Fórum témák
» Több friss téma |
Kicsit off topik, de nincs másik vörös lézeres topik, úgyhogy bemutatom legújabb szerzeményem: Bővebben: Link
0,5W 628nm-es vörös diófa Nem értem, miért kell ezt is nyitottan gyártani, dehát ez van. Ennek van szüksége -20 fokra a CW működéshez, alatta csak qcw módban szabad üzemeltetni. Most forrasztót is kell vegyek, szóval képek majd csak később várhatóak a fényéről. Van még egy bontatlan darab ugyan ilyen, akit érdekel, privi.
Sziasztok akit érdekel kész a lézerem, félig raktam fel képeket rola. Valami választ kérek hogy teccik . Viszont még nincs Diodám szoval nem tudom használni .
De led el nagyon szépen világit Valaki nem tud Komárom Esztergom megyében PC bonto-t? ELöre is köszi a válaszokat! A 9V elemet lehet lecserélem 7V re mert LM317 es áramgen-t használok és kicsit sok neki de igy parktikus A kis lyuk a lámpán pedig a kapcsoló helye csak még nem raktam be.
Mekkora a disszipáció az lm317-en?
disszipáció? nem tudom mire gondolsz de ha melegedésre, akkor kb 15-30 perc után melegedik de ugyis nagyon keveset. Langyos.
Több mint 100 Celsius fokig bírja az LM317. Az a feladata, hogy melegedjen.
van 1 3mw-s diodám azon lemértem az MA felvétel-t
és csak 80 ma. Ez nem baj? 160 mw-s nél több lesz ?
megvan a probléma kivettem a 10 ohm ellenálást és 1 böl felszökött lehet sok volt.
DVD diófához vegyünk 200mA-t, 7V-os tápfesz esetén 4V esik az IC-n, ez 800mW, ami nem kevés kis méretben. Itt nem langyos lesz az ic, hanem felforr 1 perc alatt borda nélkül. Gondolom nem kézmelegítőt akarsz készíteni
HMm tényleg, most nézem milyen forró meg is égetett.:S
azér akartam 7V-t mert a rajzon az volt hogy minimum annyi kell neki. De most ki próbáltam 3.6V al és igyis megy. És legalább belefér a lámpába Nem tudom eddig mér nem volt ennyire forró de azota melegszik így amióta kivettem azt a 10 ohm ellenálást Azóta minden jól megy Köszi a segítséget már csak 1 Dioda kell.
IlilIiIlilI nek az áramgenerátorában az lm317 en nem 3v esik ? vagy te hogy számolod a 4v diszipációt? mert nekem a leírásában ennek az áramgenyának 3v ot mondtak hogy annyit kér.
3V akkor van, ha 4V kerül a diódára. Persze ha ő előzőleg egy 10ohmot is bekötött valahova, akkor már teljesen máshogy alakulnak a feszültségek.
hello
azt szeretném kérdezni hogy ha én egy dvd lézert rákötök 3v ra (generátor nélkül) akkor az jó lesz úgy?
Jó lesz, ha ki akarod nyírni a diófát
Szia! ha visszaolvastál volna, majdnem oldalanként megkérdezi valaki! csak áramgenerátorral szabad, hogy miért, visszább megtalálod, kapcsi rajzot is találsz
és ha készítek áramgenerátort akkor már nem kell más hozzá igaz?
Én nem lesni szeretném a fényét, hanem pirítani vele.
( Gravírozni esetleg vágni ) Arra jó ? Avagy arra milyen, mely hullámhosszú a legjobb ?
Mit akarsz vágni? Üveget, acélcsövet, wolframot, polietilént?
A látható fényű lézerek nem alkalmasak ilyen célra. A legsokoldalúbb a co2 lézer, mert azzal akár üveget is lehet vágni. De Nd:YAG-gal is lehet dolgozni, sok helyen yagos gravírozó van.
Sziasztok,megcsináltam az lm317 es vertiót és működik,a kérdésem a következő a #469461 es hsz ban,wacak nevű kolega megoldott aaz optikát a dvd író saját lencséiből,valaki le tudná írni kb hogy kell.Mert nála a képen egy lencse van,nekem 2db volt az íróban,köszi
Szia!
Azt a lencsét kell elétenni ami közvetlenül a dvd/cd lemez alatt van. Üdv.
köszi,ahogy elnézem nem mind1 hogy,mert az egyik fele gömb alakú
Sziasztok bocs a sok láma kérdésért,de a lézerdiódának vörös fényűnek kell lenni,amit látok szabad szemmel is?
Világít,melegszik is rendesen,az lm317 is,de valamiért nem boldogulok vele,az optika része miatt.Melegíteni kellene a sugárnak? mert ez nem melegít egyáltalán. egy 16x Nec íróbol van
Lézerdiódát általában nm-re mérik, nem pedig színre, de ha a dvd íróéra gondoltál akkor igen, pirosnak kell lennie. Ha melegszik a dióda, akkor vegyél vissza az áramgenerátorból, vagy réz tönkkel hűteni kell. Az lm317-et illetően én a hűtőzászlós verziót használnám (1-Adjust, 2-Out, 3-In )
A sugár csak akkor "melegít" (inkább éget ), ha jónéhány mW-os (100-200 vagy több) +pontra fókuszálod a sugarat (nem maszatos és nemis műanyaglencsével ha lehet ). Ja és mondjuk fekete felülettel próbálkozz ami t.i. minden színt elnyel .
Hacsak nem az infradiódát kötötte be..
vágni műanyagot esetleg fát, bőrt. Gravírozni vörösrezet v. bronzot. fát, bőrt.
Mindenképpen félvezetőlézerben gondolkodom, mert a többire nincs monétám.
Üdv! Konkrétan melyik LM317 es IC-s áramgenerátor kapcsolást építetted meg? Előre is kösz! pamesz
Őszintén szólva, nem tudom, hogy vörösréz gravírozót lehet-e készíteni megfizethető összegből, sosem láttam még (de biztosan van), nekem plazmával sem sikerült megolvasztanom egy nagyobb réztömb felületét, 30 ezer fok ide vagy oda, annyira kicsi a hőellenállása a réznek, hogy azonnal elnyeli a legnagyobb hőmérsékletet is, ráadásul a réz, és még néhány kedves fém szinte ideális tükörként viselkedik infra tartományban, így co2-vel és diódával sem lehet könnyen elnyeletni kellő teljesítményt.
A felsorolt dolgokhoz 5W a minimum, és valami infra tartományú (808-980nm) diófa kéne. Itthon fába 2W-al is sikerült rajzolni, de elég kicsi a fókuszpont (vágni fát nem túl egyszerű mutatvány, mert az elszenesedett fát nem lehet átégetni).
Szia
Ezt építettem meg konkrétan. http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/9c/9c5ecda441d8539e97775...74.jpg
Ha rendesen működik, meg ugyanazt építetted meg mint ami a rajzon van akkor mondanál pár dolgot a működésről? Miről hajtod? Hány percet, órát járt már? Meg ilyenek. Előre is kösz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |