor ez még hamarabb el fog

veszek ilyet is olyat is azon a pár száz ft-on nem mulik.
(#) szati77 hozzászólása Szept 14, 2009 /

már csak abban bizok hogy a tekercs és a neon az jó, nem e attol szállt el,
(#) Sebi válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

A mérést nyilván a zárlatos tranyó kivétele után végezted és ezek szerint ennek a monitornak a tápja hajlandó elindulni (szinte) terhelés nélkül is. A legtöbb ezt nem teszi, ezért szokás az izzót betenni műterhelésnek, ez jól közelíti a működő sorvégfok által képviselt terhelést. (ami a legnagyobb, kb 35-40W a 200V-on. Ha a szitázás igaz és tényleg 200V-nak kell lennie a sorvégen, akkor 25W-os izzó elég. Én többnyire 120...140V-on járó gépeket láttam)

A tranyók tönkremenetele - egyszerűen fogalmazva - általában 3 paraméter egyikének, (vagy többnek) túllépése miatt következik be:

kollektor-áram túllépése
kollektor-emitter fesz túllépése
disszipáció túllépése

Az első - jól tervezett készülékben ritka
A második is, de itt már hajlamosabbak az ár miatt egy lépcsővel kisebbet választani.
A harmadik a leggyakoribb, ami több okból is előfordul:

a vezérlő jel alakja megváltozik (ha van elkó a meghajtótrafó primer oldalán a tápfesz oldalon - és kiszárad - okozhatja

még ezt is túlélné, ha a hűtő borda/lemez mérete nem a határérték közelében lenne

esetleg fellazul a rögzítőcsavar és/vagy nem használtak hővezető pasztát.
(#) elektrorudi válasza Sebi hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

A mérést akkor végeztem, amikor a tranyó még benne volt. Ugyanis a tápfesz méréssel kezdtem, és csak miután mindent rendben találtam, utána kezdtem kutakodni hibás alkatrész után.

No de... ha ez a tranyó zárlatos, akkor a sorvégfok trafót le kellett volna húznia földre, és bazi nagy zárlatnak kellett volna lenni a 200V-os részen. (nem lehetett volna 202V). Csak akkor, ha a trafó szakadt...
Nem ?
A szitázás jó lehet, mert 202V-ot mértem a névleges 200V helyett.

A "fellazult csavarban" lehet valami, mert úgy mértem ki a tranyót, hogy először elvágtam a lábait a NYÁK-nál. ... és amikor kiszereltem, már nem kellett sokat küzdenem a rögzítő csavarjával.

A hűtőfelület ránézésre elég nagy, mert a többi hűtendő félvezető egy-egy extrudált hűtőbordához van erősítve, ez viszont egy amorf, baromi nagy, Lv=4mm-es alumínium lemezhez. Mellette van egy "5T...." nevű hatalmas dióda, az is ezen a bordán.
A dióda túlélte.
Hűtőpaszta helyett, egy szürke "fólia" van alatta.
Tapasztalatom szerint, ez sokkal jobban vezeti a hőt, mint a szilikonzsír.

OK.
Akkor még végigmérek a meghajtó részen egy pár alkatrészt, utána térdre imához.... és a lámpás mérés után beteszem az új tranyót.

Ez csak holnap lesz, mert még nincs tranyóm. Majd még írok a fejleményekről.

Köszönöm.
(#) László zs válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

A FET a tranzisztor előtt van (tranyó és a tápegység útvonalban) és érdemes megkeresni mert általában zárlatos lesz. Ha berakod az új tranyót máris szedheted ki. Általában külön kicsi hűtőbordát kap vagy a tranyó melletti hűtőbordára rakják (ez utóbbi ritka). Csak a régi monitorokban nincsen FET. Ja és a kondikat is ellenőrizd ha valamelyik kicsit púposabb azonnal csere, mert máskülönben nem sokáig használod.
(#) gembird hozzászólása Szept 14, 2009 /

Helló
Lenne egy olyan problémám hogy a monitorom képe sötétebb mint kellene. Tuti hogy nincs baja úgy csak a potikon kellene állítani ami belül van azon a panelon ami a képcsőre van erősítve van is rajtuk írás csak ép azt nem tudom hogy melyik mit jelent. Ilyen van PL.: B-Blashe vagy valami hasonló gondolom ezt kellene állítani mert "brightness". Am Ilyen volt kettedtől fogva A monitor márkája GABA 1769J
A segítséget elörre is köszi.

na feltámadt a kicsike. Köszi a segitséget. Ma vettem még 2db hibásat.

DSCF4639.JPG

(#) elektrorudi válasza László zs hozzászólására (») Szept 14, 2009 /

Könnyebb lenne az alkatrészeket megkeresni egy rajz birtokáben, de úgy tűnik nem lelhető fel.
Jó lenne legalább egy hasonló rajz, hogy megtudjam, hogy mi a bocit csinál benne az a FET ?
De nem baj, megkeresem.
Púpos kondit nem láttam benne.
A tápegység kondijait végigmértem ESR mérővel. Mind OK.
Az alaplapon nehezebb mérni, mert elég körülményes hozzáférni...
Köszönöm a segítséget.
Következő: »»   23 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem