Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Lehet, hogy egyesek felháborodnak a kérdésem egyszerűségén, de szeretnék biztos lenni a dolgomban. Tehát: Ha van egy erősítőm, ami x egyenfeszültséggel működik, akkor, ha trafót kell hozzá méretezni, akkor a trafó feszültségét úgy kapom meg, hogy az x-et osztom 1,41-gyel (azaz gyökkettő)? Merthogy elvileg az egyenirányítás után 1,41-szeresére nő a feszültség, nem? A választ előre is köszönöm!
De arról sem szabad megfeledkezni hogy a diódákon esik átlagosan 0,7V
És uttána kell 1,41-el szorozni. ( ebben az esetben hozzá kell adni, de ez nem sok vizet zavar, csak ugy megemlítem) És ne felejtkezzünk el arrol sem hogy egy trafó nem ugyan annyi feszt ad ki magábol terhelten mint terheletlenül És nem háborodunk fel egyszerü kérrdéseken, mi sem ezzel a tudással születtünk. Isa
Köszi neked is, csak tudod kaptam már hőbörgést a tudásszomjamra...
Sziasztok,
tesóm szerzett egy erőlködőt, MEL AUDIO CHASAQ t. nem tudom, hogy mond- e ez a név vmit. A probléma a következő. Kicsit macis, de az még megoldható. A nagyobb baj, hogy perceg. Egyik csati jobban, másik kevésbé. Ha tapasztalta vki ezt már, elmesélhetné tapasztalatait. előre is köszi. kb lap közepe még egy link. de rég jártam itt.. jók az újítások, Topi. időszerűek vtak már
az a baj, h nincs a közelmben a cucc, se fényképet nem tudok most, se semmit, csak, gondoltam, hátha tapasztalt vki már hasonlót. úgy perceg, mint egy LP -lejátszó.
de lehet, hogy tárgytalan, tesó elviszi egy szakihoz.. no comm.
hi all
még kezdő vagyok, de építettem egy 8W-os erősítőt és amikor rákapcsolom a feszt akkor elkezd búgni, és a zene pedig recseg. Valaki segítsen plz
Ez egy J-L-H A osztályú erősítő, ahol a végtranyók nyugalmi árama 1-2A! a keresztezési torzítás minimalizálása érdekében. Könnyen lehet, hogy a tápod nem bírja, ezért brummos.
Huu hát ebbe jól beletrafáltál....
Direkt akartad ezt vagy csak egy 10wattos erössítöt akartál csinálni? Mert ha direkt akkor gyere át a JLH topicba és kezdünk vele valamit. Isa
Ugyan már, miket beszéltek!
Ez egy sima A-B osztályú kvázikomplementer végfok. Mérd meg a kapcsolás áramfelvételét, mérd le az összes tranzisztor BE feszültségét első lépésben (0,6 - 0,7 V kell hogy legyen). T1 kollektorán kb. fél táfeszt kell mérned, a kimeneten (T5 kollektorán) szintén.
Olvasgattam a topic okat ;s meg kell mondanom egyre hülyébbnek ézem magam. Van egy erősítőm TDA nem tudom mennyi. Teljesítménye 2x40 W 2 ohmon 2x25 W 4 ohmon. Én okosan rátettem két db 8 ohmos hangfalat. Mit okozhat ez? Leéghet az erősítő? A másik a táp. Egy akkutöltőről üzemel, pufferelés 10.000 mikrofarad. Elég ennyi? Hány ampert vehet fel ez az erősítő? (A hangfalakra 20W 8 ohm van írva, de nekem többnek tűnik egy 20 cmes membrán adja a mélyeket)
szerintem tda8560Q lesz.
háát 8 ohmmal leterheled, akkor gyorsan fel forr és szétdurran... mert túl terheled.. Annyit tudsz csinálni, hogy a két hangfalat egy kimenetre kötöd rá és kész.. NEM sorba, páhuzamossan!! üdv
Javítsatok ki ha nem jól tudom
de 4ohm helyett 8 al nyugodtan lehet hallgatni max nem ad le akkora teljesítményt Ha párhuzamosan köti akkor 4 ohm lesz, de akkor csak 1 oldala van Idézet: „de 4ohm helyett 8 al nyugodtan lehet hallgatni max nem ad le akkora teljesítményt” persze.. ELMÉLETBEN...de ez sok mindentől függ.. ha az erősítő 4 és 8 ohmot tudna ok, de ez csak 2 és 4 et... nah mind 1 nem vitatkozok.. Idézet: „Ha párhuzamosan köti akkor 4 ohm lesz, de akkor csak 1 oldala van” ha szereo kell neki akkor építsen hozzá való hangfalat
Szétdurranás eddig nem volt pedig eléggé fel volt tekerve. Van rajta egy alu borda ami régen 2 db 2N3055öst hűtött.
Valteri, akkor ez azt jelenti hogy ha így is elég a teljesítménye, akkor mehet nyugdtan? A többi kérdésre valaki? (szabi83: Valóban PHILIPS TDA8560 megnézhettem volna az IC-t)
A helyzet az hogy a hangfalak adottak voltak. Ehhez kellett megfelelő erősítő. Szóval szabi83, azt mondod ez nem lesz jó? Kezd zavaros lenni
Figyu!
Gyártó: 2ohm és 4 ohm az ajánlott! Te eltérsz ettől azt csak saját felelőségre teszed! Ha tönkre megy az ic, (recseg a hang) akkor majd vehetsz új ic-t és csere, megint megy egy darabig és megint csere.. (nem akkarok rosszat neked hidd el!) :felkialtas:Inkább::felkialtas: Dobj össze egy TDA7297-et! 2x15W(16V/8R) 700ft az ic.. üdv minden jót!
Nem csak erről van szó.
Az az IC-kifejezetten autóba való. Nincs értelme 8Ohmal terhelni ha a maxot ki lehetne belölle hozni ha 4Ohmot tennél rá. Szóval ne kösd rá azokat a hagszórókat. Szerintem kibirná. De semmi értelme....
Szabi
Azért ez az ajánlott, mert itt adja le a legnagyobb teljesítményt és a legkisebb torzítást. A nagyobb terhelőellenálláson csökken a kivehető hasznos teljesítmény, de semmi baja nem lesz!
értem, de nem próbálom ki
jó az a kocsimba
Látom Dudus tájékozott vagy. Szóval szerinted ez így müxik csak nem fog olyan erősen szólni. Nem kell nekem falat bontson elég ha jól hallatszik a szobában. A többi kérdésben nem tudnál segíteni? Jó az az akkutöltő, elég a pufferelés?
nálam a tda8560 egyik oldala baszusnál 3A-t vett fel
szóval 6A csúcsban, de ez 4 ohmnál volt. 8 ohmnál lehet h több. 10 mF elég. üdv
A 8 Ohmos hangfallal kb. 10W fog kijönni.
Az áramhoz ismerni kellene a tápfeszültséget ( gondolom az akkutöltőből, hogy 12V) de ha autóba való, akkor ez a max 40W-ot alapul véve kevesebb, mint 4A csatornánként. Én szigorúan hasraütve 10.000µF-ot használok minden egyes Amperhoz. A 10W-ot, alapul véve amit 8Ohm-on tud kevesebb, mint 1A csatornánként---- ( 12V/8Ohm=1,5A, ami P=UI=12V*1,5A=18W lenne, ha a tápfeszültségig ki tudnád vezérelni, de ez ugye nem fog menni, ezért szerintem a 10W reális.) Ergo 20.000µF elég kellene, hogy legyen, tehát rakj be még 10.000µF-ot. És a hangfal sem fog megszakadni. 10W, egy jó hagfallal egy kis szobában számomra elviselhetetlenül sok! Ha valaki nem ért egyet, kérem, az én és mások okulására köpködje meg amit írtam.
Igaz! A feszt nem írtam. Mértem menet közben. 16.6 16.8 V körül, de erős basszusra leesik 16.4 ig is. Kalkulálnál egy gyorsat még egyszer?
Nem egészen így értettem
Mennyi a megadott tápfeszültség, amire az erősítőt tervezték? Ha autóba lett kitalálva , akkor max 14,4V, amit adnék neki, mert egy jól működő feszültségszabályzó mellett kb. ennyi van egy autóban. Ha az erősítő bírja, akkor persze adhatsz neki többet is. Azt írtad, hogy 2Ohm esetén 40W a maximum. 2Ohm 12V-on 72W-ot adna, tehát a hatásfok kb. 55% 8 Ohm-nál az elméleti maximum 16V-on 32W. Ha ezt megfelezed, akkor 16W-ot ad (hatásfok55%) ez szintúgy 1A közelébe jön ki, így szerintem marad amit előbb írtam.
Emlékszem a lapján ezt írta 9V.. 18V. Kell bírja a 16ot. De ezt a felezős dolgot nem értem. Az erősíto 2x40 W 2 ohmon. Miért is felezted azt a 32 Wot. Meg ezek a hatásfoko. Kicsit alacsonyabb szinten ha még lehet egyeltalán.
Ha színuszos jellel vezérled és a 12V-os tápig kivezérled, akkor 2Ohm-os terhelésnél 6A áram fog folyni (elméletileg, mert ilyet nem tudsz csinálni). Ez 72W-ot ad, de Te azt írtad, hogy az adatlapon ilyen esetre 40W-ot adnak meg. A kettő hányadosa a hatásfok****.
Ezután 8Ohm-ot és 16V-ot figyelembevéve meghatároztam, hogy 2A fog folyni és ez 32W elméleti maximumot ad. Az előbb számolt hatásfokot figyelembevéve kiszámolhatod, hogy mennyi jön ki. ****A hatásfok kifejezés persze nem jó ide, csak az érthetőség miatt írtam, hiszen az a hangfalra leadott teljesítmény osztva a tápból felvett teljesítménnyel.
Helló! Találtam itthon egy TBA810as IC-t... A felhasználásával építettem egy erősítőt. Elég egyszerü de így elsőre megfelt volna... Na de! 9v-ról akartam kipróbálni és akár volt hozzá kötve elem akár nem ugyan úgy szólt! Mi lehet a baj? Előre is kösz a segítséget és bocs az off-ért de gondoltam hogy ez végülis egy ilyen problémás topic és nem akartam ezért újat nyitni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |