Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   730 / 3607
(#) vtsoftware válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Hát kiszedtem, és meg is van a hiba oka.
Csatoltam.
Egy kondi tuti felpúposodott, viszont a második képen látszik hogy elferdült, lehet hogy az az alján púposodik.

Előfordulhat-e hogy a púpos elkó tönkretett valamit a gépben? Vagy próba szerencse, cseréljem ki...

Most azt fogom csinálni, hogy szétszedem, kipucolom, aztán holnap veszek két ilyen kondit, márha lehet kapni... de lehet van itthon használt alaplapon.
Csak ettől meg t0j0k mert többrétegű nyák, óvatosan kell...
(#) vtsoftware válasza titi hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Este teljes áramtalanítás van. Evvel is próbálok spórolni a villanyszámlán.
(#) _ampervadasz_ válasza hapro hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Most nézem. Nem értetted a problémám valós okát.

Adott több 500Gigás partició.

Több partición van "X"Giga adat, amiből már megsemmisítésre került "Y" Giga. Tehát letöröltem.
Na most ha ezt minnél többször teszed meg, akkor lelassul a merevlemez, mert az adat voltaképpen ott van fizikailag, csak a fájl attributumát átírta a lemezkezelő egység a fájlrendszer fejlécében hogy ne látszódjon. Na most én a fizikalag nem törölt adatoktól szeretnék megszabadulni, mert fölöslegesen lassítja a merevlemezt.
Érted? Nem vissza állítani akarom, hanem véglegesen megszabadulni akarok töllük.
(#) Ricsi89 válasza vtsoftware hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Hát ezek a mai alaplapok nem érnek semmit. Nekem az asztali gépben 7!!! éve megy hiba nélkül egy Abit alaplap és egy ha jól emlékszem codegen táp. A mai napig poroláson kívül semmit nem csináltam rajta. Amikor néha szétszedem, átnézem, hátha van valami hiba, de semmi. Egy púpos kondi sincs se a tápban ,se az alaplapon, pedig a proci mellett a hűtőbordánál sorakoznak szépen páran. nyáron kaptam egy P3-as gépet, ott is szintén Abit alaplap, tápot nem tudom milyen és abba sincs egy darab hibás kondi sem. A mai lapokban meg egy-két év után az összes fel van puffadva.Ez a mai üzletpolitika.Egy kondi kiöregszik és az átlagfelhasználó dobja is el a lapot és vesz másikat. persze tudom évente úgy is új kell, mert jönnek az új cuccok, amihez alaplap kell, proci kell, memória kell, meg mindenből új kell.
(#) _ampervadasz_ válasza vtsoftware hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Először is mindenképpen cseréld a kondenzátorokat, addig meg ne próbáld beindítani a gépet! Azokat is cseréld ami nem púposak, és figyelj hogy amire az van ráírva hogy LOW ESR azt csak LOW ESR értéküvel cseréld!

Lehet az egyik memóriád tönkrement, vagy a grafikus mag, vagy annak a memóriái, vagy esetleg megsült a PLCC tokozású uC amiben a BIOS is lakozik.

Gondlom Asrock alaplap.
(#) Müszi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Tökéletesen egyetértek. Mikor én is vettem lapot, procival, rammal, akkor derült ki hogy videokarit is kellett vegyek, mert PCI_E volt rajta.
(#) Müszi válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Nem feltétlen száll az el szerintem. Mikor P3-mas lapba cseréltem kondikat pár éve (pillanatpákával!!), rögtön üzemképes volt az alaplap.

üdv
(#) sprofan válasza vtsoftware hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Kicsit barbár, de beválik:
Én ha ilyen problémával találkozok, akkor bár elég durva módszer de eddíg még mindíg bevált: A kondit óvatosan eldöltöm kb 45°-ban az egyik, majd másik irányba a lábaival egyvonalban, ekkor belül elszakad a fólia alábaktól és egyszerűen lehúzható a kondi a lábaitól. Ezt levágom hogy csak egy kb. 2mm álljon ki az alaplapból, és erre forrasztom a szintén csak pár mm lábú új kondit, majd a nyagyából 3mm rést az alaplap és a kondi között meleg ragasztóval szépen kitöltöm a mechanikai védelem miatt. Ahol nincs agyonzsúfolva a többrétegű nyák ott tök felesleges és értelmetlen is, de pl. az általában CPU körül lévő kondikat mindíg így cserélem.
(#) _ampervadasz_ válasza Müszi hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Talán csak a táp tranziensek miatt nem indul el BIOS.
Sajnos az utóbbi szokott előfordulni. Ilyenkor már a tranziens az intengrált szutykok belsejében átüti az apró kis FET -ecskéket.

Megjegyzem normális esetben is is átüti a fesz a FET gatejét, de az kontrollált, és az még az a szint amitől még nem szál el a FET. A FET -ek ilyen tulajdonsaágai miatt ilyenek a RAM EPPROM stb árakörök, viszont pont ez miatt érzékenyek is a kisülésekre.
(#) Stadi válasza Frankye hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Előre is elnézést kérek Tőled, mert tudom, hogy sziveden viseled a vasút ügyét.

Nekem elég radikális véleményem van a témával kapcsolatban. A MÁV mai formájában működésképtelen, egy pénztemető az egész. Évente tizmilliárdokat öntenek bele, mégsincs semmi érdemi javulás a szolgáltatásban. Én pártolom, hogy azokat a vonalakat, ahol a buszközlekedés megfelelő alternativa, ott a vasutat szüntessék meg. (Sőt, a pályát is szedjék fel, mert ha ők nem teszik, akkor a fémgyűjtők martaléka lesz.) Ez nem vonatkozik azon vonalakra, ahol teherszállitás is van, mert ezeknél a vonatközlekedtetéshez szükséges összes járulékos költséget (pályafenntartás, mozdonyok karbantartása stb.) rá kell lőcsölni a teherszállitásra. De személyforgalom itt is csak akkor maradhatna, ha kisebb veszteséggel lenne üzemeltethető, mint a busz.

Vegyük észre: mig a közúti személyszállitás esetén az útkarbantartás túlnyomó részét a magánszektor célzottan kifizeti a benzinben, teljesitményadóban, autópályamatricában, addig az összes, közlekedéshez szükséges járulékos költség a vasút esetében 1:1 az utazóközönséget terheli (és természetesen a MÁV egyéb szolgáltatásait igénybe vevőket). Az utasok persze nem fizetik ki a rájuk eső hányadot, mert akkor néhányszáz százalékkal több lenne a viteldij. Tehát minden adófizető (ha bolban blokk ellenében vásárolsz, már jó eséllyel Te is az vagy!) pluszban megfinanszirozza a különbözetet. Kérdem én, miért éri ez meg nekünk? Nem lenne jobb helye máshol ennek a pénznek (eü, oktatás, rendvédelem stb.)?
(#) _ampervadasz_ válasza sprofan hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Nem okoskodás képeen de: CPU körül minnél rövidebb kivezetésekkel szabad csak beforrasztani a kondenzátorokat, mert úgy fognak viselkedni mint az antenna, és összeszedi a zajt, majd a kapcsoló FET fogja megdani magát. Nagyteljesítményű processzoroknál nem szabad cicózni, ott egy az egyben ki kell, majd be kell neki forrasztani egy új kondenzátort. Főleg ott jelethet gondot, ahol többfázisú a megtáplálása a CPU -nak, és az induktivitások is közvetlen a kodenzátorok melett vannak. Ez főleg az Intel$típusú processzrokra jellemző, ahol az energiagazdálkodást úgy valósítja meg a rendszer, hogy pár fázist kikapcsol a BIOS, hogy energiát takarítson meg a rendszer, majd ha ismét nagy órajelre van szükség, akkor visszakapcsolja azt.

Nem bele okoskodni akarok, csak megelőzni a a "kontár" munkából esetlegesen előforduló károkat.
(#) vtsoftware hozzászólása Okt 8, 2009 /

Hát mostmár tényleg nem tudom.
Találtam még egy furcsaságot. Csatoltam.

Nem akarok "kontár"kodni vele, azért féltem annyira.

Arra lennék kíváncsi hogy egy bevált módszerrel hány fokos pákával - nem pisztolypáka - lehet szépen kiszedni az elkókat?

alaplap1.png

Pisztolypákával csinálok mindent! Eddig már egy tonna alaplapot javítottam ( FET csere, elkó csere) és idáig az mind jó lett, néhány kivétellel.

Sőtt még a PII -es alaplapon is az "oriás" DIN vagy (minek mondják) cseréltem ki PS2 -es csatlakózóra. Az alaplap fel volt készítve, mégis a régebbi csatlakozót rakták bele anno.
(#) DuMatyi válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Nem fázis, hanem több áramút. Látszik az erősáramos gondolkodás

Az bizony kontakthiba miatt keletkezett! Nem fagyogatott a géped? Csodálkoznék hogya nem, mert akkor a kondenzátorok tették a dolgukat ezesetben, és a hiba forrására is okot adhat.
(#) _ampervadasz_ válasza DuMatyi hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Igen idegvégződéseimben mindig ott csorog az amper, nem véeltlen az AmperTech / Ampervadász niknév sem. Persze ez nem azt jelenti hogy a több száz Amperes áramütést túlélnék, pedig már volt ehhez hasonló megrázó élményem.
(#) vtsoftware válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Hát csak úgy fagyott hogy ha a sata winyón munkálkodtam, akkor fagyott meg de csak egy egy pillanatra, de nem másodpercre.

Azon gondolkodok inkább hagyom a fenébe, ez már szerintem gatya... az elkót meg úgysem tudom most cserélni.
(#) Stadi válasza SALáta hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Engem a HE-ben a Ki mit épitett topik fogott meg először, és bár volt egy év kihagyásom, akkor is benéztem néha-néha, mint olvasó. Szóval a közösség megvan, a távolság leküzdése legyen a net dolga. Fényképezőgép és videó is sokaknak van, tehát lehet láttatni a füstöt is.

Idézet:
„mikor már nem bírom egy egy csípős megegyzést teszek azért”

Vigyázz, nehogy előkerüljön valami vágóeszköz ilyenkor! A tolakodásról meg annyit, hogy én tömegközlekedéssel és autóval utazva is szoritom ki az ilyen nyomulósokat, hadd küzdjenek. Persze balesetveszélyt nem okozok!

Én múltkor villamossal utazva láttam, hogy az egyik megállóban babakocsis hölgy várakozott egyedül. A világ legtermészetesebb dolga volt, hogy mikor kinyilt az ajtó, már ugrottam is le segiteni. Semmi perc alatt fent volt a kocsi. A csajszi egyébként vágottszemű volt. A romák meg a vilin néztek rám utána, nem tudták, mi van. De ha cigány lett volna a hölgy, ugyanúgy segitettem volna.

Itt jegyzem meg, hogy akinek bejött a filmvásznon Piszkos Harry nyers, szókimondó stilusa és nem veti meg az elgondolkodtató drámákat, annak feltétlen ajánlom Clint Eastwood utolsó filmjét, a Gran Torinót. Megnézés után le fog esni, miért pont ide irtam.
(#) DuMatyi válasza vtsoftware hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

az a proci tápja. Ebből lűtszik, a kínaiak csatlakozói mennyire megbízhatóak
Ha van másik rossz alaplapod, termeld le arról.
Beültetés:
Ónpacni, mértékkel. Csipesszel kihúzod a lábakat egyenként. Ezek után megfelelő átmérőjű rozsdamentes acél injekciós tűvel szabaddá teszed a furatgalván lyukat. Ez lesz a legnehezebb. A felesleges ónt csipeszel illetve ónszippantóval leszeded. Innen már gyerekjáték!

A tápegység tápcsatlakozóját mindenképpen nézd meg mert a hibás kontatus miatt létrejövő tranziensek a kondenzátorokban nagymértékű kárt okozhatott. Attól hogy a többi kondenzátor nem púpos attól még kilehet száradva.

Kiforrasztásra, egy akkora ón paca is elég ami átfogja a a négy tüskét, és miközben melegíted, a másikoldalrül kihúzod a csatlakozót. Ha lenne pénzem küldenék én csatlakozót, mert nekem 50 alaplapból operált csatlakozóm van.
(#) hapro válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Értem, akkor nincs válaszom. Te vagy az origo webszerver több 500Gb-os partícióval?
(#) _ampervadasz_ válasza hapro hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Nem webszerver, ez az otthoni 2,5Terrás gépem.
Csinálnék én webszervert, de ahhoz egy gyors hostra is szükségem lenne. Illetve egy Szerver RAID kártyára, ami úgy minimum 90.000Ft.
(#) szamóca válasza DuMatyi hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

A síkport (Talkum) használja a rizshántoló, rizs felület mattírozásra. Fényezetlen A (válogatott törtszemet nem tartalmazó) ill. B jelzésű (törtszemet tartalmazó) végtermékeknél.
(#) Georgee hozzászólása Okt 8, 2009 /

Két hete nem forrasztottam (mert van kemény 3mm ónom) Valakinek van ötlete, hogy lehet elütni elektróval az időt? (nincs pénzem sajnos igy nem tudok venni se, örülök ha a számlákat be tudom fizetni)
(#) _ampervadasz_ válasza Georgee hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Ezzel ugyan így vagyok én is. A napokban takarítottam, és előkerült úgy 60cm, meg egy csomó alkatrész amit kerestem. Tároló hiányában, sajnos csak összeömleszteni tudtam.
Kiszoktam a pákászásból már. Már csak ha szükséges akkor "pazarlom".

Ha sikerül kaparintanom egy Stocet A -s processzort, akkor talán feltudom éleszteni az Abit alaplapot. Megpusztult benne kettő FET, és már ki is cseréltem, csak egy tesztalany kéne. Korábban Köbzolinak adtam volna a oda (akkor még nemtudtam hogy tönkre ment két vezérlő FET), csak megint erőforrás hiányában nemtudtam eleget tenni ennek. Ez is akkor volt amikor frissen lettem munkanéküli, és igértem ha lesz pénzem megyek. Ez azóta így is maradt.
(#) SALáta válasza Georgee hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Bonts s tervezz nyákot, esetleg amit sok helyen használsz azt tervezd át vagy csináld meg. Pici műhelyépítés takarítás.
(#) wattamper hozzászólása Okt 8, 2009 /

Hali mindenkinek.Holnap megyek pestre,megnézem a 120/10Kv-os földalatti terhelés és kábel elosztó központot.A MEEI szervezte az utat

Mindenki érdektelen?

Matthew ,irtam privát levelet ismerősünknek.Várom a reakciókat.
(#) zolee1209 válasza wattamper hozzászólására (») Okt 8, 2009 /

Talán egy kicsit írhatnál mindarról, ami holnap fog történni... Amit eddig leírtál, sajnos nekem nem sokat mond!
Következő: »»   730 / 3607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem