Fórum témák
» Több friss téma |
Hmmm ilyen szivattyúmotort még nem is láttam
Szívesen kipróbálnám Sajnos a multkori "vihar" óta alig lengedezik a levegő. Alig mocorog a szélkerék...
Felfűzted a mágneseket közös tengelyre?
Igy mar ismerosebb? Kozos tengelyen a ket forgoresz magneses polusait 90 fokkal elforgattam. Igy lett egy ketpolusparos generatorom. Nagyn nagy a veszteseg, mert a forgo es az alloresz kozt nagy a legres.
Ilyet talaltam ottthon: 30W-os mosogep szivattyú.
Iszonyat erős mágneses ragadása van! Mintha 180 fokot kellene tekerni,hogy átforduljon
Ha apró generátorban gondolkozol csak,akkor nyomtató léptetőmotor.
Most eppen az van fent,simán nyom 14-15 voltot közepes szélben. Igaz csak 0,5 ampert tud... Ez egyenirányítás után értendő. Kép:
Pont olyanrol beszeltem. Azert forgattam el 90 fokkal a masik magnest, hogy konnyebben atugorjon a kovetkezo polusra. Viszont, ha egy tengelyen tobb magnes es alloresz lenne, konnyebben atugrana a kovetkezo szegmensre. Ehhez termeszetesen a felkort fel kell osztani a magnesek kozt. Ha ketto van belole, akkor 90 fok, ha tobb akkor 180 fok/magnes. A kivitelezes egyszeru. 1. magnes felragasztva (megkotott a ragacs) masodik magnes beragasztozva, az alloresz elforgatva a megfelelo szogbe es varni a megkotest. A magnes a forgoreszhez kepest mindenkepp beall a neki legjobb pozicioba es itt kot meg a ragaszto. A tobbi magnessel a helyzet ugyan ez. 10 motor eseteben csak 18 fokot kell atugrani es nem kell annyi ero, mert fordulaskor a tobbi magnes is igyekszik a kovetkezo polushoz. Minnel tobb a magnes, annal kisebb ero kell az inditashoz. Valoszinuleg jol gondolom. Mostantol argus szemekkel figyelem az ut szelet, hathogyha talalok egy-ket mosogepet. Itt nalunk ez gyakori szerencsere. Van egy 90 centis 6 milis tengelyem ezt sorba rakom szivattyu tormelekkel, meglatjuk, mi lesz. A tekercseket egyenkent egyeniranyitom, parhuzamosan kotom es igaz, hogy a fesz nem valtozik, de a termelt aram minden keppen megno a tekercsek szamaval aranyosan. 300-as fordulaton a 15 volt elegseges lehet tobb mindenre. Udv.
Nem mérted hogy hány wattot termel?
Amúgy meg nem hiszem hogy a fűzögetés ebben a formában beválik. 2 forgórészt még elbír a tengely,de 3-nél már közbenső csapágyra lesz szükség. Amúgy tetszik a kis szivattyúmotor. Van benne kajak indukciós téren! Lehet át kellene tekercselni erősebb vezetékkel!
Kedves Barret. Valoszinuleg nem figyelsz a reszletekre. Minden tekercshez tartozik egy haz, benne egy csapaggyal. Szerinted kihagyom oket? Korabban mar irtam: 13volt es 100 mA, de ebben az osszeallitasban nincs ertelme tanulsagot le vonni, mert at kell tekercselni. Ez most egy motor es En egy generatort szeretnek! Tul nagy a belso ellenallasa. Attekerem 1-es drottal akkor terhelhetem legalabb 1 amperrel es akkor van mit merni.
"-Én megmondtam...!"
Egyetlen db autó hűtőventillátor motorból többet tudtok kicsiholni, ráadásul bontottan, vagy MÉH telepen még annyiba sem kerül, mint a mosógépszivattyú. Annak a 2 pici kefének a súrlódása nem ront annyit, mint a mosógépszivattyúban a csúszócsapágyak. Jó esetben és jó fordulattal 50-60 wattot elbír. Akadnak egész lapos, nagyátmérőjűek, Audi és néhány komolyabb járgány.
Hello szia. Csak kérdezném szerinted ehez a géphez is jó lenne a hütöventillátor motor?
http://www.kepfeltoltes.hu/view/091012/HPIM6019_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Kérdezed hogy láttuk-e?Majdnem láttam.Megkerestem a szerkezetet,de elhajtottak a fenébe.Megnézni sem engedték fotozni még távolról sem!
Azt mondták kérják rá engedélyt,megkerestem a "feltalálót",de nem nyított ajtót.no comment
Direktben biztos hogy nem, csak áttétellel. Ezeknek alacsony a fordulata, a ventinek meg nagy kell.....
Hát igen, ez a mai magyar valóság....azért arra kíváncsi lennék hogy ennyi év tervezgetés után mivel magyaráznák meg azt hogy a forgó részen a lapátok mind egy vonalban vannak (és nincs egy részük sem elforgatva), hiszen így "döcögősebben" pöröghet terhelés alatt, mint ha pl minden második harmadik sor egy kicsit el lenne forgatva.Ekkora oszlopnál elég lenne hogy ha minden sor az alatta lévőhöz viszonyítva csak fél centit el lenne forgatva
Hat igen. Hetpecsetes titokkent kezeli. A film nekem nem jott le teljesen, de a mukodesi elve igy is latszik.
Szerintem sokkal tobbet tud ez a mechanika. Nem tul nagy fordulatu, de a tengelyen tapasztalhato nyomatek nagy lesz. Szerintem elbirna egy gyorsito attetelt egy normal auto generatorral, esetleg egy 250 wattos roller motort(24 volt 10 amper). Ez utobbi 4 allando magnest es 4 szenkefet tartalmaz. A sajat lanchajtasaval kiprobalnam. :yes:
Betemetlek motorokkal
Ha nincs otthon 30,akkor egy sem... 180 cm átmérőjű a lapátkerekem... Egyszerűen kevés a teljesítménye... Tudom,már próbálgattam. Persze viharban viszi őket mint állat! De nekem kis szélre kell folyamatos termelés! Nem tudok 1:7-es áttétellel hajtani,mert kis szélben el sem indul.Próbáltam már 24V-os rollermotorral is! 3-4 volt jött le kis szélben. BOCS A BESZÓLÁSÉRT!
Nagyon szép,gratulálok hozzá!!! Ez egy Vawt ugye?
Ez is fent volt evvel az áttétellel.
4 voltot termelt kis szélben... Amúgy ha kap teljesítményt akkor igen kajak! 3-400 as fordulaton simán lead 17 voltot,és 2 ampert! De induláskor nagyon ragad,és ezáltal meg sem mozdul kis szélben...Nem állhatok egész nap mellette,hogy meglökjem. Egyre jobban látom,hogy kicsi az átmérő! Meg kellene toldanom a lapátokat! Elbírja,mert túl van méretezve nem is kicsit.
3-400 fordulaton 17 Volt 2 Amper= 34Watt.
Éredemes vele foglalkozni? Én most egy szervomotorral kisérletezek.Üresen 40 fordulaton éri el a12Voltot,nem ragad könnyen indul 2-2,5m/s már termel 5-10 Wattot.Nagyobb szélben még nem tudtam probálni,mert alig mozog a levegő.
Hello. Mennyiért vesztegetnek 1 olyan roller motort mi annak a tipusa, neve? A multkor amikor a nagy vihar volt kihúztuk a bátyámmal szélárnyékból, és úgy pörgött hogy a lapátokat nézve visszafelé láttuk menni. Próbáltuk lefogni a tengelyét de nem ment, úgyhogy nyomatéka az lesz. Az árbóc már áll, most már csak fel kéne könyörögni a helyére. Jó kis móka lesz.
Majd készitek képeket ha fel lessz állitva és berakom ide. Mindenkinek jó barkácsolást.
Bocsi nem tudom nem igazán értek hozzá, hogy milyen tipusú, mi csak megépitettük aztán forog. Ami biztos, lesz mellette 1 vizszintes tengelyű is már majdnem kész van.
Meglátjuk melyik mit tud. A lapátok 12db félbevágott 125-ös pvc csőből vannak. Valami ilyesmit szeretnék belőle alkotni. Remélem látszani fog.
"De nekem kis szélre kell folyamatos termelés!"
Ez az, amit az indexen is sokan nehezen akarnak megérteni. Kis szélnek nincs energiatartalma. !!! Négyzetméterenként 1 W. ? A tengelycsapágy eleszi. Felteszel 6-10 m2 Savoniust. Az biztos el fog indulni 2 m/s szélben. De teljesítménye annak se lesz. Talán majd 4 m/s fölött.
szépen hangzik a 4m/s ,de abban a magasságban ami nem engedélyköteles az átlag szélsebeség nem sok.Ezért tünik logikusnak a kiserejü szél befogása.Sok kicsi sokra megy elv. Sokat kisérleteztem én is ,most inkább több kisebb teljesítményűvel probálkoznék.Kevesebb anyag kevesebb munka és nem utolsó sorban kevesebb veszély viharban.
Szia 8600-ert vettem az inportortol. A cimre mar nem emlekszem, mert 4 eve volt, de ha bemesz a tescoba az elektromos rollerek es kerekparok szallitoja rajta van a csomagolason. Csak ra kell keresni a neten es felhivni. Postan utanvettel kiszallitjak. A honlapjukon van tobb tipus es kiegeszitok is. Megprobalok utannanezni, de innen nehez.
földközeli, kis szelekhez a H-rotor a legjobb, a 3 lapátos verzió elindul magátol is.
Sikerült reggel elcsípnem hogy folyamatosan egy irányból fújt a szél. Ilyenkor lehet rendesen ellenőrizni a különböző generátorok közötti különbséget. Nyugodtan állíthatom hogy a 6 lapátos dupla teljesítményre volt képes. A műszerek felülről lefelé: 24V-3 lapátos generátor, 12V-6 lapátos generátor, 12V-3 lapátos generátor. A 24V-os generátor 12V-ra kötve ebben a szélsebességtartományban csúfosan elmaradt a másik kettőtől. (Mivel múltkor 10-15km/h között a 24 V-os teljesített jobban, ezért ki akarom majd próbálni 6 lapáttal is, hiszen 10-15km/h-s szél sokkal sűrűbben van mint 25-30km/h)3 féle generátor- 25-30km/h-szélben
Az egyik linken megnézhetsz egy alapos szélenergiáról szóló előadást. Megtalálod benne a szél energiatartalmának kiszámítási módját.
Ha nincs kedved számolni, a másik linken egy régi hozzászólásomban találsz 1 német nyelvű táblázatot, amiből következtetni lehet a szélsebességhez tartozó energiatartalomra. Nem pontosan, mert -tól-ig tartományokra adják meg. A lényeg: A szél energiatartalma a szélsebesség köbével változik. Emiatt az 1 m/s-os és a 3 m/s-os szél között 27-szeres az energiatartalom különbség. !!! A 3 m/s-esnél ez kevesebb, mint 20W/m2. Kezdhetsz számolni! Kérés: Ha valaki tud használható magyar nyelvű táblázatot, kérem ne titkolja! Én eddig csak németben és angolban találtam. Szélenergia előadás Régi index hozzászólás
Ma vettem a piacon egy kerékpár kilóméterórát,és tud mérni fordulatszámot!
Még nem raktam fel,de kipróbáltam 500-ra simán felnyomtam a mágnes mozgatásával a reed relé előtt! Nekem 500.as fordulat igen ritkán van Szóval örülök neki,1000 forintot még egy hülyének is megér! Megvettem És vettem 2000-ért egy multimétert,ami tud 200 mikrofarádig kondit mérni Most már lesz egy kinti,és egy benti műszerem.
Örülnék egy olyannak.1:4-es áttétellel már szépen termelne nekem ! Azt még elbírja a szélkerekem
ezzel az adatokkal nekem nem momdtál újat,de ha egyszer a magyar szél átlagosan nem sok hanem határozottan gyenge aakor arra kell ráállni.
Gondolok itt a 2-5m/s szelekre,mert tapasztalatom szerint a szél nagyon nagy hányada ebbe tartozik.A múltkori szeles héten is a csúcs 14,5 m/s volt.Melyiket válaszuk 1 nagszélkerék (1-2 Kw) hetente termel egy két órát a többit megcsak frogja termelés nélkül,vagy 5 db egyenként 200W ami 5x15 Wattot termel "szinte" mindig. Véleményem szerint továbbra is az a legnagyobb gond mint a gyári szélkerekkel és az interneten található infókkal hogy egyáltalán nem a magyar viszonyoknak megfelelő és ezt probáljuk csavarni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |