Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás
 
Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   18 / 200
(#) didyman válasza szucsip hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
TL494 esetében nem a frekvencia, hanem a kitöltési tényező változik, és ennek szélsőséges értékeinél könnyebben alakul ki hallható tartományban alharmonikus, vagy interferencia. ATX tápokban a változó freki a készenléti körben fordulhat elő.
(#) trabi007 válasza didyman hozzászólására (») Okt 1, 2009 /
 
Akor nem lehet hejetesiteni a 071 el a 061 et vagy csak más kapcsolásal.
(#) trabi007 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Heló mindenkinek az a helyzet hogy a kondi nem segitett rajta esetleg valaki tudna razot feltenni hogy hogyan tudnám megoldani a helyetesitést a tl071 el mlyen változtatást kel rajta végezni előre is köszi.
(#) didyman válasza trabi007 hozzászólására (») Okt 2, 2009 / 1
 
Megnéztem a cikket, ha az áramkorlátról van szó, akkor oda a 071 zokszó nélkül működőképes, hidegíteni visszacsatolásban lehet esetleg. Mi az, ami nem működik, mit mérsz a tápon?

Amúgy ez az áramkorlát nem annyira jó, ugyanis a söntellenállásokon eső feszültség hibajelként nem adódik hozzá a szabályzókörhöz, vagyis esik miatta a kimeneti feszültség.

A cikk még egy feltűnő helyen pontatlan, az AT-s tápegységben nincsen semmilyen segédtáp, a PWM tápellátása a főkörből zajlik, a második, kisméretű trafó a primer kapcsolóeszközök galvanikus leválasztását oldja meg a vezérlésről. A két meghajtótranzisztor ezt a trafót hajtja meg.
(#) trabi007 válasza didyman hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Ha ez nem tul jó áramkör akor esetleg tudnál feltenni egy rajzot ami sokal jobb lehet mint ez előre is köszi.
(#) didyman válasza trabi007 hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Ezzel most nincs időm foglalkozni, ha tolerálható a kívánt maximális áramerősség és a sönt szorzataként előálló eltérés a névleges kimeneti feszültségtől, akkor nem kell foglalkozni vele.
(#) trabi007 hozzászólása Okt 2, 2009 /
 
Na az a probléma hogy megcsináltam a cikkben lévő rajz szerint a kapcsolást csak tl071 el és 5v és 4.3v között van a kijövő feszültség az ic ből és ez sok mert letiltja a tápot.

Meg azt tudja valaki hogyy az eredeti védelmet neme lehetne átalakitani ugy hogy lehessen állitani az áramkorlátot rajta és ha igen akor hogyan kellene.
(#) Antal Miklós válasza buburobi hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Sziasztok.

Köszi az ötletet, a "trafó leves" elkészült.
Mikroval nem akart müködni, de a meleg viz...
Szóval az üzembiztos módszer (három tápot is szédszedtem):
Hidegvizben odateszed a főzőlapra és elkezded forralni a vizet. ha már lobog a víz, akkor hagyd kb 3 percig ott, és ha kiveszed (természetesen kesztyű ajánlott) akkor könnyedén szét lehet húzzni a vasmagott és a tekercs szigetelése is maradék nélkül eltávolítható.
Attól senki sem essen kétségbe, hogy a lobogó víz a szigetelő lakkot felpuhítja és a forrásban lévő víz tetején kicsapódik.
Most jöhet az áttekercselés, majd az új trafó vissza és próba.
Ebből egy cikk lesz.
Köszi
(#) buburobi válasza Antal Miklós hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Üdv! Ezekszerint "izlett" a "trafóleves". Sok sikert a cikkhez!
(#) Dj TSM válasza buburobi hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
üdv,fözök én is lelkesen,itt a hétvége most is forr ép a trafó leves 2 darabot kiföztem még maradt 2 darab,holnap nekilláthatok a tekercselésnek.két-két ferit magot fogok összepászitani ezzel nagyobb magot kapok,összesen pedig két trafó lessz párhuzamosan kötött primérrel.Aztán megmutatja hogy mittud.
(#) Antal Miklós válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Egyet nem szabad elfelejtenünk, "akik most tekercselünk", hogy a primer két részből áll, és a kezdet és vég között 180V impulzus feszültség van, ezért nagyon gondosan kell tekercselni és szigetelni.
És szerintem a kezdet és a vég vezetékeket, mint a höskorban lekötni vékony pl cérna szállal.
Menetrögzítésre pedig ajánlom az Akril matt lakkot. Nekem bevált.
(#) lidi válasza Antal Miklós hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Ez a lakk, ez spray ? Vagy valami ecsettel felhordható változat ?
(#) Dj TSM válasza Antal Miklós hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
üdv
Hát én már megtekercseltem párat,és nemvolt még gond velük.Az én megoldásom a következö-primér egyik 23 tekerése a legelsö azután vászon szigszalag,utána egy réz szalag amit földelek egy kivezetéssel.Azután a szekundér tekercs,és megint szigetelés vászonnal aztán réz szalaggal és végül felkerül a primér második fele általában 22 tekerés.Használom ezt a réz szalagos megoldást,mert ugy vettem észre stabilabb a kimeneti fesz ha elvan egymástol árnyékolva a primér és szekundér tekercs.Gondolom ez a magas freki miatt van.
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
átalakításra vár 9db táp... Ha lenne időm én is főznék és forrasztgatnám a cókmókot de a hegylevét kell facsarni...(szüret)... És azon elmélkedtem, hogy esetleg hogy lehetne +-75v-ot és ka 800-900W-ot kiszedni egy ijen szerkezetből...... esetleg 2db táppal?
(#) Dj TSM válasza buburobi hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Fu hát holnap énis fogok szüretelni,de biztos nemolyan sokat mind te.Gondolom nem 2 darab 200literes hordónyi szölöröl van szó mint nálunk. Szerintem kilehetne hozni egy tápbol is sok párhuzamosan kötött tranyóval,meg jó nagy ferit maggal,azon pedig böhöm vastag dróttal.Csak azt nemtudom,hogy reagálna az esetleges rövidzárra.Szerintem lenne nagy csimbum.Ott már a 230 voltos oldalon is kellene tenni olyan 35 ampéros hid diódsát mert az eredetiek általában csak 6 vagy 8 ampérosak,gondolok itt a 350,400 vagy az 500 wattosakra.A kissebbeknél 4 amperosakat használnak.6 ampér is kevés egy nagyobb terhelésnél,én mikor teszteltem a rövidzár védelmet,lött egy nagyot,oszt nem égetki semmi tranyó,csak szétdobta az egyenirányitót a 230 oldalon,akkor jutott eszembe,hogy ott is kel buherálni,no meg a puffert is kell duplázni 2+2 darab 680mikros mindjárt jobb mint a szimpla 470 mikros.No meg az a szürötekercs a bemeneten,tanácsos nagyobb drótot rátenni meg alkalmazni valami lágyinditót mert ilyen teljesitményen az az NTC nemsokat segit.Bekapcskor a tranyók majdnem rövidzáron vannak,ekkor hajlamosak kiégni.
(#) didyman válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 2, 2009 / 1
 
A tranyók rövidzáron? Mire gondolsz? A bekapcsolás pilalnatában a pufferek vannak maximum jelen rövidzárként, a PWM még el sem indult. Hogy említsek nagy teljesítményt: A jelenlegi labortápként is szolgáló cuccban 820µF/200V-os kondiból van 4db, eredőben tehát 820µF-ot lát a hálózat, és semmiféle lágyindítás nincs, csak egy bika NTC. Ez a táp induláskor sosem verte még le a 4A-os(!) kismegszakítómat sem (miközben egyes márkás PC-szarok lekínálják a 6A-osat is, úgy, hogy csak 270-330µF-os kondi dolgozik bennük..).

Tranyókat semmivel sem tudod megvédeni, ugyanis a pufferkondi és közöttük nem lehet semmiféle tizedohmnál nagyobb ellenállás, a kondiban tárolt energia meg sokszorosan elegendő ahhoz, hogy tönkremenjenek. A soros villanykörte éppen ezért majdhogynem hatástalan üzem közben, az csak az induláskori abnormális üzemmel szemben képes hatékonyan védeni, a már feltöltött puffernél keletkező üzemzavar a pufiban lévő bizony nem kevés energiával simán égi mezőkre teszi a FET-ek munkapontját, akár megszakított 230 esetében is.

35A-es híd sem kell, az említett tápegységben 10A-es van. A PC-s tápokban is a 110V-os üzem indokolja a nagyobb áramokat elviselő hidak alkalmazását, mivel azon a feszültségen kétszer akkora áramokra lehet számítani.
(#) midotata hozzászólása Okt 3, 2009 /
 
Sziasztok!

Új vagyok az oldalon. Nagyon tetszik az oldal, minden közreműködőnek köszönöm.

Elolvastam a Pc táp átalakítása labortáppá cikket, nagyon tetszett, szeretném én is megcsinálni. Már az alkatrész beszerzésnél járok.
A kérdésem az lenne, hogy honnan tudom hogy milyen az IC-m tipusa. Amik rajta vannak: SEC K818A KA7500B, ez jó a TL494 es helyett? Vagy kell valami átalakítás?


Köszönettel: Midotata
(#) buburobi válasza midotata hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Üdv! A ka7500b az sznte tljesen mgeggyezik a 494-l, thát akár fel is lehet cserélni őket. Sok sikert!
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Annyira nem sok csak a duplája.... De 3 helyem termett ennyi....
(#) midotata válasza buburobi hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Köszönöm szépen a segítséget!
(#) Dj TSM válasza didyman hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Amiröl szóvan az egy átalakitott táp,itt a pwm azonnal megy,mihejtst feszt kap a táp,mivel,hogy a TL494 4 es lábát nagyonsokan kiiktatják,mert nemakarnak bajlódani a túláramvédelem átalakitásával.Abban a pillanatban mikor bekapcsol a kondik feltöltönek,ekkor a dióda szenved,de eközben nagy áram halad át a kapcsoló tranzisztorokon is,igaz csak egy pillanatra,amig megrántja a trafó primerjét,a tranyók megvédhetök egy jó bevált módszerrel.A trafó primér tekercsének nem a kondenzátoros,hanem a másik kivezetésére sorosan beiktatva egy toroid gyürüre dekert drót,primér jó vastag mert ott nagy áramok folynak,a szekundér pedig szügségnek megfelelöen.Komparátorral figyelem a priméren kimenö feszt,minél nagyobb áram halad a trafó fele,annál nagyobb a fesz,ezzel a fesszel tudjuk kapcsolni a TL494 lábát vagy akármilyen relét ami leoldja a kimenetet vagy letiltja a pwm ic t.De azokkal a diódákkal akkor sem vagyok kibékülve,engem már lepett meg nagy bummal,hiába volt a 6,3 amperos lassú bizti,a dióda húzta a rövidebbet,és csak müterhelésen volt a táp.+37 volt volt rövidrezárva 100ohmos ellenálással egy másodpercig,lött a dióda és csak utána a biztositék,de még a szobám hálózatán lévö 16 amperos biztit is volt ideje lekattintani.Kapott más diódát és azóta is megy.
(#) didyman válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 3, 2009 / 1
 
A PWM első ciklusa éppen olyan esemény a kapcsolótranzisztoroknak, mint az n. nyitás/zárás. Az első x ciklusban a szekunder oldali üres pufferek nyilván rövidzár közeli terhelést adnak, ennek a lekezelése a 494 környékén megoldott szokott lenni, különbem nem indulhatna a táp, ha a túláramvédelem ekkor megszólalna.

A dióda a tranzisztornál sokkal robosztusabb felépítésű eszköz, így többet elvisel abnormális üzemkörülmények között.

Abból, hogy neked tisztázatlan körülmények miatt elcsattant egy graetz híd, még nem következik az, hogy alulméretes volt, hamisítvány, gyári hulladék annál inkább lehet. Egy párral én is szívtam, amik aztán szintetikusan mérve sem voltak képesek gyári adataikat hozni, sajnos ilyenbe belebotlunk sokszor. Ugyanakkor gagyisztikus tápegységekben, még tökigterhelve sem a jellemzően akár másfél A-es diódákból épített híd kukul meg. Ha nálad 37V-on 100Ohm-mal volt terhelve, ott biztosan nem a dióda volt alulméretezett, eszerint 10Ohm terhelésre (ami még csak alig 100W) 63A-es híd kevés volna.

Félvezetőt relével, biztosítóval NEM LEHET MEGVÉDENI. Bármelyik eszköz reakcióideje a sokszorosa annak, amit egy ilyen kapcsolóeszköz elvisel a SOA túllépését illetően: Egyedül félvezetőalapú biztosítékkal lehetne hatékonyan védeni, de a soros áramváltós elgondolásodban is jópár időállandó tud lenni, nem jó ötlet olyan helyen figyelni, ahol a már kialakult túláram több ciklusnyi hatására kezd el működni valami, mivel a szekundert nem rakod közvetlenül komparátorra, hanem egyenirányítod-puffereled. A primer oldali túláramfigyelések sem így működnek: tranzisztoroknál maga a bázisáram megnövekedése a pár hozzászólással ezelőtt említett trafón okoz annak primer oldalán nagyobb elfolyó áramerősséget, így ott ez közvetlenül érzékelhető ciklusonként, FET-ek esetében GS körben zener diódával szokásos a dolog, ahol 494 dolgozik szekunder oldalról, ha a vezérlés primer oldali, akkor egyéb trükköket is lehet alkalmazni, leggyakoribb a soros figyelőellenállás.
(#) buburobi válasza midotata hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Szivesen.
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Üdv! Szereztem még néhány (szerver) tápot és amikor szétszedtem erőteljes pislogás után pihenésképpen csak vakarózni tudtam.... :eek2: Méretre nagyobb mint egy átlag táp és két akkora panel van benne, hogy alig fér el... És fogalmam sincs, hogy ki kivel van... Sajna mindkettő halott. Az egyikben egy ellenállás sült meg a másikban valami zárlat lehet... Az egyik oldalán valami 6xxW van írva...
(#) Dj TSM válasza buburobi hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Hát még szerver táppal nemdolgoztam,csak az ilyen megszokott 500wattig.De annak az alapelve is ugyanaz egészbiztos csak esetleg más ic ket használ.Googlizd az ic k számát oszt az adatlapokból lehet valamit kezdeni.
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 4, 2009 /
 
Van itthon egy gépem amit a pincében használok (ott szoktam barkácsolni) Az is szerver volt valaha és redundáns tápegységek vannak benne (2), de az olyan mint egy mezei táp. Azokból az egyiket már javítottam is. De ez a 2 nagyon érdekes. Majd teszek fel róla képet... Googlizni még nem volt időm...
(#) buburobi válasza buburobi hozzászólására (») Okt 4, 2009 /
 
Az 1. táp képei:
(#) buburobi válasza buburobi hozzászólására (») Okt 4, 2009 /
 
A 2. táp képei:
(#) Dj TSM válasza buburobi hozzászólására (») Okt 4, 2009 /
 
Az az érzésem,hogy ezekben a tápokban a vezérlést valami proci végzi,legalábbis az elsöképen lláthatóban majdnem biztos,elég soklábú ic t llátok ott az elején.Nagyon pc kinézete van,bár a számát nemllátom.Szép méretes darabok,ha másért nemis,de jó a trafó,a kondik meg sok más alkatrész egy másik táp épitéséhez.Szerintem kilehet játszani minden vezérlést meg átalakitható is,a kérdés csak az,hogy milyen munka árán,hogy megéri e.A TL494 családot könnyü alakitgatni de a többivel nemvagyok jóbarátságban.
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Okt 4, 2009 /
 
Hát igen... Én sem barátkoztam másokkal csak 494 és 7500-val... Az 1. táp IC-i: FA3690P, MIP0223, HEF4046BP, FA3624P, MC3403N, 24WC02P PIC16C72A. A 2. táp IC-i: UCC83511N, LM393N, TOP223PN, UC3844B KIA324P (3db), 24C02WP. Néhánynak az adatlapját megtaláltam de nem sokat érek vele.. De rendesen tele van pakolva az biztos...Ha több időm lessz, komolyabban nekikülök...
Következő: »»   18 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem