Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számlapok és előlapok készítése
Lapozás: OK   7 / 35
(#) nagy hoho válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 2, 2009 /

Szerinted műanyag lemezre is lehetne vasalni? Az én előlapom 4 mm vastag műa. lemez. (monitor oldalából lett kivágva)
(#) Alkotó válasza nagy hoho hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Nem lehet (sajnos), megolvad 200°C-on
(#) nagy hoho válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Szia! Köszönöm. Keresem tovább a megoldást. Nekem a Letraset vagy Alfaset lenne jó, de nincs se égen se földön.
(#) Alkotó válasza nagy hoho hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Gyerekkoromban én is sokat használtam (kb.30 éve). De nem jó ám mindenre. Potiskála, íves vonalak, különböző torzított betűk, logók egyáltalán nem csinálhatóak vele. Továbbá még a sima szöveg írása is elég nagy gyakorlatot igényel, mert elég könnyen elbillennek a betűk, vagy kicsúsznak az írás vonalából. Akkoriban (többek között) a nyák-gyártáshoz, fotózáshoz lehetett vele viszonylag jó maszkokat csinálni.
(#) nagy hoho válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 3, 2009 /

Én is használtam évtizedeken keresztül. Nekem csak előlap felíratozásra kellene, én nem készítek potiskálát hiszen a műszerek kijelzik az értékeket. De nem adom fel továbbra is keresem a Letrasetet mindössze nagybetű kellene.
(#) Alkotó hozzászólása Okt 5, 2009 /

Megpróbáltam élesben is az előlapot.
A siker csak részleges! kb. 98%-ban hibátlan lett a vasalás, még annak ellenére is, hogy a méret miatt több részletben kellett csinálnom. A Pici kis hibákat alkoholos filccel javítottam ki, és ez volt a hiba. A lakk, amivel rögzítettem a feliratot oldotta a filcet. Tehát a lelkesedés, amivel ott is belejavítottam ahol nem volt feltétlen indokolt, megbosszulta magát, mert a lakkban "elfolyt" a filctoll!
Mivel elsődleges szempont a funkció, és ezt nem akadályozzák az esztétikai hibák, így még nem döntöttem el így marad-e, vagy tovább keresek egy még jobb megoldást.
A hibák ellenére azért tettem fel mégis az előlapi rajzolatot, mert véleményem szerint az én előlap-tervezési megközelítésem közelebb áll egy ideális, vagy optimálisan célszerű rajzolathoz, mint sok egyéb, amit itt láttam. Talán sikerül kicsit ebbe az irányba elmozdítanom a még hezitálók csoportját.
(#) Frankye válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Tényleg nagyon nagy kár, hogy elmosódott a lakk alatt a festékanyag, mert különben nagyon profi lett az előlap! Habár kétségkívül a használhatóságot nem befolyásolja, hogy elkenődött, azért egy szép eszközzel/műszerrel/szerszámmal szívesebben dolgozik az ember, mint egy olyannal, ami folyton a hiábkra emlékezteti. Ezzel együtt nagyon profi lett, elismerésem!
(#) zolika60 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

A legközelebbi lakkozásnál csak nagyon finoman ködöld be a rajzolatot. Nem baj ha matt marad. Csak néhány már megszáradt réteg után fújd fényesre, szerintem akkor nem folyik el a filc.
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Ez szép munka, ki fogom próbálni én is.
(#) Alkotó válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Köszi a tippet. Ez is lehet jó megoldás, de igazából túlzásba vittem a javítgatást. Ott is bleepiszkáltam, ahol nem kellett volna. Pl a potiskáláknál egyáltalán nem kellett volna, mert csak egy egész picit volt "raszteres" néhány vonal, de én "jól kijavítottam" azt is. Egyedül a szélső csapolásnál voltak vonalhibák, minden egyéb helyen szinte hibátlan volt a rajzolat.
Épp a hasonló hibák elkerülése miatt óvlak titeket is az ilyen baklövésektől.
(#) Alkotó válasza Frankye hozzászólására (») Okt 6, 2009 / 1

Ősi dilemma a szép eszköz kontra jó eszköz. Mint maga az élet, a "szép" emberek jobban boldogulnak, többet keresnek, könnyebben tudják érvényesíteni az érdekeiket.
Jelen esetben az a legbosszantóbb, hogy ugyanekkora erőfeszítéssel, akár hibátlan is lehetett volna, mert maga a módszer várakozáson felül jól működik fafelületen. (De én zseniális vagyok mikor bárminek a hibáit kell felfedezni, azok nálam tutira elő szoktak bukkani.)
(#) Frankye válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Idézet:
„Jelen esetben az a legbosszantóbb, hogy ugyanekkora erőfeszítéssel, akár hibátlan is lehetett volna...”

Konkrétan erre gondoltam.
Idézet:
„...maga a módszer várakozáson felül jól működik fafelületen.”

Ez viszont engem is meglepett, kellemesen!
(#) Alkotó hozzászólása Okt 6, 2009 /

Elballagtam a helyi "kis" nyomdába, ahol sok mindennel foglalkoznak. Kis csevegés után, kaptam egy "mintadarabot" tesztelésre. Ez egy speciális öntapadó anyag, amire tetszőleges rajzolat nyomtatható, akár színesben is, és az elvi mérethatár nagyon nagy (tehát nem A4 vagy A3, hanem sokkal-sokkal nagyobb is lehet).
Tehát így létrehozható bármilyen bonyolult előlaprajzolat, csak az a kérdés, mennyire erősen ragad a felülethez. Jelen esetben kimondottan a fa felülethez.
Először simán felragasztottam, majd visszahúztam a fólia szélét. Nem könnyen, de jött, viszont ezt még nem éreztem elég masszívnak, ezért fogtam egy hajszárítót, amivel átmelegítettem a felragasztott réteget. Ettől az kissé meglágyult, és szinte belefolyt a finomra csiszolt (tényleg finom, 220-as papírral szinte kipolíroztam) felület parányi kis réseibe.
Fontos, igyekeztem pontosan mérni, hogy zsugorodik-e közben. Ezt úgy csináltam, hogy a felragasztott mintát pontosan elvágtam a mintalap szélein, és melegítés után is megnéztem mennyire mozdultak el a szélek. Nem mozdultak el, vagy ha igen, akkor azt nem tudtam érzékelni, mert olyan kis mértékű volt.
Újra lehúztam. Na ez már tapadás, szinte szét kellett tépnem a fóliát, teljesen megnyúlt mire felhúztam. Lefényképeztem a hátulját. Jól látszik rajta, hogy kis darabkákat letépett a fafelületről, tehát valóban elég jól odatapadt.
kép-1 = minta a színekre
kép-2 = az élek nem túl finomak, éppen ezért lett "selejt" ez a rendszám, de ennek nem a technika volt az oka, hanem a hozott kép, nem volt elég nagy felbontású.
kép-3 = a visszahúzott hátlap a kis feltépett fadarabokkal.

Azt hiszem egy próbát megér, víz és UV álló, hidegre melegre nem érzékeny, és kb. 800Ft egy 16,5x40cm-es darab színes nyomat.

(#) lezer.m hozzászólása Okt 7, 2009 /

Sziasztok! Egy nagyon egyszerű előlap kivitelezési megoldásomat szívesen megosztom veletek, bár nincs benne semmi új. A képen igyekeztem számomra logikusan ábrázolni a megvalósítást, hátha nektek is az lesz Ha nem érthető valami szívesen segítek. Jelen előlapot 1 mm-es alumíniumlemezből készítettem, majd a kívánt színre fújtam. A következő lépések a képről láthatók. A grafikát mellesleg egy régi Corel 7-es verzióval készítettem.
(#) Bassmester válasza lezer.m hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Szia!
Jó módszer Én is hasonló módon csinálom az ilyesmit. Sima fehér etikettre nyomtatok, lyukasztom, felragasztom és vastagon lelakkozom. Itt egy példa, bár ez a kép, nem az előlap szemléltetése végett készült
(#) nagy hoho válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Szia! Van aki elektronikában jó van aki mechanikában. De akik mind kettőt profi módon űzik azok kevesen vannak.
Te ezek közé tartozol. Gratulálok!
nagy hoho
(#) Alkotó válasza lezer.m hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Az első gondolatom között nekem is szerepelt ez a megoldás.
Egyáltalán nem akarom csorbítani az érdemeid, mert valóban kifogástalan az előlap, de nekem volt mégis csak három elég kényes gond ezzel a módszerrel.
1. A legritkább esetben van otthon az embernek úgynevezett szilárdtest (remélem így hívják szakosan) nyomtatója, amivel már lehetne kopásálló festékréteget felvinni. Magam is nyomtattam egyfajta áttetsző fóliára, méghozzá nagyon jó minőségű nyomtatókkal is, de az eredmény hiába szép, mert viszonylag kis dörzsölő hatásra megkopik. Persze ez előlapot nem dörgölgetjük, de a potik körül bizony félek megkopna gyorsan.
2. A méret korlátozott. Ez csak akkor baj, ha nagyobb kéne, mint a határ.
3. Jól tapad, de nem elég jól. Ha e miatt kicsit rásegítettem egy hajszárítóval, jelentősen zsugorodott a fólia. A mintám széle könnyen felpergethető volt.

Ettől függetlenül, az előlapok túlnyomó többségének elkészítéséhez biztosan jó ez a módszer is.
(#) lezer.m válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Alkotó!
Úgy is kezdtem, hogy ez egy egyszerű módszer. Így nem is csorbítottál semmit.
(#) Bassmester válasza nagy hoho hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Húúú... köszönöm az elismerést!
Bár az alább bemutatott erőlködőnél, még fotópapírra nyomtattam az előlapot és Palmatex-szel ragasztottam, emiatt látható is rajta némi vetemedés. A pátria etikettre nyomott dolgok jobban ragadnak és nem is kopnak, viszont teljes fedettséggel kell rá nyomtatni, különben itt-ott felhólyagosodhat a lakktól amit ráfújok.
(#) Alkotó válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Az említett lakkozást miért célszerű megcsinálni? A lakk hiánya vagy megléte nem befolyásol szinte semmit.
Amiket én próbáltam lefújni, azok totál kudarcba fulladtak. Sima, színtelen lakk (neolux, és akrilán) úgy összekapta a mintafóliát, mintha sose ragadt volna semmihez. Szinte feltúrósodott, annyira beleoldódott a ráfújt anyagba. Ez már kb. 1 éve volt, és nem emlékszem a fólia típusára, de sima átlátszó, öntapadó, nyomtatható fóliát vettem, talán kb.150Ft/A4-es méret áron, majd erre nyomtattam sima asztali lézernyomtatóval. Ehhez képest nem tudom mennyiben bővült mára a választék.
A lakkozás inkább a felragasztott (letraszet, alfaszet) karakterek esetében hasznos, mert védi azokat.
(#) Bassmester válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Azért lakkozom le, hogy szép fénye legyen és ne kopjon. HP cp1217 nyomtatót, Pátria öntapadós papírt (A4 etikett), Motip Clear Varnish lakkot használok. Nem próbáltál még a fafelületre műnyomó papírral vasalni? Elvileg nem lehetetlen.
(#) Medve hozzászólása Okt 8, 2009 /

Üdvözletem! A papír 2mm-rel rövidebb, mint az előlap hát megtoldottam, mint ahogy a lap jobb szélén látható. Van valami egyég és jobb ötletetek az ilyen probléma megoldásában?

előlap.JPG

Ha egy picikét visszanézel, van itt több fotó is arról, hogy megpróbáltam. Igaz, nem műnyomóval, mert attól sokkal jobb hordozófelületet találtam.

Idézet:
„Azért lakkozom le, hogy szép fénye legyen”

Ez a gondolat elkerülte eddig a figyelmem. Én éppen az ellenkezőjére szoktam törekedni, lehetőleg minél inkább matt, csillanásmentes végeredményt próbálok elérni. (Sajnos ez általában nem is olyan egyszerű...)
(#) Bassmester válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Megnéztem, jól néz ki amit a fadobozra vasaltál. Kár hogy elmosta a lakk amit ráfújtál. Lehetne még próbálkozni, oldószermentes, kétkomponensű lakkal, esetleg valami folyósabb műgyantával, de csak arról tudok hogy léteznek ilyenek is, sajnos konkrét terméket nem ismerek.
(#) Frankye válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Idézet:
„Lehetne még próbálkozni, oldószermentes, kétkomponensű lakkal,...”

Ez adta az ötletet: Vízbázisú lakkal is lehetne kísérletezni! Azzal valószínűleg nem folyna meg a javítás sem.
(#) Bassmester válasza Frankye hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Így elsőre ilyeneket találtam. Ismersz esetleg olyat, ami kis kiszerelésű és alkalmas az előlap lakkozásra? Ezek parkettás cuccok.

:google: ezt dobta első találatnak:
akril lakk vízbázisú <-ez volt a kulcsszó
Én pedig ezeket a festékeket, lakkokat használom. Olcsó, jó minőségű, gyorsan szárad, szépen felszórható.
(#) Bassmester válasza Frankye hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Köszi
Még az áruk sem rossz! Az a narancsillatú, biztosan nagyon jó Ilyen Maestróm már volt nekem is...talán a teszkóban vettem, ha jól emlékszem.

Én ezt a helyi műszaki cikkesnél vettem, valamivel drágábban, de ugyan ebből a márkából a "Praktikus" áruházban vettem kalapácslakkot is, és az is nagyon jó minőségű volt. Sőt, vettem már többféle dekor-lakkot is, azokkal is minddel nagyon meg voltam elégedve, és az áruk sem volt rossz.
Következő: »»   7 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem