Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Rendben, megértettem :yes:
Magára valamit adó cég - ma már - nem igen ad ki El34-es kombót ! 6L6GC, 6550, 5881, Kt-66, Kt-88, ezek a nyerők
![]()
Na sikerült behozni a hétvégi lemaradást - nem volt net - , most már naprakész vagyok
![]() SM85/a HIPERSZIL VASAT KERESEK SZERELVÉNNYEL, CSÉVETESTTEL, VAGY ANÉLKÜL, AKÁR KOMPLETT TRAFÓT, NEKEM CSAK A VAS A LÉNYEG! KÖSZI! HA VAN KONTAKT A NEVEM ALATT, AZTÁN BÓTOLUNK (bocsi, ez most egy sok helyre betett "hírdetésem" másolata
SK=saját kezűleg. Évekig készült, ma tettem bele a humbikat.A hétvégén jönnek érte. Olyan jól sikerült a nyaka, hogy sajnálom eladni. A hangja is nagyon jó, köszönhető a 10 évig száradt kőrisnek.
Nem sokára csengetni fog a postás. Kétszer. ![]()
Wow! köszi szépen!
tudom mi az SK, azért írtam, hogy SK SG, azt hittem vicces ![]() Nekem egy cimar SG "fám" van hardverekkel, laminált mahagóniból, azt kellene jól felújítani
Azt hittem azt hitted hogy elírtam
![]() A mahagóni is jól tud szólni. Ill csak azok szólnak igazán jól. Angus Jangé is mahagóni. Érdemes felújjitani. Tavaszjokka egy vagyonért újrafesti. ![]()
Nagyon nulla pénzből szerzett gitárról van szó, bátyám meg fényező, szóval ez lesz az alternatíva
![]()
Na, majd remélem már nemsokára meghallgathatok egy EL34PP-t, megfülelem, mit csilingelnek. Ha JJ, akkor a TESLA-ra is érted? Tungsramok milyenek? Esetleg orosz gyártótól?
Más: Ez az Orion 444 kimenő milyen impedanciára illeszt?
A régi Teslák jók, de az is mikrofóniás ... szerintem mindegyik, oroszt még nem hallottam, nem is tudom, hogy gyártottak-e. A Sovtek meg a Tung-sol az biztos, de ezek "mai" gyárak, nem szovjetek. Tungsramot sem hallottam még..
Hogy milyen impedanciára illeszt a trafó? Passzolom, mérd ki, vagy nézd meg a 444 rajzán milyen van ![]() ![]()
Szia Zoli! Szerintem Márk a secunder impedanciára gondol!
Miért pont 6E5P-t akarod erre a célra használni ?
Ez van kéznél, meg van benne szufla egy trafót meghajtani, akár egy SE erősítőben is elmenne.
De lehetne 6n6p is valahogy ÍGY Persze az a lokális VCS-t el is lehetne hagyni. A kimenőről már nem biztos, hogy jó lenne visszacsatolni a 2 trafó már a szerintem túl nagy fáziseltolódást okozna. Egy ECC83-at mégsem használhatok. ![]() Szóba jöhetne pl 6SZ19P ez egy érdekes cső nincs az üvegre "kigözölögtetett" getter benne.
Katódkövetőnek nagyobb meredkségű kis belsőellenállású csövek jobban megfelelnek .
6C19P ideális lehet , de a 6N6P is .
Találtam itt a faluban dió pallót, szárad már az is vagy 5 éve, abból akarok egy strato forma testet alakítani, állítólag single pu-val király. Lesz kőris is, de azt most vágják. Ha esetleg valakinek kell, szóljatok, a dió erősítődoboznak is jó.
![]()
Igen, a szekunderre vagyok kíváncsi, de így már ki tudnám számolni. Csak egyszerűbbnek találtam megkérdezni. EBL csőkészlete volt, mert Kócos EBL-hez küldött kimenőtrafót. Vagyis én UBL-el építkezek de ez most mellékes, ezeknél szerintem csak a fűtőfesz tér el, nem úgy mint az EL84-PL84...
SE-ben az EL34 hány W-ot ad, mint a GU-50? Mert én is gondolkozok egyen, szép csövek ezek, a Börzén láttam is egykét EL34-et, csak a kimenővel én gondban vagyok... Még egy kimenőt szerzek az UBL-hez, és az is indulhat, bár lassan, de biztosan. Először az EL84-et kell befejezni, meg ha a GU-50-et nem is, de a PCL82PP-t is. Csak a huzal, ami visszafog. PCL82PP-hez is megvan az egyik vasam, a másikaz Zoli megnézi, de azt mondta, nagyon ismerős, ami itt van nálam az egyik oldalban, szóval lehet, hogy sikerül 2 egyforma vassal megépíteni.
Huh, gyerekek, ma levert a víz, de nagyon, mondom hallgatok egy kis csövit, előásom a kedvenc lemezemet, előtte bekapcsolom az erősítőt, addig betettem a lejátszóba, várok...várok semmi, felnézek, nem világítanak a csövek, mondom neee, mérem a csatit, van áram, mondom mi a fene, biztosíték oké, hát mondom csak nem égett le a trafó, bár legutóbb véletlen egész este bekapcsolva hagytam, hát reggelre a trafón rántottát lehetett volna sütni, szóval méregetek, méregetek, hát kiderült, hogy a vadi új billenő kapcsoló szénné égett, hát akkorát nyeltem, áthidaltam, és már izzottak is fel a csövek, nem sok kellett hogy rosszul legyek.
![]()
Aztahétszentésgit! Hát én már nem tudtam volna mit csinálni. De tanulság.. legalább, ha velem is ilyen történne, tudom, hogy ha a bizti oké, nézhetem a kapcsolót.
Ilyenkor aggodalomra semmi ok, akkor van nagyobb gáz, ha fűtenek a csövek, és úgy se szól, na akkor már alaposabban utána kell nézni.
Én ilyen esetben (volt már rá példa), a jelvezetéket nézem meg először, ha az oké, akkor jöhet az anódköri biztosíték, ha az is rendben, akkor a vezetékezés, esetleges érintkezők a jel útjában, pl.: potik, ha az is jó, akkor jöhet a csatoló kondik ellenőrzése, de eddig általában nem szokott fajulni a dolog ![]() Nem kell félni a csövestől, nem szokott az csak úgy egyik napról a másikra tönkremenni ![]() Ahogy hajdani elektro tanárom mondta az egyik általam a suli elektronika raktárában fellelt APX re: "Ez a tartalék hanglánc végfok, ha a félvezetős beszarik, akkor vesszük csak elő ezt ![]()
Sőt, ha bekapcsolva marad, az se gáz, sőt, nem is igen tesz jót egy csövesnek a napi sokszori ki/be kapcsolás
Gondoljunk csak a jóöreg EAG EA 057-esre (amire mellesleg nekem is fáj a fogam ![]() ![]() Nálam, általában, ha hazaérek, akkor délután 2-3 tól este 11-éjfélig üzemben van.
Az EA057 tudtommal hangstudiokban hajtotta a monitorokat ....
Igazad van, összekevertem a nagyobbik tesójával, az EA 080-assal
![]() Az a 100V-os kimenetű, még az EA 057-es a 15 Ohm-os stúdió végfok. ![]() ![]()
Szia, az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem igazán a csövek tönkremenetelétől ijedtem meg, hanem az volt az első gondolatom, hogy a trafó primerje megszakadt, mert melegszik nagyon üzem közbe. Nem nagyon lett volna kedvem egy új trafó beépítésére :no:
Ma méregettem egy kicsit. Megmértem mekkora áram folyik a 6P3S anódjában. 22V negatív előfesz esetén 32mA. Többre számítottam, mert a könyv amiből építettem az erősítőt az 50-60mA-t ír ekkora előfeszre.
Sziasztok,
teszek fel pár képet a "kicsikéről" amihez a monó csöves erősítőt gyártom. A kollégám jött rá teljesen véletlenűl hogy elemmel is működik ![]() A kütyü mérete: 180*170*60 persze milliméterben ![]() Tökéletesen vesz fel - játszik le a saját mikrofonjáról is!
Arra pontosan nem emlékszem. Bekötöttem az anódba 470 Ohm -ot és 15 Volt esett rajta. Olyan 300V körüli, de pontosan nem emlékszem. Plusz-mínusz 5V.
Az előző hozzászólásomhoz szorosan kapcsolódva kérném hogy ha van valaki akinek ennél több adat áll a rendelkezésére a "24" nevű tetródáról az ossza meg velem. Egyáltalán alkamas ez egy RENS1374 pentóda SE meghajtására?Bővebben: Link
Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |