Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   72 / 143
(#) Collector hozzászólása Aug 26, 2009 /

Kicsit off topik, de nincs másik vörös lézeres topik, úgyhogy bemutatom legújabb szerzeményem: Bővebben: Link
0,5W 628nm-es vörös diófa Nem értem, miért kell ezt is nyitottan gyártani, dehát ez van. Ennek van szüksége -20 fokra a CW működéshez, alatta csak qcw módban szabad üzemeltetni. Most forrasztót is kell vegyek, szóval képek majd csak később várhatóak a fényéről. Van még egy bontatlan darab ugyan ilyen, akit érdekel, privi.
(#) IlilIiIlilI hozzászólása Szept 8, 2009 /

Sziasztok akit érdekel kész a lézerem, félig raktam fel képeket rola. Valami választ kérek hogy teccik . Viszont még nincs Diodám szoval nem tudom használni .
De led el nagyon szépen világit

Valaki nem tud Komárom Esztergom megyében PC bonto-t? ELöre is köszi a válaszokat!

A 9V elemet lehet lecserélem 7V re mert LM317 es áramgen-t használok és kicsit sok neki de igy parktikus

A kis lyuk a lámpán pedig a kapcsoló helye csak még nem raktam be.
(#) Collector válasza IlilIiIlilI hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Mekkora a disszipáció az lm317-en?
(#) IlilIiIlilI válasza Collector hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

disszipáció? nem tudom mire gondolsz de ha melegedésre, akkor kb 15-30 perc után melegedik de ugyis nagyon keveset. Langyos.
(#) Szebence válasza IlilIiIlilI hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Több mint 100 Celsius fokig bírja az LM317. Az a feladata, hogy melegedjen.
(#) IlilIiIlilI hozzászólása Szept 8, 2009 /

van 1 3mw-s diodám azon lemértem az MA felvétel-t
és csak 80 ma. Ez nem baj? 160 mw-s nél több lesz ?
(#) IlilIiIlilI válasza IlilIiIlilI hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

megvan a probléma kivettem a 10 ohm ellenálást és 1 böl felszökött lehet sok volt.
(#) Collector válasza IlilIiIlilI hozzászólására (») Szept 9, 2009 /

DVD diófához vegyünk 200mA-t, 7V-os tápfesz esetén 4V esik az IC-n, ez 800mW, ami nem kevés kis méretben. Itt nem langyos lesz az ic, hanem felforr 1 perc alatt borda nélkül. Gondolom nem kézmelegítőt akarsz készíteni
(#) IlilIiIlilI válasza Collector hozzászólására (») Szept 10, 2009 /

HMm tényleg, most nézem milyen forró meg is égetett.:S
azér akartam 7V-t mert a rajzon az volt hogy minimum annyi kell neki. De most ki próbáltam 3.6V al és igyis megy. És legalább belefér a lámpába
Nem tudom eddig mér nem volt ennyire forró de azota melegszik így amióta kivettem azt a 10 ohm ellenálást Azóta minden jól megy Köszi a segítséget már csak 1 Dioda kell.
(#) kasas válasza Collector hozzászólására (») Szept 10, 2009 /

IlilIiIlilI nek az áramgenerátorában az lm317 en nem 3v esik ? vagy te hogy számolod a 4v diszipációt? mert nekem a leírásában ennek az áramgenyának 3v ot mondtak hogy annyit kér.
(#) Collector válasza kasas hozzászólására (») Szept 10, 2009 /

3V akkor van, ha 4V kerül a diódára. Persze ha ő előzőleg egy 10ohmot is bekötött valahova, akkor már teljesen máshogy alakulnak a feszültségek.
(#) ergo11 hozzászólása Szept 15, 2009 /

hello
azt szeretném kérdezni hogy ha én egy dvd lézert rákötök 3v ra (generátor nélkül) akkor az jó lesz úgy?
(#) Collector válasza ergo11 hozzászólására (») Szept 15, 2009 /

Jó lesz, ha ki akarod nyírni a diófát
(#) pipi válasza ergo11 hozzászólására (») Szept 15, 2009 /

Szia! ha visszaolvastál volna, majdnem oldalanként megkérdezi valaki! csak áramgenerátorral szabad, hogy miért, visszább megtalálod, kapcsi rajzot is találsz
(#) ergo11 válasza pipi hozzászólására (») Szept 15, 2009 /

köszi
(#) ergo11 hozzászólása Szept 15, 2009 /

és ha készítek áramgenerátort akkor már nem kell más hozzá igaz?
(#) Collector válasza ergo11 hozzászólására (») Szept 15, 2009 /

Kis számolgatás..
(#) vandorbot válasza Collector hozzászólására (») Szept 22, 2009 /

Én nem lesni szeretném a fényét, hanem pirítani vele.
( Gravírozni esetleg vágni )
Arra jó ?
Avagy arra milyen, mely hullámhosszú a legjobb ?
(#) Collector válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 22, 2009 /

Mit akarsz vágni? Üveget, acélcsövet, wolframot, polietilént?
A látható fényű lézerek nem alkalmasak ilyen célra.
A legsokoldalúbb a co2 lézer, mert azzal akár üveget is lehet vágni. De Nd:YAG-gal is lehet dolgozni, sok helyen yagos gravírozó van.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Szept 22, 2009 /

Sziasztok,megcsináltam az lm317 es vertiót és működik,a kérdésem a következő a #469461 es hsz ban,wacak nevű kolega megoldott aaz optikát a dvd író saját lencséiből,valaki le tudná írni kb hogy kell.Mert nála a képen egy lencse van,nekem 2db volt az íróban,köszi
(#) madazg77 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 22, 2009 /

Szia!

Azt a lencsét kell elétenni ami közvetlenül a dvd/cd lemez alatt van.

Üdv.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Szept 22, 2009 /

köszi,ahogy elnézem nem mind1 hogy,mert az egyik fele gömb alakú
(#) Sanyesz5 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 22, 2009 /

Sziasztok bocs a sok láma kérdésért,de a lézerdiódának vörös fényűnek kell lenni,amit látok szabad szemmel is?
Világít,melegszik is rendesen,az lm317 is,de valamiért nem boldogulok vele,az optika része miatt.Melegíteni kellene a sugárnak? mert ez nem melegít egyáltalán.
egy 16x Nec íróbol van
(#) zz0323 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 22, 2009 /

Lézerdiódát általában nm-re mérik, nem pedig színre, de ha a dvd íróéra gondoltál akkor igen, pirosnak kell lennie. Ha melegszik a dióda, akkor vegyél vissza az áramgenerátorból, vagy réz tönkkel hűteni kell. Az lm317-et illetően én a hűtőzászlós verziót használnám (1-Adjust, 2-Out, 3-In )
A sugár csak akkor "melegít" (inkább éget ), ha jónéhány mW-os (100-200 vagy több) +pontra fókuszálod a sugarat (nem maszatos és nemis műanyaglencsével ha lehet ). Ja és mondjuk fekete felülettel próbálkozz ami t.i. minden színt elnyel .
(#) Collector válasza zz0323 hozzászólására (») Szept 22, 2009 /

Hacsak nem az infradiódát kötötte be..
(#) vandorbot válasza Collector hozzászólására (») Szept 23, 2009 /

vágni műanyagot esetleg fát, bőrt. Gravírozni vörösrezet v. bronzot. fát, bőrt.
Mindenképpen félvezetőlézerben gondolkodom, mert a többire nincs monétám.
(#) pamesz válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 23, 2009 /

Üdv! Konkrétan melyik LM317 es IC-s áramgenerátor kapcsolást építetted meg? Előre is kösz! pamesz
(#) Collector válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 23, 2009 /

Őszintén szólva, nem tudom, hogy vörösréz gravírozót lehet-e készíteni megfizethető összegből, sosem láttam még (de biztosan van), nekem plazmával sem sikerült megolvasztanom egy nagyobb réztömb felületét, 30 ezer fok ide vagy oda, annyira kicsi a hőellenállása a réznek, hogy azonnal elnyeli a legnagyobb hőmérsékletet is, ráadásul a réz, és még néhány kedves fém szinte ideális tükörként viselkedik infra tartományban, így co2-vel és diódával sem lehet könnyen elnyeletni kellő teljesítményt.
A felsorolt dolgokhoz 5W a minimum, és valami infra tartományú (808-980nm) diófa kéne. Itthon fába 2W-al is sikerült rajzolni, de elég kicsi a fókuszpont (vágni fát nem túl egyszerű mutatvány, mert az elszenesedett fát nem lehet átégetni).
(#) Sanyesz5 válasza pamesz hozzászólására (») Szept 23, 2009 /

(#) pamesz válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 23, 2009 /

Ha rendesen működik, meg ugyanazt építetted meg mint ami a rajzon van akkor mondanál pár dolgot a működésről? Miről hajtod? Hány percet, órát járt már? Meg ilyenek. Előre is kösz.
Következő: »»   72 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem