Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Helló
Igen arról a hangszóróról van szó! Szóval 80-85 liter es zárt láda, gondolom jól kitömve,... 57hz körül lesz,... Biztos elegendő mélyet fog szólni? Aktív hangváltó lesz ami itt van az oldalon a kapcsolások között,... Nem nagyon tudok kisérletezni mert amilyen dobozt csinálok neki elsőre abban kell hogy jó legyen,... Nem lesz pénzem mégegyszer annyi faanyagot venni,... Ezért is kérdezem tőletek hogy hátha tud valaki valami konkrétumot erre a hangszóróra! Köszi a segítséget Helló
Pontosan ez az. Kitaláltad a gondolataimat.
Meg biztosan jobban is értesz a hangosítási dolgokhoz. Tujmi.Nem kell ezt elkapkodni , ha lehet biztosra kell menni .
Ne tömd ki, elég ha belül minden oldalát beborítod csillapítóanyaggal. Az mdf lemezt, szerintem vágasd ki valamelyik bricostore áruházban. Ha házimozi szubnak szánod, akkor csinálhatod nyugodtan kockára is. Ami az itteni szubszűrőt illeti, én nem ismerem, de anno csináltam egy jóval komolyabbat, szintemelővel, 200Hz es aluláteresztővel, fázis szabályzóval és egy 30-150 Hz ig állítható +/- 12 dB-es parametrikus szabályzóval. Utóbbival gyönyörűen be lehet állítani a lehető legegyenletesebb átvitelt a mélytartományban. Ezt célszerű trimmerpotival csinálni, én sajna elsőre nem azzal csináltam, de már átterveztem. Ezt egyszer kell csak beállítani, miközben rózsazajjal méred a dobozt.
Itt a nyákterv ha érdekel, kapcsrajzot nem csináltam.
Somogyi... ennél nem is kell többet tudni róla... ha a hasraütés jellegű füzetkéből származik a terv, akkor nem sokat ér. Ha viszont mérések stb eredménye, akkor sem ér többet, mert a gyártási szórás is tetemes...
Legalábbis valami ilyesmit mondana egykét hozzáértő...
Helló
Igazából 2.1 es hangrendszert akarok de inkább zenehallgatásra. Szerinted ehhez a mély ládához ezzel a hangszóróval milyen teljesítményű, vagy db értékű közép, és magas hangszórók kellenének? csak kb ra is elég,... Köszönöm a segítséget Ui.: Nagyon szépen köszönöm a sub szűrőt A közép és a magas hangszórót is aktív váltással akarom megoldani,... De még arra sincs kapcsolásom, nagyon az elején vagyok a tervezésnek,... Köszönöm szépen a segítséget helló
Köszönöm a segitséget mindenkitő! ma megrendeltem az 1500w os hangszóróim!
még olyan kérdésem lenne hogy a mellékelt ládába tegyek nyomokamrát vagy ne?
Helló mindenkinek!! El Tudná nekem magyarázni valaki hogy hangváltó vásárlásánál mit kell figyelembe, és hogy kell választani a hangszórókhoz!! És mit jelent az ha egy hangváltó pl:100 wattos???
Hangváltót inkább készíts. Olyan biztosan nincs amire neked van szükséged, ugyanis minden doboz , és hangszórók párosítása más -és más váltót igényel.
Akkor is jobb eredményt fogsz elérni ,ha simán egy tekercset kötsz , sorosan a mély hsz-el, a nem kívánt magas hangok levágására. Valamint egy soros kondezátor a magas hsz-el, a káros mélyhangok levágására. Ezen alkatrészek megfelelő méretezésével ,meghatározható egy váltási frekvencia. A 100W-al arra utal ,hogy pl milyen vastag drótból készült a tekercs , meg a váltóban használt többi alkatrészek terhelhetőségére utal. ITT bővebben is olvashatsz.
Hát... mit mondja, a nevesincs közép nem oly biztató, bár ki tudja, hallani kell (meg megmérni), a piezót meg kidobnám, egy kis papírmembránost a helyébe.
Ami még gond a hangváltód méretezésénél, hogy nem ismered a közeped átviteli görbéjét, azaz, hogy hol kellene vágni. A mélyed miatt mindenképpen 1500Hz az alsó, viszont az optimális magas vágást, 5000Hz-nél határoznám meg egy HB12,5-326-osnál. No és akkor egy HD8-597-et tennék magasnak.
Nem mérvadó? Akkor minek a T-S.
Amúgy csak b-reflexben működik jól, 64 liter környékén, max 83-ig lehet elmenni.
Hát ezt most nem értem...
Honnét tudod milyen hszek ,és doboz vannak neki? Az ,hogy milyen az átvitel az csak egy dolog , a tényleges vágás helyét befolyásolja a hangszórók egymáshoz viszonyított fázisa is .
Nem is a T-S -re értettem, hanem a tervezőprogi által kidobott 57 Hz-re, mivel Csezoli21 attól tart, hogy nem fog elég mélyre menni. Dobhatnál fel valami spéci doboztervet a szóban forgó hsz-ról, merthogy aki szoftveresen áll neki tervezni vele, az nem fog rájönni az eredményből hogy 64 literes reflexben működik jól.
Ha megépíted, akkor a rajzot tükrözni kell vasaláshoz. Lehet hogy rájöttél, de én elsőre jól elszúrtam aztán csinálhattam másik panelt. Ha nem 200 Hz-es vágófreki kell, akkor a filterpro progival át lehet méretezni a 2. icé körüli alkatrészeket. Ha ez mellett döntenél, akkor majd segítek.
Onnét, hogy egy másik topikból jöttünk ide, mert ezek a kérdései már ide illenek.
A vágási pontokra csak példát mondtam, mindennemű más ismeretek, mérések nélkül. Jelenleg ott tart, hogy: Idézet: „Mert ezt a két (tegyük fel ezt a két vidi) hangszórót amit veszek egy neve nincs középpel és egy piezzóval akarom összekötni akkor ahhoz hogy kell hangváltót venni?? És ez maga után von megint 1 kérdést A hangváltónál mit kell nézni?? s legfőképpen it jelent ha az van ráírva hogy pl: 100W???” No ezek után költöztünk ide.
Helló
Köszönöm a segítségeket, de akkor most megint nem vágom, most akkor zárt vagy reflex doboz? És szerinted ehhez a 92db mélyládához majd mekkora közép és magas hangszórók kellenek kb? Nem akarom hogy a középmagas doboz túlordítsa a mélyládát,... vagy fordítva! Ja és a közép hangszórót is a hangszóró2000 től szeretném venni, a magasaikról meg lebeszéltek, azt mondták monacor dt-99 magasat kell venni azok jók szerintetek?
Kezdek érteni pár dolgot...most már csak azt mondja meg valaki h a hangváltóknál mit jelent a levágási meredekség és a keresztezési frekvencia???
Levágási meredekség:
Az egy oktávra eső csillapítás mértéke decibelben kifejezve. Ezt az értéket természetesen a szűrőnek arra a szakaszára kell érteni, ahol aktív, vagyis ahol a jelnagyságot csökkenti. Keresztezési frekvencia: Azokban a hangrendszerekben, ahol a teljes frekvenciatartomány feldolgozását több részre bontva végzik el, az a frekvencia, amelyen a két egység azonos nagyságú jelet kap vagy állít elő. Hangsugárzók esetén ezen a ponton veszi át a középsugárzó a hang visszaadását a mélysugárzótól, vagy a magassugárzó a középsugárzótól.
Nem kötözködés képpen de ne irjad azt hogy :
db , az darab-ot jelent. dB a megfelelő . A hangszórók hangerejének csillapításához L-pad -ot kell beépíteni . A mellékelt képen a lehető leg egyszerübb 2 utas hangváltó rajza van. Tartalmaz egy L-pad ot is, ami a magas hsz hangerejét hivatott csökkenteni.
Az L-padot, csak a kész dobozban végzett mérés alapján lehet méretezni. Mérőmikrofonnal és pl. az Arta progival meg kell mérni külön a mély és a magas átvitelét, amiből már egy kis spekulálással meghatározható az optimális keresztfreki és az L-pad. Csak ezek után érdemes váltót tervezni.
Adatlap alapján , átlag érzékenység alapján is lehet. Még mindig sokkal jobb eredményt fog elérni vele ,mintha venne egy akármilyen 2 utas 100W-os hangváltót.
De csak abban az esetben ha nincs mód, kedv ,lehetőség mérésekre. Lehet ,hogy ismételem magamat ,de nemcsak az átvitel a fontos. Figyelembe kell venni ,hogy azonos fázisban történjen a váltás ,és itt már kiderül melyik mélyet ,melyik magassal lehet összepárosítani. Egyúttal a vágási freki is behatárolódik. Ezután érdemes megvizsgálni ,hogy az átvitel alapján ,hogy fog kinézni.
Helló
Óké elnézést Akkor a dB-re gondoltam,... gondolom amit a mély tud akkora kéne középben is meg magasban is, de ugye ezekből kettő lesz, a mélyből meg csak egy akkor nem lesz a középmagas hangosabb mint a mély? Vagy ti hogy szoktátok egymáshoz megválogatni a hangszórókat?
Csak a kétutas szatelitekbe kell ilymódon párosítani. A szubláda hangerejét úgyis külön fogod beállítani, az ízlésednek megfelelően.
3 utas rendszernél ,én elsőre a mélyhsz-t választanám ki, ahhoz méretezném a dobozt. Törekedvén a minél mélyebb átvitelre.(F3)
Ezután választhatsz mélyközép ,vagy közép hsz-t. Kb azonos átlagos érzékenységü tipusok közül , ha olyan nincs akkor mindenképp érzékenyebbet ,késöbb egy L-pad al korrigálható. Meg kell vizsgálni a fázis viszonyokat ,hogy hol engedi vágni egymást a két hsz, és ezután az átviteli görbét is lehet vizsgálni. Törekedni kell , a minél magasabb átviteli pontra , a közép hsz -nél , így több lehetőség közül választhatsz a magas hsz-nél. Arról nem is beszélve , hogy az olcsóbb típusok közül, mivel egy jó mags hsz-nek (dóm-nak) az árát erőteljesen befolyásolja az alsó határfrekije ,a felső meg végképp. A legfontosabb , hogy a váltások azonos fázisban történjenek. Egy regényt lehetne írni.
Helló
Köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek! A hangszóró2000 nél nézem a közép hangszórókat mind zárt kosaras, tehát tökmindegy mekkora dobozba rakom őket! Meg a magas hangszóró miatt is mindegy lessz,... Szerintetek jó lesz azok közül valamelyik? A magas meg még fogalmam sincs milyen legyen mert régebben itt azt javasolták hogy más márkáknál keressek magas hangszórót,... Mi a véleményetek?
Ez csak a HA17-634 4és 8 ohm-os ra vonatkozik. Az többet érdemel egy H2000 dóm-nál. Pontosabban ezt olvashattad.
1-2 hónapot visszaolvasva. PL13 felsorolta ,melyek azok hangszóró párok amik jól működnek 2 útban is. 484-re is volt valami ,talán így könnyebb lesz keresned , ha veszed a fáradtságot.
ptesza azt mondta, hogy inkább magam készítsek hangváltót, vagy csak simán tekercsel és kondival oldjam meg!! Na ezt a második verziót hogyan kell megcsinálni, úgy értem ha van 1 hangszóróm amit ismerek, ahoz hogy kell választani tekercset és kondit??
Esetleg el lehet érni valamit egy számítógép tápjából kivett kondival is??
A kérdésedre, nem igazán lehet egy hozzászólásban válaszolni. Azt tudom javasolni, hogy olvasd át a hanváltós topikot és nézz körül a neten, az ismeretanyagokat illetően.
A PC-s tápkondikat nem fogod tudni felhasználni ilyen célra.
Helló
Közben egy kisebb projekttel kapcsolatban is szeretnék kérdezni,... Van 1 Tesla ARN 565 4 Ohmos 10 Wattos széles sávú hangszóróm. Gondolom sokan ismeritek ezt a hangszórót lásd melléklet! Az lenne a kérdésem hogy ennek szeretnék kis dobozt építeni nem tudja valaki milyen doboz kell ennek? Zárt, esetleg reflex? És méreteket nem tudna valaki hozzá? Vagy esetleg hangszóró adatokat amiből ki lehetne ókumlálni a dobozméretet? Neten semmit sem találtam róla! Előre is köszönöm a segítséget! Helló |
Bejelentkezés
Hirdetés |