Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   648 / 3982
(#) jdani hozzászólása Okt 11, 2009 /

Hali. Régebben egy ismerős tekercselt nekem egy trafót. én úgy tudom, hogy az ilyeneknél szorosan menet a menet mellé kell tekerni. vagy nem úgy van?.... nem lehet ebből később valami gond?
(#) kendre256 válasza jdani hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Ha a transzformátor különben jól működik, van elegendő feszültsége, terhelhető, nem melegszik nagyon, akkor nem gond.
A menet menet mellé tekercselés leginkább azért kell, mert úgy kisebb helyet foglal a tekercselés. Ha így is ráfért a huzal, akkor jó így is, csak nem olyan szép.
(#) c27 hozzászólása Okt 11, 2009 /

Sziasztok. Lenne egy viszonylag könnyű kérdésem csak biztosa akarok menni ezért megkérdezem.
Van egy ta7712p ic-m és csak az adatlapját kéne megnézni Bővebben: Link
a 11. oldalon van az ajánlott kapcsolás, de az ic lábjelölése nem egyezik a fölötte lévő 8,9,10 oldalon található ábrák lábkiosztásával. Az ic tetején szokott lenni egy kis jel egy kis kimarás amint az adatlapon van a kis jel bal oldalt van és a jel alatt balról kezdődik a számozás, de az ajánlott kapcsoláson a kis félkör alakú jel fölött kezdődik. Ez akkor hogy van pontosan? A 13. oldalon van pár ábra, elvileg ha felülnézetben van az ic akkor bal oldalt lentről kezdődik a lábak számozása a kis jel alatt indul. Akkor az ajánlott kapcsoláson a 11. oldalon hibásan van rajzolva?
A 13. oldalon az ic ábra egyáltalán felülnézetben van(elvileg annak kéne lenni nem)?
Nagyon kérem aki tud segítsen!
(#) rozsda válasza proli007 hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Értem én hogy nem illik,de akkor is meg kell próbálnom.Egy erre a célra kitalált mágneskapcsoló 18e ft körül van.És még az sem biztos hogy szükséges beépiteni.De biztonsági okokbol a próbaüzemelés idejére szeretném ha ott lenne fömegszakitó céljábol.És ha szükségesnek látom a meglétét és a projektem is müködik akkor beruházok egy gyárira,de addig is segitsetek megállapitani egy menetszámot és huzalátmérőt.
Az sem zavar ha hasraütés alpján megy a dolog.
Most 70 menet van rajta 2mm-es huzalbol.Holnap megér egy próbát.
(#) mex válasza rozsda hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Legalább az ellenállását mérd meg annak a 70 menetnek. Gyanitom, hogy nagyon alacsony érték fog kijönni, ami persze nagyon nagy áramot fog jelenteni 48V egyenfeszültségen. Boritékolható, hogy a vasmagot behúzza, de lehet, hogy huzamosabb benntartásnál szétég az egész cséve, drótostól....
Mindenesetre a két vasmagfél közé tegyél néhány tized mm vastag prespánt, vagy hasonló anyagot, mert a gerjesztés megszűnése után is hajlamos a két fél összetapadni, igy kikapcsolni sem tud.
(#) Imi65 válasza mex hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

DC-ről úgy szoktunk húzatni mágneskapcsolót, hogy a bontókontaktusra párhuzamosan ráteszünk egy megfelelő értékű ellenállást (és megfelelő terhelhetőségűt!), és ezen keresztül adjuk a húzófeszt. A meghúzás után az ellenállás korlátozza a tekercs áramát.
(#) kendre256 válasza c27 hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

A 13. oldalon lévő ábra jó, az a szabványos lábkiosztás. A 11. oldalon lévő ábra félrevezető, nem kellett volna az 1. lábat jelölő félkört rárajzolni.
(#) Monstrum hozzászólása Okt 11, 2009 /

sziasztok!
én csak annyit szeretnék kérdezni hogy hol lehet az elektronikai alapokat, elsősorban a nyák megértését, tervezését elsajátítani. A gimnáziumban lehet, de nekem azt szépen kihagyta a nyomorék alternatív oktatás és ezért egyszer fel is gyújtom majd az iskolát
előre is kösz.
(#) mex válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Ez megoldás lehet. Akár egy izzó is megteszi, ha megfelelő teljesitményű.
Azért van DC tekercs ellenállásos korlátozás nélkül is.
(#) kendre256 válasza Monstrum hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Az elektronikai alapokat itt a fórumon is meg lehet ismerni, a cikkek között. Meg keresgélni kell a guglival.
Nyáktervezésről is van topic.
Gimnáziumban nem tanítanak elektronikai alapokat, csak elektronika szakmacsoportos szakközépiskolákban (bár már ott is egyre kevesebbet).
(#) kendre256 válasza mex hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Vagy egy PTK-t is lehet használni DC tekercs meghúzására (az izzó is PTK, csak más formában).

Persze, hogy van. Mi 230V AC mágneskapcsolókat szoktunk ezzel a megoldással 230V DC-ről húzatni.
(#) kezdofiu hozzászólása Okt 11, 2009 /

Házibuliba kellene valami NAGYON EGYSZERŰ (brutálisan könnyűre gondolok mert naggyon kezdő vagyok) lézer, stroboszkóp kapcsolások. Ja és lehető legalapvetőbb alkatrészek keljenek hozzá mert 100km-re van a legközelebbi elektronikai bolt. Előre is köszi
(#) mex válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Mindenesetre én rozsda helyében egyszerűen kipróbáltam volna a 380 váltóáramú tekercset 48V egyenfesszel. Hátha...
Utána lehetett volna áramot mérni, korrigálni, de ez már a múlté.

[OFF] Van benne valami....
(#) rozsda válasza mex hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Még nincs veszve semmi,mert több csévetestem is van és csak egyet kopasztottam meg és tekertem rá 70 menetet.Azt hittem ezt egyszerü lessz megoldani de már látom hogy nem.Szóval jövöhéten kipróbálok minden ötletet és beszámolok mire jutottam.Addig is mindenkinek köszönöm a hozzászólását.
(#) Imi65 válasza rozsda hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Gyakorlatilag a 380V-os tekercs DC ellenállása eldönti, mekkora lesz a DC áram. Ezt meg tudod mérni könnyedén.
(#) Monstrum válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

régebben kerestem a google-val de nem sikerült. aztán jöttem ide és itt is szemezgettem az alapokat de ha kérdeztem egyből elküldtek hogy 'iskolában tanuld meg'.
megpróbálom
kösz
(#) wtc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Szia!
Úgy érted, hogy ai IC kimenetére tegyek 1K ellenállást? mert így 18V-maradt. De most ebbe én rontottam el valamit? Mert nemértem, hogy hogy lehetséges hogy 7912, azaz 12V stabkocka 18V-ot adjon ki.
Mit tudnék csinálni hogy tiszta+-12V legyen?
Köszi előre is!
(#) proli007 válasza mex hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Hello!
Bizony-bizony ez lett volna az első logikus lépés..
üdv! proli007
(#) Imi65 válasza Monstrum hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Nem a megfelelő emberekkel akadtál össze. Szerintem kérdezz bátran.
(#) Monstrum hozzászólása Okt 11, 2009 /

hell
tud valaki egy olyan progit amivel nyákot lehet tervezni, lehetőleg magyar?
(#) Imi65 válasza Monstrum hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Itt próbáld a NYÁK készítés titkait kifürkészni.

Szia!
Nem értettél félre, lehet én írtam rosszul, szóval 18V-van, és 12V kellene.
Szóval ehhez a szűrőhöz kellene trafó, és 2x12V-os váltóáramú trafót egyinárányítottam puffereltem stabilizáltam a mellékelt kapcsolási rajz alapján, és minden úgy van mint a rajzon és mégis a - fesz és a gnd között 18V-van, amikor 12 kellene.
mit kellene csinálnom?
Köszi!

image028.jpg

(#) c27 válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

Kösz én is azt gondolom, hogy az a hibás, de fel lehet fogni egyféle alulnézetnek akkor pont jó. E szerint kezdtem el a nyákkészítést és így jó lesz. Kösz mégegyszer.
Annyit még kérdezhetnék tőled, hogy az adatlapon azt hiszem 7. oldal ott van a start/stop, brake, és forgásirány váltásról. Ha a Vcc-re kötöm akkor magas, ha Gnd-re akkor alacsony ugye?
Még annyit kérdeznék, hogy kell e előtétellenállás? Szerintem nem csak megkérdezném hátha te tudod és biztos ami biztos.

Úgyérted 1K ellenállást az Ic kimenetére?
Mert úgy már csináltam és maradt 18V.
De ez már a 2. IC
A régi is 18V-ot mutatott, de azt először rosszul kötöttem be, tehát megfordítottam a be és kimenetet
(#) davidboda hozzászólása Okt 11, 2009 /

sziasztok!

Fel szeretnek szerelni a biciklimre egy radiot.
Es ugy szertnem hogy mikor megy a radio a bicikli dinamoja toltse az ellemet mind a kocsinal.
Ha tudja valaki hogy keszitsem el akkor kerem szepen segitsen.

Igen a 2. IC-nél már így csináltam.
Akkor holnap veszek mégegy IC-t, és megpróbálom azzal.
(#) kendre256 válasza c27 hozzászólására (») Okt 11, 2009 /

A dokumentációból úgy látom, hogy ezekre a bemenetekre csak földet kell kapcsolni, ekkor lesz rajtuk alacsony szint. Mikor a kapcsoló nem vezet, akkor a bemenet magas szintre kerül (ez a 6. oldal 2. ábra kapcsolásából látszik).
Előtétellenállás nem kell ezekre a bemenetekre.
(#) DecebaL hozzászólása Okt 11, 2009 /

Sziasztok

Szeretnék egy kis segítséget kérni.
A problémám a következő van egy digitális órám ami 9 voltos elemről működik és szeretnék hozzá tápegységet csatlakoztatni hogy ne zabálja az elemet. A tápegység már meg is van. Csak ugy szeretném csatlakoztatni hogy az elem is a helyén maradjon. Amikor rádugom a tápegységet akkor arról működjön. Áramszünet esetén pedig megy tovább elemről.
Fogalmam sincs hogy, hogyan kezdjek hozzá teljesen kezdő vagyok.
Előre is köszönöm a segítséget.
Következő: »»   648 / 3982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem