Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   317 / 1385
(#) guliver83 válasza Kicsa hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Soha nem várom meg amig meszárad, de az olyaj nem szárad olyen egyszerüne.
Én mindig áttörölgetem papirzspivel teljesen szárazra.
(#) Kicsa válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Szia!
Megtörölgettem,de nekem 'meg is szárad',ráraktam a crt monitor tetjére : kellemesen meleg...érzésem sziernt készre szárad fél óra alatt. De megtörölgetve mindjárt csak annyi ideig szárad hogy előkészítem a levilágítót... köszi szépen a tippet
Üdv Kicsa
(#) gulasoft válasza titi hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
És ebben a fehér folyatószerben van rögtön forrasztóanyag is? Én nem hallom, nincs big hifi a gépen. Típust lehet benne hallani? Esetleg tudja valaki milyen ez a folyasztószer?
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Sziasztok,ismét én!
Szóval az eredmény : először is hatalmas hibát követtem el,pont akkorára vágtam a papírt mint a nyákot,így eszeveszetten nehéz volt rendesen pozicionálni,rögzíteni. De tanultam a hibámból...szóval első világítás 8 perc,eredmény nem túl jó.
kb 80 %-on tökéletes éles kép,10 % homályos és a maradék 10 pedig nem teljesen akart előjönni előhíváskor. Kimartam,kb 80 %-os a végeredmény sok javítanivalóval. Nyák fordít és ott is világítottam,immáron 10 perccel : szerintem sokkal jobb lett előhívás után. Most ázik a maratóban,remélem jó lesz. Egyébként nekem a sokak által TN150es ről írt maratási idő olyan "személyautó gyári átlagfogyasztási érték" : sosem sikerül elérnem. Most is, kb 50*70 mm-es a nyák de lesz vagy 40-45 perc mire készen leszek vele. Érdekesség hogy a tiszta maratófolyadék is hosszú ideig 'szenved' mire elkészül.
írok még illetve majd mutatok képet is ha sikerül,köszi szépen mindenkinek!
Üdv Kicsa
(#) sprofan válasza Kicsa hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Ha nem 100%-os, próbáld ki 11-14 percel is.
Az a 6-7 perc lazán megvan, és nem átlag érték. Mozgasd maratás közben a tálcát, vagy csinálj valamit ami mozgatja. Melegítsd fel a maratót 40-50 fokosra, vagy a tálat amiben a nyák és a marató van tedd meleg vízbe. Így ténylegesen megvan akár! 4-5perc is, és nem csak ilyen 2x2cm-es nyákoknál. Van amikor gyái nyákot használok a kétoldalashoz, ekkor még egyszerűbb a dolog, mivel a nyák fix mérteű, a fóliára úgy nyomtatom a nyákrajzot hogy legyen neki körvonala is. Egyszerre csak az egyik oldalról húzom le a védő fóliát, a nyák szélei és a nyákrajz körvonalai könnyen öszeilleszthetőek. Amint megvan az egyik oldal, előhívom, alaposan leöblítem és visszteszem rá azt a kék fóliát hogy ne piszkolódjon, ezután jön a másik oldal, ha az is kész leveszem az előző oldalról a fóliát és mehet a maratóba.
(#) Kicsa válasza sprofan hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Szia!
Most másodszorra úgy látom hogy 100% lett,de majd maratás után tudom biztosra mondani. Egyébként van vmi por alakú maratószerem is,anno HQtól rendeltem,feloldottam vízben de ez sem akarja olyan egyszerűen levinni. Pedig ráadásul teliföldes panelt csináltam úgyhogy szinte 'alig van' felsleges réz. Lehet hogy túl vastag a fólia... Nah mindegy,még mindig ázik...
(#) titi válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Ez csak folyasztószer (Flux). A forraszanyagot már a videó elején felviszi, ami egyébkén forrpaszta, na az elvileg tartalmaz folyasztószert és forraszanyagot is.
A forrpaszta tul.képp. nagyon apró kis óngömböket tartalmaz folyasztószerrel keverve. SMT technikánál használják.
Típust nem említ.
Forrasztó paszta
Folyasztószer (Flux)
(#) gulasoft válasza Kicsa hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Azt fel kell melegíteni 40 fokra és akkor viszi, csak mozgasd. Nekem buborékos maratróval kb. 15 perc.
(#) Kicsa válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Felraktam vizet a gázra majd bele a maratótálat ; elkövettem ismét egy nagy hibát,azt hittem ha megpiszkálom a nyák tetjét,könnyebben lejön a réz. Nem,viszont helyette elértem hogy használhatatlan lett,megkarcolódott a lakkréteg is.
Úgyhogy most vágtam megint egy db-ot... és 12 perc levilágítási idővel tökéletesre csinálom!
Üdv Kicsa
(#) guliver83 válasza Kicsa hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Szia!
Megpiszkáltad, mert nem tudtah hogy mi az ?
Én mindig foróvizet engedek egy tálkába és abba pedig beleteszem a másik kis dobozt amibe a maratószer van.
De állandó mozgatás kel neki (( nem piszkálás))!!!
(#) Kicsa válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Tudom hiba volt...nem azért egyébként hanem a gyorsabb maratás reményében...na de most 12 perc világítás után szerintem tökéletes lett előhívás után...most "maratódik lefele" :eek2:
Csináltam képet az előhívás utánról...majd felrakom ha megvan a kész panel is!
Üdv Kicsa
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Nah itt a kép,a maratás megint maratoni idő - ha egyáltalán jó lesz. Szerintetek ez az előhívás jó? Gondolkoztam hogy azért nem mar jobban mert nincs rendesen előhívva a nyák..szerintetek?

elohiv.jpg
    
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Kész,végeztem! Feladom!
Ez lett belőle,megy a kukába a másik panellal együtt. Látszik hogy valahol meg sem kezdte a fölösleget,valahol meg már azt is levitte amit nem kellett volna. Nem tudom miért ilyen deizélta az egész napomat ráadásul még egy másik projekt sem jött létre úgyhogy elegem van...
szóval mitől lehet hogy ilyen lett a nyák?
Üdv Kicsa
(#) gydanee válasza Kicsa hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Nekem amikor a gyárilag lakkozottat nem hívtam elő eléggé, akkor lett hasonló a maratásom, de csak visszadobtam az előhívóba megint, és utána már tökéletes lett a maratás.
(#) gulasoft válasza Kicsa hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Ez azért van, mert nem hívtad elő rendesen.
Ott van a youtube-on a videóm nézd már meg mielőttfeladod, ráadásul 1000* el lett mondva ne egy 900000 m2-es panelon próbálgasd hanem csak egy kis darabon.
Tömény előhívóba mártsd be (egy mp-re) utána gyorsan át a vizes tálba és ott lelögybölni. Ezt a folyamatsort addig ismételni, míg már nem jön le több lakk a nyákról.
Esetleg nagyon finom ecsettel a vízben lesöprögetheted, de a videó többet mond. Inkább jobban hívd elő mint kevésbé, mert az a legsz***abb mikor majdnem jó, csak egy részen nem jött le a lakk és dobhatod a kukába. A maratási időd is ezért horribilis, 50 foknál meg ne legyen melegebb a maratód.
(#) Kicsa válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Szia!
Az az idegesítő hogy már csináltam levilágítással egy panelt,azt is így csináltam és az tökéletes lett. Azt is eddig hagytam az előhívóba és az jó lett. Ezt kipróbáltam,ha még kb 2 másodpercet benthagyom az előhívó lötyibe akkor már rendesen jön le a lila színű lakk,mindenhonnan. Ezért is nem mertem tovább benthagyni... A sikeres panelnél pedig egyedül a nyák származási helye különbözött. Ezért gondoltam hogy a nyák a 'ludas'. De ezekszerint akkor a nyák jó csak tovább kellett volna előhívni? Egyébként az előhívóm az lefolyótisztító + melegvíz.
(#) guliver83 válasza Kicsa hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Szia!
Én a TN140-es előhivót használom higitva.
És szerintem elég jót lehet vele csinálni, ha a higitási arányt betartod, mert ha nem akkor lemarja az összeset..
Előhivni meg addig szoktam amig nem látom jónak a panelt, vagyis mikor már elég sötét a lakk rajta és minden honnan eltünt a lakk ahonnan, csak kell
akkor jöhet ki az előhivóból.
Egy panel amit csináltam.
A szkenelt képek
(#) Kicsa válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Szia!
Gratulálok,ez igen szép lett tényleg!
Én úgy megörültem az előhívás utáni nyáknak de ezekszerint kár volt mert az itt látottakhoz képest korátsem látszik annyira a vezetősáv. Lehet hogy tovább kell világítanom és tovább előhívni? Mert akkor ha gondolom hosszabb előhívásnál leoldja a lakkot mindenhonnan,az azt jelenti hogy nem károsodott a fedetlen részeken eléggé a lakk... Még teszek egy próbát hosszabb levilágítási és előhívási idővel...igaz hogy már elpakoltam mindent de bosszant...
köszi szépen
Üdv Kicsa
(#) gydanee válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Ismerős a NYÁK terv, nem PIC-es, LCD-s időzítő lesz?
Amúgy tényleg jól sikerült!
(#) sprofan válasza Kicsa hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Ha fény elé tartod a maszkot, nem jut át rajta túl sok fény?
Mert ez az előhívom de amikor jó lenne akkor már néhol oldódik le a vezetősáv, amikor meg még nem oldódnak a sávok akkor még nincs rendesen előhívva eset akkor is elő szokott fordulni, ha az egyébként fedett rész kap egy kevés uv-t.
(#) guliver83 válasza gydanee hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Igen az lett!
És már müködik is!
(#) belganarancs válasza Kicsa hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Egy tipp,bár nem kell megfogadnod:A levilágítási időn már ne hosszabbíts,hanem egy picit csökkents a levilágítási távolságon-mármint az izzó és a nyák távolságára gondolok.Lehet,picit alávilágított és emiatt nem tudtad már rendesen előhívni sem.Csak egy tipp volt.
(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Persze,ha csökkented a távot,akkor az időt is érdemes csökkentened.A maszkon is javíthatsz,ha a festékes oldallal teszed a nyákra.(nyilván el kell döntened,hogy akkor kell,vagy nem kell tükröznöd nyomtatás előtt)
Ez pedig csak egy kiegészítés volt a tippemhez.
(#) K.Leslie válasza Kicsa hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Üdv!
Maratásnál van egy jó tippem, ami nem marja le a vékony lakkot és a lustáknak találták ki .
Szóval: fogod a nyákot, a hátoldalára (nem a lakkozottat) ragasztasz egy fület szig.szallagból. Óvatosan ráhelyezed a maratóra, hogy ússzon a tetején. Ekkor a lemart réz lesüljed az aljára, és nem kell mozgatni. Nekem kb. 10-15 perc alatt, lemarja a szobahőmérsékletű marató.
(#) K.Leslie válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Üdv!
Szóval tied a video a youtub-on. Grat hozzá.
(#) Kicsa válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Sziasztok!
Újra nekiálltam,volt még egy oldala a nyáknak. Eredmény a melékletben. Szerintem majdnem tökéletes lett,a tapasztalatok alapján a marató is használt már eléggé...illetve tényleg az előhívás is kevéske volt. A megvilágítás 15 perc volt változatlan távolságból.Az előhívóba pedig kb 3x1 másodperccel többet töltött. Meg is ilyedtem mikor elég sok lila folt lejött de úgy látom hogy azoknak le is kell. Szerintem a maszk elég jól takar,2 db A4es papír olajjal itatva.Köszönöm szépen a segítséget és az ötleteket mindenkinek,talán sikerül rájönnöm e technika apróbb fortélyaira is a Ti segítségetekkel!!! Köszönöm!!!
Üdv Kicsa

mar3.jpg
    
(#) guliver83 válasza Kicsa hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Csak jó lessz egyszer!!!
De nem lehet egyszerre tökéletes!
(#) Kicsa válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 9, 2009 / 1
 
Így van!
Egyébként a szöveget leszámítva első ránézésre 'tökéletes',persze holnap a beültetés előtt a méréseknél minden kiderül./ Vagy mindenki derül? /
Köszi szépen mégegyszer mindenkinek a segítséget!
Üdv Kicsa
(#) gulasoft válasza K.Leslie hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Ja enyém. És egy fényképezővel csináltam darabonként azért van egy kis keveredés benne.
(#) gydanee válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 9, 2009 /
 
Amúgy ki tervezte a NYÁK-ot?
Következő: »»   317 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem