Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Működik? Mert én csak beírtam, nem volt kéznél próbalehetőség...
Igen, működik. Azt nem tudtam, hogy kapcsoszárójel kell ide. 2 könyvben is megnéztem, de nem volt ilyen figura bennük. Most jobban utánanéztem, az Andew Koenig féle C csapdák és buktatókban benne van.
A trukk az, hogy egy backslash (forditott-per jel) kell a sor vegere, ebbol a preprocesszor fogja tudni, hogy a kovetkezo sor meg ugyanahhoz a makro definiciohoz tartozik. A bosszanto az egeszben az, hogy amennyiben akar egy space is van a backslash mogott, ugy a lancolat megszakad (erdemes a szovegszerkesztodban a space-eket, white-spaceket lathatova tenni es akkor az ilyen jellegu hibak hamar kiderithetoek)
Tehat:
Namost a kapcsos zarojel nem szukseges! Azonban erdemes ebben az esetben hasznalni, hiszen ha az elobb emlitett space miatt vagy mas okbol a makro lancolat megszakad akkor igy legalabb lesz egy forditasi hiba. A masik ok ami miatt szoktak a kapocs zarojelezest, hogy igy a kod encapsulalodik, azaz pl lokalis valtozokat hozhatsz benne letre a blokkon beluli lathatosaggal es ervenyesseggel.
Hello.Az órajelről 1 xt oszcillátor gondoskodik 4Mhz-en.
Tina7-ben hogy lehet kipróbálni??Esetleg ott betudom állítani a pic-nek hogy 4Mhz-en menjen de hogy mérem meg??szkópon? ui:köszi a segítséget!
Nah csak megkinlódtam(real pic sim).Naggyából sikerült azt az 1 percet...thx
![]() ![]() ![]()
Áramkörszimulátor. De hogy miért nem MPLAB SIM-et használ?
Hmm, igy mar megtalaltam (mert ha nem adok meg speci kifejezeseket mindenfele Tina nevu online usereket dob fel a Googli
![]() Jol nez ki amugy a szoftver, hogy mennyire jo a szimulacios kepessege azt jo lenne kideruteni. Olyasmi, mint pl a Proteus, igy egyutt lehet a PIC programot szimulalni a Spice aramkor szimulacioval -- a web oldalt olvasva. Gondolom ezert abban szimulal luig es nem MPLAB-ban.
Sziasztok, viszonylag kezdő vagyok a témába, a következő kérdéssel fordulok hozzátok segítségért:
hatjegyű számot kéne osztanom konstans 60 -al, és egy pic 16f 877a-s procival. Meglehet ezt egyáltalán valósítani ? köszönöm szépen előre is a válaszokat.
Milyen program nyelven? (persze, hogy meg lehet valositani...)
Már máskor is ajánlottam: Multibyte Arithmetic Assembly Library for PIC Microcontrollers
Bővebben: Link
Sziasztok, igen asm-ben készítem a progit, köszönöm a válaszokat, most megnézem a linkeket amit ajánlottatok, és ha nem boldogulok még írok.
Ha hatjegyű a számod (decimálisan) akkor max.20bit kell az ábrázolásához.(999999 lehet maximálisan az értéked)
Szerintem 24 bites osztás rutinok között keresgélj. Szerintem ez kell neked: Bővebben: Link Előző hsz. linkjén találtam. üdv
Sziasztok!
Egy osztás nélküli 24 bites bináris - BCD rutin (a környékéről), ezt is használtam már... Sziasztok
Köszönöm a válaszokat, ma befejeztem a program eepromos részét, holnaptól erre kell ráfeküdnöm, remélem nem a klaviatúrán alszok
![]()
Üdv!
Nagy gondban vagyok. Valami rossz, de nem tudom, hogy hw vagy sw. Nyomógombokat tettem a16F887-eshez, ami a kezdeti időkben szépen ment is. Majd nem foglalkoztam vele, írtam mást, meggyőződtem, hogy jó. De viszont, most, amikor meg kellen, nem hajlandó működni megfelelően. Ha megnyomom a gombot, ki kellene gyulladni egy lednek. Ez csak halványabban ég, mithogy sw-ból kapcsoltam volna be. Elengedés után, ha újra megnyomom, akkor rezeteli a pic-et. Utána elég lassan tér magához. Néha kicsit gyorsabban, van hogy nem. Akkor táp le, fel. A feszültség nem esik le a pic-nek, mértem. És ez a rezetelős hibajelenség akkor is fent áll, ha sw-ből nem kezelem a gombot. A portA-n lévő gombot analógról digitálisra állítottam, megfelelően kimenetre állítottam az összes gombnál. A gomb bekötése a mellékleten.
A BOR4V-vel is próbálkoztam, semmi...
Köszi, ez segített, így nem halt be!
Mitől lehetett ez?
Attól, hogy nem volt letiltva az LVP és nem volt a láb gnd-re húzva, hanem lebegett.
A PGM láb szerepének nézz utána! Ha LVP engedélyezett, akkor a PGM láb bemenő szintje dönti el, hogy programozó vagy programfuttató üzemmódba kapcsoljon a PIC. Ha PGM lebeg, akkor ez véletlenszerűen áll be (vagy "hun beugrik, hun ki").
Köszönöm a válaszokat, ma is okosabb lettem
![]() ![]()
Hello!
Nem tudom, hogy tönkre tettem-e egy picet(16f84a). Úgy kezdődött, hogy építettem egy frekvenciamérőt(cikkek között megtalálhatót), de úgy tűnt, mintha nem működne a pic, úgyhogy megnéztem, hogy benne van-e a program. Folyamatosan a 3fff érték jött, akkor is miután újra beleetöltöttem a progit. Aztán rájöttem, hogy nem rég újra telepítettem a gépet, ezért elfelejtettem a vonalakat beállítani az égető programban. Na most a pic kiolvasásakor 0-ák jöttek ki, akkor is miután újra megpróbáltam beletölteni a programot. Ki próbáltam úgy a kiolvasást, hogy semmi nem volt csatlakoztatva az égetőre és így is 0-k jöttek ki(tehát most azt jelenti, hogy a pic-is semmi szóval elromlott?). Utána át állítottam a port számát (lpt) hátha azzal van valami, akkor pedig ha nem volt az égetőn semmi akkor nem 0-k hanem a 3fff jött ki. szeretném megtudni, hogy most tönkre mehetett a picem, és ha igen, akkor mitől? A választ előre is köszi. Üdv.: mate_x
Sziasztok! Annyi kérdésem lenne, hogy a 16F628-as PIC-nél az RA4-et hogy az istenbe lehet átlagos portként használni??
Ha a TRISA-t kimenetre állítom, és HI értéket adok a portnak, nem történik semmi Nem értek még a PWM-hez se a CCP modulhoz, megpróbáltam adatlap alapján kikapcsolni, már ha lehet, de semmi! 1db LED van rajta! ![]()
Adatlap 5.1 fejezet második mondatának második tagmondatát nézd meg, illetve a Figure 5-4-en nézd meg, hogy mi kell ahhoz, hogy logikai magas szintet kapj a lábon.
Ha egy portlábat ki és bemenetként is használok és azt akarom, hogy amikor kimenetre állítom, L szint legyen rajta azonnal, azt így kell csinálni?
Szia! Igen, megnéztem, azt írta, hogy az RA5-nek, azaz az MCLR/VPP/RA5-nek nincs kimeneti meghajtója!
Az RA4/T0CKI/CCP2 -őn van egy nyitott Drain kimenet! Igazából nem tudom, hogy mi az a Nyitott Drain kimenet, lehet, hogy ez az információ hiányzott nekem! ![]()
Oké-oké
![]() Most magamnak válaszolok, hisz az a port úgy kimenet, hogy testre húzó MosFet van rajta! Köszönöm a segítséget, ezt igazából észre sem vettem!!
Így
|
Bejelentkezés
Hirdetés |