Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Bocs, hogy én válaszolok!
Az IGBT-k is benne lehetnek csak a 310V-ot ne kapcsold rá! Simán a vezérlő modult is tesztelheted, azért írtam, hogy akassz rá mindent ledet, relét, potit ! Ha működik akkor világít a piros led kb. 2mp után meghúz a relé és a piros led elalszik és világit a zöld, ekkor a fet D pontján tudsz frekit mérni és a Gate trafó kimenetén is! A poti középső csúszkáján feszt tudsz mérni alsó és felső tartományban is. most pontosan nem tudom, de kb 1.5v-4v körül a poti állásától függően! A poti alsó és felső állásában nem szabad a vezérlésnek megszünnie! Ha megszűnik akkor az 1.3k ellenállást ami a potin van nagyobb értékűre kell cserélni 1.5k esetleg 1.8k-ra! Ez annak a függvénye, hogy milyen potit alkalmazol
Új tagként szeretnék mindenkit köszönteni a Fórumon.
Külön üdvözlöm McGyver-t aki nagy segítségemre volt egy inverteres hegesztő javításában!
Jó reggelt mindenkinek.
Lenne egy olyan kérdésem, van egy hütőbordám ami 15cm x 10cm x2,5cm . A főpanel alkatrészeit szeretném rárakni, de még ennek a hűtőbordának a hátulján van egy mésik része is ( valami erősítő lehetett ). Ha nem szerelem le róla lesz-e elég hőátadás vagy nem. Mindkét oldalára lehet így alkatrészt rakni.
Üdv mindenkinek!
Lenne egy kérdésem!? Egy inverteres hegesztőben mitől tud tönkremenni mind a 4db IGBT (irg4pc50w) és 2db dióda (rhrp860)??? A 300Volt rendben van, zárlatot nem találtam sem szakadást... Egyébként egy MERKLE E153 DC típusú inverterröl lenne szó, de ha valakinek lenne hozzá kapcsolási rajza azt is megköszönném... Üdv: CSABEE
Pl. ha aggregátorról használták, és az aggregátor kicsi teljesítményű volt.
Nézd meg a meghajtó IC kimeneti jelalakját oszcilloszkóppal. Itt kb. 43-45% kitöltési tényezőjű négyszögjelet kell kapni.Ha nincs jel, akkor elkezdhetsz izgulni. Akkor nem csak a vége ment el. Mivel a megadott típust nem ismerem,így a meghajtójel frekvenciáját megtippelni sem tudom.(Valahol 36-85kHz között. Ezt a szervízkönyvéből lehetne tudni.)
Hát igen, az a fránya szerviz könyv!!!
Hasonló alkatrészekből felépített invertereket itt is találtam, majd átbogarászom. Remélem lelek valami infót! Gáz lesz sötétben tapogatózni... Na, majd kitalálok valamit... Köszi az infót...
Érdekesség az orosz oldalról,egy elképzelés hűtőszekrény rácsos fiókban megvalósítva. :worship:
Néhány héttel ezelőtt téma volt az inverterek feszültségvédelme "alul és felül". Nos,erre találtam megoldási részletet, aki rendelkezik megfelelő angol nyelvtudással, lefordítva visszatehetné a fórumra.
A pdf sajnos alkatrészadatokat nem tartalmaz, csak kapcsolási rajzot,de kiindulásnak elég lehet.Az 1.oldal felső felén egy kis teljesítményű kapcsolóüzemű táp látható, a vezérlőjele 20kHz 12V-os impulzusok,45% kitöltési tényezővel.Ez látja el a feszültségfigyelést és az előtöltő ellenállások áthidalását végző tirisztor gyújtását feszültséggel.A trafó természetesen az aktuális gép paramétereihez igazítható,csak a kimenőfeszültsége legyen azonos a rajzon szereplővel.
Úgy látom,kár volt időt pazarolni a korábban hosszasan tárgyalt túlfesz.-alacsonyfesz. témára, ha ekkora az érdektelenség iránta a fórumon.
Hát azért ez nem igaz így ebben a formában. Én az elejétől fogva olvasom ezt a fórumot is, nem titkolom, ha elég "tapasztalatot" és bátorságot szedek össze, akkor én is szeretnék építeni egy ilyen hegesztőt.Amit az agregátoros üzemről és azok bukatóiról írtatok, azzal csak jobb, több információhoz juthattunk mi kezdők. Azért, ha nem is szólunk hozzá, sokszor nagyon hasznos ismeretekhez lehet itt hozzájutni, a nagyok hozzászólásaiból.Én csak bizztatni és kérni tudom, hogy minél többen írjatok tapasztalataitokról, higgyétek el sok kezdőnek segítetek ezekkel a hozzászólásokkal, még ha később is olvassák el.
Maximálisan csatlakozni tudok JZoli fórumtárshoz.
Az általad feltett kapcsolást, sajnos nem tudom lefordítani a szűk angol és elektronikai tudásom miatt. Bár a kapcsolást többször megnéztem, és érthetőnek tünik a működése számomra, bár kettő, ill. több, sötét folt azért akad. Ugyanis a IC2 avatkozik bele a működésbe túlfesz és alacsonyfesz esetén, de pontosan hol is ? ( írja a pdf, igbt gate vezérlését tiltja...) másik az R88 amin keresztül a segédtápot vezérlik... ( vajon a mi vezérli?) Illetve a harmadik: tirisztor vezérlésének a késletetése hogy jön össze... (mert a segédtáp is késletve indul, akkor a védelem is ... ) A D1-D2 dióda kb.: 10 Voltos referencia feszültséget hoz létre, a segédtáp által. Ebből kettő külön lévő osztóval kéféle referencia feszültéget hoznak létre a kettős komparátornak. Az egyik osztó állítható, a másik fiksz. Az OT3 mérőponton jelenik meg a buszfeszültség, leosztva a komparátoroknak, amik vezérlik az IC2 optokaput. Ez a pdf részlet, egy komoly gép szervíz manuáljából való, ahol taglalja az egész szerkezet működését. (szerintem, de ennek ellentmondani látszik, az alkatrészadatok hiánya.) Amennyit én értek hozzá, teljesen korrektnek tünik, a segédtáp és a hozzávaló körítés meg megkerülhetetlenül fontos: 0V - 0VD ; 15VC - 15VD részek elválasztása.
Szerkeszteni, már nem tudom, de szerintem a feltett kapcsolási részlet, minimális módosításokal applikálható a házilag építhető inverteres hegesztőgép rajzokhoz. Pld.: IC2 optó -t mint a leragadás védelmhez hasonlóan. Segédtápot, mint a külön meghajtókkal rendelkező erősebb igbt kapcsolásokhoz hasonlóan áttervezni. A komparátorok feszültség osztóit pedig átszámolni illetve kiszámolni, a géphez. Mert szerintem a pdf ben lévő adatok 3 fázisú gép feszültségére vonatkoznak. (max:670-680V - min: 320V)
A hozzászólásod és a melléklet egy nagyon jó "vita" indító,én is találtam valamit,mellékelem.Mindenképpen két komparátort kéne alkalmazni az alsó és felső feszültségszint figyelésre és a kimeneti jelükkel vezérelni egy beavatkozó elektronikát.Kérdés,hogy mekkora legyen az alsó és felső határ amit figyelünk.Én + illetve - 15%-ot javaslok,figyelembe véve,hogy a segédtáp még ezen határokon belül tud normálisan működni,legalábbis az én gépeimben.További kérdés,hol figyeljük a feszt,a 470µF kondikon,a 230V AC oldalon,vagy egy független,különálló kis trafó szekunder oldalán,ami valami kisebb feszt ad le,mondjuk 10-15V között,ezt egy ellenállással terhelve (10-100k),annak kapcsain mérni komparátorokkal,a szekundert egyenirányítani,de semmilyen kondit nem rátéve,mert növelné a reakcióidőt és az nem megengedett.A következő kérdés,milyen komparátort használjunk,normált vagy Schmitt-triggerest? A két fesz határt "belülről" vagy "kívülről" közelítsük meg?Még van egy lényeges kérdés a beavatkozó elektronika mi legyen?Relé szóba sem jöhet,lusta.Tirisztor vagy triak legyen,ami soros tagot képezne az áramkörben.Lényegesnek tartom a gyors működést,egyébként semmit nem ér az egész.Nem tartom elégségesnek az IGBT-k tiltását,attól még a többi alkatrész a kukában végezheti,a túl illetve alacsony fesz bejutását a gépbe kellene kivédeni.Lehet,hogy bonyolultnak hangzik az egész,szerintem nem annyira az,de most szükség van a szakemberekre a probléma megoldásához!
Szia Attila!
A részlet egy svéd gyártmányú inverter feszültségfigyelő áramköre. Amint a rajzon is látszik,egy optocsatolón keresztül csatolták ki a jelet, ahogy írják, az inverter IGBT meghajtó áramkör tiltó bemenetére. A jelet a lágyindító áramkör kimenetéről veszik,tehát a szűrőkondenzátorokról. Ebben a kapcsolásban a relét egy tirisztor helyettesíti. A kapcsolás felrakásakor pont az inspirált, hogy a kapcsolás alkalmas lehet a hobbi inverterekhez is, azaz egy kategóriával komolyabb készülék lesz belőle. Sokkal jobban örültem volna,ha alkatrész adatokat is tudtam volna adni, de sajnos az nem sikerült . Erdgab által írt hozzászólás melléklete tartalmaz méretezési képleteket is bizonyára használható ehhez a kapcsoláshoz is.
Szia Erdgab!
Mint az imént dokidokinak címzett válaszban írtam, az eredeti kapcsolásban a kontroll feszültséget a kondenzátorokról veszik,még pedig azért, mert a veszélyeztetett félvezetők (IGBT-k;FET-ek) a kondenzátoron"lógnak".Tehát a feszültséget ott figyelik akol a hiba a legnagyobb kárt tudja okozni.A hálózati segédtrafós változat szerintem nem jó,mert amire a trafó szekunderén megjelenik a primer köri lengés,arra már tönkre ment a végfok. Itt a reakcióidő a legfontosabb,ezért figyelik a kondenzátorok feszültségét(szerintem). A segédtápot egy kapcsolóüzemű tápról kapja,a referencia feszültség 10V. A pontosságára vonatkozó adatot a pdf tartalmazza. A meghajtójelet a főáramkör impulzusáramkörétől kapja,a meghajtó áramkör előtt. Ebből következik,hogy a tiltás a meghajtóáramkörben van kialakítva.
Leforditottam az UV-OV figyelés szövegét. Meggondolandó megoldás lehetne, hogy a graetz és a puffer elkók közé egy tirisztort betenni, amivel a kondenzátorok töltését lehet szabályozni egész egyszerüen. Az elkók feszültségét figyelve, kell a tirisztort vezérelni, ha túllépi a megengedett értéket, akkor nem engedni a gyújtást. Ezzel gyakorlatilag megvalósulhatna a bejövő táp stabilizációja. Az alacsony feszültség szerintem más probléma. Ha a segédtáp jól működik, akkor a vezérlő rész nem érzékeny hálózati feszültség esésére. Amennyiben nagyon lecsökken, akkor már az egész gép működését kellene tiltani.
Ha a graetz és a puffer elkók közzé teszed a tirisztort akkor már nem tudod szabályozni mivel egyenáram és a tirisztor nem kapcsol ki -- esetleg a graetzbe beépíteni két dióda helyett két tirisztort ? De ez nem túl lassú lenne (50 Hz) ?
A graetz után még 100 Hz-es pulzáló feszültség van, tehát a tirisztor minden félszinusz után kialszik. Ha aggregátorról beszélünk, akkor ez bőven elég a túlfutás visszafogásához.
Szia János!
Nagyon köszönöm a fordítást.
Üdv mindenkinek.
Némi segítséget szeretnék kérni a trafó számításokban. 1: Teljesítményhez szükséges keresztmetszet forward & push-pull üzemben. 2. Menetszám 3. Légrés (mekkora primer indiktivitás kell ??) Ugyan találtam a menetszámításhoz képletet de nem egészen tiszta Np= U*1000/Ac^2*Bmax*2*f Bmax=0,2 forward Bmax=0,4 puh-pull Na ebből az U ami nem világos. 300 V-al volt a számítás. Miért is ??? Ha az U = Umax akkor miért nem 360, ha az U = Ueff akkor miért nem 160 45%-os kitöltéssel számolva. A cél egy forrasztó elkészítése. Aminek egy 10-es rézcsövet kell felmelegítenie jó pirosra :yes: két szénrúd között. Szóval kb 5-8 V-os kimenő fesz kell 80-100 A-ral. Hasonló uzemben mint a hegesztő, szóval nem kell folyamatos üzem max 5 perc. Köszi a segítséget
Üdv mindenkinek!
Kaptam egy MERKLE E 153DC tipusú invertert, ami döglött és úgy döntöttem, hogy megpróbálom megjavítani és ebben szeretnék segítséget kérni a hozzáértőktöl! Pár képet felteszek, hogy miről is van szó... A 4db IGBT és 2db dióda szált el benne, legalábbis amire én rájöttem... Mielőtt cserélném őket szeretném tudni, hogy mit kellene még átvizslatni, hogy ne röpüljenek el a drága cuccok? Előre is köszönöm a türelmeteket...
Azt kell,hogy mondjam,mindent ellenőrizni kell kivétel nélkül.A segéd és főtápot a vezérlést az egyenirányítót,trafókat stb.Nem lesz annyira egyszerű,időt igényel.
Köszönet a fordításért és a hozzászólásért.
Uraim,ez kell nekünk!
Úgyvan, bizony köszönjuk.
Gábor! Amit feltettél előbb mellékletet az ennek oldalnak a mentése: ezermester Szerintem ez a pici IC is tökéletes, a lefordított pdf alkalmazás ill. útmutatása szerint. Nem túrtam sokáig utánna, de a lomexnél és a hqvideónál nem találtam. Talán a RET-nél kapható, simán megnyerhető pár darab alkatrész a használatával. Pl. a referencia előállítása, cserébe kettő kimenete van... Bár a feljebb betett linkem illetve az ezermester cikke picit hibás. Mert a IC kimeneteit összekötötték mindegyik alkalmazási példában. Fogjuk rá egyszerű rajzhiba, nem vagyok benne biztos, hogy a nyitott kollektoros kapcsolásal ha egyszerre kerül nyitásba mindkettő ráadásul így összekötve a kettő kimenet akkor az IC-be épített 1.27V referencia nem kerül-e "zárlatba" De mindegy is, mert tutti, hogy ez egy egyszerű rajzhiba a részükről. ( még a datasheet megnézésén nem vagyok túl)
Hát megnéztem a datasheet-jét, és az első oldalon kiderült ****-e vagyok. simán összeköthető, bár még mindig a cikk rajzaiban értelmetlen a kettő jelző-led.
Vááá, visszavonok mindent, elmegyek inkább pihenni. Minden jó a cikkbe.
A RET-nél van,bruttó 455 forint.
Annyira nem volt időm átnézni amit mellékeltem,de szerintem a szerző feltételezi,hogy a két kimenet nem egyszerre van nyitva,de két diódával akár közösíthető is szerintem s akkor már nem lehet gond.
Szia !Nekem is van egy ilyen keszulekem es sikerult megjavitani.En roncskent vasaroltam leejtettek 6 m magasbol kiszakadt es osszetorott a trafoja.Sajnos rajzom nincs hozza de esetleg ha nem tudod megjavitani kuld fel az Ergushoz Miskolcra ott a szervizben biztos megjavitjak.
Most megint bajba vagyok mert kolcson adtam a havernak a keszuleket es így hozta vissza ha esetleg tudnal segiteni a masodik foton bejeloltem egy diodat amely ategette a panelt es nem tudom hogyan volt beultetve A-K....megprobalnam ujra feleleszteni a keszuleket. Koszonettel MFeri
Igen, azt gondoltam mindjárt! Amit tudok:300V=rendben, 48khz=rendben, trafók=rendben, a kimeneti diódák=rendben! Csak ugye azt kellene tudni, hogy hol és mit kellene mérni?! Az IGBT:IRG4pc50W, DIÓDA:RHRP860... Vezérlő IC:UC3524AN...
Remélem közelebb kerültünk a megoldáshoz...
Nagy butaságot mondok,ha feltételezem,hogy a tirisztor vezérlését meg lehetne úgy oldani mint ahogy egy automata tirisztoros akkutöltőben vezérlik (?) csak át kéne számolni hozzá az alkatrészeket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |