A privát üzenet rendszerben karbantartásokat végzünk. Lassulások előfordulhatnak!
Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   16 / 200
(#) car1 válasza buburobi hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Ha az 5V-os kört átkötöm 12V-ra akkor a feszt. 12V-nál jobban nem tudom meg emelni,és terhelésre a fesz.úgyanúgy leesik.
(#) buburobi válasza car1 hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

A poti értékr ne legyen kissebb 10k-nál! Ezzel a többellenállásos problémával én is találkoztam... Én úgy "oldottam" meg, hogy a 12v-nál lávő ellenállást kidobtam és az 5v-nál lávőt átettem a helyére de így sem volt tökéletes... Azt a tápot férre is dobtam mert visszaalakítás után is csak 5-6v jött ki a 12v helyett....
(#) buburobi válasza buburobi hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

A műterhelések: +12v-nál 2X270ohm, -12v-nál 2X510ohm...
(#) Dj TSM válasza buburobi hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Akkor bizonyosodj meg az ellenállások értékeiröl és csak azután növeld a feszt,50volthoz már minimum 1,5 kilos ellenálást tegyél,az is fog füteni rendesen.
(#) Gergő90 válasza buburobi hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Az az egy ellenállás ami közvetlen csatlakozik az IC 4. lábára az a GND-n van. Na majd silabizálom még egy kicsit mert elég átláthatatlan számomra a védőlakk miatt. Én azon gondolkoztam hogy azt az ellenállást ami leviszi a gnd-re az ic 4. lábát kiveszem és egy rövidzáraz rakok a hellyére. Szerintetek így jó lenne?
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

at oszcikkátor ellenállását 18k-ról 28k-ra módosítottam.
Kicseréltem 1,2k-ra a műterhelést és elkezdtem emelni a feszt. Az izzó ismét ugyanazt csinálta és maxon 42v jött ki belőle. Néhány másodperc mulva elkezdett erősen villogni az izzó... biztos megint kiment valamejik tranyó...
(#) buburobi válasza Gergő90 hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

szerintem fölösleges.
(#) Gergő90 válasza buburobi hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Értem, köszi a választ. És azt honnan tudom, hogy a védelem kiiktatása sikeres volt?
(#) Dj TSM válasza Gergő90 hozzászólására (») Szept 7, 2009 / 1

üdv
Onnan fogot tudni ha müködik,hogy ha a kimenetet rövidrezárod lekel kapcsolnia a táp kimeneteinek ugy hogy közben semmi nemég ki. Ha ki és aztán bekapcsolod a tápot akkor pedig mindennek menniekell tovább egészen addig mig esetleg megint rövidre nem zárod.
(#) ha1drp válasza Gergő90 hozzászólására (») Szept 7, 2009 / 1

Valaki írja már meg, hogy miért kell kivenni az áramhatárolás védelmet ahhoz, hogy megemeljük a feszültséget?! Számtalanszor volt már szó a megoldásokról más fórumcímeken. (akit érdekel megkeresi). Lehet, hogy legegyszerűbb letiltani, földelni a 4. lábat, de nem a legjobb.
A táp indulásakor az elektrolit kondenzátorok közel rövidzárat képviselnek , ezért nagy áram folyik, ami automatikusan a kapcsolótranzisztorok halálát okozná, ha nem lenne ez a védelem. Tudom, hogy egy-két táp még ezt is elviseli, feltéve, ha nincs már eleve még mással is megterhelve- de a bemeneti PTC/NTC sem képes csodákra.
(#) ha1drp válasza ha1drp hozzászólására (») Szept 7, 2009 / 2

Mivel rengeteg féle tápegység létezik szerintem sohasem szabad egy az egyben lekoppintani a cikkben szereplőt.
Ha át akartok alakítani egy tápegységet célszerű tanulmányozni legalább egy hasonló kapcsolási rajzot.

1, Első lépésként legegyszerűbb megszabadulni a fölösleges kábelektől mert csak zavarnának.

2. a 3.3 v könnyen kiiktatható. Ezen általában semmilyen védelem nem szokott lenni (kivéve "2003" "2005" kódjelű IC), s kevésbé szól bele a kimeneti feszültségekbe.

3, A túlfeszültség védelmek kiiktatása. Ez általában bonyolultnak tűnő ellenállás és diódahálózatokkal van megoldva, s sajnos többször a 494 4. lábát vezérli. Azonban szerencsére jellemzően csak a 2db 12v illetve az 5v1 Zéner diódát kell megtalálni, s egyszerűen kiforrasztani azokat. ("2003" "2005" IC-knél ez be van építve, de lazán át lehet vágni.)

4. Amennyiben szimmetrikus a tápegységet szeretnénk a negativ feszültségek meglétének védelmének kiiktatására nincs szükség, de arra figyelni kell, hogy közel azonos legyen az értékük (Ilyen csak a 494 IC-sben szokott lenni)

5. Amennyiben nagyobb áramokra van szükség az 5 voltos ágat is célszerű megszüntetni. Itt két dologra kell figyelni. Az 5 volthoz tartozó alkatrészek kiszerelésével megváltozik a PWM IC-k feszültségosztójának értékei. ilyenkor már célszerű berakni a cikkben ismertetett módon a potis feszültségszabályozót. Másik gond lehet, hogy van olyan transzformátor, ahol sorba van kötve a diódahíd a 12voltos ágéval. Ebben az esetben hagyjuk meg csak a diódapárost.

6. Cseréljük le a kondenzátorokat megfelelő feszültségűekre a 12 voltos ágon, illetve a diódákat. Elvileg 3x feszültségre illene őket méretezni!! Amennyiben a PWM IC innen kap 12 voltot, akkor egy 7812 segíthet, ami egyébként a ventillátorhoz is jól jön
.

Hirtelen ez jutott az eszembe. amennyiben kérdésetek van, írjatok.

És amit gyakorlatilag elérhető:
Több 550w-os Silence tápot sikerült átalakítanom. Ebben egyébként valamivel komolyabb transzformátor található, passzív PFC-vel. Trafó tekercselés nélkül 28v beállított feszültség 22A terhelés mellett 0,4v-al volt csak kevesebb. Ezt a teljesítmény azonban csak percekig vehető le, mert ilyenkor már bizony minden melegszik. Dinamikusan terhelve melegedése elenyésző.
UI.: Mindez elsősorban ATX tápra vonatkozik
(#) ha1drp válasza ha1drp hozzászólására (») Szept 7, 2009 /

(#) Gergő90 válasza ha1drp hozzászólására (») Szept 7, 2009 /

Köszönöm szépen! Ezek alapján mostmár biztos menni fog!
(#) Gál Norbert hozzászólása Szept 7, 2009 /

átlakítás közben egy AT tápom, mután kilőttem a védelmét osszért a fekete sárga drót és kviere a biztosítékot is. Most ha bedugom azonnal megy a biztosíték, mi lehet rossz benne? Van benne két iylen alkatrész egy hűtőbordán Bővebben: Link a bázis és kollektor láb között szakadás van, elég ha csak ezt a tranzisztort kicseréllem és újból működni fog? Milyen fajtára cseréljem? egy másik tápból is jó volna bele?
(#) buburobi válasza buburobi hozzászólására (») Szept 7, 2009 /

Megnéztem. Mind a 4 tranyó jó, és a diódák se haltak meg. Nem értem... Mondjuk nem is igazán volt időm komolyabban átnézni.
(#) buburobi válasza Gergő90 hozzászólására (») Szept 7, 2009 /

Szerintem fölösleges a válasz de passz.. Esetleg abból, hogy simán ki tudod nyírni.
(#) buburobi válasza Gál Norbert hozzászólására (») Szept 7, 2009 /

Ha szerencséd van megúszod a tranyók cseréjével, akár másik tából is. (e13007) de nézd meg a mellettük lévő diódákat is. Több sikert mint ami nekem volt!
(#) Gál Norbert válasza buburobi hozzászólására (») Szept 7, 2009 /

a tobbi tápban levő tranzisztork más geometriai formával rendekeznek az nebaj? azoknak a tápoknak kicsit mas a felépítése, de azok is ATk.
(#) buburobi válasza ha1drp hozzászólására (») Szept 7, 2009 / 1

Úgylátom te elég jól értel ehhez. Akkor segíts nekem légyszi. 2db Quad 405-höz(+előfok +védelem +kivezérlésjelző) szeretnék átalakítani AT PC tápot.
(#) buburobi válasza Gál Norbert hozzászólására (») Szept 7, 2009 /

Az a lényeg, hogy a polaritásuk (NPN) ugyanaz legyen és a feszültségük, teljesítményül hasonló értékű legyen. a lábkiosztást tudod variálni adatlap alapján de az is egyforma szokott lenni.
(#) trabi007 hozzászólása Szept 8, 2009 /

Sziasztok segitséget szeretnék kérni tőletek átalakitotam egy at-s tápegységet a cikk alapján de az a gondom vele hogy van egy állandó zuggó vagy ciripeló hang ami halatszik belőlle csak azt nem tudom hogy mi az oka és hogy hogyan lehetne megszüntetni ha van valakinek bármi ötlete kérlek segitsetek előre is nagyon köszönöm.
(#) Epracer hozzászólása Szept 8, 2009 /

sziasztok
Akku töltésre szeretnék átalakítani egy AT-s vagy ATX-es tápot. Átovlastam az átalakításról szóló cikket.
Nagyobb töltőáramra lenne szükségem, 20-30 A. Kérdésem hogy az ATX-es tápok felépítése is hasonló az AT-sekkel ? Tehát a pwm itt is általában tl494.
Mivel ezeknél találtam +12 V-on 30-40 A-es terhelhetőséget.
(#) car1 hozzászólása Szept 9, 2009 /

Sziasztok!
Van egy 550 W-os ATX-es tápom azt szeretném átalakítani csak hogy WT7514L jelű ic található benne.
Ez miben különbözik a tl494-es ic-től?
(#) Antal Miklós válasza ha1drp hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Szeretnék átalakitani egy DTK ATX tápot.
Model: PTP-2007
Szerintetek lehet belöle +5V, +12V és +24V kiszedni? A +5v kb 2 A terhelés, a +12V is 2A, és a +24V 1A kellene. A negativak nem. Ismeri ezt valaki belülről? Hogy inditsam el? a +5vSB készenlét kössem össze a PS ponttal? A tulfeszültség védelmet is kiiktassam?
Köszi a segitséget
(#) buburobi válasza Antal Miklós hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Üdv!
A tápegység elindítása egyszerü. A PS_on (zöld) vezetéket testre (fekete) kötöd. Szerintem az álltalad írt feszültségekhez vagy stabkocka (stabilizátor ic) vagy trafótekercselés szükséges.
(#) san398 válasza Antal Miklós hozzászólására (») Szept 18, 2009 / 1

Csatoltam a táp rajzát, én is most alakítgatom ezt a tápot, csak kevés időm van rá. Remélem segítettem a rajzzal.

ptp-2007.gif

(#) ha1drp válasza san398 hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Hja akinek rajza van az könnyen alakítgat.....

+24v-ot nem egyszerű ebből kihozni, de meg lehet próbálni. Ehhez az kell, hogy minden feszültséget meg kell emelni a duplájára. Ha pontos feszültségek kellenek akkor szükség lehet analóg szabályozásra is.
(2x12 = 24, 2x5=10!)

A ventillátor áramkörét teljesen át kell építeni, bár ilyen kis áramfelvételnél el is maradhat.
A túlfesz. védelem egyszerűen kikapcsolható a D37 dióda kivételével.

A feszültség beállításához a 494 1. lábánál lévő R56-ot célszerű trimmerrel kiváltani.

A + feszültségek meglétét is ellenőrzi a táp, ha bármelyik is hiányzik letilt. Ennek a kivédéséhez a D19 diódát kell kicsípni.

Mindig csak egy-egy lépést kell megcsinálni majd kipróbálni, s lehet továbbhaladni.

(#) Antal Miklós válasza ha1drp hozzászólására (») Szept 28, 2009 /

Sziasztok és köszi a sok segitséget.
A 3V tápot és a minusz ágat kiszedtem, a +5V és +12V rész elko-it kicseréltem nagyobb feszültségűre. Az átalakitás részben sikerült. ha a 494 Ic visszacsatoló ellenállásait variálom, el tudom érni a szükséges 24V-t, de természetesen a +12 megy feljebb és az +5V is feljebb kerül.
Az eredeti tekercselésben 3 menet adja a +5V és ehhez még 4 menet csatlakozik a +12V elöállitásához. Ehhez akartam még 7 menetet tekercselni 0,6 huzalból.
De sajnos a vasmagot hiába áztattam, a különböző Kromofág-ba, higgitóba, a vasmag ragasztását NEM sikerült elérnem.
Próbáltam hő segitségével is - meleglevegő fúvó - de csak eltörött. (Innen a menetszámok.)
Van valakinek tapasztalata, a vasmag szétszedéséhez? Mivel, hogyan a feladathoz +5V 2A, +12V 2A, +24V 1A kellene.
(#) buburobi válasza Antal Miklós hozzászólására (») Szept 28, 2009 /

Üdv!
Én nemes egyszerűséggel levest főztem belőle. Több trafóval hasonlóképpen jártam, volt ami kocogtatás hatására szépen szétvált, volt ami inkább tört. Olvastam, hogy mikróba egy pohár víz kiséretében szét lehet választani de nem mertem megpróbálni (köztudottan nem szereti a mikró a féneket), de a főzéssel 4ből 3-at sikerült szétválasztani törés nélkül (ami eltört szerintem az is az én hibám volt). Sok sikert!
(#) buburobi hozzászólása Szept 28, 2009 /

Üdv!
Rájöttem, hogy az eddig "tönkretett" tápjaimban csak a Schottky diódákat küldtem át az "örök elektronmezőkre". Nemes egyszerüséggel bennehagytam a gyárit (a nagyobbat) amik 36-40v-ot bírtak és nem tetszett nekik a 46-48v.
Következő: »»   16 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem