Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm, de nem ilyen "bonyolult" progit keresek.
Elvileg megoldható lenne az összeötvözés de a két program a kijelzőn "ütné " egymást ! mindkettő ugyanazt a kijelzőt használná ez tuti hogy keveredést okozna
Idézet: „Ezért is "keresek" ilyen programot mégha egy villogobol is kell átalakitani ugy hogy "fogják" a kezem mit hol miért kell átalakitani. Ebböl elöbb rájönnék a fortélyra mint hogy adatlapot bujjak, angol nyelvtudás nélkül.” Ez rendben van, de adatlap nelkul nem fog menni. Ez kb olyan mintha vennel egy sportrepulot es anelkul tudnal repulni megkerdezned hogy lehetne vele kubai 8-ast repulni -- de eleg lenne neked ha egy immelmann-t mutatnak meg majd valahogy kiokoskodod hogy lesz abbol kubai 8-as. Tenyleg joindulatbol mondom, de vagy meg akarod csinalni magad es akkor bizony az elmelettel kell kezdeni mitol repul a repulo, vagy hagyd ra egy pilotara a feladatot...
Akkor lehet hogy inkább marad a pilotára! Nem hiszem hogy egy pár sor miatt, ami lehet hogy a neten is megtalálhato, napokig olvassak adatlapot szotárral a kezemben és még ez után sem biztos siker. Azért köszönöm.
Az alap gondom az lenne, hogy van egy merevlemezes felvevő amiben nincs timer funkció. Ehhez a merevlemezes felvevőhöz kellene illesztenem egy időzítőt, hogy ne kelljen ott leni és kézzel indítani a felvételt és a leállítást minden alkalommal ha rögzíteni akarok egy műsort. Ennek a megoldásához lenne szükségem egy olyan időzítőre amelynél be lehet állítani két időpontot a be és kikapcsoláshoz.Olyan is jó aminél a bekapcsolás időpontját beállítom a kikapcsoláshoz pedig, hogy mennyi idő után kapcsoljon ki.Lehet PIC-es vagy akár AVR-es is.
A neten nem találtam nekem megfelelőt ezért kérem a segítségeteket hátha valaki találkozott már ilyen kapcsolással, esetleg épített is ilyet. Minden segítséget szívesen fogadok.Előre is köszönöm. Idézet: „Univerzális időzítő PIC16F628A-val Egy széles körben alkalmazható időzítő megépítését teszem közzé. A szerkezet segítségével automatikusan ki/be kapcsolhatjuk a sütőt, nyáklevilágítót, lámpát, stb.” Bővebben: Link
Köszi, de ez volt az első amit néztem. Ezzel csak az a baj, hogy ha jól olvastam, hogy elindítani nekem kell. Ha este 23:00-kor el akarom indítani a felvételt akkor nekem kell a start gombot megnyomni az időzítőn. Ezzel csak akkor van baj ha éppen nem vagyok otthon, vagy alszom stb.
Eddig
Idézet: beszéltél. Nos, a kapcsoláson szerintem semmit sem kell módosítani ahhoz, hogy két időpontot beprogramozz (a be és kikapcsolási időket). Legfeljebb a programot kell átírni. „kapcsolásról”
Sajnos a programozáshoz nem értek, így a program módosítását nem tudom megoldani. Olyan időzítőre lenne szükségem ahol a ki és bekapcsolás időpontját betudom állítani. Bocsánat ez az én hibám, hogy rosszul, nem pontosan fogalmaztam.
Idézet: „Sajnos a programozáshoz nem értek” Meg lehet tanulni, ha akarod. Ha meg nem akarod, akkor mi a búbánatnak keresel PIC vagy AVR kapcsolást? Készen is vehető sokféle programozható kapcsolóóra, azokkal is el lehet boldogulni.
Akkor már inkább a távirányító gombját kösse össze vele.
Két óra és a leállítás, elindítás is megoldott.Ha szebbet akar egy pót távirányítót meg az órákat külön dobozba szépen bedobozolva.
Olcsobb az afrikai rabszolga akit meg is lehet korbacsolni ha elfelejtette a be vagy kikapcsolast idoben megcsinalni
Sziasztok!
Már keresgélek vagy 3/4 órája, de nem találtam megfelelő kapcsolást. Lényeg, hogy nagyon olcsó, nagyon egyszerű időzítő áramkört szeretnék építeni; ha lehet minimális alkatrésszel 7 órás időtartamra. Olyat találtam, hogy univerzális időzítő meg stb, de nekem nem kell semmi különös csak fix dolog. (Hordozható akkutöltőbe szeretném, ezért kell a lehetőleg kis lábszám, olcsóság és a kevés járulékos alkatrész. ) Előre is köszi: Zoli
Szerintem nézd meg a 4060 as ic adatlapját
a datasheeten Ő biztosan használható ekkora időzítésre
Sziasztok!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy van EZ az időzítő és ezt szeretném kiegészíteni egy olyan gombbal, amit, ha visszaszámlálás közben megnyomok egyszer, akkor 10 percet hozzáad a visszaszámlálási időhöz.Ezt hogy tudnám megvalósítani?Pic programozáshoz nemértek sajna.
Uraim!
A következő áramkör elkészÍtéséhez kérnék segÍtséget: Egy olyan kettős időzÍtőt szeretnék melynél a be és kikapcsolási idő egymástól függetlenül állÍtható. (Pl 15 perc be - 30 ki, utána ismétlődik) Mindkét időintervallumot szeretném időnként átállÍtani! Az időintervallumok átállÍtását nyilván nem a vezérlő teljes újraprogramozásával, hanem vmilyen felhasználóbarát módon (pl néhány nyomógomb...) szeretném megoldani. Legjobb lenne egy pic v avr, hozzá LCD kijelzővel. A vezérlés egy 12VDC motort hajtana. KiegészÍtő funkcióként, választható módon a kimeneti ponton a polarÍtásnak is változnia kellene, a forgásirány váltáshoz! Ha lenne kapcsrajz, abból a nyákot meg tudom csinálni, elektronikát összerakom, de a programozáshoz biztosan segÍtséget kérek! Előre is köszönöm!
Egy olyan preciziós időzítést készítenék, amely nagy felbontásban tud 5 usec től egészen 15 ms ig egészen kicsi (mondjuk 1 usec) felbontásban időzíteni. Sajnos ez PIC el nem fog menni, mert ott a közbenső értékek nem érhetőek el.
Tudnátok más megoldást javasolni ami digitálisan vezérelhető? A felbontásból eredő vezérlési igény 16 biten elférne, mert lényegében 15.000-5=14.995 esetet kölönböztetnék meg.
Márpedig ez tipikusan mikrokontrolleres feladat. Kell egy mikrokontroller, ami mondjuk 16Mhz-es kvarcról megy és fel kell programozni az egyik 16bites Timer -jét, hogy órajel / 16 (1Mhz) -el járjon. Ilyenkor 1us -enként lép egyet a timer. Így maximum 65,535ms -es időt képes mérni a Timer. A többi meg már csak programozás kérdése, hogy mi történjen, ha eléri a timer a beállított értéket, illetve mikor induljon el a timer.
"Sajnos ez PIC el nem fog menni, mert ott a közbenső értékek nem érhetőek el."
Milyen közbenső értékek nem érhetők el? Miközben az időzítő ketyeg, te látni akarod a lábain, ahogy számol, vagy nagyobb felbontásban akarsz kijelezni/számolni, mint amilyenben programozod az időzítőt? Egyébként egyszerű, 1MHz kavics+7400/4001/akarmi, 2db 8bites vagy 4db 4 bites bináris programozható lefelé számláló. Vagy akármi, mivel nem értem, hogy mit is szeretnél...
Igazad van, ez pont egy tipikus PIC feladat! Valahogy erre nem gondoltam, mindenképpen bonyolultabb megoldások jártak a fejemben. (Nekem 48 MHz es belső PLL volt a kiindulóalap, azzal meg persze nem lehet megcsinálni...) Bevallom már miután elküldtem a kérdést lényegében tudtam, hogy mi a válasz.
De azért mindkettőtöknek köszönet.
Hali!
Azt szeretném megvalósítani, hogy egy kis időzítő áramkör rákapcsolja az áramot a roboton lévő PIC-emre. Úgy gondoltam, hogy 10kor elindítom az időzítőt, menne 12 órát, majd 12 órát szünetelne és így tovább. Valahogy úgy gondoltam, hogy az időzítőnek, fix tápja lenne, és amikor bekapcsol akkor 1 FET-el, ráadja a mikrovezérlőre a tápot, amikor meg lejár, akkor kikapcsolj a FET-et, és ezzel leveszi róla az áramot. Van ötletetek esetleg, hogy hogyan oldjam meg ezt az időzítőt? Meg, hogy FET-el rátudom-e kapcsolni a tápot a mikrovezérlőre? 5V-os táp. Az ötleteket szívesen fogadom.
Sziasztok!
Kezdő vagyok a PIC programozásban és beleakadtam egy problémába. A program lényege az hogy gombnyomásra egy 7 szegmenses kijelzőn 0-9-ig növekedik a kiírás és közben egy led a páratlan számoknál nem világít a párosaknál pedig igen csak az a baj hogy ha a gombot az késleltetési időn túl lenyomva hagyom akkor a progi elszál és végtelen ciklusba fut nem pedig gombnyomásra.
Már végig olvastam a fél net-et, de mindenhol csak az alap bistabil-, astabil kapcsolást találtam meg.
Nekem egy olyan kapcsolás kellene ami ötvözi a késleltetett kikapcsolást valamint figyeli a kapcsolóáramkör zárásának idejét és ha az elér egy bizonyos intervallumot (állítható 3-5s) akkor zárjon egy másik áramkört, de a gomb elengedésével bontsa is. Egy olyan hívó funkciót szeretnék megvalósítani ami egy gomb megnyomásával bizonyos ideig (ez is állítható 3-5s) bekapcsol egy led-et függetlenül attól meddig van nyomva a gomb, de ha nyomva tartom akkor zárjon egy másik is. Ha elengedem a gombot hosszan tartó nyomás után, akkor a második áramkör bont a késleltetett kikapcsolás a led-re viszont ekkor is lefut. Egy amatőr rajzot csatoltam a jobb megértés kedvéért.
Szia! Ez melyik C fordito? Milyen PIC -re van irva a program? Ki definialta a kisbetus porta/portb/trisa/trisb stb-ket? Ha valami elvetemult C forditod van ami nem veszi figyelembe a kis es nagybetuket akkor a PORTA-t kimenetre kapcsoltad es igy nem latom ertelmet if()-el vizsgalni mi az RA2 allapota -- az lenne a kapcsolo? Mert akkor az minimum bemenetre kellene kapcsolni... Ami miatt esetleg megis mukodik neked, mert a kimenetet lefoldeled, igy a PIC nem kepes azt felhuzni es valoban kiolvasaskor 0-t fogsz kapni, azonban ha a delay_ms(1000) utan is meg le van nyomva a gomb, akkor PORTA.B1 muveletnel az RMW hiba folyan a kimeneti kaput alacsonyra teszi -- azaz ezekutan az RA2 minden kiolvasaskor 0-t fog adni neked eredmenyul...
Azonfelul a bitekre nem szabadna aritmetikai muveleteket tenni. Pl nem "PORTA.RA2 = 0xFF;" mert az nem byte, hanem bit, igy min 0 max 1 erteket hordohat... "PRTA.RA2 = 1;" szerintem amire gondoltal. Amit meg latok szepseg hibat igy hirtelen, hogy ha jol latom nem akarsz addig a kimeneteken valtoztatni ameddig gombot nem nyomtal le -- most azonban folyamatosan ujra es ujra beallitja a kimenetet ameddig le nem nyomsz egy gombot. Ehelyett a ciklus elejen if() helyett egy while()-al varakoznod kellene egy gomb megnyomasara es csak akkor vegrehajtani a port valtoztatasat ha a gomb megnyomasa megtortent. Masik lehetoseg, hogy az if() torzsen belulre teszed a port valtast -- tulajdonkepp ugyanaz az effektus, jelen esetben mindegy is melyik modszert valasztod.
Alap monostabil áramkörökkel is megoldható.
egyik led egy 555 kimenetére kötve szerintem megoldható.A másik pedig szintén egy 555 kimenete annyi kiegészítéssel hogy a gombnyomással engedélyezned kell a kimenetet,valamint a kimenetet invertálni kell.
Ez hogy is nézne ki pontosabban?
Segítsetek kérlek, én egy 24-48 órás időzítőt szeretnék pic-ből. A deley utasítással megoldhatom, vagy valami más utasítás kell. Cbe programoznám!
Segítsetek kérlek, én egy 24-48 órás időzítőt szeretnék pic-ből. A deley utasítással megoldhatom, vagy valami más utasítás kell. C-be programoznám!
A Delay() fveny nem alkalmas ilyen hosszu idozitesre. Talan a TMR0 IT uzemmodban alkalmas ilyenre. Csinalsz egy 10-20 mS IT-t, es egy szamlaloval szamolod. Amikor elered a 1 sec idot, inkrementalod a sec szamlalot. Ezt osszehasonlitod a kivant ertekkel, es ha meghaldta, akkor kapcsolod a kimenetet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |