Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
A Pic az biztos proci,a HEF az egyszerü c mos,Az UC pedig pwm ic,elég egyszerü,sokhelyen használják,de az lessz csak a stand by táp vezérlése.
Idézet: Ezt hogy érted? „az lessz csak a stand by táp vezérlése”
Az UC38xx ic csak egy tranzisztort szokott kapcsolni,nem push-pull,ezekkel szokták az alternativ +5 voltot elöállitani meg még esetleg más ic knek mondjuk a +12 voltot.Ennek egy külön áramkörön kell lennie.
Van mégegy tápom amibel uc... ic van és 1 fet. Abból lehet valami értelmeset kihozni szerinted?
Persze,az uc tápokat nagyonkönnyü átalakitani,a visszacsatolás csak egy optocsatoló,amivel könnyü variálni,a szekundér tekercset pedig tekerheted szügség szerint.A primér tekercs 45 tekerésböl áll,amellett meg ha jóltudom 6 tekerés,ez a 6 tekerés látja el feszültséggel az ic t.De van ahol a 230 voltot csapolják meg egy diódán és ellenáláson keresztül.Az Uc adatlapján van hozzá sok jó bekötés.
Sziasztok !
Az lenne a kérdésem, hogy az ITT leírt módszerrel az egyéb átalakítások durva hibái is letesztelhetők, még mielőtt a 230-at ráküldenénk a tápra ? Azért azt megköszönném , ha valaki magyarul is is leírná a főbb szempontokat amire figyelni kell. (sajna az angol nem az erősségem......még ) KÖSZÖNETTEL előre is ! Üdv.: sector99
Webfordítóval próbálkoztál?Bővebben: Link Így azért ki lehet bogarászni a lényeget...
....most hogy így mondod......
A legegyszerűbb dolgok nem mindig jutnak az ember eszébe.... Mindenesetre KÖSZÖNÖM !!!
Nincsmit. Velem is előfordult már néhányszor....
Sziasztok!
A táp építése során felmerült egy kérdésem, műveleti erősítönek egy kedves barátomtól a LM741CN-14 típusút kaptam De sehol nem találok hozzá leírést, hogy melyik lába mi? Tudnátok segíteni? előlre is köszönöm. Létezik olyan oldal ahol ezeket iilletve más ic,pic stb leirását megtalálom? Ja és egy előbbi kérdésem folytatása: A ka7500b alkalmazhatom a TL494 es helyett ?
Hello!
Igen, van olyan weblap (több is van), amin rajta vannak a félvezetők adatlapjai. PL : http://www.datasheetcatalog.com Ha itt nem találsz valamit, akkor érdemes beírni a keresőbe az alkatrész nevét, aztán egy szóközzel elválasztva azt mögéírni, hogy DATASHEET.
Beírod a Google-ba LM741CN datasheet és már meg is van az adatlapja. Használható a KA7500 a TL494 helyett.
Üdv! Kicseréltem a tápomban az E13007-eket IRFP450-re (B-G, C-D, E-S) ÉS NEM MŰKÖDIK. Vajon miért? Én úgy tudtam a tranzisztmor helyére betehetek fet-et de fordítva nem.... Meg is kérdeztem 1-2 havert...
Tranzisztor helyére nem tehetsz be fetet, máshogy működik. Az egyiket árammal kell vezérelni, a másikat feszültséggel.
Szervusz!
Nos Igen... Ilyenen már én is gondolkodtam. Remélhetőleg nem tettél kárt a meghajtásban. Viszont ha fordítva csináltad volna (FET helyére bipolárist, akkor sztem nagyobb baj lenne.) Jav.: SZedd ki a FET -eket, és mérd meg, hogy nem ütött-e át a Gate a source-ra vagy a drainre. Mérőiránytól függetlenül szakadást kell mérned a jó FET -nél. Ha át szeretnéd alakítani, akkor az a minimum, hogy gondoskodsz: FET Gate kapacitása ki tudjon sülni, miután megszünik a vezérlőáram. (én ezt egy pár száz ohm -os ellenállással oldanám meg, a gate és source között. . A legközelebbi próbálkozásnál meg kéne védeni a G -t a túlfeszültségtől, mondjuk ellenállás+zener diódával) A legjobb az lenne, ha visszaépítenéd az eredeti taranzisztorokat -ha működnek- és a működő tápegységen megméregeted a kapcsolóelemeken a feszültségeket. Felelősséget nem vállalok a rossz ötleteimért, csak naívan találgatok. Sok szerencsét! (Peti)
üdv
Nemtudom kivolt olyan zseni,aki ezt javasolta neked.Nemlehet cserélgetni fet re,más a meghajtásuk.Ha fet hejére teszel tranzisztort akkor csak nemtudod kivezérelni de ha fet et tranyó hejébe akkor odaégetheted.
Köszönöm mindenkitől a segítséget. Az ötlet az én fejemből pattant ki és egy havert kérdeztem akinek "papírja" van arról, hogy elektrót tanult (amit én sajnos 3 év után otthagytam), hogy ehez milyen átalakítás szükséges (én sejtettem, hogy nem ilyen egyszerű és ezért kérdeztem tőle). És ő mondta, hogy tagyem bele simán.... de fordítva nehogy megpróbáljam... a fetekhez h**** vagyok... nem foglalkoztam eddig velük.... Ezek az irfp450-ek is az egyik szervertápból vannak kibontva amiről már tettem fel képeket... mivel étalakítani nem tudom, használni nem "akarom", így "nyersanyagnak" akartam használni.Visszateszem inkább a tranyókat.. KÖSZI MÉG1X!
Avval a megoldással használható amit a koléga is leirt,megkell szabájozni a gate nyitófeszültségét egy zenerrel,pont ahogy rajzolta,azt nemtudom pontosan,hogy az a segéd trafó pontosan hány voltal vezérli a tranyókat,de ott az áram is szerepet játszik.Meg kell mérni,csak azután érdemes tervezni,nemszeretem az ilyen kisérletezéseket mert még jóra nemsokszor vezetett. Pufff
Eddig ment tranyóval... Ezutánis azzal fog... Továbbra sem barátkozok a FET-ekkel... pedig jobbak mint a tranzisztor.
Biztosan ezen az állásponton maradsz...?
A FETeket sokkal könnyebb duplázni, mint a bipolárist. Így ha mondjuk 2db IRFP450 helyett 4-et használsz, akkor jóval nagyobb teljesítményt szedhetsz ki a tápodból (persze csak ha a nagyfrekvenciás trafó is bírja)
Az irfp450 egy lebontott szerver tápból van és csak 2 db van belőle. és szerintem 2db Quad405-höz védelemmel, kivezérlésjelzővel és hangszinszabályzóval együtt nem is nagyon kell több... Igaz egy 2x300w-os fet-es erölködőt csinált az egyik haver és ahhot jó lenne.... de ez majd az ő gondja legyen... De azért megfontolom, hogy majd egy másik átalakítás alkalmával mi legyen. Tudom, hevesebb hűtéssel is nagyobb teljesítményt lehet elérni vele és talán még a hatásfoka is jobb... de egyenlőre ezt hagyom ahogy van.. most nincs időm bajlódni vele.
Igen. A Quad-hoz akarom a tápt használni... Sokkal könnyebb mint az a 800w-os toroid amiről eddig ment és azt tudnám másra is használni... És szeretek kisérletezni, átalakítani, alkotni, új dolgokat kipróbálni... ha nem lessz jó akkor így jártam és marad a toroid...
Mi a túró ez a vendég ? Reg nélkül is lehet hozzászólni ? És ráadásul el is tűnt a hsz. hmmm fura.
üdv táphacerek
van egy codegen tápom amit szeretnék kb 20 voltra felhúzni.hogy fogjak hozzá?van hozzá rajzom is de ez nekem kicsit bonyi. segítene nekem valaki mielőtt tönkreteszem? köszönöm
Üdv!
1. lépésként olvasd el ezt: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/index.php?sf=pc%20táp Ez mindent leír és utána ha valamit konkrétan nem értesz majd kérdezz és válaszolunk.
én is cak pislogtam... szerintem csak valamien hiba lehetett..
köszi
mekkora lama vagyok nem vettem észre a R57 R58 nál az 5 és 12 voltot. Talán azért mert oroszul van írva most már értem a működését. boldogulok még 1x köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |