Fórum témák
» Több friss téma |
Elnézést, eszetlen voltam. Elsőnek a RET árlistát néztem, ahol 1200Ft volt, ezért rendeltem. Később láttam, hogy csak 150!
Egyébként nagyon rendes a MAXIM, még aznap küldték.
Köszi a választ, megnézem a lábkiosztást, és megpróbálkozom vele...
Hi!
En is 10F206- tal bibelodok, az egyik projekthez pont ilyenre van szuksegem,de nem talalok hozza 'includefile'-t . Ha valaki tudna infot. Koszi!!
Ezt a fájlt a Microchip nevű cég MPLAB nevű szoftvercsomagjának feltelepített mappájában találtam...
Koszi nagyon az .inc-t!
Nekem is MLAB van, de en nem talaltam meg.
Hi!
Még mindig ezzel a 10F206-al szerencsétlenkedek Normál esetben 16F877-et szoktam használni, MPLAB-al, MPASMWIN fordítoval, PROGPIC2 programozoval, VELLEMAN féle égetö panellel, ICSP-én. Minden szépen és jol megy, aztán ezt a kis 'tökmag'-ot akarom progizni semmi nem műkszik. Tudna valaki ötletet adni, hogy lehetne legegyszerűbben felprogramozni. Esetleg valami egyszerű példa progit. is, mivel ugy látom egy kicsit másabb a parancsok szintaktikája is. Nagyon köszönöm!!!
Szerintem próbáld meg beégetni WinPIC nevű szoftverrel, és JDM típusú égetővel.
Nekem a 12F tipusúakkal gyült meg a bajom. Valószínűleg nálam a 11V-os égetőfeszültség volt kevés. Csak minden 3. lett jó.
Szia bbatka!
Feladtam a 10F programozasat. Nincs ertelme ezert egy uj programozot epiteni, vagy venni.:no: Most 12F el probalkozok, de ne hidd hogy tobb sikerrel. Egyetlen egyszer engedte felbprogramozni, aztan annyi, raadasul a ratoltott progi nem is fut rajta. Egeteskor megnoveltem a a Vpp feszt 12V fole hatha az a baj de nem. En nem ertem hogy mi fene lehet ezzel.
Ez nem a kizárás jele, emberek? Lehet, hogy tibcsi "kizárta magát" a PIC-ből...fennállhat ilyen helyzet?
Ez nem avr, ebből nem lehet "kizárni magunkat". Ha az mclr jel felfut 11V fölé, onnan belép programozás módba, és onnan már az órajelvonal diktálja a sebességet, az oszcillátor már nem számít.
Bár számomra nem derült ki egyértelműen, hogy tibcsi milyen égetővel próbálkozik, de simán lehet, hogy az égető az oka a sikertelenségnek (sőt nagyon valószínű).
Szerintem is a hardverrel lesz a gond.Én a 12F629,675 felprogizásához egy végtelenül egyszerű ICD2-őt használtam , amikor nem minden esetben égette be. Valószínűleg a 11V égetőfeszültség volt kevés neki. A másik dolog hogy minél rövidebb összekötő kábelt kell használni a PC és az égető között. Ez saját tapasztalat.
Az LVP módban történő égetés igen ravasz hibákat okoz. Néha úgyan elindul a program hibásan, néha pedig nem. tibcsi ! Ahhoz hogy segíteni tudjunk részletes le kell írnod mindent az égető hardverről meg az égető szoftverről. Felépítés, beállítások, config biztik. A JDM égetőkről pont most olvastam a Hobbyelektronika 3 füzetben hogy azokat amelyikek soros portról kapják a tápfeszültséget , képesek tönkretenni a portot. Szerintem ICD2-őt építs. Potyo cikke nagyon profi itt fent az oldalon.
Szia tibcsi !
Saját tapasztalatból tudom ,mert én is építettem magamnak 4-5 féle égetőt , a külön táposak még úgyahogy használhatóak de nem minden típushoz aztán megelégeltem a megbízhatatlan égetőket és rendeltem egy PICSTART PLUS -t és megszűnt minden gondom. Idézet: „amelyikek soros portról kapják a tápfeszültséget , képesek tönkretenni a portot” A mikróban melegített kaja meg rákkeltő... egyik sem bizonyított, de meg sem cáfolta senki. A JDM egy szabványos soros portot sosem fog tönkretenni. A sorosport rövidzár, és túlterhelés védett, ellenben a TTL szintű paralel portal. Egy-két embernek tönkretette? Naés majd megtanulják, hogy nem veszünk nevesincs alaplapot, csak azért hogy "tyű mit tud, de milyen olcsó". Évek óta használok JDM-et mindenféle meghibásodás nélkül, nem csak egy gépen. A nap 24 órájában a gépre van dugva. Személyszerint sokkal inkább félek a párhuzamos égetőktől... mindkét égetőmet magam építettem (az egyik soros, a másik paralel): mindkettő hibátlanul működik. Egyébként volt egy holtvágány is, de azt be sem fejeztem...
Azért dicsérni sem kell a JDM-et. Attól hogy a szabványos portot nem teszi tönkre, még logikailag hibás elgondolás alapján készül.
Nehogy abba a hibába ess mint én! én is kb 2 évig használtam jdm-et, működött minden gépen, leptoptól kezdve a 3000+os Athlon-ig.. Mindig "védtem" is amikor valaki azt mondta, h nemjó, nincs elég fesz stb. aztán írtam egy 3kszónál nagyobb progit amit egyik jdmel sem tudtam beégetni, mert egy idő után leesett az égetőfesz. A kisebb progikat még jól beégette.
Most ami ezen az oldalon van égető azt használom, jó, beégettem vele a már 4kszóra növekedett progit is a picbe. Lehet, hogy 1*ű, de nekem jó, főleg, hogy működik.
A 3k feletti problémát én is ismerem...
Nem védem én a JDM-et, de tény hogy a legegyszerűbb szerkezet, és sok kezdőnek segített már az előrejutásban (köztük nekem is). Ugyanakkor felesleges mindere, és mindenkinek ICD-t építenie, én sem építetem és nem érzem a hiányát. Egyébként mint azt mondtam nem csak JDM-et használok... Az "itt meg, ott ettől és attól ezt meg azt hallottam" dolgokat meg nem szeretem. Mégvalami... nem az ICD2-t fikáztam le, csak nem értem miért mindenkinek ez a válasz egy problémára. Üdv!
Hát mert szinte az összes Pic-et támogatja. Persze vannak olyanok is amiket nem. Korábban már volt egy Propic2-sem , de aztán szükségem volt egy 18f4550 -et égető programozóra. Nemsokára meg a dsPic égetéshez lesz rá szükségem.
Jelenleg én is a propic2-t használom, mivel a notimon sajnos nincs soros port. Érdekes, hogy neked új programozó kellett 18F4550-hez, a propic-em gond nélkül írja ezt a PIC-et is. Igaz én csak a Bootloader-t égetem vele be, a többi már USB-n megy.
Még sohasem próbáltam bootloadert. Nem is nagyon szimpi. Az Ic-prog meg még nem támogatja.
Elnezest kerek, egy kicsit eltuntem.
Szoval a problema meg mindig adott. VELLEMAN egeto panelt hasznalok (kulon tapos). PROGPIC2 egeto progit. Rengetegszer hasznaltam mar 16F627, 16F877- hez gond nelkul. Viszont amikor a 12F629-et egettem csak egyetlen egyszer( legeloszor) lehetett. Utanna azt irja " No device ID received!" , es ennyi. Mindenesetre leirom a configot is hatha ott szurtam el: __CONFIG _MCLRE_OFF & _CP_OFF & _WDT_OFF & _CPD_OFF & _BODEN_OFF & _PWRTE_OFF & _INTRC_OSC_NOCLKOUT A panelen gyarilag van 8 pin-es ic aljzat azt hasznalom. Nagyon koszi!!!!
én úgy vettem észre ,ez attól van ,hogy nem törli rendesen a memóriát az égető ,és utána a beírt progitól nem műxik a PIC.
Ezzel már én is találkoztam csak én az ICD2-nél. Úgy emlékszem az eszközazonosító felülírását nem szoktam engedélyezni. Délután majd jobban megnézem hogy az MPlab-ban hogy van.
Nem gondolkodsz esetleg az Ic-prog használatán. Konkrétan nem találtam meg az égetőd nevét a támogatott hardverek listájában, de ez nem jelent semmit.
Az eszközazonosító alatt mit értesz? Mert azt a kódot, ami alapján az égetők azonosítják a picet, azt nem lehet felülírni.
Most nem otthonról írok így nem tudok belenézni az MPlab-ba, de az ICD2 beállításnál ahol beállítod hogy mekkora memóriába írjon van valami eszközazonosító is. Na most ha azt nem pipáltam ki akkor sikerült beégetni ha meg kipipáltam akkor a tibcsi hibaüzenetét írogatta ki.
Na hazaértem és megnéztem az Mplab-ba és mellékeltem képben hogy mit nem szoktam kipipálni. (ID)
Egyébként nincs betöltve és beállítva semmi az Mplab-ba.
Érdekes, sosem jutott eszembe, hogy itt valamit maceráljak. Mindent az Allow ICD2... beállítással szoktam programozni.
Nálam ott kezdődőtt a gond hogy automatában nem jelölte ki a teljes tárterületet írásra (16f877a-nál) és ezért szoktam rá a kézi beállításra. Lehet hogy csak pont azzal az Mplab verzióval volt ilyen gond. Majd legközelebb kipróbálom az automatikust ezzel az újabb verziós Mplabbal.
A gond az hogy az en panelem (welleman) nem tud kommunikalni a ICD2- vel. Igy nem tudom hasznalni a beallitasokat.
En PROGPIC2-ot hasznalok es itt nincsen ilyen memoria terulet beallitas. Miert nem latja a device ID-t? Egyaltalan az ID kitorlodhet vagy megserulhet valahogy? |
Bejelentkezés
Hirdetés |