Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás
 
Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   17 / 200
(#) Dj TSM válasza buburobi hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
üdv
Sokat fáradozok én is a trafók szétszedésével,ez a legnehezebb feladat.De jótakaráss képpen mondom,semmikép se tegyétek ki hökezelésnek a ferit magokat.Csökken a hatásfokuk és kissebb lessz a trafó belsöellenálása,nagyobb terhelésnél jobban fog melegedni.A mikrohullámos dolog is müködik de ott is károsodik a ferit.Marad csak az óvatos kocogtatás,én körömlakk lemosóval szoktam ásztatgatni,50% ban beválik,de egy napig szoktam hagyni álni egy beföttes üvegben,de nemkell hogy a trafót ellepje a fojadék,mivel ennyi idön keresztül a gözök is átjárják a trafó legbelsejét is és megpuhitja a ragasztásokat.
(#) trabi007 hozzászólása Szept 28, 2009 /
 
Sziasztok még mindig azzal a problémával fordulok hozzátok hogy a cikben leirtak szerint átalakitotam egy régi AT-s tápot csak az a gondom vele hogy zug a trafó benne vagy valami más nem tudom és azt szeretném megtudni hogy meg lehetne e szüntetni ezt a zugást valahogy segitségeteket előre is köszönöm.
(#) Dj TSM válasza trabi007 hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
üdv
Ha áttkercselted a trafótt akkor a hejtelen összerakás miatt zúg,ezt ragasztóval vagy lakkal meglehet szüntetni.Ha esetleg az eredeti érintetlen trafó zúg akkor nagyon keveset kell tekerni jobbra vagy balra azon a trimeren,amin beálitottad a kimeneti feszt,ugyanis akkor zúg a trafó ha tulvan vezérelve,de ekkor a tranzisztorok is melegednek.
(#) kadarist válasza Dj TSM hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Sziasztok!

Trafó szétszedéshez Kromofág festékmaró! Gyors, megbízható. Gumikesztűt használjatok!
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Üdv! Azt már hallottam, hogy a porvasmag nem szereti a meleget de úgygondoltam, hogy azt a Kb. 100°C-t kibírja károsodás nélkül. Próbáltam már egy Protegum (magas acetontartalmú oldószer) nevű löttyel meglazítani a ragasztást de nem sikerült. A mikrós módszer nem árt a mikrónak (csupán kiváncsi vagyok)? De ha a körömlakklemosó segít akkor megpróbálom, amijen lassan haladok akár több napot is ázhat... (Lassú víz partotmos)
(#) mark.budai válasza buburobi hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Én úgy tudom, hogy ha beteszed a mikróba, szét tudod majd szedni. A mikrónak meg nem lesz baja.. De JZolit kérdezd, Ő szokta betenni a mikróba ezeket a trafókat.
(#) Milan90 válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
A mikróba berakás szerintem hülyeség. Annyira nagy feszültség indukálódik a tekercsekben, hogy azonnal átütnek, és szinte ráolvad a huzal a csévére. A vasmag pedig melegen nagyon könnyen törik.

Az én módszerem:
Lábasba víz, annyi, hogy a trafót éppen ellepje. Forralod néhány percig. Ettől a ragasztás meglágyúl, és kézzel szét tudod húzni a vasmagokat. Nekem így még sosem tört el, mig a mikrós megoldással szinte minden második szétment.
(#) mark.budai válasza Milan90 hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Én még nem próbáltam. Nem tudom, Zolinak mennyi tört el, de akkor mondta, amikor én sikeresen eltörtem egy monitor trafóját. Szóval nem hiszem, hogy sokszor el szokott Neki törni. Azt mondod, hogy a vasmag melegen könnyen törik, akkor Te kihűlés után szeded szét?
(#) Milan90 válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Idézet:
„Azt mondod, hogy a vasmag melegen könnyen törik, akkor Te kihűlés után szeded szét?”

A vasmag 100fokon még nem törik, viszont a ragasztó meglágyúl. A mikróban nem melegszik egyenletesen, így van olyan része, ami ennél sokkal melegebb.
Ha nem hiszed, próbáld ki. Nekem mindig bevált.

Idézet:
„Persze ettől még lehet, hogy jó a másik megoldás. Talán csak én csináltam rosszúl.”
(#) Dj TSM válasza buburobi hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Nemlessz semmi baj ha mikróba rakod,csak egy kicsit szikrázik benne.De nemkell megijedni.
(#) Antal Miklós válasza kadarist hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Sziasztok, egy válasz kadarist kolléga részére:
Kromofág, Észter higgitó, Nitro higgitót már próbáltam, nem müködött, forralást probálom.
Üdv
(#) buburobi hozzászólása Szept 29, 2009 /
 
Üdv mindenkinek! A hozzászólásokból azt szűrtem le, hogy nem volt akkora h****ég "trafólevest" főzni.4-ből 1 tört el de azt elég erősen kocogtattal a lábas oldalához... lehet myég nyers volt és elbírt volna egy kis főzést... Mostmár csak az okoz némi fejtörést, hogy hogy emeljem meg "drasztikusan" a táp teljesítményét. Az üzemi frekvencián már emeltem, a tranzisztorokat megdupláztam, és az 1mikrós kondit (amin keresztül kapja a trafó a kraftot) is megdupláztam. Nemtudom mennyire örült ennek a táp de még nem adta fel. Jelen esetben egy 230W-os AT-s tápról van szó és ebből Kb. 350W-ot kéne kicsikarnom. Egy mezei muliméter képezi a műszerparkob, így nemtudok sokmindent mérni. Persze a fórum nélkül eddig el se jutottam volna. KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET MINDENKINEK de fóleg DJ TSM-nek.
(#) Dj TSM válasza buburobi hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Ha megduplázod az 1 mikros kondit akkor valamejjest keményebb lessz a táp,jobban rángatja a trafó tekercsét a kapcsolgató tranzisztor,de jobban is fog füteni a trafó és a tranyók is,de más gondnak nemkellene lennie.Ha nagyon nagy teljesitményre van szügséged,akkor használhatsz két trafót is ugyanojan feritmagokkal.A primér tekercset kötheted párhuzamosan mint a tranyókat is,de itt nagyon vigyázni kell,mert nagy áramok uralkodnak,a kapcsolótranzisztorokat extrém nagy áramra kell méretezni,a trafót pedig mindenképpen fonott dróttal kell megtekerni.Most akarok énis ilyen nagyobb méretü tápot épiteni,a feritmagokat és a drótokat már megis szereztem,csak még keresem a nekem megfelelö tranzisztorokat,azis lehetséges,hogy átalakitom a dolgokat és váltok fetekre.Jólesik,hogy segitettem,ha esetleg bárkinek bármi kérdése lenne ittvagyok,ha tudok szivesen segitek
(#) szucsip hozzászólása Szept 30, 2009 /
 
Sziasztok!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy a TL94 -es "FEEDBACK" kivezetése (3) mire szolgál, és miért van az,hogy AT tápnál a 2-es kivezetéssel van összekötve egy kondenzátoron, és egy ellenálláson keresztül (csak nagyvonalakban)

És még 1 kérdésem lenne, ami a fentitől sokkal fontosabb: Mekkora, és milyen előjelű (GND-hez képest) feszültséget képes elviselni a TL494 az 1 -es és 2 -es kivezetésein, illetve a mellékelt "táblázat" mit jelent? Előre is köszönet.
(#) didyman válasza szucsip hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
A feedback a hibajelerősítőknél nyújt visszacsatolást és kompenzálást a stabil üzem érdekében.
A bemeneti feszültség a műveleti erősítőkön a tápfeszültség+0,3V tartományig tolató el.
A táblázat a kétféle üzemmód logikai kiválasztását mutatja, vagyis push-pull üzemnél a Vref-hez kell kötni, SE kimenetnél GND-re.
(#) szucsip válasza didyman hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Köszönöm.

Mit kell kompenzálnia a FEEDBACK-nak? Tehát akkor Uin 1,2
De mit jelent az a Push Pull üzem, és mit jelent a single-ended üzem?>
(#) didyman válasza szucsip hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Ha egy műveleti erősítőt visszacsatolás nélkül használsz, akkor a nyílt hurkú erősítése (ami rendszerint "nagy" és rendszerint elég szűk frekvenciatartományt fed le) szerint fog viselkedni, ami nem a legelőnyösebb, hiszen az alkalmazási terület meghatároz számos paramétert, ami nyílt hurokban nem teszi lehetővé az alkalmazást-ezért az erősítést korlátozzuk. Ezt lehet frekvenciafüggően is végrehajtani, amennyiben az itt például jellemzően DC feszültségre szeretnénk korlátozni a nyílt hurkú üzemet, akkor egy kapacitással és egy ellenállással egy maximális átvihető frekvenciát, időállandót tudunk meghatározni, ameddig az erősítés a nyílt hurkúhoz tart közel, fölötte pedig a jelen elrendezésben 1 körülire húzódik. Ez egyrészt gerjedést gátol, másrészt a szabályzás viselkedését, stabilitását alapjában határozza meg.

Push-pull üzemben a kimenet két kapcsolóeszközt lát el, amelyek egyike "H", másika "L" szinten fog vezetni, míg SE megoldásban egyetlen kapcsolóeszköz van, mely "H" szinten vezet, "L" szinten zár (például). A PP elgondolást középleágazásos trafónál szokás használni, az SE pedig a két kivezetéses trafók jellemzője.
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Üdv! Lehet, hogy még lessz 1-2 érdekes kérdésem a továbbiakban is mert szereztem 17db tápot AT és ATX-eset és azokból is néhány átalakításra vár. Nélküled biztos kudarcba fulladt volna ez a projekt is. Köszi mégegyszer és örülök, hogy segítettél. Ha tudok valakinek segíteni én is szivesen megosztom a tapasztalataimat mindenkivel.
(#) Dj TSM válasza buburobi hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Fu 17 táp az nemrossz,nemfogol unatkozni
Nekem most pár napra szünetel a munkám,majd hétvégén lessz rá idöm mert két hejen is melózom.Pedig kiváncsi vagyok,hogy mit fog produkálni az ujabb tápegységem,de nemigazán merem tesztelgetni mert nincs itthon megfelelö áramerösségre tranzisztorom oszt az eredeti kevés két trafónak,de üresjáratban gondolom nemlessz semmi baja.Nekem is szétkell nézni valamerre néhány AT táp után,kezdek kifogyni az alkatrészekböl.
(#) szucsip válasza didyman hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Hálás köszönet. Most már meg van a szükséges plussz...
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
Időm az sajnos nekem is kevés van mert hegesztő tanfolyamra járo és itthon is sok dolgom van, ráadásul mivel van egy kisfiam is ő is sok időt elvesz a szabadidőmből igy én is csak lassan haladok... Én 10 db tápot az egyik aukciós oldalon (nemtudom, hogykiírhatom-e) vettem 5e-ért ingyen postával és néhányat ismerősöktől kaptam, de itthon is volt jónéhány...
(#) trabi007 hozzászólása Okt 1, 2009 /
 
Sziasztok még mindig nem tudtam megszüntetni a tápbol jövő sistergő vagy nem is tudom minek nevezzem azt a hangot olyan mint a nagyfesz mikor átüt a tv ben terhelésnél még joban hallatszik hiába állitotam a trimert be semmi változás nem volt van még ötletetek mit csináljak vele előre is köszi.
(#) Panhard válasza trabi007 hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
Szerintem azt a hangot a ferrit adja, tegyél a két ferrit közé valami vékony anyagot vagy ragasztót.
(#) trabi007 válasza Panhard hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
Nagyon köszi hogy próbálsz segiteni hálás vaygok érte de a feritet nem kell ragasztani mert elfelejtetem mondani hogy az még ugy van ahogy beleteték mert én nem tekertem át ezért a hibáért elnézést kérek.
(#) Panhard válasza trabi007 hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
Ok, akkor nem ez a gond, viszont nekem is volt egyszer ilyen problémám, egy pár nanós kondit tettem a TL494 valamelyik lábára, de már nem tudom hova.
(#) trabi007 válasza Panhard hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
De nekem képzeld két at-s tápom van szétszedve és mind a kettő ugyanazt csinálja pedig nemis teljesen egyformák. De azért nagyon köszi hogy próbálsz segiteni.
(#) szucsip válasza trabi007 hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
Üdv! tipp: Túl nagy a terhelés , avagy túl kicsi... (mindkét esetben leesik a frekvencia, és azért hallod )

Próbáld meg picikét leterhelni a tápot (a saját ventilátora már elég szokott lenni, hogy ne ciripeljen. Vagy ha még annak ellenére is kiadja ezt a hangot, akkor tévedtem

Vagy HA a fenti ötlet nem segít rajta, akkor próbálj meg a potinál ügyeskedni. Nekem akkor ciripelt, mikor nem volt rajta terhelés, vagy ha túlterheltem, illetve akkor is, mikor csavargattam a trimmert. Ha sehogy nem jó, akkor próbálj meg a trimmer helyére egy tengelyes potencio métert betenni, hátha.... (Most csak vaktába lövöldözök, de hátha sikerül)

Sok szerencsét!
(#) trabi007 válasza szucsip hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
Nagyon köszi megpróbálom amiket mondtál és majd beszámolok mi lett az eredmény.
(#) trabi007 hozzászólása Okt 1, 2009 /
 
Na az a helyzet hogy sikerült megszüntetni azt a fura hangot az volt a gond hogy az ic 2 es és 3 as lábait ami öszeköti ellenálás meg kondenzátor azt nem kellet volna kivenni meg a poti elé ahova az 5 volt megy oda raktam egy ellenálást és igy már szuper lett mostmár csak az áramszabályozást kell megcsinálni csak azt nem tudom hogy a tl061 hejtt ami a cikben van jó lenne e a 071 es vagy ha valakinek van valami más ötlete hogy hogyan lehet megoldani akor segitsetek előre is köszi.
(#) didyman válasza trabi007 hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
Ugye fentebb írtam, hogy mire való az az RC tag.

A 071 szélesebb átviteli tartományt fed le, nagyfrekis kompenzálás nélkül helyettesítve vele a 061-et, esetleg gerjedés jelenhet meg.
Következő: »»   17 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem